تاریخ انتشار: ۱۲:۲۰ - ۱۹ مرداد ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۲ نظر
پشت پرده ماجرای برخورد پلیس با مهاجر افغانستانی

افغان‌ستیزی در ایران زیر پوست فضای مجازی

در یک هفتگی خبر رد مرز «کبرا غلامی» پژوهشگر افغانستانی حالا ویدئویی از برخورد پلیس با یک مهاجر نوجوان افغانستانی دست به دست می‌شود. ویدئویی که البته نیروی انتظامی هنوز واکنشی به آن نداشته است و مشخص نیست که این برخود به چه دلیلی بوده است

افغان‌ستیزی در ایران زیر پوست فضای مجازی

اقتصاد۲۴- چهره «سید مهدی» در ویدئو مشخص نیست. یک مرد با لباس سبز رنگ نیروی انتظامی گلویش را گرفته و مرد دیگری که لباسی غیر از فرم نیروی انتظامی به تن دارد، دستانش را فشار می‌دهد. صدای او در میان همهمه زنانی که اطرافش را گرفتند هم گم می‌شود. «عمو ولم کن مرا» این تنها صدایی است که بریده بریده از او بیرون می‌آید. زنان به پلیس اعتراض می‌کنند و پلیس خطاب به او می‌گوید: «بلند میشی یا نه؟» زنی به عقب رانده می‌شود و در نهایت «سید مهدی» به سمند طوسی رنگی برده می‌شود.
ویدئو برخورد با سید مهدی کم کم فضای مجازی را پر می‌کند. درست چند روز بعد از ویدیو مربوط به برخورد ماموران طرح نور با دختری نوجوان و چند روز بعد از خبر رد مرز «کبرا غلامی» پژوهشگر افغانستانی که در نهایت بعد از تلاش فعالان اجتماعی به ایران بازگردانده شد.

سید مهدی را کمتر کسی می‌شناسد. فعالان اجتماعی در صفحاتشان او را نوجوانی ۱۵ ساله معرفی می‌کردند که ساکن آبسرد دماوند است. می‌گویند کم شنوا و اهل هزاره است. این اتفاق هم در طرح جمع‌آوری مهاجران افغانستانی در دماوند برایش رخ داده است، برخی می‌گویند در بیمارستان بستری شده و مدعی هستند که گردنش شکسته و برخی دیگر هم می‌گویند که او بعد از حضور در اردوگاه وقتی مدارک هویتی را نشان داده، توانسته آزاد شود.

پلیس تا لحظه روایت این گزارش، به این اتفاق واکنشی نشان نداده است، اما ایسنا، چهارشنبه ۱۷ مرداد و قبل از فراگیری این ویدیو خبر از «ادامه با قدرت طرح شناسایی و انتقال اتباع غیرمجاز» داد. «سعید منتظر المهدی»، سخنگوی فراجا در پستی توییتری نوشته است: «سردار رادان، فرمانده کل انتظامی کشور بر عزم پلیس در شناسایی و انتقال اتباع غیرمجاز به کشور مبدا تاکید دارند. در جهت مطالبه به حق مردم و ارتقاء ایمنی عمومی این طرح با قدرت استمرار خواهد داشت.» فروردین امسال طرح «جمع‌آوری و بازگشت» مهاجران افغان بدون اوراق هویت در تهران آغاز شد. طرح‌هایی که سابقه اجرایی در اقصی نقاط کشور را دارند. خبرگزاری «تسنیم» همان زمان درباره این طرح نوشته بود: «با اجرای طرح جمع‌آوری و بازگشت اتباع غیرمجاز از سطح تفرجگاه‌های استان تهران با همکاری اداره‌کل اتباع و مهاجرین خارجی استانداری تهران، پلیس مهاجرت و گذرنامه امنیت عمومی فاتب، اتباع غیرمجاز جمع‌آوری‌شده در طرح جهت بازگشت به اردوگاه مراقبتی استان تهران تحویل داده شدند.»
در آخرین واکنش‌ها«سید علی حسینی» فعال اجتماعی حوزه مهاجران در اینستاگرام تصویری از سید مهدی منتشر کرده و گفته که موضوع مورد بررسی مسئولین نیروی انتظامی است و مسئولین نیروی انتظامی آبسرد هم از خانواده سید مهدی دلجویی کردند و قول پیگیری موضوع را دادند.

موج‌های مهاجرستیزی در فضای مجازی

بعد از روی کار آمدن طالبان و افزایش تعداد مهاجران افغانستانی در ایران، موج‌های افغان‌ستیزی در کشور گسترش پیدا کرده است. حجم محتوای مربوط به «هشتگ اخراج افغانی مطالبه ملی» هر از چندگاهی و بالافاصله بعد از اتفاقاتی که به افغانستان یا مهاجران نسبت داده می‌شود، گسترش پیدا می‌کند، از حقابه هیرمند گرفته تا قتل کارگردان مشهور سینما. مرکز تحلیل داده لایف وب، آبان ۱۴۰۲ گفته که «علی رغم آنکه سهم رویکرد منفی در محتوای مربوط به افغانستانی‌ها در ماه‌های ابتدایی سال ۱۴۰۲ حدود ۲۰ درصد بود، اما پاییز پارسال به بالای ۵۰ درصد رسید.» روندی که یکی از تبعاتش هجوم به خانه افغانستانی‌های ساکن در شهرک اقبالیه قزوین هم شد.

نیاز به تغییر سیاست‌گذاری داریم

سیاستگذار و دولت هم که ظاهرا چند سالی ساماندهی این مسئله را رها کرده بودند با فشار افکار عمومی، به شکل ضربتی وارد عمل شده‌اند و سعی در پاک کردن کامل صورت مسئله دارند. رویکرد دولت و سیاستگذار به مهاجران افغانستانی و بدون مدارک هویتی «رد مرز آن‌ها» بوده است، فرآیندی که به گفته «آرش نصر اصفهانی»، جامعه‌شناس عمدتا کرامت انسانی فرد را زیر سوال می‌برد. او به «اکوایران» می‌گوید: «اگر فرض را بر این گرفتیم که پلیس افرادی را که به شکل غیرقانونی در ایران زندگی می‌کنند را اخراج کند، این فرآیند باید چه شکلی داشته باشد؟ درباره این موضوع باید بررسی بیشتری کرد، یعنی اگر اصل اخراج کسانی که بدون مجوز آمدند را بپذیریم، نحوه انجام این کار بسیار محل بحث است. مثلا در همین مورد اخیر، پلیس به تشخیص خودش فرد را به خشونت‌بارترین شکل ممکن می‌برد تا بررسی کند که آیا فرد مدرک هویتی دارد یا ندارد. پیش‌آمده که در این فرآیند حتی فردی مدرک هویتی داشته اما به هردلیلی خانواده او نتوانستند مدرک را برسانند و کسی که دارای مدرک هویتی است، اخراج می‌شود.»


بیشتر بخوانید: فیلم/ جوان افغانستانی ساکن دماوند سلامت است


او معتقد است که تمام این فرآیند دارای مساله است: «همه چیز به تشخیص پلیس است و به خشونت‌بارترین شکل ممکن هم انجام می‌شود.» او می‌گوید این فرآیند می‌تواند شکل و شمایل دیگری داشته باشد: «این فرآیند براساس یک فرآیند قضایی باشد و هر فردی اگر قرار بر اخراجش است وارد پروسه قانونی شود که در آن پروسه شرایط فرد در ایران و افغانستان بررسی شود و پلیس هم در این فرآیند برخورد حرفه‌ای داشته باشد و کرامت انسانی افراد را رعایت کند.»

این جامعه‌شناس معتقد است که نوع برخورد پلیس با افغانستان در این طرح‌ها بسیار خشن و توهین آمیز است و به نوعی با این شکل از برخورد توهین ‌آمیز سعی می‌کنند، افغانستانی‌های حاضر در ایران را تنبیه کنند: «در نتیجه هم نوع برخورد پلیس و هم اینکه این فرآیند چگونه باید باشد، نیازمند اصلاح است.»

فیک نیوز به خشونت دامن می‌زند

ماه گذشته انتشار خبر شیوع طاعون در ایران از سوی افغانستانی­ها و مهمانی‌های گران قیمتشان موج‌های تازه‌ای از افغان‌ستیزی را در کشور ایجاد کرد. خبرهایی که بعد از بررسی نادرستی‌شان بارها و بارها اطلاع رسانی شد. اما نتوانست همدلی از سوی منتقدان به حضور افغان‌ها در پی داشته باشد.

پژوهش‌های جهانی، اما نشان می‌دهد که کمپین‌های دروغ یا حاوی اطلاعات نادرست می‌تواند به خشونت علیه افراد تحت ستم منجر شود. پژوهشی که در دانشگاه «سانتا کلارا» منتشر شده، همین موضوع را تایید می‌کند. یکی از اساتید این دانشگاه که حوزه تخصصی‌اش هندوئیسم است می‌گوید، در سال ۲۰۲۱ در جریان یک کنفرانس گروه‌های راست‌گرای افراطی هندی با انتشار اطلاعات نادرست و تحریک آزار و اذیت آنلاین، به برگزارکنندگان و سخنرانان حمله کردند. این استاد دانشگاه معتقد است که این نوع اطلاعات نادرست می‌تواند به خشونت منجر شود. اتفاقی که به نظر می‌رسد در ماجرای «سید مهدی»، «کبرا» و مهاجران دیگری که نام و نشانی از آن‌ها نداریم، تکرار شود.

منبع: اقتصاد نیوز
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
علی
0
0
جمعه ۱۹ مرداد ۱۴۰۳
افغان اخراج اخراج اخراج
کمال
0
0
جمعه ۱۹ مرداد ۱۴۰۳
دم اون مامورخوب کاری کرده
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴/ سقوط سنگین قیمت دلار در راه است؟

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴/ این روز‌ها طلا بخریم یا بفروشیم؟

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ عصبانیت خانواده ابراهیم رئیسی از مذاکره ایران و آمریکا

عکس/ جدول افزایش حقوق کارمندان دولت در ۱۴۰۴

عکس/ جمعی از فرماندهان سپاه پاسداران در کنار سید حسن نصرالله

عکس/ سلفی نیکای سریال پایتخت با احمد مهرانفر

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چین تعرفه ۱۰۴ درصدی آمریکا را تلافی کرد

احکام جدید تاج در فدراسیون فوتبال

عکس/ تغییر ظاهر جکی چان در ۲۶ و ۷۰ سالگی

تحریم‌های آمریکا علیه ایران در آستانه مذاکره

خبر خوب وزارت بهداشت برای پرستاران

فیلم/ کنایه کنایه میثاقی به مسافران غارتگر خاک هرمز

کروکی در تصادفات رانندگی حذف شد

اعلام آمار نهایی تصادفات نوروزی

ادعای جالب علیرضا دبیر درباره برد تیلور

نخستین رمان وودی آلن در راه است

سازمان هواشناسی کشور اطلاعیه داد

فیلم/ تصاویر شوکه‌کننده از فرد شرور مهرویلای کرج

احتمال حذف استقلال از کنداکتور تلویزیون

ستارگان رسانه های اجتماعی در واقعیت چقدر درآمد دارند؟

حقوق جدید سربازان در سال ۱۴۰۴ اعلام شد

سقف اجاره‌بها روی میز شورای عالی

عمل جراحی ستاره پرسپولیس انجام شد

فیلم/ تصاویر دیگر از آتش‌سوزی در هتل‌های کربلا

فیلم/ واکنش سرمربی استقلال به احتمال سقوط آبی‌ها

تشخیص ۱۱۲۷ مورد تب دنگی در ایران

عکس/ مزار اسماعیل هنیه در قطر

آتش‌سوزی هتل در کربلا؛ از سلامت زائران ایرانی چه خبر؟

شیب ریزش قیمت خودرو تند شد

فیلم/ حریف عراقچی در آوردگاه مسقط کیست؟

خودروهای کارکرده وارداتی اعلام شد

فیلم/ آتش سوزی گسترده هتلی در شهر کربلا

فیلم/ حیوان آزاری در سمنان؛ کشیدن یک قلاده سگ با وانت

اینفوگرافی/ چرا آمار خودکشی مردان از زنان بالاتر است؟

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

عکس/ چهره و استایل خاص فوزیه ۸۱ سال پیش روی جلد مجلۀ ورزشی ایرانی

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP

قیمت گوشی اپل + جدول

فیلم/ توقیف پراید به دلیل تخلفات خطرناک در قائمشهر

جلوه‌گری بهار در باغ‌های میوه آستان قدس رضوی

عکس/ محمدرضا پهلوی و ثریا ۷۲ سال پیش در حال تماشای مسابقه کشتی دو جوان گیلانی

قیمت واقعی دلار چند تومان است؟

فیلم/ پادشاهی آشپز جوان ایرانی با رکوردشکنی در یوتیوب

عکس/ قابی دیده نشده از صادق هدایت در کنار پدرش ۱۰۴ سال پیش در دوره قاجار

عکس‌/ زیبایی خیره کننده چمنِ سریال پایتخت با لباس سنگ دوز و پیشانی بند تاجیکی

فیلم/ جشن تولد نوید محمدزاده روی صحنه تئاتر آمریکا

عکس/ استایل عجیب نوه‌های فتحعلی شاه ۱۷۰ سال پیش با کفش و لباس اروپایی

فیلم/ واکنش تند یحیی گل محمدی به صحبت‌های میثاقی

افزایش ۱۵۰ تا ۴۰۰ میلیونی قیمت خودرو وارداتی در سال جاری

پرداخت سود سهام عدالت متوفیان به وراث متوقف شد

قطع ۱۲ ساعته آب در انتظار مشترکان پرمصرف

عکس/ استایل نظامی رضاخان ۸۷ سال پیش در جاده چالوس

عکس/ پست احساسی نقی برای همای سریال پایتخت حسابی سرو صدا کرد

مخالفت مجمع تشخیص با افزایش تعطیلات آخر هفته

کشف ۴۰ کیلو خاک هرمز از یک مسافر