تاریخ انتشار: ۱۵:۳۰ - ۲۵ مرداد ۱۴۰۳
بررسی برنامه‌های بورسی وزیر اقتصاد پیشنهادی پزشکیان

چالش‌های بورسی «همتی»

۲۱ مردادماه بود که مسعود پزشکیان بعد از گمانه‌زنی‌های متعددی که درخصوص سکاندار وزارت اقتصاد وجود داشت، عبدالناصر همتی را به‌عنوان وزیر پیشنهادی خود برای یکی از کلیدی‌ترین و حساس‌ترین وزارتخانه‌ها معرفی کرد.

چالش‌های بورسی «همتی»

اقتصاد ۲۴- بیست و یک مردادماه بود که مسعود پزشکیان بعد از گمانه‌زنی‌های متعددی که درخصوص سکاندار وزارت اقتصاد وجود داشت، عبدالناصر همتی را به‌عنوان وزیر پیشنهادی خود برای یکی از کلیدی‌ترین و حساس‌ترین وزارتخانه‌ها معرفی کرد. همتی که دانش آموخته دکترای اقتصاد در دانشگاه تهران است و در حال‌حاضر نیز به‌عنوان استاد دانشکده اقتصاد همین دانشگاه مشغول به‌کار است و سابقه آکادمیک درخشانی در این‌خصوص دارد، با نگاهی به سوابق اجرایی همتی نیز ریاست کل بانک‌مرکزی در دولت روحانی، سفیر ایران در چین و رئیس‌کل بیمه مرکزی ایران خودنمایی می‌کند. وی همچنین در سال‌۱۴۰۰ از نامزد‌های انتخاباتی ریاست‌جمهوری بود و برای انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در سال‌۱۴۰۳ نیز ثبت‌نام کرده‌بود.

اما انتخاب همتی به‌عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد خاطرات متناقضی را در ذهن سهامداران بازار سرمایه زنده کرد. از طرفی تغییرات نرخ بهره بین بانکی در نیمه اول سال‌سیاه بازار سرمایه -۹۹-، یکی از مباحثی است که بر انتقادات فعالان بورسی نسبت به عبدالناصر همتی افزوده است. با شیوع کرونا در اواخر سال‌۹۸ و اوایل سال‌۹۹ در اقتصاد ایران کسب‌وکار‌ها در شرایط رکودی قرارگرفتند و منابع مازاد بسیاری در شبکه بانکی انباشته شد و به همین‌دلیل نرخ بهره بین‌بانکی تا حوالی ۸‌درصد نیز کاهش پیدا کرد و در مقطع کوتاهی، نرخ بهره بین‌بانکی با رشد ۱۵۰‌درصدی تا حوالی ۲۰‌درصد نیز افزایش پیدا کرد.

بسیاری از کارشناسان در آن مقطع اذعان کردند؛ این موضوع، ریزش قیمت سهام را در پی خواهد داشت و همین موضوع نیز به‌وقوع پیوست و افزایش قابل توجه نرخ بهره بین بانکی در آن مقطع یکی از دلایل ریزش شدید بورس بود، اما از طرفی همتی در سال‌های گذشته یکی از منتقدان جدی نسبت به عملکرد دولت سیزدهم درخصوص بازار سرمایه بود و در فضای‌مجازی نسبت به موضوعات مبتلا به بازار از جمله قیمت‌گذاری دستوری و رکود تحمیلی انتقادات زیادی داشت و از این‌سو انتخابش سهامداران را دلگرم کرده‌است.


بیشتر بخوانید: کنایه کارشناس بازار سرمایه خطاب به همتی + عکس


عملیات غیرممکن، از کاغذ تا اجرا

اهداف کلان ارائه‌شده در برنامه اقتصادی همتی در حوزه بازار سرمایه همه آن چیزی است که بورس به آن نیاز دارد؛ افزایش شفافیت، سرعت کارآیی و عمق بازار سرمایه و بدهی، حمایت از سهامداران خرد، جذب سرمایه‌گذاران خارجی به بازار سرمایه و بدهی ایران، ظرفیت سازی برای توسعه بازار سرمایه و تقویت نقش آن در تامین مالی بنگاه‌ها مسائل مهمی هستند که البته اجرای آن‌ها نیازمند دید بلندمدت و همت همه‌جانبه نه‌تن‌ها فقط در حوزه اقتصاد و سیاست و کلیت دولت که حتی در بدنه حاکمیت است.

نگاهی به دیگر سرفصل‎های برنامه‌های همتی برای بورس نیز نقش این وزیر را بزرگتر از پیش می‌سازد، توسعه و تکامل جدی بازار‌های مالی خصوصا بازار سرمایه برای تامین مالی پایدار رشد تولید، بهبود شرایط بازار سرمایه، تعمیق بازار سرمایه برای افزایش سیالیت و نقدپذیری و بهبود وضعیت سهامداران، تبدیل بازار سرمایه کشور به یک عامل مهم در برقراری ثبات اقتصادی، افزایش سهم بازار سرمایه در تامین مالی پایدار و ارزان قیمت برای فعالیت‌های تولیدی، بین‌المللی‌کردن بازار سرمایه کشور با توجه به ظرفیت بسیار بالای سودآوری شرکت‌های بورسی ایران، توسعه نهاد‌های مالی واسط برای حضور غیرمستقیم سرمایه‌گذاران در بازار و توسعه ابزار‌های پوشش‌ریسک و اصلاحات ساختاری در اقتصاد کلان نظیر حذف قیمت‌گذاری دستوری و عدم‌مداخله دولت در بازار سرمایه از آن جنس برنامه‌ها نیست که تاکنون دولت‌ها نه فقط در قبال بازار سرمایه که در کلیت اقتصاد اجرا کرده‌باشند.

نگاه عموما کوتاه‌مدت با هدف رتق و فتق نیاز‌های روزمره کشور چشم‌انداز اقتصادی را امروز تاریک‌تر از هر زمان دیگری کرده‌است. یکی از دلایلی که باعث می‌شود عملیات همتی برای اقتصاد و بورس، اگر نگوییم ناممکن، اما بسیار مشکل باشد، اقتصادی است که همتی در حال تحویل‌گرفتن آن است. شاید در زمان دولت سیزدهم می‌توانستیم به اجرا‌شدن برنامه‌های بلندمدت با پیش‌نیاز‌های دشواری از قبیل حذف بدنه رانت‌خوار امیدوار باشیم، اما در حال‌حاضر ابزار‌های مورد‌نیاز نیز دور از دسترس هستند.

به اعتقاد کارشناسان مساله بورس و در نگاه کلان‌تر اقتصاد نیازمند همیت و عزم جزم در همه بدنه دولت است، آنچه از آن بار‌ها با عنوان کار سخت دولت چهاردهم یاد می‌شود بخشی به لزوم ایستادگی در برابر رانت‌های گسترده‌ای که در جریان نرخ بهره بالا و قیمت‌گذاری دستوری و مبارزه با بورس‌کالا و... شکل گرفته‌است، نیاز دارد. بخشی از این رانت‌ها اکنون به حدی در عمق ریشه دوانده که نیازمند مقابله با بخش‌هایی از بدنه حاکمیت است. مشکلات اقتصاد و بازار سرمایه مشکلات شخص‌محوری نیست که بتوان با تبیین برنامه‌های شخص عبدالناصر همتی به رفع آن‌ها امیدوار بود.

قیمت‌گذاری دستوری به‌عنوان یکی از آسیب‌زننده‌ترین سیاست‌ها برای بورس مشکل امروز و دیروز نیست. دولت‌های متعدد و وزرای گوناگونی با شعار مبارزه با قیمت‌گذاری دستوری بر سر کار آمده‌اند، اما در نهایت یا ناکام ماندند یا وعده‌هایشان وعده‌های صادقی نبوده‌است. با نگاهی به سابقه عبدالناصر همتی می‌توان دست‌کم خوشبین بود که وعده‌ها صادقند، اما همتی که بورس برای رفع مشکلاتش به آن نیاز دارد، فقط همت عبدالناصر نیست، بلکه مشکلات عمیق، ریشه دار و تاریخی اقتصاد است که تنها به مساله اقتصاد نیز مربوط نیست و در سایه مشکلات بین‌المللی نیز قرارگرفته و یک همت همه‌جانبه را می‌طلبد.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۵ فروردین ۱۴۰۴/ سقوط سنگین قیمت طلا

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ وضعیت درب دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران

عکس/ چهره خاص فرح‌السلطنه عروس مظفرالدین شاه در کنار خواهرش با لباس های اروپایی

اینفوگرافی/ فشارخون بالا در افراد جوان و نکاتی که باید بدانید

عکس/ شکل و شمایل تاج الدوله، نوه فتحعلی شاه قاجار ۱۵۴ سال پیش با لباس گل گلی و النگو

عکس/ آغاز اکسپو ژاپن ۲۰۲۵ بدون حضور ایران

عکس/ زیبایی عجیب سلطان پسند، سوگلی نوجوان ولیعهد احمدشاه ۱۱۴ سال پیش با موی چتری

عکس/ تیپ گنگ بهاره رهنما و دخترش با کلاه و اکسسوری خاص

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۶ فروردین ۱۴۰۴/ هیجان در بازار دلار فروکش کرد

کار در شیفت شب باعث ریزش مو می‌شود؟

سرمایه گذاری در املاک و مستغلات چگونه است؟

دلایلی برای عدم تمایل ترامپ به استفاده از گزینه نظامی علیه تهران؛ از سرمایه گذاری در معادن و نفت ایران تا تضعیف چین و نجات بوئینگ

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۶ فروردین ۱۴۰۴/ طلا سرگردان میان سقوط و صعود

ادارات و مدارس استان ایلام فردا تعطیل اعلام شد

۹ خبر منتشرنشده درباره مذاکره ایران و آمریکا

یارانه فروردین ماه دهک‌های اول تا سوم واریز شد

فیلم/ شوت قدرتی رونالدو با سرعت ۱۴۸ کیلومتر

خبر مهم سازمان هدفمندی برای یارانه‌بگیران

ماجرای عجیب یک زن ایرانی در فرانسه؛ مهدیه اسفندیاری چرا زندانیست؟

می‌توان به هر شهروند روزانه یک لیتر بنزین اختصاص داد

ترامپ: مسئله ایران را حل خواهم کرد + فیلم

فیلم/ مهدی تاج: ایران - کره‌شمالی در مشهد

خرید خودروهای وارداتی برای مردم به یک رؤیا تبدیل شد

ادارات و مدارس این استان غیرحضوری شد

فیلم/ لفاظی دوباره ترامپ: ایران نباید بمب هسته‌ای داشته باشد

حضور علیرضا فغانی در جام‌جهانی باشگاه‌ها

آمار فوتی‌های عمره اعلام شد

گزینش‌ معلم‌ها سیاسی و عقیدتیست نه روان‌شناختی

فیلم/ عادت بد ترک نشد؛ سوارز دوباره گاز گرفت

عکس/ اهدای قابلمه به قهرمانان افتخارآفرین

وعده ساخت ۳۰۰ هزار خانه برای کارگران

برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم

تمدید چند ستاره پرسپولیس کلید خورد

فیلم/ نماینده مجلس: تیم مذاکره‌کننده با محتوای هماهنگ شده به مسقط رفته است

نخست‌وزیر اسبق مالزی درگذشت

اعلام آمادگی اتریش برای میزبانی مذاکرات ایران و آمریکا

ادعای ضدایرانی انگلیس درباره حمایت تهران از گروه خلافکار فاکستروت

جعفرزاده: آمریکاستیزی و غرب‌ستیزی افراطی اقتصاد ایران را سامان نمی‌دهد

فیلم/ سفر کیتی پری به فضا

تخمین وجود ۴۰۰۰۰ مبتلا به اتیسم در کشور

ستاره استقلال غایب بزرگ بازی با گل‌گهر

فیلم/ خشم مجری تلویزیون از برداشتن خاک هرمز به دست گردشگران

اتحادیه اروپا: مذاکرات ایران و آمریکا گامی در مسیر درست است

رونمایی رییس هیئت مدیره استقلال از شرط عجیب ترامپ

آخرین خبر درباره بازگشت فرهاد مجیدی به استقلال

عکس/ وضعیت سروش رفیعی بعد از بخیه ابرو

یامین‌پور: با صداوسیما در حال رسیدن به نقطه‌ی عجیبی هستیم

تهران در خطر یک زلزله آخرالزمانی

عکس/ تغییر چهره سوسانو پس از ۱۹ سال

فیلم/ رئیس قوه قضاییه به ادعاها در مورد کرسنت پاسخ داد

عکس/ محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در ۱۱ سالگی در کنار پدرش

عکس/ قسمت ۲۰ سریال پایتخت ۷ مناسب کودکان نیست

فیلم/ ساعد سهیلی در حال مانیکور ناخن در یک سالن زیبایی

ممنوعیت تازه آموزش‌و‌پرورش درباره مدارس غیرانتفاعی

رونالدو و ثبت یک رکورد جدید و خاص

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴

اینفوگرافی/ برخی از اختلاسگران فراری را بشناسید

فیلم/ اجرای آهنگ معین توسط محمد علیزاده در صداتو!