تاریخ انتشار: ۰۹:۴۹ - ۱۳ شهريور ۱۴۰۳

چه کالا‌هایی قیمت مسکن را بالا برد؟

جهش هزینه تولید مصالح ساختمانی طی مرداد ماه امسال نسبت به دوره مشابه در سال قبل در رشد تورم مسکن موثر واقع شد.

چه کالا‌هایی قیمت مسکن را بالا برد؟
اقتصاد۲۴- صنعت فولاد و سیمان در زمره اولین صنایعی هستند که با بروز ناترازی انرژی در کشور مشمول مدیریت مصرف و افت یا توقف اجباری تولید می‌شوند. ظرف تابستان امسال بسیاری از فولادسازان در حلقه‌های میانی و پایانی زنجیره یعنی از شمش فولاد تا مقاطع طویل فولادی با کاهش قابل‌توجه تولید فولاد مواجه شدند.
این موضوع به کاهش عرضه مقاطع طویل فولادی در بورس کالا و رشد بهای مقاطع در بورس کالا و بازار آزاد انجامید. متوسط قیمت فروش هر کیلوگرم میلگرد متوسط در انبار بازار آزاد تهران از ۲۳‌هزار و ۶۰۰ تومان در نیمه مرداد سال گذشته با ثبت رشد ۲۴درصدی به ۲۹‌هزار و ۳۰۰ تومان در نیمه مرداد ماه امسال رسید.
اگرچه تولید و عرضه میلگرد به بازار آزاد طی تابستان امسال به شدت افت داشته، اما انباشت محصول قدیمی در انبار تجار باعث شده تا قیمت مقاطع طویل فولادی رشدی ۲۴درصدی را در بازار آزاد به ثبت برساند. بررسی داده‌های فروش سیمان در بورس کالای ایران از جهش ۷۷درصدی قیمت در مرداد ماه امسال نسبت به دوره مشابه در سال قبل حکایت دارد؛ به نحوی که متوسط نرخ فروش هر کیلوگرم «سیمان تیپ ۲» با کیسه ۵۰ کیلوگرمی مربوط به یکی از تولیدکنندگان برتر واقع در مرکز کشور از ۱۰‌هزار و ۲۹۳ ریال به ازای هر کیلوگرم در نیمه مرداد سال گذشته به ۱۸‌هزار و ۲۶۸ ریال به ازای هر کیلوگرم در نیمه مرداد ماه امسال رسید.


بیشتر بخوانید: رشد قیمت مسکن در کدام منطقه تهران بیشتر بود؟+ نمودار


واحد‌های سیمانی در سال گذشته مشمول محدودیت برق در بازه زمانی نسبتا کوتاهی شدند؛ این رویه باعث شد تا تولید و عرضه مستمر سیمان در تابستان پارسال ادامه یابد و به این ترتیب در میانه روز‌های گرم سال گذشته و اوج تقاضا برای مصالح ساختمانی نیز این محصول در بورس کالا در نرخ پایه معامله شود. اما افزایش ناترازی برق از خرداد امسال باعث شد تا تولید و عرضه سیمان به بازار تحت‌الشعاع قرار گیرد؛ این موضوع متقاضیان سیمان در رینگ صنعتی بورس کالا را به رقابت قیمتی واداشت به نحوی که قیمت ۱۸‌هزار و ۲۶۸ ریالی برای سیمان تیپ ۲ کیسه‌ای در بورس کالا ثبت شد. البته رصد داده‌های بازار آزاد حاکی از آن است که این محصول در بازار آزاد تهران حتی تا ۲ برابر این قیمت نیز به فروش می‌رود.

زیان تولیدکننده از گرانی ناشی از ناترازی

علی‌اکبر الوندیان دبیر انجمن سیمان رشد بهای سیمان در بازار داخل طی یک سال اخیر را ناشی از اعمال محدودیت انرژی در این صنعت می‌داند. وی می‌گوید: واحد‌های سیمانی از خرداد امسال مشمول محدودیت در تامین برق شدند و زمزمه قطع گاز از نیمه پاییز نیز به گوش می‌رسد. در شرایط کنونی ۷۲ کوره سیمان در کشور به دلیل قطع برق، تولید را متوقف کرده‌اند. اگرچه وجود ذخیره مناسب کلینکر و سیمان در انبار تولیدکنندگان باعث شد تا سطح عرضه این محصول طی خرداد، تیر و حتی مرداد ماه قابل قبول و مطابق نیاز بازار باشد؛ اما پیش‌بینی کسری عرضه در هفته‌های پیش‌رو به دلیل استمرار افت اجباری تولید، متقاضیان را به رقابت قیمتی و جهش نرخ سوق داد.

این فعال صنعت سیمان اضافه کرد: جهش قیمت سیمان در شرایط کنونی به سود این صنعت نیست؛ کاهش یا توقف اجباری تولید، هزینه‌های تولید را بالا می‌برد و در شرایطی که بازار از این امر ملتهب می‌شود؛ تولیدکننده نیز از افت اجباری تولید زیان می‌کند. زیان حاصل از محدودیت انرژی به قدری جدی شده، که بسیاری از صنایع کشور از جمله سیمانی‌ها حاضر به خرید انرژی با قیمت رقابتی در بازاری آزاد به شرط تامین مستمر آن هستند. درواقع اگر آزادسازی نرخ انرژی به توسعه این صنعت و تامین پایدار آن بینجامد؛ صنایع از این رشد قیمت نهاده انرژی استقبال می‌کنند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ خوشگذرانی نیما شاهرخ‌شاهی در حیاط دلباز خانه‌اش با استایل لاکچری

عکس/ بی‌سابقه‌ترین خشکسالی تهران در ۶۰ سال اخیر

قیمت سکه امروز یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴/ کاهش قیمت

عکس/ چهره متفاوت دختر مسعود پزشکیان و همسر رئیسی در یک مراسم

حال و هوای تابستان داغ در پایتخت

عکس/ پرتره دیدنی مظفرالدین شاه ۱۳۰ سال پیش در دوران ولیعهدی با پوشش خاص

بازخوانی تاریخی بزرگ‌ترین خشک‌سالی‌های ایران + عکس

عکس/ شکل و شمایل ایستگاه راه آهن تهران ۱۳۵ سال پیش در دوران ناصرالدین شاه

محکومیت عجیب برای ۸۰۰ بار مزاحمت تلفنی به اورژانس

قیمت طلا ۱۸ عیار امروز یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴/ کاهش قیمت

بازگشت مهدی ترابی به پرسپولیس پررنگ‌‎تر شد

عکس/ دیدار برخی از سران دروزی‌های سوریه با نظامیان اسرائیل

عکس/ چشم انداز بی نظیر از عمارت سلطنتی ناصرالدین شاه ۱۵۰ سال پیش در شهرستانک

بانک های دولتی، خصوصی و خصولتی؛ تفاوت در چیست؟

عکس/ ژست متفاوت سرتیپ سهرابی ۳۸ سال پیش در کنار پدر شهید بابایی

بازنشستگان کارگری چشم انتظار واریز مستمری تیر ماه

عکس/ پناهگاه جنگی ۳۷ سال پیش حوالی میدان خراسان تهران

شوک تازه به سفر‌های مردم با تبدیل نان سنتی به کالای لوکس

عکس/ چهره دیده نشده بن حریث سریال مختارنامه ۴۶ سال پیش با پوشش خاص

خرید متری مسکن یک سرمایه‌گذاری است یا تهدید؟

عکس/ نماز خواندن حاج قاسم و سردار رشید پشت سر محسن رضایی

عکس/ قتل عام دسته جمعی در غزه تا ۴۸ ساعت دیگر

ادعای خبرگزاری اصولگرا درباره آغاز مذاکره ایران و اروپا

فیلم/ ژست و استایل دیدنی شیدا زخم کاری در روز تولدش

تهران در فاجعه بارترین وضعیت آبی در یک قرن اخیر

فیلم/ سوختن هزاران نخل در منیوحی آبادان

فیلم/ راه حل عجیب چمران برای قطعی آب تهران

فرار پول از بورس؛ وضعیت قرمز تالار شیشه‌ای

باد شدید و گرد و خاک در نقاط مختلف کشور

عکس/ ژست نظامی سرلشکر باقری و سردار حاجی زاده در کنار موشک خیبرشکن

معرفی تانک VT۴؛ تانک قدرتمند ارتش چین

عکس/ فتحعلی اویسی پدربزرگ شد

آب؛ پاشنه آشیل امنیت ملی/ آب پشت سد‌ها با سرعت ۳ برابر میانگین جهانی در حال تبخیر است

تظاهرات دروزی‌ها در محکومیت درگیری‌ها در سویداء

عکس/ لبخند و ژست زیبای سیمین شکارگاه در پشت‌صحنه

مکانیزم ماشه در آستانه فعال‌سازی و تأکید تهران بر غنی‌سازی؛ دو مسیر متضاد در یک بحران/ کسی که اسنپ‌بک را کاغذپاره می‌نامد، هیچ دانشی ندارد

سقوط دلار، سکوی پرتاب بیت‌کوین

سبد معیشت ایرانیان در مرز ۵۰ میلیون تومان

چراغ سبز مجلس به لایحه سازمان ملی مهاجرت

ادعای عجیب وزیر کشور درباره شرایط امنیتی ایران

ادامه جنجال بر سر لو رفتن سوالات آزمون سمپاد

مکانیسم ماشه در تعلیق؟ واکاوی پیشنهاد جدید اروپا به ایران

عکس/صحنه‌های دلخراش از جولان گرسنگی در نوار غزه

فیلم/ دختران تیم ملی هتل را روی سرشان گذاشتند!

طلای آب‌شده در روز‌های آینده به کدام سو می‌رود؟

متروکه‏‌نشینان در شهرک‏‌های صنعتی/ تعطیلی ۳۰۰۰ کارگاه در یک شهرک صنعتی اطراف تهران با افزایش قطع برق به ۴ روز در هفته

ایران در محاصره تنش آبی

بازسازی خانه‌های آسیب‌دیده از جنگ با شهرفروشی؟!

ترامپ، اوباما را به تقلب در انتخابات متهم کرد

قیمت طلا و سکه ریزشی شد + جدول قیمت