تاریخ انتشار: ۱۶:۳۹ - ۲۵ شهريور ۱۴۰۳

جزییات جدید درباره افزایش حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴

پایین بودن دستمزد، یکی از عواملی است که رغبت نیروی کار جدید برای اشتغال در بخش صنعت و خدمات را کاهش داده و بر اساس گزارش شاخص مدیران خرید، کار به‌جایی رسیده که صنایع و شرکت‌ها با کمبود نیروی کار مواجه شده‌اند.

حقوق کارگران ۱۴۰۴

اقتصاد۲۴- به‌عبارت‌دیگر، حداقل دستمزد تعیین شده در شورای عالی کار و به‌تبع آن دستمزد کارگران باسابقه و مهارت بیشتر به‌قدری با واقعیت‌های زندگی تفاوت دارد که نیروی کار جوان ترجیح می‌دهد اصلاً وارد حوزه کارگری و کار مولد نشود و حتی قید پیدا کردن کار را بزند؛ موضوعی که خود را در کاهش نرخ مشارکت اقتصادی نشان داده است.

بر اساس آمارها، نرخ مشارکت اقتصادی کشور در بهار امسال معادل ۴۱.۲ درصد بوده است؛ یعنی از هر ۱۰۰ ایرانی بالای ۱۵ سال که در سن کار قرار دارند، فقط ۴۱.۲ نفر شاغل یا در جست‌وجوی شغل بوده‌اند درحالی‌که نرخ مشارکت اقتصادی در ترکیه ۵۴.۵ درصد، در امارات ۸۲.۶ درصد و در عربستان ۵۱.۳ درصد است.

گرچه بخشی از پایین بودن نرخ مشارکت اقتصادی در ایران نسبت به کشور‌های همسایه، ناشی از گرایش بیشتر جوانان ایرانی به ادامه تحصیل است؛ اما تأثیر پایین بودن دستمزد‌ها و متناسب نبودن آن با هزینه‌های زندگی نیز در این وضعیت بسیار مؤثر است؛ به‌خصوص که یکی از دلایل ادامه تحصیل جوانان فارغ‌التحصیل آموزش عالی در مقاطع بالاتر، ناشی از مشکلات یافتن شغل با درآمد مکفی است.

اصلاح نظام تعیین دستمزد

همه‌ساله از اواسط فصل پایین، شرکای اجتماعی یعنی نمایندگان دولت، کارفرما و کارگر، در قالب کمیته‌های شورای عالی کار وارد مذاکره و چانه‌زنی برای تعیین حداقل دستمزد کارگران در سال جدید می‌شوند و هرکدام بر اساس محاسبات، معیار‌ها و نظرات خود، پیشنهاد‌هایی برای میزان تغییر دستمزد ارائه می‌دهند.

در ماده ۴۱ قانون کار که مبنای قانونی اصلی برای تعیین دستمزد کارگران به شمار می‌آید، به‌صراحت تأکید شده است که حداقل دستمزد باید با توجه به نرخ تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی تعیین شود و حداقل دستمزد باید به حدی باشد که هزینه معیشت یک خانوار را پوشش دهد.

گرچه این ماده‌قانونی در ظاهر تکلیف افزایش دستمزد را روشن کرده، اما عمومیت بحث آن به‌گونه‌ای است که هرکدام از طرف‌ها به‌زعم خود آن را تفسیر می‌کنند و در اغلب موارد، مصوبه نهایی دستمزد را با حواشی بسیار به تصویب می‌رسانند.

کارگران عین این ماده‌قانونی را مبنا قرار می‌دهند و ضمن محاسبه هزینه واقعی معیشت یک خانوار متوسط، بر لزوم جبران شکاف میان مزد و معیشت و همچنین افزایش دستمزد هرسال به میزان تورم واقعی اقتصاد تأکید می‌کنند.


بیشتر بخوانید:حقوق کارگران در دولت چهاردهم ترمیم می‌شود؟


در این میان کارفرمایان اعلام می‌کنند و که تابع قانون هستند و ازآنجایی‌که کارگران را نیز اعضای خانواده تولید و صنعت می‌دانند، خود را موافق با افزایش دستمزد و کمک به معیشت کارگران معرفی می‌کنند، اما در ادامه با این استدلال که برخی از هزینه‌های معیشت کارگران نظیر مسکن، آموزش و بهداشت طبق قانون اساسی مربوط به دولت بوده و ربطی به کارفرمایان ندارد؛ میزان افزایش دستمزد را به‌شدت پایین‌تر از انتظار کارگران اعلام می‌کنند.

درنهایت نمایندگان دولت با این استدلال که دولت کارفرمای بزرگ کشور محسوب می‌شود که ازقضا با کسری بودجه مواجه است، می‌گویند: اگر دستمزد زیاد افزایش پیدا کند، دولت مجبور است برای جبران بار مالی آن دست به چاپ پول و استقراض از بانک مرکزی بزند که این موضوع مستقیماً به افزایش تورم دامن می‌زند و در دور تسلسل، افزایش دستمزد را خنثی می‌کند؛ پس بهتر است به‌جای افزایش دستمزد، بر مهار تورم تمرکز شود و از این مسیر قدرت خرید ازدست‌رفته کارگران بازگردد.

ثمره این مذاکرات در اغلب سال‌ها، افزایش پایین‌تر از تورم دستمزد بوده و درنتیجه وضعیت معیشتی کارگران به‌مرور بدتر شده است تا جایی که نیروی کار جوان اصلاً تمایلی به کار کردن با این دستمزد‌ها ندارد.

سناریو‌های افزایش دستمزد ۱۴۰۴

باوجوداینکه نظام فعلی تعیین دستمزد مناسبتی با بالا بردن قابل‌توجه دستمزد‌ها و جبران هزینه واقعی معیشت ندارد؛ اما برای دستمزد سال آینده که مذاکرات آن در یکی دو ماه آینده آغاز می‌شود، از یک‌سو وزیر کار با توضیحاتی در مورد افزایش بهره‌وری و ایجاد درآمد‌های جدید برای بنگاه‌ها، خود را مدافع افزایش دستمزد نشان داده است و از سوی دیگر مجلس در قالب اصلاح قانون کار در حال ایجاد الزام جدیدی است که می‌تواند به افزایش دستمزد کمک کند.

استدلال اهالی مجلس این است که در بند یک ماده ۴۱ قانون کار (حداقل مزد کارگران با توجه به درصد تورمی که از طرف بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌شود.) به‌واسطه آمدن عبارت «با توجه به درصد تورمی...»، دولت‌ها به رعایت قانون پایبند نیستند؛ ازاین‌رو با جایگزینی حداقل به‌اندازه درصد تورمی...) جلوی دور زدن این بند قانونی گرفته می‌شود.

ناگفته نماند که مشکلات ساختاری اقتصاد ایران، نظام توزیع یارانه‌ها و مشکلات عدیده واحد‌های تولیدی و خدماتی، همواره یکی از دستاویز‌ها جلوگیری از افزایش واقعی دستمزد‌ها بوده و تا زمانی که این مسائل اصلاح نشود، نمی‌توان انتظار داشت که دستمزد واقعی شود؛ اما برای سال پیش رو، حداقل برای جبران فشار‌های معیشتی دو سه سال اخیر، شورای عالی کار مجبور است با تسامح بیشتری نسبت به افزایش دستمزد اقدام کند و احتمالاً در دستمزد ۱۴۰۴ مطالبات کارگران بیشتر موردتوجه قرار خواهد گرفت.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ تجمع دلواپسان در حمایت از کاظم صدیقی

پرداخت وام مسکن ۴۰۰ میلیونی به دهک‌های یک تا ۳

شرط پرداخت مرحله سوم‌ سود سهام عدالت اعلام شد

پدیده لیگ برتر با پرسپولیس تماس گرفت

عکس/ پارک خودرو‌های میلیون دلاری در یکی خیابان‌های تهران

عکس/ واکنش قالیباف به قطعنامه شورای حکام

فیلم/ در یک کلاس درس در تهران فقط دو دانش‌آموز ایرانی هستند!

فیلم/ اولین تصاویر از بقایای سقوط هواپیمای هندی

آغاز رزمایش‌ اقتدار نیرو‌های مسلح با دستور سرلشکر باقری

فیلم/ لحظه سقوط هواپیمای مسافربری هند

سامانه نظارتی پلتفرم‌های معاملات طلا چالش‌ها را برطرف می‌کند؟

عکس/ امام جمعه تهران تغییر کرد!

پرسپولیس با اورونوف فسخ می‌کند؟

کمپین هواداران استقلال برای جذب مهدی قایدی +عکس

اینفوگرافی/ مکانیسم ماشه چگونه عمل می‌کند؟

عکس/ سرلشکر باقری در کنار همت، خرازی و باکری ۴۵ سال پیش در زمان جنگ

روایت رویترز از متن قطعنامه شورای حکام علیه ایران

چرا صدور قطعنامه آژانس علیه ایران خطرناک است؟/ آیا پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت خواهد رفت،

فیلم/ قیمت تمام شده نان ۲۵ هزار تومان است!

واکنش قیمت دلار به قطعنامه شورای حکام

عکس/ مراسم عروسی نصیری رئیس ساواک با زلیخا خلوتی ۶۵ سال پیش

واکنش ایران به تصویب قطعنامه غنی‌سازی ۹۰ درصد است

فیلم/ گریه مادر بهاره رهنما برای بیژن اشتری

عکس/ هدی زین‌العابدین در کنار مادر مرحومش

راه‌اندازی مرکز جدید غنی‌سازی و جایگزینی ماشین‌های نسل اول با ماشین‌های پیشرفته در فردو

صدور قطعنامه علیه ایران در نشست شورای حکام

پزشکیان: زیر بار زور و قلدری نمی‌رویم

نرخ بهره بین بانکی ثابت ماند + جدول

فیلم/ سردار قاآنی: فرار امریکا از جنگ با یمن مفتضح ترین رفتار نظامی بود

عکس/ سرلشکر فیروزآبادی در حال تقدیر از صیاد شیرازی ۴۵ سال پیش

سامان قدوس به پرسپولیس جواب داد!

مرز مقاومتی دلار در آستانه شکست

عکس/ دومین پادشاه عربستان و مهمانان اش ۷۰ سال پیش در حال خوردن ۴ آهو و ۳ گوسفند

پدیده لیگ برتر استقلال را دور زد

عکس/ فائزه هاشمی ۲۷ سال پیش در دفتر کارش

هشدار درباره سناریوی تندرو‌ها برای تجمعات خیابانی؛ نماینده سابق مجلس: برخورد نظام با افراطیون آغاز شده است

عکس/ زن مجری نشست امروز رئیس جمهور با لباس محلی

املاکی‌هایی که وارد سیاست شدند؛ از ترامپ تا برلوسکونی/ روایت‌هایی از ساخت شهری هوشمند تا زندگی بر فراز تپه‌ای در تفلیس

زمان واریز حقوق خرداد بازنشستگان مشخص شد

اینفوگرافی/ قیمت کالا‌های اساسی با ۳ نرخی‌شدن گازوئیل چقدر می‌شود؟

فیلم/ سردار سلامی: برای هر سناریویی آماده هستیم

اسناد ایران از ارتباط نزدیک گروسی رئیس آژانس انرژی اتمی با اسرائیل +عکس

بازار طلا و سکه در انتظار نتیجه نشست شورای حکام

عکس/ استوری عجیب همایون شجریان خبرساز شد

واکنش فردین معصومی به تغییر تابعیت پسرش

اونس طلا صعودی شد

آیا اسرائیل در آستانه اقدام نظامی علیه برنامه هسته‌ای ایران است؟ بررسی سه سناریوی احتمالی حمله

​فیلم/ بازداشت شرور حمله‌کننده به مردم در پمپ‌بنزین

اظهارات تازه ویتکاف درباره مساله غنی سازی ایران

مکانیزم حذف به سبک قانونی؛ تندرو‌ها چگونه با قانون مشاغل حساس می‌خواهند چهره‌های غیرهمسو را کنار بزنند؟