تاریخ انتشار: ۱۰:۴۱ - ۱۹ آبان ۱۴۰۳
سرگذشت بازار‌ها در دولت پیشین ترامپ؛

سرنوشت دلار و بورس تهران در دوره قبلی ترامپ تکرار می‌شود؟

هفته گذشته دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا انتخاب شد. انتخابی که یادآور دوره قبلی ریاست جمهوری او در حد فاصل سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ است. دیدبان اکوایران در این گزارش سرگذشت بازار‌ها در دوره قبلی ترامپ را بررسی میکند.

دلار و بورس

اقتصاد ۲۴- انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بالاخره برگزار شد و دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور ایالات متحده انتخاب شد. ترامپ هم که در سال ۲۰۱۶ رییس جمهور آمریکا به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان شد دوره‌ای را رقم زد که بسیاری از کشور‌ها را دچار ریسک‌های ناگهانی کرد. موضوعی که مجددا ثابت کرد که بازار‌ها تحت تأثیر اتفاقات سیاسی قرار می‌گیرند و سیاستمداران در جهت‌دهی انتظارات در بازار‌ها موثرند.

بی‌تفاوتی ترامپ به توافق‌ها

دونالد ترامپ در دوره چهار ساله اول ریاست جمهوری خود به توافق‌های دولت‌های پیشین با سایر کشور‌ها اهمیت نمی‌داد و در دوران خودش ایالات متحده را به صورت یکجانبه از بسیاری از توافق‌ها بیرون کشید. برجام تنها توافق بین‌المللی نبود که او به طور یکجانبه آمریکا را از آن بیرون کشید بلکه، آمریکا با او از توافق اقلیمی پاریس، پیمان تجاری اقیانوس آرام، پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد خارج شد همچنین آمریکا در دوره او از «سازمان جهانی بهداشت»، «یونسکو» و «پیمان مهاجرتی سازمان‌ملل» هم خارج شد. این‌ها اقداماتی از جانب او بود که در آن زمان ریسک نااطمینانی درباره ایالات متحده را برای کشور‌ها افزایش داد.

بازار‌ها در دوران ریاست جمهوری ترامپ

ترامپ پیش از پیروزی انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۶، اعلام کرده بود که از برجام خارج خواهد شد. وقتی ترامپ رییس جمهور ایالات متحده شد ایران در ثبات نسبی ناشی از کاهش ریسک‌های سیاسی و سیستماتیک در سایه برجام قرار داشت و همین مسئله بخش زیادی از انتظارات تورمی را خاموش کرده و به دولت اجازه داده بود که با افزایش نرخ سود بانکی و حبس نقدینگی در بانک‌ها تورم و انتظارات تورمی را مهار کند، زیرا نرخ سود واقعی که بانک‌ها به سپرده‌گذاران پرداخت می‌کردند بیشتر از نرخ تورم بود و نرخ سود بدون ریسک حقیقی مثبت بود.

در نهایت با خروج ترامپ از برجام فضای انتظاری اقتصاد از ثبات خارج شد و در ادامه تحریم‌ها و سختگیری‌های حداکثری ترامپ علیه نفت ایران برای تامین درآمد‌های کشور دردسر ساز شد، اگرچه ترامپ هرگز نتوانست به هدف صفر کردن صادرات نفت ایران دست پیدا کند، ولی اقدامات او درآمد‌های نفتی را کاهش داد و در چنین شرایطی بازارساز که از سال ۹۵ نرخ سود بانکی را کاهش داده بود با اهرم ضد تورمی سود بانکی مانع از تورم و رونق تورمی نشد. با توجه به آنکه ارزش دلاری نقدینگی در سایه ثبات برجامی و سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی به بالاترین سطح از ابتدای انقلاب در محدوده ۳۷۸ میلیارد دلار در ابتدای سال ۹۷ رسیده بود. با ملتهب شدن فضای انتظاری در بازار، غول خفته نقدینگی بیدار شد و بازار ارز را در سایه ریسک‌های تزریق شده بر اقتصاد از جانب ترامپ ملتهب کرد. در هجدهم اردیبهشت سال ۹۷ترامپ از برجام خارج شد و در پایان سال ۱۳۹۷ دلار تهران رشد حدود ۱۷۰ درصدی را ثبت کرد.

بورس و دلار

دلار تهران در اسفند سال ۹۵ بازدهی یک رقمی داشته و لی بازدهی بورس تهران در این مدت منفی شده است.

در سال ۱۳۹۶ بازدهی بورس تهران مثبت شد و به ۲۵ درصد رسید، ولی بازدهی دلار تهران هم ۲۳درصد بود.

دلار تهران در مهرماه سال ۹۷ بیشترین افزایش را نسبت به پایان اسفند ۹۶ با رشد بیش از ۲۰۰ درصدی ثبت کرده با صعودی شدن دلار انتظارات تورمی در سال ۹۷ بورس تهران که مدت‌ها در رکود بود افزایشی کرد.

بازدهی بورس تهران در سال ۹۷ اگرچه ۷۶ درصد بود، ولی در نهایت از دلار تهران در سال ۹۷ عقب ماند.

در نهایت در سال ۹۸ عقب‌ماندگی بورس تهران از تورم و دلار، انتظارات تورمی و افزایش ارزش شرکت‌ها به خاطر تورم باعث شد که بازدهی بورس تهران در سال ۹۸ تقریبا ۱۰ برابر دلار شود. اگرچه اقدامات خصمانه ترامپ علیه ایران همچنان ادامه داشت و در سال ۹۸ سردار قاسم سلیمانی با دستور ترامپ شهید شد و ایران عملیات انتقامی شهادت وی را با حمله به پایگاه عین الاسد انجام داد، ولی دلار در سال ۹۸ آرامتر بود در نهایت بحران کرونا در سال ۹۹ و و تحت فشار قرار گرفتن منابع در همین سال امان نداد و و دلار و بورس تهران صعودی شدند بورس تهران در بازه پنج ماهه بازدهی بیش از ۲۶۰ درصدی کسب کرد و پس از آن بورس تهران سقوط کرد و بازدهی آن نسبت به آخرین محدوده سال قبل کاهش پیدا کرد. دلار تهران هم همزمان با انتخابات امریکا در آبان سال ۹۹ بیشترین افزایش خود را ثبت کرد و در نهایت با شکست ترامپ و افزایش امیدواری‌ها به برگشت آمریکا به جریان مذاکرات و برجام پس از پیروزی جو بایدن قیمت دلار کاهش پیدا کرد.

سبقت بورس از دلار

دلار تهران از تاریخ هجدهم آبان ۱۳۹۵ که ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز شد تا تاریخ ۱۳ آبان۹۹ که در انتخابات آمریکا شکست خورد رشد ۶۹۵ درصدی را ثبت کرد بورس تهران هم در این مدت رشد بیش از ۱۴۰۰ درصدی را ثبت کرده است.


بیشتر بخوانید: قیمت دلار تا پایان سال چند تومان می‌شود؟


اهرم فشار ترامپ در دوره جدید بر کشور‌ها

سیاست‌های خصمانه ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری اش برای بسیاری از کشور‌ها آسیب‌زا بود، جنگ‌های تعرفه‌ای چین و آمریکا در دوران ترامپ منافع چین را تهدید میکرد، مکزیک تحت فشار سیاست‌های ضد مهاجرت ترامپ قرار گرفت. ممنوعیت خرید اوراق قرضه ونزوئلا توسط ترامپ، ونزوئلا را دچار ابرتورم کرد، تحریم‌های سزار روسیه هم بعد از جنگ‌های داخلی، لبنان و روسیه را دچار مشکلات اقتصادی شدیدی کرد. حال با روی کار آمدن مجدد ترامپ، اروپا هم نگرانی بیشتری را از سیاست‌های ترامپ حس می‌کند و شاخص بورس با پیروزی ترامپ کاهش یافت. برخی تحلیلگران معتقدند که آمریکا دیگر عضو برجام نیست که بتواند مانند گذشته اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد و مشکلات نقدینگی بالا و کرونا نیز در حال حاضر وجود ندارد. از طرفی برخی گزارش‌های بین المللی نیز از عدم امکان قطع فروش نفت ایران نوشته‌اند، ولی بلومبرگ و برخی خبرگزاری‌های خارجی دیگر در یک سال گذشته درباره اهرم تعرفه‌ای ترامپ گزارش‌هایی نوشته‌اند، به نظر ترامپ می‌خواهد منافع خود را با اعمال تعرفه بر واردات کشور‌های مقابل خود اجرایی کند. در چنین شرایطی اگرچه ایران با آمریکا تجارت مهمی ندارد، ولی شرکای تجاری ایران هدف اصلی این سیاست هستند.

منبع: اکو ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ دیوارنگاره خاص میدان ولیعصر با تصویر سحر امامی

اختلال بانک سپه به‌زودی رفع می‌شود

فیلم/ ۷۲ ساعت تا شهادت؛ روایتی از سپهبد شهید حسین سلامی

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

موساد چگونه پیش از حمله، قطعات پهپادی را به ایران قاچاق کرد؟/ نقش بی‌سابقه امارات در کمک به کماندو‌های اسرائیلی!

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ واکنش احسان حاج صفی به حمله اسرائیل به ایران

کندی اینترنت ایران زیر سایه جنگ/ حمله اسراییل و بررسی تاثیر تنش‌های نظامی بر زیرساخت ارتباطی ایران

اینفوگرافی/ قاتل پدافند اسرائیلی‌ها را بشناسید

روایت‌های تکان‌دهنده از بیمارستان‌های پایتخت

جاسوسی واتساپ تکذیب شد

ماکرون: تغییر حکومت ایران با نیروی نظامی اشتباه است

جنگ ایران و اسرائیل، بازار طلا را به رکود برد

عکس/ اولین حضور مدنی‌زاده در جلسه هیئت دولت

حملات اسراییل در کرمانشاه و تخریب بیمارستان

فیلم/ تلاش عامل موساد برای خودکشی در هنگام دستگیری

انهدام یک فروند جنگنده F۳۵ در ورامین

مواضع متناقض ترامپ؛ بررسی نشست گروه ۷ و اظهارات رئیس‏‌جمهور آمریکا درباره جنگ ایران و اسرائیل

امن یا ناامن، این شهر خانه ماست/ مساله هشدار تخلیه و واقعیت‌های تلخ انکارناپذیر درباره تهران!

زمان پاسخ عقلانی به دعوت آمریکا برای مذاکره فرا رسیده است/ اگر جنگ متوقف نشود، تلفاتی بیشتر از نبرد غزه به بار خواهد آورد

عکس/ جلسه هیئت دولت به ریاست پزشکیان در پاستور

ع️کس/ حمله اسرائیل به دانشگاه افسری امام حسین تهران

آغوش‌های باز شهروندان برای شهروندان/ همدلی هم‏وطنان با آنان که خانه‏‌ها را ترک کرده یا کنار خانواده‌‏هایشان نیستند

اردشیر اول کیست و ماجرای شورش مصر علیه او چه بود؟

زمان کنکور سراسری ۱۴۰۴ تغییر کرد

ترافیک سنگین در جاده‌های چالوس، هراز و فیروزکوه

چین تخلیه شهروندان خود از ایران را آغاز کرد

عکس/ رونمایی از پوستر جدید رسانه رهبری

هشدار مقامات آمریکایی: ۴۸ ساعت آینده با ایران سرنوشت‌ساز است!

گفتگوی تلفنی وزیر خارجه مصر با عراقچی و ویتکاف

نوسان شدید قیمت شاهین

عکس/ رونمایی از پوستر جدید رسانه رهبر انقلاب

شرایط جدید فروش اقساطی پژو پارس اعلام شد+ جدول خرداد ۱۴۰۴

فیلم/ ترافیک سنگین در منطقه ۱۸ تهران ساعت ۴ صبح

خشایارشا هخامنشی کیست و آیا پادشاه خونریزی بود؟

آغاز واریز وام ۵۰ میلیون تومانی به حساب ۲۲۹۰ بازنشسته

عکس/ استوری غم انگیز بهرام رادان برای ایران

دلیل اختلال در بازار؛ خرید بیش‌از حد نیاز مردم است نه کمبود

استقرار پمپ بنزین سیار در جاده‌های مازندران

نفیسه کوهنورد: شگفتی‌های ایران در راه است

همسان‌سازی مصداق قانون خوب با اجرای بد

اردشیر سوم هخامنشیان کیست و ماجرای کشتار در خانواده سلطنتی چه بود؟

دستگیری ۵ جاسوس موساد در لرستان

احمد کوهستانی رئیس اداره کل نظارت بر اجرای بودجه کیست؟

تهدید ایران به بستن تنگه هرمز قیمت گاز اروپا را گران کرد

نتیجه نشست امنیتی ترامپ درباره ایران مشخص شد

تاریخ اعزام به خدمت مشمولان اعزامی تغییر کرد

وفور میوه و تره بار در بازار/ قیمت میوه افزایش نیافته است

جاده کندوان یکطرفه شد

عکس/ دستور وزیر رئیسی برای بستن تنگه هرمز!

عکس/ آمنه سادات ذبیح‌پور قبل از حمله اسرائیل به صداوسیما

عکس/ وضعیت خیابان‌های تل‌آویو بعد از حمله سنگین ایران

فرماندهان جدید نظامی ایران چه کسانی هستند؟

عکس/ حمله مجتبی جباری به شبکه ایران اینترنشنال

عکس/ حرکت جالب میوه فروش قمی در میان جنگ ایران و اسرائیل

اینفوگرافی/ موشک هایپرسونیک فتاح چیست؟