تاریخ انتشار: ۱۴:۰۰ - ۲۰ آبان ۱۴۰۳

سنسور مپ خودرو چیست و چه وظیفه‌ای دارد؟

خودرو‌های مدرن به تعداد زیادی سیستم برقی، سنسور و ماژول کنترل مجهز شده‌اند. با اینکه برخی از این سیستم‌ها همچون ECU که تزریق سوخت، زمان‌بندی احتراق و… را کنترل می‌کند مشهور هستند، اما برخی قطعات برقی دیگر در خودرو‌ها کمتر شناخته شده‌اند. یکی از این قطعات که شاید نامش کمتر به گوش شما خورده باشد سنسور مپ MAP یا سنسور فشار مطلق منیفولد manifold absolute pressure است.

سنسور مپ خودرو چیست و چه وظیفه‌ای دارد؟

اقتصاد ۲۴- سنسور مپ مسئول بررسی و کنترل هوای ورودی به پیشرانه از طریق منیفولد هواست. این موضوع اهمیت زیادی دارد، زیرا پیشرانه‌های درون‌سوز نیازمند مخلوط دقیقی از هوا و سوخت هستند تا انفجار‌های کوچک بتوانند قدرت خودرو را تولید کنند. این سنسور فشار هوای داخل منیفولد هوای خودرو را بررسی کرده و داده‌های خود را به ECU یا همان ECM ارسال می‌کند. کامپیوتر خودرو پس از آنالیز داده‌ها درباره میزان سوخت ارسالی به پیشرانه تصمیم گرفته و عملکرد و راندمان قلب تپنده خودرو را بهینه می‌سازد. آنچه گفته شد بیان ساده‌ای از عملکرد و وظیفه سنسور مپ خودرو بود، اما اگر می‌خواهید درباره خود سنسور مپ، نشانه‌های خرابی آن و برخی موارد دیگر بیشتر بدانید با ادامه مقاله همراه ما باشید.

سنسور مپ خودرو چگونه کار می‌کند؟

سنسور مپ معمولاً در نزدیکی دریچه گاز و منیفولد ورودی هوای پیشرانه قرار دارد. با عبور هوا از منیفولد و رسیدن آن به محفظه‌های احتراق، این سنسور داده‌های لازم درباره فشار هوا را جمع‌آوری می‌کند. به خاطر اینکه فشار داخل منیفولد می‌تواند بسته به شرایط رانندگی تغییر کند بنابراین سنسور مپ باید بی‌وقفه داده‌های خود را به ECU ارسال نماید. سنسور موردبحث این کار را به لطف ساختار خاص خود می‌تواند انجام دهد. داخل این سنسور چیپ منعطفی وجود دارد و زمانی که فشار داخل منیفولد بالا باشد (مثلاً زمانی که پدال گاز فشرده می‌شود) این چیپ پیامی الکتریکی را ایجاد کرده و باعث می‌شود ECU سوخت بیشتری را به پیشرانه بفرستد.


البته زمانی که فشار درون منیفولد پایین است (مثل زمانی که سرعت خودرو کاهش می‌یابد) چیپ این سنسور به حالت نرمال بازمی‌گردد و باعث می‌شود ECU سوخت کمتری را به پیشرانه ارسال کند. سنسور مپ علاوه بر اینکه فشار هوای ورودی به منیفولد را کنترل می‌کند، توانایی تشخیص فشار مثبت یا خارجی را دارد و بنابراین اگر نشتی در سیستم وجود داشته باشد یا دریچه گاز به‌طور کامل بسته نشود به ECU هشدار خواهد داد. سنسور مپ سیستمی نسبتاً پیچیده است و ECU برای کنترل عملکرد پیشرانه فقط به داده‌های آن اتکا نمی‌کند. در حقیقت مغز خودرو از اطلاعات سنسور‌های مختلف برای تنظیم عملکرد خودرو استفاده خواهد کرد که شامل سنسور مپ، سنسور دمای هوای ورودی و سنسور دمای مایع خنک‌کننده است. با بررسی داده‌های این سنسورها، ترکیب دقیق سوخت و هوا صورت می‌گیرد تا راندمان پیشرانه در سطح مطلوبی قرار گیرد


بیشتر بخوانید: افزودن هوا به لاستیک دارای گاز نیتروژن؛ مفید است یا خطرناک؟


نشانه‌های خرابی سنسور مپ خودرو چیست؟

این سنسور بخش مهمی از سیستم‌های برقی و ورودی هوای پیشرانه است و اگر خراب شود می‌تواند مشکلات متنوعی را ایجاد کند. اگر سریعاً سنسور خراب را تعویض کنید اکثر مشکلات جدی رخ نخواهند داد هرچند برای این کار باید با نشانه‌های خرابی سنسور مپ آشنا باشید. در ادامه به رایج‌ترین این نشانه‌ها می‌پردازیم. یکی از اولین نشانه‌های خرابی سنسور موردبحث روشن شدن چراغ چک است. این چراغ به دلایل متنوعی روشن می‌شود و زمانی که سیستم عیب‌یابی خودرو عیبی را در قطعات مختلف تشخیص دهد چراغ چک روشن خواهد شد. عیوب خودرو کد‌های مخصوصی دارند که به تکنسین‌ها در یافتن ریشه اصلی مشکل کمک می‌کنند. اگر سنسور یاد شده اطلاعات نادرستی را به ECU ارسال کند و یا از کار بیفتد چراغ چک روشن خواهد شد و بنابراین در این زمان باید به یک تکنسین مجرب مراجعه کرد تا با دیاگ زدن ریشه مشکل را کشف کند.


نشانه دیگر ایجاد مشکلاتی در عملکرد خودروست؛ مثلاً شاید متوجه افزایش مصرف سوخت خودرو و یا تک کار کردن پیشرانه شوید. در زمان خرابی سنسور مپ احتمال خشن کار کردن خودرو در حالت درجا و یا حتی خاموش شدن آن وجود خواهد داشت. مردودی در آزمون معاینه فنی هم می‌تواند از نتایج خرابی سنسور یاد شده باشد

قیمت سنسور مپ خودرو

زمانی که در بازار به دنبال خرید سنسور یاد شده باشید، با توجه به شرکت سازنده و کیفیت قطعه با قیمت‌های گوناگونی مواجه خواهید شد و شاید اصلاً سردرگم شوید! بررسی وب‌سایت‌های فروشنده قطعات خودرو نیز چنین چیزی را نشان می‌دهد و برای مثال سنسور مپ خودروی پراید با قیمت بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان عرضه می‌شود درحالی‌که سنسور مپ خودروی پژو ۲۰۶ تیپ ۲ قیمتی بین ۳۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان دارد! به همین خاطر اعلام قیمت دقیق چنین قطعاتی دشوار است و باید به‌صورت حضوری از فروشگاه مربوطه درباره کیفیت قطعه و گارانتی آن سؤال کرد.

تفاوت سنسور مپ و مف در چیست؟

با اینکه سنسور موردبحث در بین مالکان و مکانیک‌ها کاملا شناخته شده است، اما سنسور دیگری به نام سنسور مف MAF یا جریان هوای انبوه نیز وجود دارد که همانند سنسور مپ به بررسی و کنترل جریان هوای ورودی به پیشرانه می‌پردازد. البته باید دانست سنسور مف معمولاً بین فیلتر هوا و دریچه گاز و به‌صورت چسبیده به لوله ورودی هوا قرار می‌گیرد. سنسور مف میزان هوای ورودی به سیستم ورودی را اندازه می‌گیرد و بسته به نوع خودرو می‌تواند دمای هوا را نیز کنترل کند. هر دو سنسور داده‌های مهم خود را به ECU ارسال می‌کنند. با اینکه اکثر خودرو‌ها به هر دو سنسور مجهز است، اما خودرو‌های دارای توربوشارژر و سوپرشارژر معمولاً یکی از آنها را استفاده می‌کنند. اگر مشتاقید بدانید در خودروی شما کدام‌یک از این سنسور‌ها بکار رفته می‌توانید دفترچه راهنمای خودرو را مطالعه کرده و یا محفظه پیشرانه را کنترل کنید.

منبع: پدال
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ادعای جدید اسرائیل درباره ترور هنیه در تهران

عکس/ شباهت عجیب یک بچه دلفین با نون خامه ایی

عکس/ عراقچی به زبان چینی مقاله نوشت

ایجاد ۱۰ منطقه آزاد تجاری در کشور

ثروت دونالد ترامپ باز هم رکورد زد

عکس/ نقاشی کاخ آینه‌خانه اصفهان بازمانده از دوران صفویان

عکس/ تغییر جالب هاشم کوچولو سریال از سرنوشت بعد ۵ سال

۴ بازیکن تراکتور در فهرست خروج زمستانی هستند

عکس/ جاده زیبا و رویایی ییلاق جهانگیریه در گیلان

عکس/ استایل هندی مادر بهاره رهنما در ۶۸ سالگی غوغا کرد

عکس/ مظفرالدین شاه ۱۱ ساله در زمان ولیعهدی قاجار حدود ۱۶۰ سال پیش

عکس/شکسته شدن عجیب سحر ولدبیگی در ۴۷ سالگی

پیشنهاد وحشتناک و عجیب پرسپولیس به ستاره خارجی

عکس/ مراسم سلام نوروز با حضور ناصرالدین شاه قاجار ۱۳۴ سال پیش

فیلم/ حرکت شوکه کننده لیلا اوتادی روی آنتن زنده

عکس/ سقوط بیش از ۳۰ درصد ریال ایران و صعود ۵۰ درصدی افغانی

عکس/ چهره عروسکی فلور نظری در ۵۵ همه را مات کرد

عکس/ احمدشاه قاجار و ولیعهدش محمدحسن میرزا و رضاخان سردار سپه در یک قاب

فیلم/ تخریب جاده‌های جنوب لبنان توسط اسرائیل

فیلم/ روایت هولناک‌ترین شب دنیا در بم و ایران

عکس/ تغییر چهره باورنکردنی شادی لیسانسه‌ها در ۳۲ سالگی

جزئیات وحشتناک انفجار خانه در یزد با سه کشته و ۶ مجروح

عکس/ زیبایی خیره کننده سوسانو سریال جومونگ در ۴۳ سالگی

عکس / بهنوش طباطبایی با ژست فیلسوفانه در حال تمرین تئاتر

اینفوگرافی / برترین برند‌های خودروی جهان در سال ۲۰۲۴

فیلم/ وضعیت وحشتناک آلودگی هوا در تهران

زنان اکثریت پیش ثبت‌نام‌کنندگان حج ۱۴۰۴

حریف استقلال و پرسپولیس با موراتا تمام کرد

عکس/ لوکیشن‌های فیلم ضیافت مسعود کیمیایی بعد از ۳۰ سال

افزایش دوباره قیمت نان در استان‌های خاص

عکس/ بهرام بیضایی، مسعود کیمیایی، بهروز وثوقی، علی حاتمی و پرویز صیاد در یک جلسه خاص ۵۰ سال پیش

فیلم/ اسلحه جولانی در دیدار‌های دیپلماتیک خبرساز شد

عکس/ ورود بانوان به استادیوم ممنوع شد

ماجرای اختلاس چند هزار میلیاردی در گل‌گهر چه بود؟

عکس/ اصفهک روستایی زیبا در طبس که ثبت جهانی شد

سرمربی مشهور برکنار شد تا علی دایی از راه برسد

حسرت رامین رضاییان روز به روز بیشتر می‌شود

تمام زمین‌های جزیره بوموسی سند دار شدند

کتک‌کاری شدید در بازی کیا و پرسپولیس + عکس

عکس / کاخ نیاوران اقامتگاه ییلاقى خانواده سلطنتى در دهه ١٣٥٠

رتبه آبرو بر دستمزد ایرانی‌ها در مقایسه با فقیرترین کشور‌ها

فیلم/ ورود سید عباس عراقچی برای رایزنی به پکن

عکس/ زیبایی ماه کامل بر فراز آرامگاه کورش بزرگ هخامنشى

مرکز آمار: ۹۰۰ هزار نفر بازمانده از تحصیل در کشور داریم

عکس/ هتل کوروش اینترنشنال شیراز ۵۰ سال پیش

خودرو در برابر شوک‌های دلاری ضد ضربه خواهد شد؟

تعداد اجاره نشینان تهران به روایت آمار‌های زاکانی

اثر معاملات شبانه بر روی نرخ دلار در بازار رسمی

عکس / ژست خاص کریم باقری در جلسه مهم با درویش

قیمت طلا و نبرد در محدوده مقاومت کلیدی