تاریخ انتشار: ۲۲:۱۹ - ۲۴ بهمن ۱۴۰۳

رتبه ایران در شاخص ادراک فساد اعلام شد

وضعیت ادراک از فساد ایران در سال ۲۰۲۳، با دو پله سقوط در رتبه ۱۴۹ از ۱۸۰ کشور قرار دارد یعنی بالاتر از لبنان، عراق، لیبی، یمن و سوریه. این رتبه هرچه کمتر باشد بهتر است. امتیاز ایران در این شاخص ۲۴ بوده که نسبت به سال قبل یک امتیاز کاهش یافته است.
 

اقتصاد۲۴- طی آمار منتشرشده توسط سازمان شفافیت بین‌الملل از وضعیت ادراک از فساد کشورهای جهان در سال ۲۰۲۳، کشور ایران با دو پله سقوط در رتبه ۱۴۹ از ۱۸۰ کشور قرار دارد. امتیاز ایران در این شاخص ۲۴ بوده که نسبت به سال قبل یک امتیاز کاهش یافته است. گفتنی است امتیاز ایران در این شاخص، ضعیف‌ترین امتیاز از سال ۲۰۰۹ تا کنون است.

اندیشکده «شفافیت برای ایران» با انتشار این آمار نوشت: شاخص ادراک از فساد (CPI) در سال ۱۹۹۵ به عنوان شاخص ترکیبی برای سنجش ادراک فساد در بخش دولتی در کشورهای مختلف سراسر جهان توسط سازمان شفافیت بین‌الملل منتشر شد. طی ۲۸ سال گذشته، هم منابع مورد استفاده برای تدوین شاخص و هم متدولوژی آن تعدیل یافته و اصلاح شده‌اند. در سال ۲۰۱۲، تغییرات مهمی در متدولوژی ایجاد شد تا امکان مقایسه امتیاز در طول زمان میسر گردد، قابلیتی که پیش از سال ۲۰۱۲ ممکن نبود.


شاخص CPI فساد را اندازه نمی‌گیرد، چرا که فساد پدیده‌ای پنهان است و وقوع آن به سادگی قابل شمارش یا اندازه‌گیری نیست. شاخص CPI صرفاً ادراک عمومی از فساد را اندازه‌گیری می‌کند. گاهی ادراک از فساد بیشتر از واقعیت موجود است و گاهی نیز کمتر از آن.

شاخص CPI میانگینی است از تعدادی از منابع مرتبط (شاخص‌های بین‌المللی) که سازمان شفافیت بین‌الملل در هر سال آن‌ها را انتخاب می‌کند. ممکن است برخی از منابع در برخی سال‌ها رتبه و امتیازی را برای برخی کشورها منتشر نکنند (مثلاً به‌دلیل فقدان اطلاعات قابل اعتماد در آن سال). لذا شاخص CPI در هر سال تنها برای کشورهایی محاسبه می‌شود که حداقل در ۳ مورد از منابع مذکور امتیاز داشته باشند. برای مثال در گزارش سال ۲۰۲۲، ایران تنها در ۷ منبع (از ۱۳ منبع) دارای امتیاز بوده است.

بنا بر این گزارش دوسوم کشورها امتیازی کمتر از ۵۰ دارند و میانگین امتیاز جهانی رقم ۴۳ است که نشانۀ وجود مشکلات جدی در زمینه ادراک عمومی فساد در جهان است.

در ادامه به نکات بیشتر در مورد این شاخص اشاره می‌گردد:
این روزها زیاد شنیده می‌شود که مثلا رتبه‌ی ایران در شاخص فساد بهتر یا بدتر شد؛ و یا این‌که حسب سنجش سازمان شفافیت بین‌الملل، ایران جزء فاسدترین کشورهای دنیاست. اما هیچ‌یک از این تحلیل‌ها و یادداشت‌ها دقیق نیستند. این مطالب عموماً به «شاخص ادراک از فساد» اشاره دارند که در ادامه نکات مختصری برای آشنایی با آن ذکر شده است.

پیرامون چیستی شاخص CPI:

شاخص Corruption Perception Index (که به اختصار CPI نیز گفته می‌شود)، مهم‌ترین و مطرح‌ترین شاخصی است که در حوزه‌ی فساد به صورت بین‌المللی شناخته شده است.

این شاخص توسط مهم‌ترین و بزرگترین سازمان مردم نهاد (NGO) بین‌المللی در حوزه‌ی مبارزه با فساد، یعنی سازمان شفافیت بین‌المللی (Transparency International)، و از سال ۱۹۹۵ به صورت سالیانه تهیه شده و منتشر می‌گردد. دامنه‌ی شمول کشورها در این فهرست از سال اول ۴۱ کشور و در آخرین نسخه از این شاخص در سال ۲۰۲۳ به ۱۸۰ کشور رسیده است.

 


پیرامون معنای شاخص CPI

- شاخص CPI در فارسی به صورت «شاخص ادراک از فساد» ترجمه می‌شود،‌ هر چند که سال‌هاست در رسانه‌ها به نادرستی به صورت «شاخص فساد»، «شاخص شفافیت»، «شاخص مبارزه با فساد» و مانند آن‌ها نیز ترجمه شده است.

- شاخص CPI فساد را اندازه نمی‌گیرد، چرا که فساد پدیده‌ای پنهان است و وقوع آن به سادگی قابل شمارش یا اندازه‌گیری نیست.

- هر پدیده‌ یک واقعیتی دارد و یک ادراک (فردی یا جمعی) از آن واقعیت. واقعیت یک پدیده و ادراک از آن همواره یکسان نیستند. این فاصله در پدیده‌های حوزه‌ی علوم اجتماعی بیشتر نیز می‌گردد، مانند عدالت، رونق اقتصادی، مرزهای سازمان، قدرت، و … . در مورد فساد هم ماجرا همین‌طور است؛ گاهی ادراک از فساد بیشتر از واقعیت موجود است و گاهی کمتر از آن. لذا شاخص CPI صرفاً ادراک عمومی از فساد را اندازه‌گیری می‌کند نه خود آن را.


پیرامون نحوه‌ی تولید شاخص CPI

- شاخص CPI میانگینی است از تعدادی از منابع مرتبط (شاخص‌های بین‌المللی) که سازمان شفافیت بین‌الملل در هر سال آن‌ها را انتخاب می‌کند. لذا تعداد منابع و مصادیق آن‌ها در هر سال ممکن است تغییر کند، هر چند غالب آنها در سال‌های مختلف تقریباً ثابت هستند.

- ممکن است برخی از منابع در برخی سال‌ها رتبه و امتیازی را برای برخی کشورها منتشر نکنند (مثلاً به‌دلیل فقدان اطلاعات قابل اعتماد در آن سال). لذا شاخص CPI در هر سال تنها برای کشورهایی محاسبه می‌شود که حداقل در ۳ مورد از منابع مذکور امتیاز داشته باشند.

- هر منبعی که در شاخص ادراک از فساد قرار می‌گیرد، استانداردسازی می‌شود تا امکان تجمیع شاخص‌ها با یکدیگر فراهم گردد. در فرآیند استانداردسازی، نمرات تمام منابع به یک مقیاس ۰ تا ۱۰۰ تبدیل می‌شود که در آن ۰ نشانگر بالا‌ترین سطح فساد درک شده، و ۱۰۰ نمایانگر پایین‌ترین سطح فساد درک شده است.

- پس از میانگین‌گیری، شاخص CPI به کشورهای مختلف دنیا امتیازی بین ۰ تا ۱۰۰ می‌دهد که مبتنی بر همین امتیاز، کشورها مرتب شده و در نهایت رتبه‌بندی می‌شوند.

- سازمان شفافیت بین‌الملل هر ساله توضیحات کاملی را پیرامون منابع مورد استفاده در تولید CPI همان سال منتشر می‌کند که این سند مرتبط با شاخص CPI 2023 از طریق این لینک قابل دستیابی است.


برخی انتقادات

- سنجش میزان ادراک از فساد در شاخص CPI دقیق نیست. زیرا برخی از منابع مورد استفاده در CPI مشخصاً بر موضوع فساد تمرکز ندارند.

- مؤسساتی که شاخص‌های مورد استفاده در گزارش CPI را تهیه می‌کنند، در ایران نمایندگی ندارند. به همین دلیل جامعه آماری که برای پیمایش جهت تهیه شاخص‌های خود انجام می‌دهند، عموما شامل ایرانیان خارج از کشور است. به همین دلیل محتمل است که نتایج پیمایش‌های این مؤسسات دچار اریب گردد.

- گزارش CPI بسیاری از مفاسد را دربرنمی‌گیرد. بنابراین نمی‌تواند نتیجه دقیقی در مورد میزان ادراک فساد ارائه کند.

 
 
 

- در بسیاری از منابع مورد استفاده در CPI، ایران دارای امتیاز نیست که این امر موجب کاهش دقت نتیجه و هم‌چنین پایین آمدن رتبه ایران می‌شود. برای مثال، در سال ۲۰۰۹، تنها ۳ منبع دارای امتیاز برای ایران بودند که در آن سال، ایران بدترین رتبه خود در گزارش CPI را کسب کرده بود.


پیرامون امتیاز ایران در شاخص CPI

رتبه‌ی بین‌المللی ایران در شاخص CPI در طول سال‌های مختلف نوسان زیادی داشته است. نمودار زیر این رتبه را در بستر زمان نمایش می‌دهد. طبیعی است که هر چقدر این عدد کمتر باشد، یعنی رتبه‌ی ایران در جایگاه بالاتر و بهتری قرار دارد:
 

رتبه ایران در سالهای مختلف شاخص ادراک از فساد

از سوی دیگر اما رتبه‌ی بین‌المللی، نمی‌تواند به خوبی وضعیت مبارزه با فساد در کشور را نمایش دهد؛ چرا که از یک طرف تعداد کشورهایی که هر ساله مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند تغییر کرده (بیشتر شده)، و از طرف دیگر رتبه‌ی ادراک از فساد ایران نه فقط متأثر از تلاش ایران در زمینه مبارزه فساد خود بوده، بلکه به میزان زیادی متأثر از تغییر وضعیت سایر کشورها نیز هست، چرا که با یک رقابت در این عرصه روبرو هستیم.

لذا در کنار رتبه، باید امتیاز خالص ایران در طول سال‌های مختلف را نیز بررسی کنیم. نمودار زیر، تغییرات امتیاز کشورمان (به صورت درصد) را از سال ۲۰۰۳ تا سال ۲۰۰۲۲ نمایش می‌دهد. لازم به ذکر است در گزارش امسال امتیاز ایران به ۲۴  کاهش یافته که کمترین امتیاز در یک دهه گذشته است.

وضعیت ایران در سالهای مختلف شاخص ادراک از فساد

تصویر زیر، وضعیت رتبه‌ی ادراک از فساد در کشورهای مختلف جهان را در سال ۲۰۲۳ نمایش می‌دهد:

وضعیت رتبه‌ی ادراک از فساد در کشورهای مختلف جهان را در سال ۲۰۲۳

 

همچنین وضعیت کشورهای منطقه و مقایسه با ایران را نیز می‌توان در تصویر زیر مشاهده کرد:

وضعیت کشورهای منطقه و مقایسه با ایران

برای دانلود متن کامل این گزارش اینجا کلیک نمایید. همچنین برای دانلود فایل اکسل این گزارش اینجا کلیک کنید.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

صدور دستور معنادار آمریکا درباره ایران در شورای حکام

پیشنهاد کاخ سفید به ایران درباره برنامه هسته‌ای چه بود؟

پیش بینی بورس امروز یکشنبه ۱۱ خرداد ۱۴۰۴

ادعای جدید اسرائیل مبنی‌بر ترور برادر یحیی سنوار

فال قهوه روزانه یکشنبه ۱۱ خرداد ۱۴۰۴/ امروز چه چیزی در انتظار شماست؟

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

تقویت ناخن‌ها با سبزیجات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

فال روزانه امروز یکشنبه ۱۱ خرداد ۱۴۰۴

غذاهایی که زودتر پیرتان می‌کند

عکس دیده نشده از آنجلینا جولی ۳۹ سال پیش در مراسم اسکار

درمان نفخ با مصرف این گیاه دارویی

بررسی رژیم‌های دتاکس؛ حقیقت یا فریب؟

عکس/ ژست جالب سردار سلیمانی ۴۸ سال پیش در کنار برادرش با لباس شخصی

سبزیجاتی مفید برای کاهش کلسترول

مردم منتظر کاهش یا افزایش قیمت طلا نباشند و مبادلات خود را انجام دهند/ طلا و سکه در تقاطع مذاکرات و اونس جهانی

عکس/ چهره متفاوت الهام چرخنده در ۲۳ سالگی با لباس عروس

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۱ خرداد ۱۴۰۴/ قیمت طلا پس از توافق چقدر می‌شود؟

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۱ خرداد ۱۴۰۴/ نوسانات قیمت دلار شدت می‌گیرد

عکس/ شاپور بختیار ۴۷ سال پیش در کنار محمدرضا پهلوی در جمع رسمی

عکس/ گریم سنگین رضا عطاران در فیلم صدام

ورود وزیر ورزش به حواشی فینال جام حذفی

فیلم/ حمله هوایی اسراییل به منازل مسکونی در شمال غزه

تمام زائران ایرانی به عربستان منتقل شدند

خورشید در کمین ماهواره‌های استارلینک

فیلم/ شرط عجیب برای ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان

عکس/ تمرین بدنسازی کاپیتان استقلال با گرگ ایرانی

۲ کشته و ۸ مصدوم بر اثر نشتی گاز در پالایشگاه شیراز

فیلم/ روایت کاظم صدیقی از رفتار رئیسی با وی بعد از ماجرای باغ ازگل

فیلم/ رقص ربات در خیابان‌های مادرید با آهنگ کُردی

آزادی سید علیرضا بهشتی شیرازی، فعال سیاسی

توافق جدید ایران و آمریکا، نزدیک به مدل برجام است

عکس/ تصویری از صفحه موبایل دونالد ترامپ با عکسی از خودش

عکس/ استوری جنجالی برادر وحید امیری

کشف جسد دختربچه ۶ ساله در قرچک

پاسخ حماس به پیشنهاد آتش‌بس ویتکاف

بیانیه تهران در پاسخ به گزارش مدیرکل آژانس

پیشنهاد آمریکا رسید

سامانه جدید بارشی و موج هوای خنک در راه ایران

فیلم/ وزیر خارجه عربستان در مسجد اموی پیش‌نماز شد

کری نامحسوس مدیرعامل استقلال برای پرسپولیس