تاریخ انتشار: ۰۸:۵۲ - ۱۳ دی ۱۳۹۷
اقتصاد 24 چرایی صادرات سیب‌زمینی را بررسی می‌کند؛

فروش سیب‌زمینی ایرانی در دوبی به کیلویی 21 هزار تومان

وزیر جهاد کشاورزی اخیرا در نامه‌ای به وزیر صنعت اعلام کرد که با توجه به فرا رسیدن زمان برداشت سیب‌زمینی، از اول دی ماه صادرات سیب زمینی آزاد است؛ اما چرا صادرات این محصول برای همه زمان‌ها نباید آزاد باشد؛ در عین حال آیا صادرات آن عقلانی است؟
سیب زمینی
اقتصاد24- سیب زمینی یکی از محصولات استراتژیک است که در همه دنیا مصرف آن بالا است و حتی در بعضی از کشورها از سایر محصولات نشاسته مانند برنج نیز مصرف بیشتری دارد.

با توجه به شرایط اقلیمی کشور و بحران خشکسالی، صادرات سیب زمینی به معنای صادرات مجازی آب است به این علت که سیب زمینی از جمله محصولاتی است که آب زیادی مصرف می کند و این گمان می رود که هزینه ای که صادرات این محصول می تواند در کشور ایجاد کند از منافع آن بیشتر است؛ از طرفی با توجه به نرخ فعلی دلار، صادرات سیب زمینی برای تولیدکنندگان پر سود است و ایران نباید بازارهای صادراتی این محصول را از دست دهد، در نتیجه راه سومی وجود دارد که با مدرنیزاسیون کشت این محصول، مصرف آب آن را به حداقل برسانیم.

محمدرحیم نیازی رییس انجمن تولیدکنندگان سیب زمینی در این باره، در گفت و گو با اقتصاد 24 گفت: سیب زمینی یکی از محصولات استراتژیک است که امنیت غذایی در کشور ما را تامین می کند و از جمله غذاهای پر مصرف است. همچنین ارزش غذایی این محصول از جهت انرژی و میزان ترکیباتی که دارد از محصول مشابهی مثل برنج بیشتر است.

باید کاری کنیم مصرف سیب زمینی در کشور جایگزین مصرف برنج شود

وی افزود: باید کاری کنیم مصرف سیب زمینی در کشور ما جایگزین مصرف برنج شود و  در این مسیر وزارت بهداشت، رسانه ها و نهادهای مربوطه باید این مسئله را فرهنگ سازی کنند.

نیازی ادامه داد: تولید سیب زمینی باید در کشور انجام شود چرا که بسیاری از کشاورزان به کشت این محصول مبادرت می ورزند و نمی شود از تولید آن چشم‌پوشی کنیم چرا که یک محصول استراتژیک است و نیاز خود را نمی توانیم از کشورهای اطراف فراهم کنیم.

نیازی: باید کاری کنیم مصرف سیب زمینی در کشور ما جایگزین مصرف برنج شود و  در این مسیر وزارت بهداشت، رسانه ها و نهادهای مربوطه باید این مسئله را فرهنگ سازی کنند.



رییس انجمن سیب زمینی با اشاره به اینکه تامین سیب زمینی از طریق واردات از کشورها به سختی میسر است اظهار کرد: سیب زمینی محصولی است که هم نسبت به گرما و هم نسبت به سرمای شدید، بسیار حساس است و حمل‌ونقل آن در مسافت های زیاد بسیار مشکل است و نیاز به یخچال های مخصوص دارد، در حالی که حمل و نقل این محصول در کشور ما به علت مسافت کم از محل تولید تا میادین میوه و تره بار به راحتی انجام می شود.

نیازی همچنین گفت: با صادرات مازاد تولید سیب زمینی می توانیم برای کشور ارزآوری داشته باشیم و قسمتی از منابع مالی کشور را از این طریق تامین کنیم.

وی ادامه داد: کشاورزی تابع شرایط محیطی است و مثل صنعت نیست که پیش بینی کنیم که با مقدار معینی از مواد اولیه می توانیم مقدار معینی از کالا را تولید کنیم به همین دلیل نیز نمی توان پیش بینی کرد که دقیقا چقدر سیب زمینی تولید کنیم. همچنین ممکن است در یک سال میزان مصرف سیب زمینی بیش از حد انتظار باشد و مازاد بر تولید این محصول یک سوپاپ اطمینان و پیشگیری است.

چرایی صادرات سیب‌زمینی در کشور

همچنین غلامحسین هادی زاده رئیسی، عضو شورای مرکزی خانه کشاورز ایران در گفت و گو با اقتصاد 24 گفت: در حال حاضر میزان تولید سیب زمینی در کشور سالیانه حدود 5 میلیون تن است که نزدیک به چهار و نیم میلیون تن آن در داخل به مصرف می رسد و هر سال بین 300 تا 700 هزار تن نیز به صادرات می رسد.

وی همچنین اظهار کرد: صادرات سیب زمینی برای تولیدکنندگان بسیار سود آور است به این علت که هر کیلو از این محصول در عراق 8 هزار تومان، در قطر 16 هزار تومان و در دبی 21 هزار تومان فروخته می شود و تفاوت قیمت بسیاری با قیمت سه هزار تومان داخل دارد و این حق مسلم کشاورز نمونه ای است که محصول با کیفیت صادراتی تولید می کند و اگر از صادرات این محصول جلوگیری شود اجحاف در حق تولید کننده است.
هادی زاده: هر کیلو سیب زمینی در عراق 8 هزار تومان، در قطر 16 هزار تومان و در دبی 21 هزار تومان فروخته می شود و تفاوت قیمت بسیاری با قیمت سه هزار تومان داخل دارد و این حق مسلم کشاورز نمونه‌ای است که محصول با کیفیت صادراتی تولید می‌کند

هادی زاده ادامه داد: بازارهای عراق، قطر و امارات یک روزه به دست نیامده اند که به راحتی و به بهانه های مختلف آنها را از دست بدهیم و به طور کلی برای سیب زمینی مازاد بر مصرف چاره ای جز صادرات نیست. ضمن اینکه در حال حاضر در مناطق جنوبی کشور طرح استمرار در حال برداشت است و این کشاورزان در این طرح سیب زمینی را در شهریور ماه می کارند و در دی ماه برداشت می کنند تا به بازار تزریق شوند و شکاف های آن را پوشش دهند.

وی همچنین درباره اینکه برای کاهش مصرف آب در کشت سیب زمینی چه راهکارهایی وجود دارد بیان کرد: برای کاهش مصرف آب این محصول سه راهکار وجود دارد که اولین آنها استفاده از بذرهای میان رس و زود رس توسط کشاورزان است. دومین راهکار نیز تغییر تاریخ کشت از خرداد ماه به اوایل بهار یا حتی پایان اسفند است تا این محصول از باران های بهاری نیز تغذیه شود.

هر سال حدود 25 درصد از میزان تولید سیب زمینی در کشور ضایع می‌شود

این کارشناس مسائل کشاورزی ادامه داد: راه حل سوم جلوگیری از ضایعات سیب زمینی است که هر سال بین 700 تا 800 هزار تن و حدود 25 درصد از میزان تولید است؛ سیب زمینی در کشور ما در مرحله کاشت، داشت و برداشت ضایع می شود و زیرساخت نگهداری درستی وجود ندارد و بسیاری از میزان سیب زمینی کشت شده یا روی زمین می ماند یا در انبارها و منازل فاسد می شود.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

حسین شریعتمداری تغییر فاز داد

پرداخت معوقات بازنشستگان کارگری در بلاتکلیفی

ازازیل با دو معنای متفاوت در عربی و گیلکی/ معنای واژه ازازیل چیست؟

مبلغ عیدی بازنشستگان اعلام شد؟

بنای ۹۰۰ ساله بقعه درویش در حال فروریختن + عکس

واریز یارانه نقدی ۱.۲۰۰.۰۰۰ تومان به حساب این دهک‌ها

مسیر متناقض قیمت دلار در بازار رسمی و غیررسمی

عکس/ در کانال ایتا حمید رسایی چه خبر است؟

افشای منابع مالی مدرسه احمدی نژاد با نام مدیریت ایرانی/ تکرار مدل تشکیلات مصباح و جبهه پایداری در پارادایم ذهنی احمدی نژاد

عکس/ اطلاعیه تشییع قاضی رازینی از تهران به شهر قم

توضیحات وزیر ارتباطات درباره رفع فیلتر پلتفرم‌ها

عکس/ تیک‌تاک در آمریکا از دسترس خارج شد

پیوستن به FATF درخواست مهم مسکو از تهران؛ ایران به گروه ویژه اقدام مالی پیوسته و در توافق جامع قید شود

عکس/ آقای قاضی؛ رونمایی از دیوارنگاره جدید میدان ولیعصر

ترامپ در چالش خاورمیانه‌‏ای متفاوت

بررسی رسانه‌های جهان درباره سفر پزشکیان به روسیه

فرونشست در کمین میراث تاریخی ایران/ ۲۷ سایت از ۶۳ سایت میراث جهانی ایران در مناطق پرخطر فرونشست

چالش‌های مالی ناترازی‌های برق

ترور در دیوان؛ بازخوانی جزییات عملیات تروریستی که منجر به شهادت ۲ قاضی در محل کارشان شد

قیمت All-in-One اپل

صرافی XT: لیستینگ سریع و رشد استراتژیک – راز موفقیت یک پلتفرم پیشرو

قیمت ماهی امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ امروز

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

زیان ۴ میلیارد دلاری ناترازی انرژی به فولادی‌ها/ دولت زمین‌های کویری را برای تولید برق ۱۷ میلیارد به صنایع می‌فروشد!

وضعیت هواشناسی امروز

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۳۰ دی ۱۴۰۳

پیش بینی بورس امروز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

رژیم کم‌ سدیم چیست؟

فواید زود شام خوردن

عوارض نوشیدن قهوه با شکم خالی

چگونه خوب عمر کنیم؟

آیا جهانی شدن ادامه خواهد داشت یا متوقف می شود؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه پس از تحلیف ترامپ/ بازار منفجر می شود یا اثراتش پیشخور شده است؟

تعیین تکلیف تعطیلی مدارس و ادارات تهران

پیام تسلیت رهبر انقلاب اسلامی درپی درگذشت حجت‌الاسلام سقای بی‌ریا

فیلم/ جزییات جدید از سوء قصد امروز به قضات بلندپایه از زبان پورمحمدی

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه بر سر اوکراین