تاریخ انتشار: ۱۱:۳۷ - ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۵
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد:

چه بر سر اورانیوم‌های غنی‌شده ایران خواهد آمد؟/ از توافق برای عدم گفتگو تا بمباران مجدد

در حالی که وال‌استریت ژورنال از توافق ضمنی ایران و آمریکا برای «تعلیق گفتگوها» درباره سرنوشت اورانیوم‌های غنی‌شده خبر می‌دهد، دونالد ترامپ تهدید کرده که در صورت تلاش ایران برای دسترسی به آنها، تأسیسات هسته‌ای را دوباره بمباران خواهد کرد.

چه بر سر اورانیوم‌های غنی‌شده ایران خواهد آمد؟/ از توافق برای عدم گفتگو تا بمباران مجدد

اقتصاد۲۴- در حالی که برخی خبر‌ها حالی از این است که واشنگتن و تهران بر سر سرنوشت ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران به نوعی «توافق برای عدم گفت‌و‌گو» رسیده‌اند، ادعا‌های متناقضی از احتمال حملات مجدد به تأسیسات هسته‌ای ایران مطرح شده است. این در حالیست که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان این موضوع را «پیچیده و به بن‌بست رسیده» خوانده که تصمیم گرفته شده آن را به مراحل بعدی مذاکرات موکول کنند.

روز گذشته، وال استریت ژورنال در گزارشی نوشت که ایران و آمریکا حداقل در یک نقطه اشتراک نظر دارند و آن اینکه فعلاً درباره سرنوشت ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران گفت‌و‌گو نکنند. وزیر امور خارجه کشورمان نیز روز جمعه در مصاحبه‌ای از نقش حیاتی ولادیمیر پوتین در موضوع اورانیوم‌ها پرده برداشت و اعلام کرد: «موضوع اورانیوم غنی‌شده برای ما بسیار پیچیده است و به بن بست رسیده برای همین تصمیم گرفتیم آن را به زمان دیگری موکول کنیم و در مراحل بعدی مذاکرات به آن بپردازیم. فعلا این موضوع اصلا موضوع گفت‌و‌گو نیست احتمالا در مذاکرات آینده به آن بپردازیم و مشاوره‌های بیشتری از روسیه می‌گیریم تا ببینیم پیشنهادات روسیه می‌تواند به ما کمک کند یا خیر.».

اما اظهارات ضدونقیض دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، ابهامات را دوچندان کرده است. ترامپ روز جمعه در هواپیمای ایرفورس وان درحالیکه پکن را به مقصد واشنگتن ترک می‌کرد، ادعا کرد که ایران ابتدا قول تحویل مواد شکافت‌پذیر به واشنگتن را داده، اما سپس از این کار سرباز زده است. ادعایی که بلافاصله از سوی تهران رد شد. ترامپ در عین حال مدعی شد که ایران به تنهایی توانایی جابه‌جایی فیزیکی این مواد را ندارد، بنابراین این موضوع فعلاً از دستور کار خارج شده است.

ترامپ در مصاحبه‌ای دیگر با فاکس نیوز، رویکردی متفاوت اتخاذ کرد و گفت: «دستیابی به اورانیوم غنی‌شده ایران بیشتر برای روابط عمومی است تا چیز دیگر.» او افزود: «اگر آن را به دست بیاورم، احساس بهتری دارم، اما کار دیگری که می‌توانیم انجام دهیم این است که دوباره آن را بمباران کنیم.»

این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اصرار دارد که جنگ «تمام نشده»، زیرا مواد هسته‌ای حساس «باید از ایران خارج شوند». اما موضوع زمانی پیچیده‌تر شد که نیویورک تایمز روز گذشته گزارشی جنجالی و مهم از احتمال حمله قریب‌الوقوع آمریکا، شامل ورود نیروی زمینی برای به دست آوردن اورانیوم‌ها، خبر داد.

اورانیوم غنی شده ایران کجاست؟

ترامپ در اظهاراتی ادعا کرده که پس از عملیات موسوم به «چکش نیمه‌شب» به تأسیسات هسته‌ای ایران طی جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، اورانیوم غنی‌شده باقیمانده «زیر آوار دفن شده است» و «اصلاً کسی نمی‌داند می‌شود به آن دست پیدا کرد یا نه.» هر بار نیز رئیس جمهور آمریکا از لفظ «گرد و غبار» برای اورانیوم غنی شده ایران استفاده می‌کرد که در امتداد ادعای مدفون شدن این مواد در زیر زمین بود.

با این حال، او مدعی نظارت دقیق بر محل نگهداری این مواد شده و گفته است: «نیروی فضایی ما که من آن را پایه‌گذاری کردم، ۹ دوربین مشرف به مکانی که اورانیوم‌های غنی‌شده ایران نگهداری می‌شود، دارد.»

ترامپ همچنین هشدار داده که «اگر ایران تلاش کند به اورانیوم‌های مدفون‌شده در سایت‌های بمباران‌شده دسترسی پیدا کند، آمریکا آماده است تا «با چند بمب به آن ضربه بزند.»

با وجود اخباری مبنی بر توافق ضمنی بر سر «بحث نکردن» درباره اورانیوم‌های غنی‌شده، تناقض‌گویی‌های مقامات آمریکایی از یک سو و اصرار ایران بر پیچیدگی موضوع از سوی دیگر، سرنوشت اورانیوم‌ها را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است. در حالی که ترامپ از «بمباران دوباره» و نتانیاهو از «خروج مواد از ایران» سخن می‌گویند، تهران همچنان منتظر مشاوره روسیه و تصمیم‌گیری در مراحل بعدی است. محل دقیق این اورانیوم‌ها نیز خود به معمایی دیگر تبدیل شده؛ معمایی که به گفته ترامپ، «زیر آوار» یا در «چشمانداز ۹ دوربین» نیروی فضایی آمریکا قرار دارد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار