تاریخ انتشار: ۱۳:۱۲ - ۳۰ دی ۱۳۹۸

تاثیر فعال شدن‌مکانیزم ماشه بر اقتصاد ایران چیست؟

آل اسحاق با اشاره به بدقولی‌های اروپا در یک سال و نیم گذشته خواهان توجه بیشتر فعالان اقتصادی و دولت به بازار کشور‌های همسایه شد. او تاکید کرد: با مذاکره مخالفتی ندارم، ولی نمی‌توان صرفا به وعده‌های اروپا دلخوش کرد

تاثیر فعال شدن‌مکانیزم ماشه بر اقتصاد ایران

اقتصاد۲۴- اروپا اعلام کرده قصد دارد مکانیسم ماشه را فعال کند. این مکانیسم در راستای حل اختلافات پیش‌بینی شده در برجام فرایندی است که اگر یکی از طرف‌های توافق به این نتیجه برسد که طرف دیگر از انجام تعهدات خود سرباز زده می‌تواند به این کمیسیون شکایت کند. این کمیسیون نیز در چارچوب توافق‌نامه برجام و با هدف نظارت بر اجرای صحیح آن تاسیس شده است. اگر ظرف ۳۵ روز به شکایت شاکی آن طور که رضایت جلب شود رسیدگی نشود شاکی می‌تواند شورای امنیت را از این ماجرا آگاه کند و شورای امنیت نیز باید در فرصت یک ماهه درباره استمرار تعلیق تحریم‌ها یا بازگرداندن آن‌ها قطعنامه صادر کند.

حال پرسشی که وجود دارد این است که تاثیرات این اتفاق در اقتصاد کشور چه خواهد بود.

در همین رابطه یحیی آل اسحاق، وزیر اسبق بازرگانی و رییس اسبق اتاق تهران، در رابطه با اجرایی شدن مکانیسم ماشه گفت: آن‌ها در حالی اعلام کردند که به زودی این مکانیسم را فعال خواهند کرد که به شکل غیر رسمی از زمانی که امریکا از برجام خارج شد، آن‌ها نیز از ایران رفتند. گرچه در این مدت یک سال و نیم اروپا دائما به ما وعده‌های گوناگون داد، ولی در عمل چیزی ممکن نشد.

او در رابطه با اینستکس که به عنوان کانال مالی ایران و اروپا مطرح شده تاکید کرد: در عمل این نیز هنوز اجرایی نشده و در حد وعده باقی مانده است. با این حال حتی اجرای آن نیز نمی‌تواند بار چندانی از دوش ما بردارد چرا که محدودیت‌های فراوانی چه در خرید کالا‌ها و خدمات و چه در حجم آن اعمال شده که عملا نیاز کشور را تامین نخواهد کرد.

وزیر اسبق بازرگانی گفت: به هر حال هیچ کس از این‌که اروپایی‌ها به وعده خود وفادار بماند ناراضی نیست، اما باید توجه داشت که آرزو‌ها و آلام ما نیست که حقیقت را رقم می‌زند. ایران یک سال و نیم منتظر اروپایی‌ها ماند، ولی آن‌ها فقط وعده دادند و نهایتا کنار ایالات متحده که شریک بزرگشان است ماندند.

این فعال اقتصادی تصریح کرد: از سوی دیگر باید توجه داشت که کل مراودات ما با اروپا به دو میلیارد دلار می‌رسد که از این مقدار تنها ۴۰۰ میلیون دلار صادرات است و مابقی واردات. حال آن‌که مراوده اقتصادی ایران و عراق در سال گذشته ۱۳ میلیارد دلار و در سال جاری تاکنون ۹ میلیارد دلار بوده است. درنتیجه مراودات ایران و اروپا چندان تعیین کننده هم نیست. همان طور که گفتم اگر اروپایی‌ها به وعده‌های خود عمل می‌کردند بهتر بود، ولی اکنون باید از فرصت سوزی جلوگیری کنیم.

آل اسحاق گفت: همان طور که اشاره کردم از آن‌جایی که اروپا عملا از یک سال و نیم قبل مراودات خود را با ایران کاهش داد درنهایت مکانیسم ماشه بیش از آن‌که تاثیراتی در مراودات اقتصادی داشته باشد، مانند جنگ روانی عمل خواهد کرد. در هر باید واقع بین باشیم و بپذیریم اروپا ایالات متحده را متحد اصلی خود می‌داند.

او تاکید کرد: در هر حال ما باید قوی باشیم و همان‌طور که رهبری تاکید کردند باید بر منابع داخلی و اطراف خود تکیه کنیم. در همسایگی ما بازار چند صد میلیون نفری وجود دارد. براساس تحقیقاتی که صورت گرفته ظرفیت بالقوه تجاری ایران با این کشور‌ها به ۲۰۰ میلیارد دلار می‌رسد. این در حالی است که هم اکنون میان این کشور‌ها هزار میلیارد دلار مراودات تجاری انجام می‌شود. این ظرفیت در اختیار ماست و عقل حکم می‌کند اقتصاد ایران به این سمت برود تا منتظر اروپا بنشیند.

این فعال اقتصادی در رابطه با مذاکرات تصریح کرد: من مخالف مذاکره نیستم رهبری هم اعلام کردند با مذاکره مخالف نیستند. درنتیجه امیدواریم مذاکرات پیش برود و فرجی هم حاصل شود، ولی نمی‌شود به این مساله دل ببندیم. واقعیت این است که در سال گذشته صادرات غیر نفتی ایران به ۴۰ میلیارد دلار رسید. این نشان می‌دهد می‌شود مشکلات صادرات را حل کنیم به شرط اینکه مشکلات داخلی خود را کاهش دهیم.

وی در رابطه با موانع صادرات کشور با اشاره به کمبود انگیزه و قیمت گهگاه بالای کالا‌های ایران خاطر نشان ساخت: هم اکنون می‌توانیم تا حدی کیفیت کالا‌های خود را هم افزایش دهیم. علاوه بر این‌ها باید نظام اداری کشور هم اصلاح شود و سیستم بانکی نیز صادرات را رکن اساسی اقتصاد کشور بداند. خوشبختانه رییس کل محترم بانک مرکزی نیز بر این مساله تاکید کردند. به بیان ساده‌تر باید صادرات ایران صورت گیرد و صادرکنندگان هم در کنار ارز حاصل از این به واردات کالا‌ها و خدمات در ازای صادرات روی آورند تا هر چه زودتر مشکلات حل شود. به طور خلاصه ضروری است که ما نگاه خود را درون‌زا و برون‌نگر کنیم.

 
منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ترکیب احتمالی النصر مقابل پرسپولیس

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

آغاز واریز حقوق بازنشستگان کشوری به همراه شگفتانه ۳ میلیون تومانی

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پرهیز از طمع به اموال دیگران، ثروتی حاضر و نقد!

فیلم/سرمای شدید هوا در راه ایران؛ مسئولین هشیار باشند

تعطیلی کامل برنامه هسته‌ای، شرط آمریکا برای مذاکره با ایران!

این داروی گیاهی مانع از ابتلا به آلزایمر می‌شود

بیانیه ارتش لبنان درباره تحصن در جاده فرودگاه بین‌المللی بیروت

ترامپ همچنین مایل به مذاکره با تهران است

مشاور امنیت ملی آمریکا: درمورد ایران، همه گزینه ها روی میز است

زلنسکی: آماده‌ایم که مذاکره کنیم

مذاکرات درباره مرحله دوم توافق با حماس

شیخ نعیم قاسم: جلوگیری از فرود هواپیمای ایران در لبنان، اجرای تصمیم اسرائیل است

توئیت جدید حساب کاربری رهبر انقلاب به زبان عبری

پزشکیان: آیا ما به دنبال جنگ هستیم؟

فیلمی حیرت انگیز از استقرار ماهواره‌های استارلینک در مدار زمین

فیلم/۱۱ میلیون مسکن ساختیم ولی فقط ۲ میلیون نفر به مالکان مسکن اضافه شد!

فیلم/هدیه ۱۰ هزار دلاری شیخ کویتی به بازیکن زن ایرانی!

تصاویر کانکس پلیس نصب شده در نزدیکی درب کوی دانشگاه تهران

آلینا کابایوا معشوقه پوتین کیست؟

ازدحام مردم مقابل محل اقامت النصر در تهران

اطراف دانشگاه شریف هم امنیت لازم را ندارد

رئیس اتحادیه کانون‌های وکلا، وکالت اولیای دم مرحوم خالقی را عهده‌دار شد

دومینوی گرانی به بازار لوازم خانگی رسید

عذرخواهی و پیگیری‌های ویژه اعضای دولت برای دلجویی از خانواده خالقی

پدر امیرمحمد خالقی: راضی نیستیم خون فرزندمان پایمال شود

تحویل محموله بمب‌های سنگین آمریکا به تل‌آویو

معاون وزیر راه: تهدید اسرائیل به زدن هواپیمای ایرانی در صورت پرواز به سمت بیروت؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ احتمال کاهش قیمت دلار با تداوم پیش‌فروش سکه

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳

مشکلات حقوقی مادر علی انصاریان همچنان پابرجاست

سرانجامی شوم با بازی جرات و حقیقت

تهدید زن جوان توسط سارق موبایلش

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ قیمت طلا با پیش‌فروش سکه ریزشی می‌شود؟

فیلم/ شفق قطبی از ایستگاه فضایی بین‌المللی

کشف جسد سوخته زن جوان در بیابان‌های گرمدره

همه چیز در مورد سریال آبان + اسامی بازیگران

هشدار جدی به تهرانی‌ها؛ باد شدید در راه است

یک علامت شایع کمبود یُد

اختلال خواب چیست و چگونه درمان می شود؟

گیخاتو خان کیست؟| مبتکر اولین اسکناس

فیلم/ ارتباط نادر عضوی از قبیله بدوی با مردم

علائم اولیه سرطان زبان چیست؟

عکس/ چهره خاص و دیدنی دلکش دهه ۵۰ با تاج کاغذی

کمبود کدام ویتامین باعث سفیدی مو می‌شود؟

وعده سیب‌زمینی ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومانی وزارت جهاد؛ روند صعودی قیمت سیب‌زمینی ادامه دارد

درآمد‌های لرزان بودجه، خرج مُسکن یارانه‌ها / رنگین کردن سفره فقر محرومان با کالابرگ الکترونیکی

مذاکرات استقلال با ماتزاری ادامه دارد

عکس/ استایل شیک بهنوش طباطبایی با دستبند و انگشتر لاکچری

عکس/ آخرین تمرین تیم استقلال قبل از بازی با الریان

عکس/ گریم متفاوت بهزاد فراهانی و وثوقی ۵۱ سال پیش در یک فیلم سینمایی

گزارش ترک فعل بانک مرکزی روی میز دادسرای دیوان محاسبات

ماجرای هولناک کشف جسد سوخته زن جوان در بیابان‌های گرمدره