تاریخ انتشار: ۱۳:۰۱ - ۰۸ بهمن ۱۳۹۸

دلیل مرگ دسته جمعی پرندگان میانکاله چه بود؟

هنوز علت مرگ مرموز پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله که از ۵ روز پیش آغاز شد مشخص نشده است. فرضیه‌های متعددی برای این فاجعه طبیعی در نظر گرفته شده است که مسمومیت آب تالاب قوی‌ترین این فرضیات است.
دلیل مرگ دسته جمعی پرندگان میانکاله
 
اقتصاد۲۴- بهمن ماه امسال با خبر مرگ دسته جمعی پرندگان در تالاب میانکاله آغاز شد؛ تالابی با مساحت ۶۵ هزار هکتار که ۴۵ هزار هکتار آن دارای آب است. از این مساحت ۲۰ کیلومتر در ساحل شهرستان گلوگاه قرار گرفته است که اکنون همین ۲۰ کیلومتر تبدیل به قربانگاه پرندگان تالاب شده است.

تالاب میانکاله به صورت سالانه پذیرای ۱ میلیون بال پرنده است و به همین علت مسئولان محیط زیست موظفند سالانه تالاب را از لحاظ آلودگی باکتریایی و صنعتی بررسی کنند. فاجعه زیست محیطی جدید باعث شده نمونه‌برداری‌های جدیدی از تالاب و پرندگان تلف شده گرفته شود. این نمونه‌ها برای سازمان دامپزشکی کشور ارسال شده است تا علت قطعی این مرگ و میر مشخص شود.

احمدرضا لاهیجان‌زاده معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه احتمالا ظرف هفته آینده علت اعلام این پدیده مشخص می‌شود، گفته تاکنون دامپزشکی استان، بیماری‌های پرندگان به‌ویژه آنفولانزای فوق حاد پرندگان را تایید نکرده است. احتمال دامپزشکی مبنی بر مسموم بودن تالاب است که باعث مرگ و میر پرندگان می‌شود.

او تاکید کرده بود: تالاب توسط فاضلاب‌های شهری، آلاینده‌های صنعتی و سموم کشاورزی آلوده می‌شود. ما گزارش کامل آن را به ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالاب‌های کشور ارائه دادیم. میزان آلودگی رود‌هایی که به تالاب وارد می‌شوند، بررسی شده است. حتی نواحی آلوده تالاب در گزارش وجود دارد. قرار است ظرف ۳ ماه آینده تکلیف آلاینده‌هایی که به تالاب میانکاله روانه می‌شوند، معلوم شود.


مرگ ۸ هزار پرنده مهاجر در میانکاله طی ۵ روز


روزبه خادملو رئیس اداره امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی شهرستان گلوگاه می‌گوید: در این مدت حدود ۸ هزار قطعه از پرندگان مهاجر تلف شده‌اند و این نشان می‌دهد ما میزبانان خوبی برای آن‌ها نبودیم.

او می‌گوید: کنگر‌ها یا به زبان محلی «پرلا» جمعیت غالب تلفات هستند، آنچنانکه روز گذشته از ۳ هزار لاشه‌ای که در یک منطقه کوچک پیدا کردیم یک قطعه متعلق به پلیکان و حدود ۲۰ قطعه اردک بودند. اما حدود ۹۵ درصد از قطعات یافته شده متعلق به گونه کنگر و حدود ۴، ۵ درصد نیز فلامینگو بودند. اما تعداد تلفات گونه‌های دیگر در حد درصد نیست.
رئیس اداره امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی شهرستان گلوگاه با بیان اینکه هنوز علت این مساله به صورت رسمی اعلام نشده است، عنوان می‌کند: این واقعه در ساحل جنوبی و در ساحل شهرستان گلوگاه رخ داده است.

او با تاکید براینکه پروژه‌های مشارکت‌محور حلقه مفقوده در اجرای پروژه‌های زیست محیطی و منابع طبیعی است، تصریح می‌کند: نگرانی من از آن است که نوعی دشمنی و خصم محوری میان مردم و سازمان‌های متولی محیط زیست کشور شکل گرفته باشد که این موضوع وظیفه و دغدغه ما را به عنوان یک فعال محیط زیستی بیشتر می‌کند.

به اعتقاد وی فقدان اعتماد میان جوامع محلی و نهاد‌های متولی ممکن است باعث وقوع چنین رویداد هولناکی باشد و اگر این مساله درست باشد ریشه آن را باید در آسیب دیدن اعتماد اجتماعی و سرمایه اجتماعی دانست.

خادملو با بیان اینکه منتظر اعلام مراجع رسمی هستیم با بتوانیم رسما موضوع را پیگیری کنیم، می‌گوید: بعید نیست عامل انسانی باعث این مساله باشد دامپزشکی اشاره‌ای به سم بوتولیسم کرده است و اینکه چرا در این بازه جغرافیای کوچک ۲۰ کیلومتری و در این فصل بوتولیسم دیده شود محل سوال است. اما هنوز به فرضیه‌های قطعی نرسیده‌ایم.

او توضیح می‌دهد: بوتولیسم در اثر یک سری فعل و انفعالات طبیعی تولید می‌شود و حتی می‌تواند در اثر ریشه پوسیده گیاهان آبزی تولید شود. گرچه با توجه به سرد بودن آب و عدم رشد جلبک‌ها در این فصل کمی این فرضیه متزلزل است ما منتظر اعلام نهاد‌های رسمی هستیم.


دلیل مرگ دسته جمعی پرندگان  میانکاله


سقوط ۵۳ پله‌ای ایران در حوزه حفاظت از محیط زیست


مسعود مولانا فعال محیط زیستی می‌گوید: چند نظریه درباره علت مرگ این پرندگان مطرح شده است. در یک نظریه موضوع بیماری آنان مانند آنفلوآنزای پرندگان و سایر بیماری‌ها مطرح که مورد قبول قرار نگرفت و رد شد. زیرا سابقه نداشته دلیل این حجم از مرگ و میر پرندگان یک بیماری باشد.

وی می‌افزاید: عمق آب در این منطقه بسیار کم و حدود ۲ وجب است، لذا نظریه دیگر آن است که در بدن این پرندگان در اثر خورد گیاهان پوسیده آبزی که سم بوتولیسم ایجاد شده و این پرندگان جان خود را از دست داده باشند. اما با توجه به میزان و گستردگی تلفات این احتمال ضعیف است.

این فعال محیط زیستی تصریح می‌کند: احتمال دیگر که مطرح بوده، اما قطعی نیست مسموم شدن تالاب به دست عوامل انسانی است به این معنا که با توجه به اعلام ممنوعیت شکار پرندگان در این منطقه توسط سازمان حفاظت از محیط زیست این احتمال وجود دارد که شکارچی‌های محلی از روی لجبازی اقدام به مسموم کردن آب کرده باشند. در اختیار این افراد مقدار زیادی سم کشاورزی قرار دارد که ممکن است از این سموم داخل تالاب ریخته باشند. در حال حاضر منتظر اعلام نتایج آزمایش‌های انجام شده از سوی سازمان دامپزشکی هستیم.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر بیشترین ظن ما نسبت به عمدی بودن مسمومیت آب است، یادآور می‌شود: این عمل مسبوق به سابقه بوده و در سال ۱۳۷۳ نیز در منطقه زاغمرد بهشهر به دلیل مسموم شدن تالاب تعداد زیادی پرنده و حدود ۱۰۰ هزار ماهی تلف شدند. محلی‌ها در آن زمان قاطعانه می‌گفتند که به صورت عمدی در آن تالاب سم ریخته شده است و علت آن نیز درگیری‌هایی بوده که میان عاملان مسمومیت آب و ماموران محیط زیست وجود داشته است.
 

علت احتمالی مرگ پرندگان در تالاب میانکاله

 
مولانا می‌گوید: در سال‌های اخیر اراده جدی برای حفاظت مشارکتی از منابع طبیعی، جنگل‌ها و پرندگان مهاجر صورت نگرفته است و ارده‌ای هم بر حفاظت از محیط زیست وجود نداشته است. آنچه که ریشه این موضوع است به نظر من از بین رفتن حس تعلق نسبت به میهن و مشارکت با دولت در حفاظت از طبیعت و از بین رفتن احساس اعتماد است.

مولانا با اشاره به جدیت و پیگیری سازمان محیط زیست مازندران در ریشه‌یابی علل این حادثه اظهار می‌کند:چنین موضوعاتی فراتر از سازمان محیط زیست یک استان است. این موضوع بین بخشی است و باید تمامی دستگاه‌های دولتی همسویی و همکاری را در این زمینه داشتند. مثلا شکار پرنده‌ها سال‌هاست که در فریدونکنار رخ می‌دهد و هیچ کس هم نمی‌تواند از آن جلوگیری کند. سازمان محیط زیست اقدام کرده، اما همکاری‌های لازم صورت نگرفته است و استاندار و .. چشم‌پوشی می‌کنند، اما اراده‌ای جدی برای مبارزه با این پدیده وجود ندارد. حدود ۱۵ سال است که فعالان محیط زیست خواهان اقدام جدی در این زمینه هستند.

وی اضافه می‌کند: در حال حاضر تور‌های شکار پرندگان به راحتی وجود دارند که علت آن ناکارآمد بودن دستگاه‌های دولتی به ویژه در حوزه محیط زیست است. این شرایط باعث شده که بر اساس گزارش سازمان‌های بین‌المللی شاخص حفاظت از محیط زیست ایران در سال ۲۰۱۸ نسبت به ۲۰۱۷، ۵۳ رتبه سقوط کرده است. یعنی در میان ۱۸۰ کشور جهان از رتبه ۹۹ جهان به رتبه ۱۵۲ رسیده‌ایم.
 
منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

هیاهوی پلتفرم‌ها برای بلک فرایدی و جیب خالی مردم/ تخفیفات کذایی جمعه سیاه به اوج خود رسید/ مراقب اجناس بنجل باشید!

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۶ آذر۱۴۰۳

عکس/ الیکا عبدالرزاقی با لباس کردی در جشنواره

اینفوگرافی/ مخالفان و موافقان فیلترینگ را بشناسید

وضعیت هواشناسی امروز

جهش بورس با پابند

پیش بینی بورس امروز سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

معجزه‌ای برای پیش‌گیری از پیری

اینفوگرافی/ چرا شام را باید پیش از ساعت ۹ شب بخوریم؟

اثرات غذا‌های چرب را با این خوراکی‌ها از بین ببرید

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد