اقتصاد۲۴- در پی بحران شیوع ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان، ایران نیز پس از مدتها مراقبتهای ویژه متاسفانه با این ویروس درگیر شد.
با شیوع و افزایش مبتلایان به این بیماری تقاضا برای مواد ضدعفونی کننده و ماسکها در سراسر کشور افزایش یافت؛ به طوری که بازار مواد شوینده، بهداشتی، ضدعفونیکننده و ماسک، نخستین بازاری است که با همهگیر شدن کرونا و ترس از ابتلا به این بیماری و با هجوم مردم برای خرید این کالاها با تلاطم رو به رو شده است.
صنعت پتروشیمی این روزها به عنوان یکی از بازیگران اصلی صنعت تولید تجهیزات مقابله با ویروس کرونا شناخته میشود. انواع مواد اولیه این صنعت در تولید تیوپ ها، مواد ضد عفونی کننده و تجهیزات استفاده میشود.
با افزایش بیماری کرونا در کشور استفاده از محصولات از قبیل پلاستیک، لاستیکها، الیاف مصنوعی و چسبها در کشور رشد داشته است و خوشبختانه با تدابیر انجام شده، این مواد در دسترس تولید کنندگان تجهیزات پزشکی قرار میگیرد.
نقش پتروشیمیها در تولید البسه بیمارستانی
تولید البسههای بیمارستانی یکبار مصرف در ایران به دلیل وجود کافی مواد اولیه پتروشیمی، منجر به این شده است که قیمت لباس یکبار مصرف بسیار پایین باشد و پایین بودن قیمت این کالا در ایران باعث شده که تولیدکنندگان این حوزه، محصولات با کیفیتی را تولید کنند. اما همین امر راهی برای سو استفاده سود جویان هم شده است.
آیا میتوان گفت، رشد نیاز به این کالاها برای تولیدکنندگان در این روزها سود سرشاری به ارمغان خواهد آورد؟
شرکتهای تولید تجهیزات پزشکی به دنبال سود آوری نیستند
عمرانی تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به تأثیر افزایش فروش اقلام و تجهیزات مقابله با ویروس کرونا بر اقتصاد کشور، گفت: شرکتی با عنوان تولیدکننده ماسک بهداشتی در بورس نداریم و درمورد شویندهها هم بعید است که مصرف آنها آنقدر بالا رود که باعث شود ارزش سهام این شرکتها رشد چشمگیری داشته باشد.
او ادامه داد: برخی شرکتها در بورس هستند که مواد ضدعفونی کننده سطوح، تولید میکنند و همراه بازار رشد میکنند، اما دلیل اصلی رشد بازار در این روزها ربطی به کرونا ندارد و کاملا متاثر از افزایش قیمت دلار است.
تولید بیش از ۵۰۰ هزار قلم ژل ضد عفونی کننده در روز
این در حالی است که میثم چراغ رئیس اداره ملزومات دارویی سازمان غذا و دارو بیان میکند: تولید ژل و محلولهای ضد عفونی کننده دست در کشور افزایش یافته و به حدود نیم میلیون قلم در روز رسیده و تا آخر هفته این میزان به یک میلیون قلم در روز میرسد و کمبود آن رفع میشود.
گویا مقرر شده در کشور ژل ضدعفونی کننده و ماسک به طور رایگان به دست مردم برسد، ولی به نظر میرسد این موضوع عملیاتی نشده است چرا که با وارد شدن به داروخانهها با نوشتههایی نظیر مواد ضدعفونی کننده و ماسک نداریم مواجه میشویم و همین امر مردم را سر درگم و خبر از دستهای پشت پرده این ماجرا میدهد.
در حالی کمبود مواد ضدعفونی و ماسک در بازار داریم که تولیدکنندهها ظرفیت را افزایش داده اند، تولیدکنندگان مشکل مواد اولیه را حل کرده اند و در حال تولید صد در صدی هستند، ولی داروخانهها عرضهای ندارند و ظاهرا مشکل در توزیع است.
ولی زمانی که در بازار و یا خیابانهای شهر قدم برمیداریم و با مردم صحبت میکنیم خبری مبنی بر نبود وسایل ضدعفونی کننده به گوش میرسد به طوری که یکی از هموطنان با اشاره به نبود مواد اولیه ضدعفونی کننده در داروخانهها گفت: روز گذشته وقتی به یک داروخانه برای خرید ماسک و مواد ضدغفونی کننده مراجعه کردم با نبود این مواد اولیه برای جلوگیری با کرونا روبه رو شده ایم.
زمانی که این موضوع را جویا شدیم ادامه داد: متصدی داروخانه گفته با افزایش تقاضا در بازار مواد و محلول ضدعفونی کننده کم شده و بعید میدانیم بتوانید پیدا کنید.
عشقی نژاد کارشناس حوزه انرژی و مواد پتروشیمی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تولیدات مواد پتروشیمی برای تامین پِت با توجه به شرایط امروز، گفت: با توجه به شرایط امروز در کشور خوشبختانه عرضه کالا به صورت دقیق انجام میشود و همچنین تقاضا افزایش پیدا کرده است و به تبع هم صنایع پتروشیمی هم برای تامین نیاز این بازارها تلاش خود را افزایش میدهند.
او ادامه داد: با تدابیر انجام شده عرضه پِتها و یا کالاهای دیگر و در مجموع الکلهای داخل این پتها با توجه به ظرفیت نیاز روز بالا رفته است و جای هیچ نگرانی در کشور نداریم.
عرضه فوری الکلها در بورس انرژی برای تولیدات کارخانههای اقلام ضد عفونی کننده
علی حسینی مدیر عامل بورس انرژی ایران از پذیرش الکل طبی اتانول ۹۶ درجه در این بازار خبر داد و گفت: این کالا متعلق به شرکت خمیرمایه و الکل رازی وابسته به شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی است که با پذیرش آن در بورس انرژی ایران، موافقت شده است.
وی افزود: این شرکت با ظرفیت تولید ۳۳ میلیون لیتر اتانول طبی ۹۶ % و یک میلیون و ۷۵۰ هزار لیتر اتانول صنعتی و ۲۵۰ هزار لیتر روغن اتانول جمعا از قابلیت تولید ۳۵ میلیون لیتر اتانول در سال را دارد.
به گفته مدیر عامل بورس انرژی اتانول تولیدی این شرکت با نام تجاری "ناب اتانول" با دریافت مهر استاندارد ملی ایران از کیفیت بسیار ممتازی برخوردار است و امکان مصرف در صنایع مختلف از جمله داروسازی، رنگ سازی، موادشیمیایی، شوینده، صنایع نظامی و ... را داراست و در داخل و خارج از کشور دارای مشتریان متعدد است.
حسینی افزود: با توجه به تعهد عرضه کننده این کالا در بورس انرژی ایران، طی سال ۵۰ درصد از ظرفیت تولیدی سالیانه آن معادل با ۹ هزار تن در رینگهای داخلی و بین الملل قابل عرضه است.
وی تصریح کرد: اتانول تولیدی این شرکت در حال حاضر به صورت فله و حمل با تانکرهای مخصوص و یا بشکههای ۲۲۰ لیتر عرضه میشود و قابلیت بسته بندی در انواع مختلف تحت سفارش میسر است.
یک مقام مسئول در هلدینگ خلیج فارس در گفتگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: خوشبختانه بیماری کرونا هیچ تاثیری بر مواد پتروشیمی نداشته است و طبق برنامه عمل شده، به طوری که با توجه به نیاز داخل آمار بخش تولید هم افزایش پیداکرده است.
او ادامه داد: وضعیت فروش ما امروز و در بهمن از ماههای قبل هم از نظر قیمت و حجم بهتر شده است و امیدواریم همین روند ادامه پیدا کند.
احتکار الکل بازار مواد ضد عفونی کننده را تیره کرد
در این باره یک منبع آگاه در پتروشیمی، با اشاره به تحویل مواد اولیه به کارخانههای تولید مواد ضدعفونی کننده گفت: متاسفانه عدهای از سودجویان با توجه به نیاز شدید مردم اقدام به احتکار الکل کرده بودند که همین مسئله باعث کمبود شده است، ولی با جلسهای که با تولیدکنندگان داشتیم مقرر شد به صورت سه شیفت نسبت به تولید الکل و آب اکسیژنه اقدام کنند تا کمبود آن در بازار حل شود.
این منبع آگاه ادامه داد: واحدهای تولید کننده باید با نظارت سازمان صمت و معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اقدام به توزیع مواد ضد عفونی کنند.
او بیان کرد: در کشور مایعات ضدعفونی کننده به اندازه کافی تولید میشود و حتی ظروف بسته بندی این مواد در حجمهای مختلف و مورد نیاز به طور کامل در دسترس است.
این منبع آگاه افزود: تماسهای زیادی از سوی مراجع درمانی داشتیم که با وجود مایعات ضدعفونی کننده مشکل تامین و توزیع ظرف و درپوشهای مخصوص پلاستیکی داشتند، در همین چهارچوب توانمندیها و انرژی بسیج شدند تا به تمامی این نقایص توجه شده و آن را برطرف کنند و این انجمن آمادگی خود را برای حمایت از سازو کارهای عملیاتی مبارزه با کرونا در راستای فعالیتهای صنفی و صنعتی خود را اعلام میکند.
حال از کنار این موضوع بگذریم برخی از تولید کنندههای محلولهای ضدعفونی کننده خبر از شیشه و قوطیهای نگه دارنده این مواد میدهند به طوری که دست دلالان در این موضوع باز شده و باعث افزایش قیمت و یا کمبود این ظروف خبر میدهند.
تاجیکی تولید کننده قطعات پلاستیکی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: در گذشته مردم کمتر از محلولهای ضد عفونی کننده دست استفاده میکردند، اما اکنون با جوی که ایجاد شده ناگهان درخواست برای تهیه این کالا به یکباره به شدت افزایش یافته و چند صد برابر شده است و همه مردم میخواهند. به همین علت تمام تولیدکنندگان این محصول بسیج شده اند.
اندازه نیاز مواد ضدعفونی کننده خریداری کنید
او ادامه داد: در حال حاضر مواد اولیه پتروشیمی در کشور بسیار بالا است، ولی متاسفانه دست برخی از دلالان در این زمینه باعث افزایش قیمت و کمبود قوطیهای محلول ضدعفونی کننده شده است.
او افزود: هر گونه انباشت مواد بهداشتی و ضدعفونی کننده قطعا به سودجویان کمک خواهد کرد و باعث افزایش قیمتها خواهد شد، بنابراین انتظار دولت از مردم این است که به اندازه نیازشان اقدام به خرید کنند و قطعا کمبودهای موجود در بازار تا چند روز آینده برطرف میشود.
حبیب کیومرثی مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به افزایش ۳۰ برابری تولید مواد ضدعفونی کننده یک شرکت در تبریز گفت: اکنون در راستای تامین نیازهای بازار و کمک به ارتقای سطح آرامش روانی جامعه و رفع نیاز مردم به مواد بهداشتی، روزانه پنج تن تولید داریم.
او افزود: برای کمک به تامین نیاز مردم به مواد ضدعفونی کننده به عنوان نیاز ضروری مقطع فعلی، تعداد شاغلان شرکت را از ۲۵ به ۴۰ نفر افزایش داده ایم، ضمن اینکه تعداد نوبتهای کاری را نیز از یک به سه نوبت در شبانه روز رسانده ایم.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجان شرقی ادامه داد: پیش از این پر کردن ظروف حاوی مواد ضدعفونی کننده تولید شرکت ما فقط به شکل ماشینی انجام میشد، اما در روزهای اخیر پر کردن ظروف به صورت دستی نیز انجام میشود تا بخشی از نیاز مردم را تهیه و برطرف کنیم.
همچنین ایوب بنوی سخنگوی کمیته شرایط اضطراری شرکت ملی صنایع پتروشیمی به دنبال کمبود شدید مواد ضدعفونیکننده و به منظور تامین نیاز کارکنان شاغل در صنعت بهویژه در مناطق عسلویه و ماهشهر، تولید این مواد را در دستور کار شرکت پژوهش و فناوری قرار داده است، افزود: در این راستا کارکنان و محققان این شرکت با تلاش دلسوزانه و شبانهروزی توانستند تولید و مظروفسازی این مواد را به انجام رسانند.
وی با بیان اینکه مواد تولید شده برای استفاده و توزیع به مناطق عسلویه و ماهشهر به تدریج ارسال میشود، ادامه داد: این در حالی است که اولین محموله تولیدی برای این مناطق عصر پنجشنبه (هشتم اسفند) به مقصد عسلویه و ماهشهر ارسال شد که توسط کمیتههای اضطرار این مناطق تحویل و توزیع میشود. همچنین به منظور تامین نیاز ادارات ستادی وزارت نفت تمهیداتی پیشبینی و اقدام شده است که طی روزهای آتی تداوم خواهد یافت.
بنوی تاکید کرد: معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی ضمن قدردانی از زحمات مجدانه مدیر عامل و کارکنان شرکت پژوهش و فناوری و کمیته شرایط اضطراری، دستور بکارگیری تمام ظرفیتها و امکانات برای تولید مستمر مواد ضدعفونی کننده به منظور کاهش شیوع ویروس کرونا در جغرافیای شهری و صنعتی، شامل اهالی و کارکنان صنعت در این مناطق را به رئیس شورای عالی شرایط اضطراری صادر کرد؛ بنابراین هرگونه انباشت موادبهداشتی و ضدعفونی کننده قطعا به سودجویان کمک خواهد کرد و باعث افزایش قیمتها خواهد شد، بنابراین انتظار مردم از دولت این است که به اندازه نیازشان اقدام به خرید کنند.
منبع: باشگاه خبرنگاران