تاریخ انتشار: ۰۰:۰۰ - ۰۲ خرداد ۱۳۹۹

کرونا خیلی هم با کودکان مهربان نبود

«بچه‌ها خیلی زیاد شده اند. در ۳ سالی که من در بازارم این قدر بچه کوچک ندیده بودم. الان ۳ تا ۴ تا بچه آمده‌اند که فکر نکنم حتی ۷ سال سن داشته باشند. این ور سال انگار یک سری بچه فرستادند به بازار، خیلی عجیب است.»
کرونا در کودکان
 
اقتصاد۲۴- گلوبندک با ترافیک، ازدحام مردم و سر و صدایی که تولید می‌کند، شاید یکی از شلوغ‌ترین نقاط زمین در دورانی باشد که کرونا زمین و زمان را به سکوت دعوت کرده است. مردمی که ضرورت خرید یا اجبار بی پولی چند ماه تعطیلی و قرنطینه آن‌ها را راهی بازار کرده است و با ماسک و دستکش در مغازه‌ها رفت و آمد می‌کنند. اما اتفاق تلخی که زیر پوست پرتپش بازار ۱۵ خرداد تهران افتاده است زیاد شدن تعداد کودکان با چرخ‌دستی و گاری است. آن طور که کسبه و چند مسئول خدمات بازار می‌گویند از بعد عید نوروز تعداد این کودکان بیشتر و سن و سال آن‌ها کمتر شده است. کودکانی که به نظر می‌رسد بعد از قرنطینه و فشار مضاعف به خانواده‌های کم‌درآمد راهی بازار شده‌اند.

اول سنگفرش خیابان ایستاده و روسری‌های رنگ رنگ را دورسر می‌چرخاند و پشت هم با صدای بلند فریاد می‌زند: «بگو مرگ بر کرونا، بیا این ور بازار» سه پسربچه با شلوار‌های گشاد و مشکی کمی آن طرف‌تر تکیه داده به چرخ‌دستی‌ها نگاه به مرد روسری فروش می‌کنند و انگار که مشغول تماشای ژانگولر باشند، می‌خندند. یکی از آن ۳ پسر نامش سینا است، ۱۳ ساله اهل پلدختر با پوستی آفتاب سوخته و چشمانی که زیر آفتاب مثل تیله‌ای درشت می‌درخشند. آن طور که سینا تعریف می‌کند اولین سالی است که از لرستان همراه پدر راهی تهران شده تا در خرج و مخارج کمک حال خانواده ۴ نفره‌اش باشد. پدری که حالا گوشه‌ای از بازار لابد مشغول کشیدن باری است: «آنجا که ما زندگی می‌کنیم تنها کاری که می‌شود کرد چوپانی است. الان گوسفند شده جفتی ۵ میلیون، دیگر کاری نیست و مجبوریم بیاییم تهران.»

آن طور که سینا می‌گوید درآمد در بازار شانسی است و او توانسته تا ساعت ۱ بعدازظهر ۲۰ هزار تومان کاسبی کند. تعطیلی مدارس در کنار تنگدستی خانواده باعث شده سینا راهی شهری دور برای کار بشود حتی اگر خودش هنوز معنای دقیق فقر را نفهمد: «همسن و سال‌های ما اینجا زیاد هستند از لرستان و کردستان و افغانستان.» همین طور که حرف می‌زنیم پسری تقریباً ۸ یا ۹ ساله از راه می‌رسد و چرخ دستی را گوشه‌ای پارک می‌کند. قد کوتاه با شلوار گرم کن سبز و آبی انگار از بازی فوتبال برگشته، اما عرق‌های روی پیشانی‌اش نشان از خستگی کار دارد. اسمش امیرمحمد است و سینا او را پسرعموی خودش معرفی می‌کند: «او همین دیروز آمده و مثل من الان سال اولی است که می‌آید.» امیرمحمد به بچه‌های دیگری که روی چرخ دستی‌ها نشسته‌اند ملحق می‌شود و از حرف زدن طفره می‌رود.

در بازار هر طرف چشم بچرخانی نگاهت با کودکی برخورد می‌کند. بعضی ماسک به صورت دارند و بعضی تنها دستکشی کثیف و خاک گرفته. بعضی هم گاری را از میان جمعیت با ظرافت و سرعت طوری عبور می‌دهند که انگار مشغول بازی کردن هستند. نمی‌توان با همه آن‌ها راحت صحبت کرد، چون حسابی سرشان شلوغ است و انگار مردم دوست دارند بیشتر از آن‌ها استفاده بکنند، لابد از روی ترحم یا شاید به زعم‌شان نرخ پایین‌تر این بچه‌ها؛ همین نیز صدای بهروز؛ چرخ دستی‌دار قدیمی بازار را درآورده: «از صبح نشسته‌ام و هنوز ۱۰ تومان کاسب نشدم، ولی ماشاءالله این بچه‌ها خوب کار می‌کنند بعضی از آن‌ها که هنوز قدشان به چرخ دستی نمی‌رسد، اما خوب می‌چرخند در بازار و مشتری را روی هوا می‌زنند.» راستش را بخواهید بازار تهران چندان تفاوتی با روز‌های قبل از کرونا ندارد با این تفاوت که کم و بیش مردم از ماسک استفاده می‌کنند.
 

بیشتر بخوانید: علائم کرونا در کودکان چیست؟

برای پیدا کردن پاتوق بچه‌ها سراغ یکی از کسانی که پشت لباسش نوشته شده «مسئول انضباط شهری» می‌روم. او هم زیاد شدن بچه‌ها را تأیید می‌کند: «بله بچه‌ها خیلی زیاد شده اند. در ۳ سالی که من در بازارم این قدر بچه کوچک ندیده بودم. الان ۳ تا ۴ تا بچه آمده‌اند که فکر نکنم حتی ۷ سال سن داشته باشند.» او آدرس پاتوق آن‌ها را می‌دهد و در حال خداحافظی وقتی می‌فهمد خبرنگار هستم آرزوی موفقیت می‌کند و می‌گوید: «این ور سال انگار یک سری بچه فرستادند به بازار، خیلی عجیب است.»

به سمت پاتوق می‌روم و چند دقیقه‌ای می‌ایستم، اما جز رفت و آمد تمام نشدنی مردم و پیرمردی تا شده گوشه دیوار که مشغول نقاشی روی کاغذی سفید است، کسی آنجا نیست. قدم می‌زنم و به بازار بزرگ وارد می‌شوم و از مسجد امام و در مخصوصی که برای ضدعفونی‌کردن نمازگزاران صحن مسجد گذاشته‌اند، رد می‌شوم و بالاخره آن بچه‌های کوچکی که تعریفشان را شنیده بودم می‌بینم. چند بچه کوچک که واقعاً بسختی دست‌های کوچک‌شان به دسته گاری می‌رسد. دو تای آن‌ها انگار که کورس گذاشته باشند می‌دوند و یکی که لخ لخ کنان راه می‌رود و چرخ را هل می‌دهد؛ ۷ ساله است و افغانستانی. آن قدر سر به هوا راه می‌رود که حرف زدن و ارتباط گرفتن را سخت می‌کند: «درس نمی‌خوانم. خانه من شاهپور است و خانوادگی آنجا هستیم.»

او که چشمش دنبال نتیجه مسابقه بین دو دوستش است می‌گوید که خودش به اینجا آمده تا کار کند: «از صبح می‌آیم و تا ساعت ۳ کار می‌کنم و این گاری را ۲۰۰ هزار تومان خریدم.» زنی با دست اشاره می‌کند و او به سمت زن می‌رود که دو تا کیسه پر از پارچه را می‌اندازد روی چرخ‌دستی و همراه پسر راه می‌افتد.

به سمت مرد جوانی که پشت دخل حجره کوچک ساعت فروشی مات نگاه کردن به رفتار‌های کودک هفت ساله افغان و زور زدن او برای راه انداختن چرخ دستی است می‌روم. سعید ۴ سال است حجره را اجاره کرده و از زیاد شدن کودکان کار بازار که چرخ دستی دارند می‌گوید. کسادی بازار حسابی تخیلاتش را قوی کرده است و می‌گوید: «شاید بخندی، اما یاد فرزند خودم می‌افتم که من اگر از شکم خودم بزنم نمی‌گذارم این روز‌ها را تجربه کند بعد با خودم می‌گویم لابد پدر و مادرش آن قدر ندار هستند که بچه مجبور است کار کند. نکند با این وضعیت بازار کار ما هم به اینجا بکشد؟» می‌خندد، اما چیزی در نگاهش نمی‌خندد.

چرخ دستی را هل می‌دهد و رهگذران برایش در دست‌ها و کیسه‌های بزرگ خلاصه می‌شوند. کافی است کیسه‌ای بزرگ ببیند تا سرعت را کم کند و ماسک را پایین بکشد و از فرد خواهش کند که بار را بردارد یا سر چرخ دستی را بچرخاند به سمت مسیر قدم‌های عابر تا شاید با کمی تخفیف چندرغازی نصیبش بشود. او که ۶ دانگ حواسش پی کار است طوری از پدر کارگرش حرف می‌زند که بدون اشاره مستقیم شیرفهم شوم که معتاد هم هست: «دست و پایش درد می‌کند و سر کار که نرود بدتر می‌شود.».

چون لابد پولی برای مصرف نخواهد داشت. مجتبی ۱۲ ساله است و اهل اسلامشهر، دو ماه است که با چرخ دستی که خریده در بازار کار می‌کند از صبح ساعت ۸ تا وقتی بازار باشد: «چرخ دستی را کنار مغازه یکی از هم محلی‌ها که پدرم گفته آنجا ببرم قفل می‌کنم.»
و حرف همین جا قطع می‌شود، چون بالاخره پیرمردی کیسه نایلونی سیاه رنگی که دور تا دورش با چسب بسته بندی شده را بدون حرفی می‌گذارد روی چرخ مجتبی و با دست اتومبیلی که سر نبش خیابان پارک شده را نشانش می‌دهد.»
 
منبع: روزنامه ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

سخنگوی دولت بستری شد

از غروب تا طلوع دوباره پلاسکو

فیلم/ شهلا جاهد واقعا قاتل بود؟!

رئیس شورای شهر شاهرود بازداشت شد

عکس/ ارائه مستند حمایت از فیلترینگ در یوتیوپ

تصویر سه گروگان زن اسرائیلی که امروز آزاد می‌شوند

فیلم/ سخنان عجیب حمید نوری بعد از ترور قاضی مقیسه و رازینی

اعلام خبر مهم سردار قاآنی از یک حادثه درباره اسرائیل

حال و هوای تهران با اولین برف زمستانی

اعلام آمار عجیب مرگ‌های ناشی از آلودگی هوا در ایران

عکس/ استوری عاشقانه فرشته حسینی برای همسرش حسابی سروصدا کرد

بن‌گویر و وزرای حزبش استعفا کردند

عکس/ سه گروگانی که حماس آزاد خواهد کرد

اینفوگرافی/ قضات مشهوری که ترور شدند

تغییر ساعت بازی استقلال و شمس آذر

فیلم/ نیرو‌های حماس در خان‌یونس پس از اعلام آتش بس

فیلم/ سردار قاآنی: امروز از بزرگترین شکست اسرائیل رونمایی می‌شود

پرسپولیس به دنبال توافق با اسماعیل کارتال

فیلم/ افشاگری گوینده سابق خبر: عمدا من را زشت گریم می‌کردند

خداحافظی با سامانه نیما در اولین روز بهمن

ماجرای تاخیر در واریز فیش حقوقی بازنشستگان چه بود؟

نایب قهرمانی سارا خادم الشریعه در شطرنج قهرمانی اروپا

واکنش عجیب نماینده مجلس به خروج شرکت عربستانی از ایران: پشه چیست که فشار خونش چه باشد؟

عکس/ سلفی لیلا اوتادی با این متن عجیب حسابی غوغا کرد

عکس/ دستکش‌های دفاع شخصی زنان حدود ۱۷۵ سال پیش

عکس/ پشت صحنه خونه مادربزرگه ۳۸ سال پیش

اینفوگرافی/ چرا آمریکا به جنگ تیک تاک TikTok رفت؟

عکس/ قاب صمیمی طلا، قربان، حشمت‌خان و ثریا در پشت صحنه سریال سوجان

عکس/ وضعیت محبوبیت ترامپ در زمان بازگشت به کاخ سفید

مقایسه تکان دهنده بازار مسکن ایران و عربستان/ دوره انتظار خرید مسکن در عربستان سعودی فقط ۳ سال

فیلم/ نقض آتش بس از سوی رژیم صهیونیستی در غزه

عکس/ نمایی از شرق تهران در دوره قاجار ۱۳۳ سال پیش

فیلم/ حضور سردار قاآنی در مراسم آیین تقدیر از پزشکان

فیلم/ ارتش اسرائیل از شمال غزه عقب‌نشینی کرد

عکس/ رئیس قوه قضائیه در منازل شهیدان رازینی و مقیسه

مراسم تحلیف ترامپ چگونه برگزار خواهد شد؟

عکس/ گردشگران آمریکایی ۵۰ سال پیش در نقش رستم مرودشت

فیلم/ استقرار پلیس فلسطین محمود عباس در سرتاسر غزه

فیلم/ بارش برف شدید در ولنجک تهران

عکس/ ابهت و زیبایی دماوند از فراز ابر‌ها

ساعت بازی استقلال مقابل شمس‌آذر مشخص شد

عکس/ بعد از TIKTOK، کپ کات هم در آمریکا از دسترس خارج شد

اعلام زمان شارژ سهمیه بنزین بهمن ماه

فیلم/ جشن خیابانی اعلام آتش بس در غزه

زمان بازگشت ستاره مصدوم استقلال

معامله ۲ میلیون و ۶۵۸ هزار تن انواع محصول در بورس کالا

قرارداد ۲۵ ساله ایران و روسیه ؛ امضای معاهده با همسایه بدعهد/ آیا روس‌ها این بار به عهد خود وفا می‌کنند؟

سوء‌استفاده از کریم باقری در پرسپولیس

جدیدترین ارقام از بازار اجاره مسکن در تهران + جدول

فیلم/ جاده چالوس برفی شد