اقتصاد۲۴ -ولی در زندگی مان بسیار کم پیش آمده است که برای بهبود وضعیت ذهنی و روانی خود به یک روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنیم. در این مقاله به بررسی یکی از شایعترین مشکلات که زندگی بسیاری از ما را تحت تاثیر قرار داده (مخصوصا پس از دوران قرنطینه) میپردازیم.
بیشتر بخوانید:چاقی شکمی باعث کوچک شدن مغز میشود
افسردگی یکی از اختلالهای مرموز و البته جدی است که میتواند تبعات فردی و اجتماعی زیادی برای ما به همراه داشته باشد. طبق نتایج بهدست آمده از تحقیقات مختلف یکی از علل اصلی افسردگی و اندوه، بروز مشکلات شخصی و کمبودهای زندگی است. با شیوع ویروس کرونا در سطح جامعه و دوری از اجتماعات و قرنطینه خانگی، علائم افسردگی نیز در بسیاری از افراد بروز پیدا کرد. در ادامه به جوانب مختلف افسردگی، از جمله تعریف اختلال، علائم و بهترین راههای درمان آن اشاره میکنیم.
تعریف افسردگی به زبان ساده
افسردگی، شرایط روحی دشواری است که یک فرد بنا به دلایل گوناگون آن را تجربه میکند. افسردگی یک حالت ابهام و سرگشتگی روحی است که در نتیجه یک اتفاق ناگوار از جمله فوت افراد خانواده، دوری از عزیزان، بیکاری، از دست دادن شغل و یا شکستهای عشقی و عاطفی ممکن است برایمان رخ دهد.
این اختلال ذهنی و روانی به قدری خاموش عمل میکند که گاهی ممکن است حتی متوجه مبتلا شدن به آن نشویم. شرایطی که افسردگی برایمان به وجود میآورد در ابتدا بیشتر جنبه روانی دارد و در صورت عدم درمان به موقع ممکن است به مشکلات جسمی نیز ختم شود.
برخلاف آنچه در تصور عموم شایع است، افسردگی تنها به انزوا و گوشه گیر شدن اشخاص منجر نمیشود، بلکه به گفته متخصصان، این اختلال بیشتر ناشی از عدم داشتن انگیزه کافی ایجاد شده و به نوعی خطایی شناختی است.
علائم افسردگی چیست؟
همانگونه که پیشتر اشاره کردیم ممکن است شخص افسرده متوجه شرایط و احوالات روحی و جسمی خود که ناشی از این اختلال است نشود، از طرفی درمان بهموقع این اختلال میتواند به شکل چشمگیری از تبعات بعدی جلوگیری کند؛ بنابراین توصیه میکنیم با علائم این اختلال آشنا شوید تا بتوانید به موقع برای درمان آن اقدام کنید. علائم شاخص و شایع این اختلال شامل:
- ناراحتی و غمگین بودن مداوم
- بیخوابی
- از دست دادن علاقه و انگیزه انجام فعالیت
- مشکل در تصمیمگیری
- خوابآلودگی بیش از حد
- عدم تمرکز
- انزوا و دوری گزیدن از جمع
- اختلالات اشتها (پرخوری یا کم خوری)
- احساس خستگی مفرط
- اضطراب و دلشوره
- فکر یا اقدام به خودکشی
انواع افسردگی را بهتر بشناسیم
افسردگی دارای انواع گوناگونی است، در واقع این اختلالات روحی به اشکال گوناگونی بدن و روان را تحت تاثیر قرار میدهد، که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
افسردگی مداوم:
در صورت ابتلا به این اختلال، احتمالا بیش از یک سال است که مدام احساس دلتنگی، افسردگی و بیانگیزگی میکنیم، معمولا خانمها بیشتر به این نوع از اختلال دچار میشوند. افسردگی مداوم در مورد کودکان و نوجوان در سن بلوغ نیز شایع است که ممکن است به شکل پرخاشگری و تندخویی جلوه کند.
در صورتی که به این نوع افسردگی مبتلا هستیم باید از یک روانشناس حرفهای مشاوره بگیریم. در جلسات مشاوره، روانشناس با ما صحبت کرده و سعی میکند مشکل ما را به صورت ریشهای شناسایی کرده و برای مدیریت آن راهکارهایی تجویز کند.
اختلال دوقطبی:
تغییر ناگهانی خلق و خو و نوسان بین خوشخلقی و افسردگی این اختلال را تشکیل میدهد، کسانی که به این نوع اختلال افسردگی دچار هستند در کار و زندگی و روابط انسانی و اجتماعی دچار مشکل میشوند. آمار اقدام به خودکشی در این نوع اختلال بسیار بالا است.
اغلب افرادی که به این نوع اختلال مبتلا هستند، اطلاعی از شرایط خود ندارند. در صورتی که شخصی از عزیزان شما درگیر اختلال دو قطبی است، بهتر است به صورت مرتب تحت نظر یک روانپزشک باشد.
افسردگی فصلی:
برخی افراد بهصورت فصلی به افسردگی دچار میشوند، برای مثال در فصل پاییز و زمستان احساس افسردگی بیشتری نسبت به دیگر فصول سال دارند.
اگر در بازههای زمانی خاصی حس اندوه و افسردگی گریبانگیرمان میشود، بهتر است با یک روانشناس متخصص راجع به علائم رفتاری خود صحبت کنیم.
افسردگی روانی:
شاید بتوان گفت بدترین نوع افسردگی، افسردگی روانی است. این نوع افسردگی با اختلالاتی نظیر توهم و خیال همراه است؛ افراد مبتلا به این اختلال قادر به استراحت کردن و آرام بودن نیستند و حتما باید تحت نظر یک روانشناس و روانپزشک باشند.
افسردگی پس از زایمان:
برخی از خانمها بعد از زایمان دچار احساس غم و اندوه بیدلیل میشوند که ممکن است چندین هفته طول بکشد به همین دلیل به این نوع افسردگی پس از زایمان گفته میشود.
در این دوران مادر باید کاملا از استرس به دور باشد و در آرامش با کودک خود ارتباط برقرار کند. برای کنترل این حالت و تسریع روند بهبود، بهتر است که با یک روانشناس در ارتباط باشید.
افسردگی پیش از قاعدگی:
برخی از خانمها که به سندروم PMS (سندروم پیش از قاعدگی) دچار هستند، قبل از شروع ایام قاعدگی به نوعی تندخویی و افسردگی مبتلا میشوند که در صورت شدید بودن ممکن است روی روابط اجتماعی و خانوادگی آنها تاثیرگذار باشد. برای کنترل این نوع از افسردگی نیز میتوان با تغییرات در سبک زندگی و بهبود رژیمهای غذایی و ورزش این اختلال را کاهش داد. بهتر است برای مدیریت بهتر این دوران با یک روانشناس مشورت کنیم.
برای درمان یا مدیریت افسردگی چه کار کنیم؟
به دلیل این که اشکال مختلف افسردگی با هم تفاوت دارد و این اختلال در افراد مختلف با روحیات متفاوت، تاثیر متفاوتی نیز به همراه دارد، درمورد درمان آن باید با یک متخصص با تجربه مشورت کرد.
از آنجایی که ابتلا به افسردگی در زمره اختلالهای روانی قرار دارد بسیاری از افراد از ترس قضاوت شدن و یا طرد شدن، از مشاوره و مراجعه به پزشک متخصص هراس دارند. اما باید بدانید که تنها راه رهایی از افسردگی، مراجعه به روانشناس برای تشخیص به موقع و اقدام به درمان است.
یکی از بهترین و مطمئنترین راههای اقدام به درمان افسردگی مشاوره با روانشناس و روانپزشک است، اگر ترس از قضاوت و طرد شدن دارید، از بیان مشکل خود احساس خجالت میکنید و یا علاقهای ندارید کسی از مشکلات شما آگاه شود، مشاوره روانشناسی تلفنی یکی از راههای پیش روی شماست.
امروزه مجموعههای مشاوره غیر حضوری متعددی در حال سرویس دهی هستند. یکی از بهترین آن ها، استارتاپ دکتر ساینا (www.drsaina.com) است. از طریق این وبسایت با بهترین متخصصان روانشناسی و روانپزشکی به صورت تلفنی، بدون نیاز به حضور در مطب، مشورت میکنیم. این مجموعه بهترین امکانات مشاوره روانشناسی را به صورت آنلاین در اختیار کاربران قرار داده و شما را در راه درمان افسردگی یاری میدهد.
چگونه مشاوره تلفنی روانشناسی بگیریم؟
به سادگی میتوانید با بهترین روانشناسان و روانپزشکان ارتباط برقرار کنید
۱. به وبسایت دکتر ساینا مراجعه میکنیم
۲. با توجه به تخصص، سوابق تحصیلی و تجربی، پزشک مورد نظر خود را انتخاب میکنیم
۳. سوال خود را برای پزشک نوشته و ارسال میکنیم
۴. پزشک پس از بررسی سوال، با ما تماس میگیرد و گفتگو آغاز میشود
همین حالا از طریق لینک زیر با بهترین روانشناسان صحبت کنید.