تاریخ انتشار: ۲۲:۲۵ - ۰۸ آبان ۱۳۹۹

برد بایدن یا تکرار ۲۰۱۶؟

ابوالفتح فاتح*
جو بایدن در انتخابات آمریکا
 
اقتصاد۲۴ - « اوباما سکوت و ناگهان حمله» بهترین توضیح برای همه ی آن چیزی است که می خواهم برای گزارش سوم در انتخابات آمریکا ارائه دهم. می توان گفت، دونالد ترامپ در تمام دوران ریاست جمهوری خود بیش از هر رئیس جمهوری در تاریخ آمریکا به رئیس جمهور پیش از خود حمله کرد و او را در معرض شدید ترین انتقادات قرار داد. اما اوباما عموما سکوت اختیار کرده بود.
 
در حالی که آخرین مناظره ترامپ و بایدن تا حدی به نفع ترامپ تمام شده بود، اوباما به صحنه آمد و با چند سخنرانی پی در پی که از سوی شبکه‌های تلویزیونی مستقیما پخش می‌شد، شدید‌ترین انتقادات را متوجه ترامپ کرد، آن هم در ایالت‌های کلیدی فلوریدا و پنسیلوانیا. اوباما با این کار خود نوعی سنت شکنی کرد و در حالی که معمول نبود روسای جمهور سابق درباره روسای جمهور حاضر سخن بگویند، او نه تنها چنین کرد بلکه رسما برای تبلیغات انتخاباتی به نفع بایدن به صحنه آمد. چهار سال حملات ترامپ به سیاست‌های اوباما، پاسخ‌های اوباما را برای مخالفان ترامپ موجه وشنیدنی‌تر می‌ساخت. ضعف بزرگ بایدن نداشتن کاریزما، نداشتن قدرت نظریه پردازی و نداشتن قدرت بیان بود، سه مولفه‌ای که اوباما به بهترین وجه از آن بهره می‌برد.

اوباما به عنوان چهره‌ای تازه، انرژی و هیجان تازه‌ای به کمپین بایدن وارد کرد و علاوه انتقادات موثرتری را متوجه ترامپ ساخت، همان کاری که بایدن چندان از عهده‌ی آن بر نیامده بود. به خاطر داشته باشیم، اوباما در فضای مجازی به ویژه فیسبوک و توئیتر جایگاهی منحصر بفرد دارد. به طور مثال او با حدود ۱۲۴ میلیون فالوئر در توئیتر و بیش از هر شخصیت آمریکایی امکان موج آفرینی در فضای شبکه‌های اجتماعی را نیز برخوردار است. این رقم برای ترامپ هشتاد میلیون و برای بایدن صرفا حدود ۲۴ میلیون است. ورود اوباما هم در فضای گفتمانی و هم در فضای اینترنتی تاکتیکی موفق و ارزش افزوده جدیدی برای کمپین بایدن بود، چیزی فراتر از محاسبات معمول انتخاباتی. حالا اوباما و طرفداران کمپین بایدن، مشغول باز نشر قطعه قطعه سخنرانی‌های خود علیه ترامپ در در تویتر و فیس بوک هستند که هزاران بار بازنشر می‌شود. بسیج سیاهان که به ویژه در ایالت‌های کلیدی توان تغییر موازنه را دارند ارزش افزوده دیگر اوباما برای کمپین نه چندان جذاب وکم هیجان بایدن بود. حفظ روند نظر سنجی‌ها و پیشگیری از سقوط بایدن کاری بود که گویا اوباما نقشه اش را برای این روز‌های سرنوشت ساز کشیده بود. تا این جا کاریزمای اوباما تاثیرگذار بوده است. چهره‌هایی نظیر میشل اوباما در بسیج زنان به ویژه زنان سیاه، و برنی سندرز نیز در بسیج بخشی دیگر از طبقه‌ی کارگری آمریکا در حال نقش افرینی هستند. اتحاد کم سابقه‌ای بین لیبرال‌ها و سوسیالیت‌ها علیه ترامپ شکل گرفته است.

تبیین گفتمانی و دموگرافی آراء

شاید بتوان گفت شاهد یکی از قطبی‌ترین انتخابات آمریکا هستیم که دو شاخصه‌های دو جریان اصلی اش این قرار است:

ترامپ: نماینده کلیسای ارتودوکس، ارتش سالاران، سرمایه سالاران، مردان سفید و حاشیه نشینان و کمتر تحصیل گردگان

بایدن: نماینده‌ی دموکراتها، لیبرال ها، سوسیالیست‌ها، زنان، سیاهان و تحصیل کردگان و شهرنشینان و مهاجران

تحلیل نظر سنجی‌ها نیز به خوبی شاهد این تقسیم بندی است. به طور مثال در میان رای دهندگان زن ۶۱ درصد زنان گفته اند بایدن را به ترامپ ترجیح می‌دهند، در حالی که در میان مردان ترامپ یک درصد نسبت به بایدن پیش است. در میان مجموع زنان و مردان رنگین پوست بایدن ۷۱ درصد محبوبیت دارد در حالی که این رقم برای ترامپ تنها ۲۴ درصد است و همین شاخص در میان صرفا زنان رنگین پوست شکاف بیشتری دارد و ۷۷ درصد به نفع بایدن و تنها ۲۱ درصد برای ترامپ است. در شاخصی دیگر در میان مجموع سفید‌ها ترامپ ۵۰ درصد محبوبیت دارد درحالی که این شاخص برای بایدن ۴۸ درصد است.
بیشتر بخوانید: جمهوری‌خواهان برای کاهش مشارکت به چه حربه‌ای متوسل شده‌اند؟
در نمونه‌ای دیگر از قطبی شدن انتخابات آمریکا نظر سنجی‌ها نشان می‌دهند که تنها ۴۸ درصد از کسانی که بایدن رای می‌دهند به خاطر خود بایدن و یا برنامه‌های اوست و ۴۸ درصد رای منفی است یعنی صرفا برای نه به ترامپ از بایدن حمایت می‌کنند. این درحالی است که در میان حامیان ترامپ از هر ده نفر هشت تن یعنی ۷۹ درصد صرفا به خاطر ترامپ و یا عملکرد اقتصادی اش به او رای می‌دهند و صرفا ۱۷ درصد دلیل رای خود را نه به بایدن ذکر کرده اند.

روند نظر سنجی‌ها

تنها پنج روز به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، می‌توان گفت در سطح ملی نظرسنجی‌ها بایدن را با فاصله نسبت به ترامپ پیش می‌دانند. این فاصله در نظر سنجی‌های روز چهارشنبه فاصله‌ی حداقل ۵ تا حداکثر ۱۲ درصد را نشان می‌دهد. ده‌ها موسسه معتبر در حال نظرسنجی هستند و متوسط این نظرسنجی‌ها حدود ۹ درصد اختلاف به نفع بایدن را نشان می‌دهد. اما شاید بهترین معیار برای ترسیم واقعیت نظر مقایسه‌ی سنجی‌های فاکس نیوز (طرفدار ترامپ) و سی ان ان (طرفدار بایدن) باشد. فاکس نیوز در حال حاضر فاصله را ۷ درصد و سی ان ان ۱۰ درصد اعلام کرده اند. این میزان فاصله بین دو رقیب در ۵ روز مانده به انتخابات آمریکا بی سابقه است و در نوع خود یک رکورد محسوب می‌شود. هیلاری کلینتون در چنین روزی حدود ۴ درصد در متوسط نظر سنجی‌ها از رقیب خود پیش بوده است.

روند نظرسنجی‌ها در ایالت‌های کلیدی

چنان که می‌دانیم، در انتخابات آمریکا رای ملی شاخص اصلی در انتخاب رئییس جمهور نیست و ملاک رای الکترال در ایالت‌های آمریکاست و رئییس جمهور کسی خواهد بود که از مجموع ۵۳۸ رای الکترال بتواند ۲۷۰ رای را از آن خود کند. با توجه به آن که عموما تعدادی از ایالت‌های مشخص با فاصله سرخ یا آبی است، ایالت‌هایی صحنه‌ی اصلی رقابت را برای رسیدن به نصاب نهایی تشکیل می‌دهند که بیشترین میزان آراء شناور را داشته و امکان چرخش به هر یک از دو سوی انتخابات را داشته باشند. ارزیابی‌ها از وضعیت انتخابات آمریکا نشان می‌دهد، که در انتخابات فعلی، در میان ۱۱ ایالت کلیدی، چهار ایالت پنسیلوانیا، فلوریدا و آریزونا و کارولینای شمالی نقشی حیاتی‌تر در تعیین برنده انتخابات خواهند داشت. در حال حاضر متوسط نظر سنجی‌ها بایدن را در پنسلیوانیا پنج و دو دهم درصد، در فلوریدا دو و یک دهم درصد، در آریزونا سه و نیم درصد و کارولینای شمالی دو سه دهم درصد نسبت به ترامپ پیش نشان می‌دهد.

جمع بندی نهایی:

احتمال برد ترامپ: داده‌ها به نفع ترامپ نیست، اما

الف: با توجه به آن که یک یا دو سازمان نظر سنجی که در انتخابات پیشین برد ترامپ را پیشبینی کرده بودند، این بار هم برد ترامپ را محتمل دانسته اند یا فاصله را در حد ملی یکی دو درصد می‌دانند.

ب: و با عنایت به آن که در ایالت‌های کلیدی فاصله‌ی ترامپ با بایدن کم‌تر از فاصله در سطح ملی است و عموما زیر سه درصد و در حد احتمال خطای نظر سنجی هاست

ج: و با توجه به آن که ممکن است کسانی نظیر انتخابات قبلی رای خود را به دلایلی علنی نکرده باشند و در ظاهر تمایل به بایدن نشان داده و در باطن به ترامپ رای دهند

د - و یا میلیون‌ها نفر که برای اولین بار در انتخابات شرکت می‌کنند در نظر سنجی‌ها به خوبی دیده نشده باشند

ح - و با توجه رخداد انتخابات ۲۰۱۶ و خطای فاحش نظر سنجی‌ها که هنوز هم احتمال آن باقی است،
گروهی از تحلیل گران هنوز احتمال برد ترامپ را منتفی نمی‌دانند گرچه این احتمال را نسبت به بایدن کمتر و برای ترامپ بسی دشوار‌تر می‌دانند. به ویژه آن که در صورت نزدیک بودن نتیجه‌ی نهایی، ترامپ موضوع را به دادگاه خواهد کشانده و با توجه به تغییراتی که در سطح دادگاه‌های فدرال و دادگاه عالی آمریکا با انتصاب قضات هم جهت از سوی ترامپ صورت گرفته است، امید به گرفتن رای به نفع خود از سوی دادگاه دارد.

احتمال برد بایدن:

الف: تا این لحظه حدود ۸۰ میلیون در انتخابات آراء خود را ارائه داده اند و چنان که در یادداشت پیشین عنوان شد یکی از بزرگترین انتخابات تاریخ امریکا در حال شکل گیری است که اغلب ارزیابی‌ها افزایش تعداد شرکت کننده را به نفع بایدن می‌دانند. نظر سنجی‌های ارائه شده نیز از ترکیب آراء ماخوذه تا امروز حاکی از پیش بودن بایدن نسبت به ترامپ است.

ب - با توجه به فاصله‌ی زیاد و بی سابقه‌ی بایدن با ترامپ (حداقل ۷ درصد) در ۵ روز باقی مانده تا انتخابات و با توجه به آن که در اکثر ایالت‌های کلیدی ازجمله ویسکانسین، میشیگان، آریزونا، فلوریدا و پنسیلوانیا در شرایط حاضر نظر سنجی‌ها بایدن را بین ۲ تا ۷ درصد جلوتر نشان می‌دهد.

ج - و از آنجا که هنوز بالای ۵۳ درصد از عملکرد شغلی ترامپ ناراضی هستند و صرفا حدود ۴۴ درصد از ترامپ رضایت شغلی دارند.

د – ضمنا حتی با تکرار سناریوی ۲۰۱۶ و خطای نظر سنجی‌ها در ایالت‌های کلیدی، هیلاری کلینتون با فاصله‌ی بسیار کمی به ترامپ در این ایالت‌ها باخت. در شرایط فعلی بسیاری از کسانی که مایل نبودند به هیلاری در برابر رای دهند، شخصیت بایدن را برای دادن رای منفی به ترامپ موجه می‌دانند
ح - و با توجه به آن که احتمال ورود عنصر تعیین کننده‌ای به انتخابات که روند را تغییر اساسی دهد چندان محتمل به نظر نمی‌رسد، برای کسانی که نظر سنجی‌ها را ملاک بدانند، تردیدی باقی نمی‌ماند که با شانس حدود ۸۵ درصد، بایدن برنده انتخابات ۲۰۲۰ است. این نظر سنجی‌ها با نمودار عدم رضایت شغلی از ترامپ هم سازگاری دارد. مگر آن که رخدادی بسیار عجیب و ناگهانی روی دهد.

نهایتا، صرف نظر از هر نتیجه‌ای آمریکا یکی از قطبی‌ترین انتخابات همراه با عمیق‌ترین شکاف‌ها را پشت سر می‌گذارد و سال‌ها به طول می‌انجام تا بتواتند از این پیامد‌های این تکانه‌های سیاسی و اجتماعی رهایی یافته یا آن را به هنجاری برای خود تبدیل کند.

در سطح بین المللی نیز به نظر می‌رسد بایدن از مقبولیت بسیار بیشتری در نظر اکثر کشور‌های پنج قاره برخوردار باشد. شاخص‌ترین طرفداران ترامپ جریان راست جهانی به همراه افرادی، چون نتانیاهو و برخی کشور‌های پادشاهی خلیج فارس هستند. بایدن نماینده‌ی آمریکای سنتی با گرایش اوباما در سطح جهانی و آمریکای متکثر در سطح داخلی است و ترامپ نماینده آمریکای مبتنی بر ارزش‌های راست در سطح جهانی و نماینده‌ی آمریکای سفید و قطبی شده در سطح داخلی است. در صورت برد ترامپ جهان شاهد شکل گیری قطب بندی‌ها و احتمالا تنش‌های جدیدی خواهد بود.

یادآوری: در این یادداشت‌ها مبتنی بر داده‌های ارائه شده از سوی موسسات معتبر پژوهشی و نظر سنجی و همچنین مشاهدات رسانه‌ای و تحلیل رخدادها، احتمالات مختلف مطرح و ضعف و قوت هر یک بیان شد. هدف این نظر یادداشت‌ها ارائه تصویر روشن تری از روند انتخابات آمریکا برای هموطنان گرامی است و طبیعتا پیشگویی را وظیفه خود نمی‌داند و جمع بندی را به مخاطبان محترم وا می‌گذارد. امید است مفید بوده باشد.
 
* تحلیلگر مسائل سیاسی 
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم