تاریخ انتشار: ۰۲:۰۰ - ۲۸ آبان ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۱ نظر

قاضی حسن تردست کیست؟

برخی رسانه‌های خارجی روی سفر یک قاضی با سابقه مانور می‌دهند. قاضی حسن تردست که به چندین پرونده قتل رسیدگی کرده است در کانون رسانه‌ها قرار گرفته به خصوص که قاضی پرونده ریحانه جباری نیز بوده است. این قاضی کیست؟
مهاجرت قاضی تردست
 
اقتصاد۲۴ - سفر یک قاضی قدیمی دادگاه‌های کیفری در ایران به آلمان خبر ساز شده است در شبکه‌های اجتماعی برخی با انتشار عکس‌های خانوادگی او در کنار خانواده اش مجددا بحث آراء و احکام گذشته او را به میان کشیده اند. اما قاضی حسن تردست کیست؟ و چرا پرونده ریحانه جباری که او قاضی آن بوده پر سر و صدا شده است.

حسن تردست سال‌های متمادی قاضی پرونده‌های قتل عمد بوده است او در گفت‌وگویی اظهار کرده بود از مادیات بی‌بهره مانده است به‌نحوی‌که با اخطار دادگستری از منزل سازمانی نقل‌مکان کرده و در ایامی که بازنشستگی برای بسیاری شیرین است، اشتغال به شغل تلخ و دشوار وکالت را در اتاقی استیجاری به جان خریده است.

تردست در گفتگو با اعتماد در رابطه با خود گفته است:" این‌جانب تمام سمت‌های قضایی را پله‌پله طی کرده‌ام و یک‌شبه ره صدساله نرفته‌ام. اول دادیار، بعد بازپرس، سپس دادرس، بعد دادستان و بعد رئیس دادگاه و در آخرین سنگر حدود شش سال در دادگاه کیفری استان تهران بودم. در مدت خدمت، بیشتر مناصب کیفری داشتم، زیرا همیشه نگران روند اجرای عدالت در پرونده کیفری بودم، زیرا آثار اجتماعی پرونده کیفری بسیار عمیق‌تر و گسترده‌تر از پرونده حقوقی است.

در پرونده‌های کیفری جان و مال و ناموس و آبروی افراد در معرض تعدی و تعرض است. یک حکم غلط دادگاه جزایی چه‌بسا زندگی فرد و خانواده‌اش را تباه می‌کند. اما اگر در دعوایی مدنی باطل حاکم شود، هرچند این امر هم در ساحت عدالت مذموم است، اما خسارتی که به فرد و جامعه وارد می‌شود، بسیار کمتر از یک رأی ناحقی است که در پرونده‌های کیفری صادرشده است.

استقبال از پرونده‌های خطرناک

او در این گفتگو می‌گوید:چون آدمی پر جنب‌وجوش بودم، برعکس اغلب قضات از پرونده‌های سنگین و خطرناک استقبال می‌کردم، به همین علت بیشتر سال‌های قضاوتم قاضی ویژه قتل بودم.

رسیدگی به هزار پرونده قتل

او درباره تعداد پرونده‌های قتلی که رسیدگی کرده است گفته است: آمار دقیقی ندارم. در دوران خدمت در دادگاه شاید بیش از هزار مورد باشد. حداکثر ۲۰ درصد منتهی به برائت شده است. این به این خاطر است که پرونده‌های قتل بسیار حساس و موضوع آن، جان انسان است و اغلب طرفین و خانواده ایشان روند تحقیقات را پیگیری می‌کنند و حضور ولو فرمایشی وکیل هم تکلیفی است.

به همین سبب تحقیقات دادسرا در پرونده‌های قتل اصولاجامع و دقیق است و وقتی بازپرس قرار مجرمیت صادر می‌کند و پرونده با صدور کیفرخواست به دادگاه ارسال می‌شود، موارد بسیار کمی پیش می‌آید که بتوان کیفرخواست را مردود و متهم را از قتل مبرا دانست.

در سال ۱۳۸۹ حکم برائت شش متهم به قتل را پس از چندین سال بازداشت موقت صادر کردم که این آمار حکم برائت منحصر به فرد بوده است. با وجود سیاست غلط آمارمداری دستگاه عدلیه، در صدور رأی عجله نمی‌کردم، واو به واو پرونده‌ها را می‌خواندم و خط به خط پرونده را بررسی می‌کردم و یادداشت برمی داشتم تا خدای ناخواسته با حکم من حقی از اصحاب پرونده ضایع نشود. درصد نقض احکام بنده در دیوان عالی کشور بسیار کم بوده است. به نظرم در سال ۸۹، سه پرونده ام نقض شد که یکی از آن‌ها هم شکلی بود.

قاضی تردست: از رأی اعدام برای ریحانه جباری پشیمان نیستم

یکی از پرونده‌های پرسروصدای قاضی تردست پرونده معروف به ریحانه جباری بود که در آن دختری جوان پزشکی بانام عبدالعلی سروندی را به قتل رساند. پزشکی که گفته می‌شد سابقه خدمت در نهاد‌های امنیتی را دارد. در حمایت از ریحانه جباری کمپین‌های زیادی شکل گرفت که تأکید داشت او مرتکب قتل نشده بلکه دفاع مشروع انجام داده است و نباید قصاص شود. اما درنهایت دادگاه رأی به قصاص داد. به گزارش ایسنا هفت سال پس از حکم قصاص برای ریحانه جباری، قاضی تردست از این حکم دفاع کرد بود و در رابطه با آن توضیح داده است.

او با دفاع ازنظر خود درباره این‌که چرا نظرش تغییر نکرده گفته است: چه چیزی ممکن است نظر بنده را در مورد پرونده‌ای که باکمال حوصله، تأمل و تعمق و در یک دادرسی عادلانه با رعایت تشریفات کامل آیین دادرسی کیفری توسط پنج قاضی رسیدگی شده و از ناحیه چند مرجع عالی قضایی اعم از دیوان عالی کشور و مراجع نظارتی تأییدشده است، تغییر دهد؟!

طبق قانون مجازات اسلامی هیچ تردیدی در اینکه خانم ریحانه جباری مرتکب قتل عمدی شده است، وجود ندارد. صادقانه متذکر می‌شوم، چون در این پرونده ادعا شده بود مقتول وابسته وزارت اطلاعات است و محتمل بود تحقیقات ابتدایی در دادسرا به لحاظ اثرگذاری نهاد امنیتی از مسیر قانونی خارج و حقوق قانونی متهمه رعایت نشده باشد، لذا حقیر طبق رویه خدمتی (از ابتدای شروع خدمت قضایی از زمان دادیاری) بیش‌ازحد معمول و متعارف به این پرونده حساسیت نشان دادم.

تردست می‌گوید: در یکی از مراجعات خانواده مقتول به دادگاه به ایشان عرض کردم که وکلای متهمه (ریحانه جباری) روش غلطی را در دفاع از وی به کار بردند و با طرح تجاوز به عنف، در نتیجه نهایی، هم علیه موکله خود اقدام کرده هم موجب ناراحتی شما شدند، ولی به هر حال با توجه به وضع خانوادگی و روحی و روانی این خانم و روابط خشن پدر، مرضی خداوند تبارک و تعالی است که از گناه بزرگ این دختر بدبخت بگذرید. پسر مقتول که جوان تحصیلکرده و برازنده‌ای بود جواب داد قریب به این مضمون که ما چطوری رضایت بدهیم؟

اولا این خانم اصلا پشیمان نبود و یک ذره از خود ناراحتی و عذاب وجدان نشان نداد و حقیقت رابطه خود را نگفت و بعد این‌ها پدرم را مانند یک عده اوباش و هرزه خیابانی متجاوز به زور قلمداد کردند، حالا رضایت بدهیم نمی‌گویند که اولیای دم هم خودشان قبول دارند که پدرشان مقصر بوده و قصد تجاوز داشته و به‌همین دلیل رضایت دادند؟

شرایط روحی ریحانه جباری

تردست مدعی بود:شرایط روحی و روانی این خانم به گونه‌ای بوده که حتی تصور قتل پدر هم از وی می‌رفت، چون حسب پرینت اس‌ام‌اس‌های تلفن وی با یکی از جوانانی که با وی رابطه داشت می‌گوید که «امشب به تیپ هم زدیم و این ... را امشب می‌کشم» وقتی در مورد این پیامک این شخص سؤال می‌کند ریحانه خانم جواب می‌دهد که پدرم هر وقت مست می‌کند مرا به باد کتک می‌گیرد.

قاضی تردست در گفت‌وگویی با رد اعترافات ریحانه براثر فشار می‌گوید: بسیاری از دلایل ما در احراز قتل و محکومیت ایشان حرف‌ها و اعترافاتی است که در جلسات دادگاه به‌طور روشن و صریح توسط متهمه بیان شده است.

تردست درباره روایت ریحانه جباری از قتل می‌گوید: گفت می‌ترسیدم به من تجاوز کند. چند بار از من خواست روسری‌ام را بردارم، اما من این کار را نکردم.

او ادامه می‌دهد: متاسفانه متهمه هیچ حرف و رفتاری از خود نشان نمی‌دهد که مقتول را متوجه اکراه وی کند. از وی سؤال می‌شود «آیا مقتول خشونتی نشان داد یا عملی انجام داد که نشان دهد قصد دارد به زور تجاوز کند؟» وی جواب می‌دهد «نخیر.» و نیز از وی پرسیده شد «وقتی امتناع تو را از دست زدن دید چرا پشت به تو کرد؟» جواب می‌دهد «رفت نماز دیگرش را بخواند».

بازسازی صحنه جنایت هم نشان می‌داد که سجاده روی زمین پهن بوده و آثار خون روی سجاده و آینه وجود داشت که حکایت می‌کند در لحظه قتل و وارد کردن ضربه کارد، مقتول پشت به متهمه روی سجاده بوده است.

به نظر تردست با توجه به زاویه داشتن روحی و روانی این‌گونه افراد بی‌اعتقاد نسبت به مذهب و نماد آن نماز، به نظرم نماز خواندن وی در این شرایط که او را به ظاهر مذهبی نشان می‌دهد بر نفرت متهمه افزوده است و امید خدمات گرفتن از این مرد مذهبی (با ضعف ایمان و مقهور شیطان) به باد می‌رود

او در پاسخ به این سئوال که از دیگر ابهامات مطرح‌شده در پرونده ریحانه، خرید لوازم پیشگیری از بارداری از داروخانه است می‌گوید:ابهامی در خرید آن وجود ندارد، زیرا رفتن یک زن و مرد به یک خانه خلوت به قصد خوردن قهوه نیست و نیت ایشان عمل جنسی بوده است که در مسیر رفتن به خانه کاندوم خریداری شده.

نکته قابل تأمل اینکه این وسیله روی میز قرار داشته و کاملا در معرض دید بوده و خانم ریحانه با توجه به تجربه‌های قبلی با آن ناآشنا نبوده است و خرید لوازم پیشگیری از بارداری نشانه تجاوز نیست، فقط نشانه قصد رابطه جنسی است.
منبع: اقتصاد نیوز
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۴
سروش
0
0
يکشنبه ۱۱ دی ۱۴۰۱
تردست تو آلمان با زن و دختر بی حجاب چه کار می کنه ؟
پس حجاب و زندگی با قوانین اسلام رو قبول نداره و فقط برای مردم خوبه
حرفشون یه چیزیه و عملشون یه چیز دیگه
رسانه ها هم هر چی سانسور کنن فایده ای نداره
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ استایل اروپایی جوانان ۵۴ سال پیش در پارک محتشم رشت

ارزان ترین و گران ترین کولرهای آبی چند تومان است؟

عکس/ ژست خاص فخر التاج، نوه ناصرالدین شاه ۱۳۴ سال پیش با چادر گلدار روی تپه

عکس/ چهره بامزه ملکه الیزابت دوم ۹۶ سال پیش در ۳ سالگی

عکس/ چهره دیده نشده از هاشمی رفسنجانی و بهشتی ۴۵ سال پیش در کنار بنی صدر

عکس/ استایل خاص محمد بن سلمان ۱۴ ساله در کنار پدرش در سفر حج

عکس/ قابی دیده نشده از فوزیه فواد ۹۸ سال پیش در کنار دو خواهرش با مدل موی خاص

عکس/ استایل جالب ملک حسین پادشاه اردن ۶۹ سال پیش با لباس نظامی

عکس/ حال و هوای چای‌کاری ۹۰ سال پیش در لاهیجان

عکس/ حس و حال شهناز پهلوی ۶۷ سال پیش در دیدار با دختر تازه متولد شده اش

عکس/ تظاهرات ملی گرایان ارمنستانی علیه ترکیه و جمهوری آذربایجان

عکس/ دیدار رسمی اردشیر زاهدی ۶۶ سال پیش با ملک فیصل پادشاه عربستان

عکس/ ژست جالب نوید پورفرج در روز تولدش با کیک خاص

عکس/ چهره متفاوت سردار سلیمانی ۶۶ سال پیش در دوران نوجوانی

عکس/ استایل گنگ تینا آخوندتبار با لباس ورزشی برند

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

برنج قهوه ای نسبت به برنج سفید آرسنیک بیش‌تری دارد

عکس/ قابی دیده نشده از صیاد شیرازی ۴۴ سال پیش در کنار همسرش

یک خاصیت گردو که کم‌تر درباره‌اش شنیده‌اید

عکس/ قدم زدن احمدشاه قاجار ۱۰۵ سال پیش در حال قدم زدن در پاریس با تیپ اروپایی

با بودجه ۳ تا ۴ میلیارد تومان کجای تهران می‌توان خانه خرید؟

عکس/ چهره متفاوت فوزیه فواد ۸۴ سال پیش در کنار برادرش ملک فاروق

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴/ سقوط دوباره قیمت طلا نزدیک است؟

پیش بینی قیمت دلار امروز ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴/ ریزش قیمت دلار در آستانه دور سوم مذاکرات

عکس/ دیدار و روبوسی صدام و هویدا ۵۰ سال پیش در مهرآباد

فیلم/ درگیری گل‌محمدی و خداداد عزیزی در اهواز

شانس قهرمانی پرسپولیس به صفر رسید

فیلم/ کشف بیش از ۲۰۰ سنجاب از اتوبوس مسافربری

فیلم/ اظهارات جدید ترامپ: موضوع ایران خیلی خوب پیش می‌رود

عکس/ سلفی محمدحسین میثاقی و پسرش

فیلم/ توضیحات محسن شریفیان درباره حواشی علیه جشنواره کوچه

فیلم/ اولین تست بازیگری الناز ملک

فیلم/ علی پروین: فوتبال رئیس جمهور خوب است

قیمت تتر رکورد زد

عکس/ پلاک طلا با چهره محمد جواد ظریف

زنان ایرانی که با بازیگران هالیوودی ازدواج کرده‌اند را بشناسید

فیلم/ آغاز فستیوال کوچه در بوشهر

مربی جدید استقلال معرفی شد

ایران اقدام غیرقانونی پاراگوئه را محکوم کرد

فیلم/ تظاهرات علیه فستیوال کوچه

فیلم/ اشک‌های کمال کامیابی‌نیا در آغوش سروش رفیعی و عالیشاه

سخنگوی دولت: امیدواریم مذاکرات در زمان مناسب به نتیجه برسد

واکنش تند محمد فاضلی به ادعای نادرست یک نماینده مجلس

گل‌گهر در یک‌قدمی فینال جام حذفی

توصیه رئیس اتحادیه طلا به خریداران

عکس/ علی دایی و رضا قوچان‌نژاد در یک قاب

واکنش رهبر انقلاب به برنامه‌های قرآنی ماه مبارک رمضان

جزییات دیدار سه ساعته پوتین و ویتکاف

فیلم/ برخورد جالب لوئیس انریکه با یک نوجوان کارآموز خبرنگاری⁣

عکس/ تصویری دیدنی از بازدید رهبری از بقایای تجهیزات نظامی ارتش آمریکا در طبس

عکس/ حضور چهره‌های ورزشی در مراسم ختم مادر کمال کامیابی‌نیا

عکس/ استوری دوباره گلزار درباره سبک زندگی‌اش جنجالی شد

عکس/ استوری بازیکنان استقلال؛ لطفا کنار ما باشید

دستمزد روزانه کارگران کم‌تر از قیمت دو کیلو برنج

بقایی: اولویت ما خاتمه دادن به تحریم های غیرقانونی علیه مردم ایران است

هواداران نساجی علیه بازیکنان

کندوان یک طرفه شد؛ تردد در چالوس ممنوع

پای دلار و افغانی لرزید

عکس/ پرچم جدید سوریه در سازمان ملل برافراشته شد

هیچ سوالی از کنکور ۱۴۰۴ لو نرفته است

فیلم/ جملات کنایه‌آمیز پیمان یوسفی با اشاره به گفته معروف احمدی‌نژاد

فیلم/ اظهارات جنجالی علی مطهری درباره پزشکیان

فیلم/ به مناسبت هفته کارگر، پزشکیان پا به توپ شد

عکس/ تشکر بوژوویچ از هواداران استقلال

مشخصات هلیکوپتر UH-۱Y ونوم

محمدرضا خوش‌ کیش مدیرعامل بیمه خوداتکایی کیست؟