اقتصاد۲۴ -دومینوی ورشکستگی اصناف به دنبال تعطیلیها و محدودیتهای کرونایی، ترس فعالان صنفهای مختلف را بیشتر از گذشته افزایش داده است.
حمایت از واحدهای صنفی، حمایت از حفظ اشتغال است؛ این شعاری که همواره مسئولان از تریبونها اعلام میکنند اما امروز در این شرایط در بیتفاوتی کامل قرار گرفته است.
این مساله وجود دارد که برای قطع زنجیره کرونا در کشور باید همه اقشار و گروههای جامعه با همدلی به میدان مقابله با کرونا بروند هرچند اگر از ابتدا مردم خودشان به موضوع کنترل و رعایت پروتکلهای بهداشتی بیشتر اهمیت میدادند امروز موضوع تعطیلی و محدودیتها در کار نبود.
اما از سوی دیگر با توجه به نبود امکانات و حمایتهای لازم در صورت تعطیلی صنوف، چالش پسا تعطیلی نگرانی صاحبان مشاغل را بیشتر کرده است چراکه شاید برای کسانی که کارمند و حقوقبگیر ثابت هستند چالش تعطیلی برای اصناف خیلی برایشان معنی دار نباشد، چون سر ماه حقوق و مزایایشان در حسابشان نشسته و برای گذران معیشت خود دچار مشکل نخواهند شد.
حالا دو میلیون واحد صنفی باقی میماند و مشکلات تأمین معیشت خانواده خود به همراه تأمین هزینههای واحدهای صنفی که تعطیل شده اند.
این روزها این سوال مطرح است که اصناف با این گرانی کمرشکن و مشکلات تأمین معیشتی، چطور هزینه خانواده و واحد تعطیل شده خود را تامین کنند؟ در همین رابطه سیدعلیاصغر میرابراهیمی، رئیس اتحادیه رستورانداران و سلفسرویسهای تهران در گفتگو با اقتصاد۲۴ گفت: تعطیلی دو هفتهای ضربه دیگری به رستوران داران است چراکه اگر قرار به تعطیلی است باید تمام ادارهها، ارگانها، ترددها و سایر مشاغل نیز تعطیل شوند.
رئیس اتحادیه رستورانداران و سلفسرویسهای تهران افزود: هیچ وعده حمایتی به این رسته از مشاغل از سوی دولت ارائه نشده است؛ تنها لطفی که دولت به رستوران داران و سلف سرویسهای تهران داشته این است که تنها مجوز بیرون بر را طی دو هفته محدودیتهای کرونایی به واحدهای صنفی داده است.
فعال صنفی یادآور شد: این اقدام برای تمام واحدهای صنفی قابل اجرا نیست از اینرو بسیاری از رستورانهای سطح شهر تعطیل شدهاند.
به گفته رئیس اتحادیه رستورانداران و سلفسرویسهای تهران، ۸۰۰ واحد صنفی جوازدار ۵ و ۱۰ ساله و بیش از ۲۰۰ واحد در دست اقدام و همچنین ۷۰ واحد در حال صدور جواز در بخش رستوران داران و سلف سرویسها که در تهران فعالیت دارند خسارتهای زیادی را طی ۹ ماه گذشته (از ابتدای شیوع کرونا ویروس تاکنون) متحمل شده اند.
وی یادآور شد: حالا با توجه به وخامت شرایط شیوع بیماری در کشور، اصناف به ویژه واحدهای صنفی رستوران داران و سلف سرویسها آمادگی کمک به قطع زنجیره ویروس کرونا را دارد، اما شرایط برای این همکاری باید به گونهای باشد که حداکثر خسارت بر واحدهای صنفی را به حداقل برساند.
میرابراهیمی گفت: زمانی که تمام بانکها، ادارات، ترددهای داخل شهری و بین شهری و سایر صنوف غیر ضروری در رسته اول مشاغل قرار گرفته اند چطور انتظار دارند که تنها با تعطیلی بخشی از صنوف مانند رستوران داران زنجیره بیماری قطع شود؟!
وی بیان کرد: اواخر سال گذشته که این بیماری وارد کشور شد و با شیوع ویروس و تعطیل شدن رستورانها این واحدها ناچار به دورریز مواد غذایی شدند که از پیش از شیوع بیماری خریداری کرده بودند و در آن زمان به دلیل تعطیلی واحدها این خسارت از ابتدای بیماری بدون حمایت از صنوف خسارت دیده کلید خورد.
میرابراهیمی ادامه داد: با شیوع کرونا از اواخر سال گذشته رستورانهای کشور حدود ۴ ماه تعطیل شد هرچند به دنبال آن پس از عید فطر تعطیلیها لغو شد، اما به دلیل وجود این بیماری بسیاری از مردم اعتمادی به استفاده از غذای آماده در رستورانها ندارند و این نگاه همچنان ادامه دارد؛ هرچند همان ۴ ماه تعطیلی خسارت سنگینی را به رستوران داران وارد کرد.
رئیس اتحادیه رستورانداران و سلفسرویسهای تهران گفت: در اردیبهشت سال جاری طبق برآورد حاصل از اجماع اطلاعات جمع آوری شده، تنها تا ماه دوم سال ۹۹ حدود ۳۲۰ میلیارد تومان خسارت به رستوران داران تهران وارد شده است.
وی ادامه داد: اما رستورانداران این روزها فشارهای اقتصادی سنگینی را تحمل میکنند. کاهش اعتماد مردم برای استفاده از خدمات رستورانها، افزایش هزینه مواد غذایی، دورریز مواد غذایی در روزهای شیوع گسترده کرونا و هزینههای مرتبط با انرژی و نیروی انسانی در روزهای تعطیلی رستورانداران را با مشکلات جدی روبهرو کرده است.
این فعال صنفی ادامه داد: ناگفته نماند که واحدها با توجه به تعطیلی و انباشت مشکلات همچنان در معرض خسارت جدی قرار گرفته اند چراکه علاوه بر اینها این صنف همچنان باید هزینههای مربوط به انرژی و نیروی انسانی و هزینههای اداره یک واحد صنفی را پرداخت میکرد و چون ویروس در اواخر سال اتفاق افتاد، هزینههای مرتبط با نیروی انسانی را برای کارفرمایان بسیار بالا برد.
میرابراهیمی تصریح کرد: تحمیل انباشت هزینههای سربار به علاوه خسارتهای حاصل از تعطیلیها توان ادامه فعالیت بخش بزرگی از رستوران داران را کاهش داده و حتی منجر به تعطیلی بیشتر واحدها شده است.
بیشتر بخوانید: ۱۰۰۰ تالار پذیرایی تهران به کما رفتند
به گفته این فعال صنفی، اگر قرار بر تعطیلی رستوران داران و سایر صنوف است باید فکری برای نظام بانکی شود، زیرا تمام سامانههای پرداخت فعال هستند و قطعا در این دو هفته چکهای زیادی برگشت خواهد خورد.
رئیس اتحادیه رستورانداران و سلفسرویسهای تهران گفت: پرداخت مالیات، عدم توان پرداخت اجاره بها، ترمیم ساختمان و تهیه تجهیزات لازم برای واحد صنفی، برق، آب و سایر هزینههای جانبی همچنان با توجه به تعطیلیها و محدودیتها وجود دارد و این موارد هیچ گاه از سوی دولت رسیدگی نشده است.
میر ابراهیمی در ادامه تأکید کرد: از ابتدای سال با توجه به محدودیتها و تعطیلیها پیشنهادهایی مبنی بر بیمه، مالیات، عوارض شهرداری و تعویق وصول تعهدات مالی در راستای کاهش مشکلات آنها به دولت ارائه شد تا این واحدها با خسارت کمتری تعطیلیها را پشت سر بگذارند؛ اما هیچ پاسخی داده نشده و این پیشنهاد از ابتدای سال تاکنون همچنان در بلاتکیفی است.