تاریخ انتشار: ۰۶:۲۰ - ۱۹ آذر ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد۲۴ مطرح شد؛

روند نزولی تجارت کشور در ۱۴۰۰/ دولت آمار‌های تورمی خود را هم قبول ندارد

رئیس اتاق بازگانی ایران و چین معتقد است؛ با این نوع برنامه ریزی و اختصاص درآمد‌های دولت برای هزینه‌ها و تناقض بودجه‌ریزی با نرخ تورم واقعی، وضعیت اقتصاد و تجارت برای سال ۱۴۰۰ ناامید کننده ترسیم می‌شود.

تجارت در سال 1400

اقتصاد۲۴ - بودجه ۱۴۰۰ در حالی تنظیم شده است که حاوی پیام‌های متعدد و بیانگر وضعیت اقتصادی کشور در سال آینده است و از این نظر هم فعالان اقتصادی و هم عموم مردم می‌توانند زوایای اقتصادی سال آینده را از پیام‌های بودجه دریافت کنند.

بروز کسری بودجه و کاهش درآمد ملی در اثر تحریم صادرات نفت امری بدیهی است که از زمان اعلام خروج آمریکا از برجام پیش‌بینی شده بود و در صورت عدم رفع این محدودیت‌ها قطعاً سال ۱۴۰۰ هم با همین رویه سپری خواهد شد.

مسئله این است که با این دیدگاه بودجه ریزی برای تداوم و سرعت بخشی به صادرات غیر نفتی چگونه در بودجه سال آینده برنامه ریزی شده است.

البته ناگفته نماند فعالان اقتصادی این روز‌ها شرایط دشواری را سپری می‌کنند که مسئولان معتقدند فقط تحریم‌ها نیست که شرایط را سخت کرده‌ است بلکه در داخل کشور هم برخی قوانین مزاحم و بدون تناسب با شرایط فعلی سد راه تولید و صادرات شده است.

سنگ اندازی‌ها و ناملایمتی‌ها تولید را چنان درگیر بروکراسی کرده که به موجب آن صادرات هم به گوشه رینگ کشیده شده و باعث آسیب‌های جبران ناپذیری به این دو مقوله می‌شود.

هرچند رزم حسینی از همان ابتدای رأی گرفتن از بهارستانی‌ها برای حضور در وزارت صمت بر ضرورت انسجام هرچه بیشتر دولت و فعالان اقتصادی در شرایط تحریم تأکید داشت و معتقد بود دولت در کنار صادرکنندگان است و مسائل پیش‌روی آن‌ها را حل خواهد کرد، اما بودجه سال آینده موضوع دیگری را ترسیم کرده است.

فعالان اقتصادی معتقدند برای سال ۱۴۰۰ روزنه‌های امید یکی پس از دیگری در حال مسدود شدن است و این یعنی تهدید جدی صادرات کشور!

نادیده گرفتن سهم بالای عمرانی و درآمد‌های ارزی دربودجه

در همین رابطه مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در پاسخ به سوال اقتصاد۲۴ مبنی بر پیش بینی از وضعیت تجاری ایران در سال ۱۴۰۰ گفت: با این نوع برنامه ریزی و اختصاص درآمد‌های دولت برای هزینه‌ها، تجارت کشور روند نزولی خواهد گرفت.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین دامه داد: فارغ از اینکه بودجه چگونه تنظیم می‌شود، برای بخش خصوصی در راستای تعیین تکلیف اهداف کسب و کار برای سال آینده، دو نکته ملاک تشخیص است؛ بودجه عمرانی و درآمد‌های ارزی کشور که موتور محرک توسعه تجارت خارجی است.


بیشتر بخوانید: اما و اگر‌های حقوق و دستمزد ۱۴۰۰/ تا اقتصاد تثبیت نشود، افزایش حقوق معنا ندارد


وی تصریح کرد: اگرچه بودجه ۱۴۰۰ نشان می‌دهد که هزینه‌های عمرانی نسبت به سال گذشته حدود ۱۲ درصد رشد داشته است اما ارزش ریال نسبت به سال گذشته بسیار اُفت کرده یعنی در مقابل هر کالایی که متصور باشید بیش از ۵۰ درصد کاهش ارزش ریال را شاهد هستیم.

حریری تأکید کرد: این افزایش بودجه عمرانی در بودجه سال آتی نسبت به سال ۹۹ در برابر کاهش ارزش پول ملی نشان می‌دهد حجم کار برای بخش خصوصی نسبت به سال گذشته کوچکتر می‌شود چرا که اگر کار عمرانی اتقاق نیفتد قطعا سایر هزینه‌های مصارفی و جاری در بودجه به درد بخش خصوصی نمی‌خورد.

این فعال اقتصادی ادامه داد: شاید برای سال آینده بودجه عمرانی از لحاظ قدرمطلق افزایش داشته باشد، اما از لحاظ نسبی هرساله کاهش می‌یابد و بیانگر این موضوع است که فضای فعالیت بخش خصوصی در حوزه‌های اقتصاد در حال محدود و کوچک شدن است.

مجلس پیگیر گزارش‌های تفریغ بودجه‌ای باشد

حریری تصریح کرد: تورم رسمی کشور (نقطه به نقطه) بالای ۴۰ درصد است، اما افزایش دستمزد‌های تعیین شده در بودجه سال آتی ۲۰ تا ۲۵ درصد است و از حالا نشان می‌دهد قدرت خرید مردم کاهش می‌یابد و به مراتب تجارت هم روند نزولی خواهد گرفت. از این دو زاویه بودجه سال ۱۴۰۰ چندان نویدبخش نسبت به سال ۹۹ نخواهد بود.

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با اشاره به شرایط قیمت گذاری نفت در بودجه سال آینده می‌گوید: آنچه در مورد نفت در بودجه دیده می‌شود تنها به تحرکات سیاست بین‌المللی ما بستگی دارد، چرا که اگر موضوعی که در ذهن دولت وجود دارد اجرایی نشود، قاعدتاً درآمد‌های نفتی اعم از فروش در بازار جهانی و اوراق پیش فروش داخلی زیر سوال می‌رود؛ در نتیجه بودجه ۱۴۰۰ خیلی امیدوار کننده نیست.

به اعتقاد این فعال اقتصادی؛ یک نکته‌ای مهم دیگری که وجود دارد این است که هرساله در این زمان همه به دنبال بودجه نویسی و بودجه ریزی برای سال آینده هستند و در این بین هستند افرادی که صلاحیت اظهارنظر‌های تخصصی در این موارد را دارند، اما برخی که به عنوان منتقد شاید هم خیلی صلاحیت نقد از لحاظ فنی را نداشته باشند اظهارات و نظراتی را بیان می‌کنند که این موجبات برهم ریختگی در راستای تعیین تکلیف بودجه سال آینده می‌شود.

وی افزود: از سوی دیگر مجلس به عنوان نهاد تثبیت دهنده صورت هزینه و درآمد‌های دولت هر سال هزاران ساعت کاری در طول دو تا سه ماه برای بودجه صرف می‌کند، اما خروجی آن نسبت به لایحه دولت معمولاً در حد ۴ تا ۵ درصد تفاوت خواهد داشت.

حریری گفت: اگر درصدی از این وقت را بر روی گزارش‌های تفریغ بودجه‌ای که به مجلس ارائه می‌شود متمرکز کنند و در آن زمان از دولت‌ها بازخواست کنند که چرا اینقدر انحراف در بودجه داشته‌اند، به مراتب می‌توانند تنش‌ها و مشکلات ناشی از بودجه دولت‌ها را بکاهند و این برای اقتصاد کشور مفید‌تر خواهد بود.

دولت آمار‌های تورمی خود را قبول ندارد

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در پاسخ به این سوال که با احتمال کاهش نرخ تورم می‌توان امیدی به مقوله تجارت در سال آینده داشت؟ گفت: همانطور که گفته شد اختصاص بودجه عمرانی و نرخ تورم دو موضوع حائز اهمیتی است که می‌تواند وضعیت تجاری کشور را به سمت توسعه سوق دهد که متأسفانه چنین وضعیتی در بودجه سال آینده مشاهده نمی‌شود.

وی تصریح داشت: زمانی که دفتر ریاست جمهوری هزینه‌های جاری خود را بسیار بالاتر از نرخ تورم اعلام کرده و این رقم را در بودجه ۱۴۰۰ افزایش می‌دهد در واقع بیانگر این اصل است که دفتر ریاست جمهوری هم نمی‌تواند به آمار نرخ رسمی تورمی اعلام شده مراکز رسمی خود نیز اعتنا کند چراکه آمار‌های تورمی با هزینه‌های کشور متفاوت است! یعنی دولت آمار‌های تورمی خود را قبول ندارد!

حریری تأکید کرد: آن‌هایی که نمی‌توانند هزینه دفتر ریاست جمهوری را با نرخ تورم رسمی که خود اعلام می‌کنند اداره کنند، چطور توقع دارند بنگاه داران اقتصادی هزینه‌های جاری را با نرخ تورم اعلام شده از سوی آقایان تنظیم کنند!

این فعال اقتصادی در پایان گفت: تناقض بودجه ریزی با نرخ تورم واقعی، وضعیت اقتصاد و تجارت را برای سال ۱۴۰۰ ناامید کننده ترسیم می‌کند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران