تاریخ انتشار: ۱۱:۰۸ - ۲۶ آذر ۱۳۹۹
اقتصاد۲۴ بررسی کرد:

بالاخره عامل گرانی کشف شد!/ دولتی که وزیرِ حامیِ مردم ندارد!

عضو کارگری شورای عالی کار در واکنش به اظهارات رئیس جمهوری که عامل گرانی‌ کالاها را فقدان وزیری که حامی مصرف کننده و مردم باشد، عنوان کرد، گفت: حرف‌هایی از این جنس، هرقدر هم که برای عده‌ای کشف مهم محسوب بشود باز هم چیزی غیر از روی آوردن مجدد سیاستمداران به فرافکنی و فرار رو به جلو نیست.

کشف رئیس جمهور

اقتصاد۲۴ - هشت ماه مانده به پایان کار دولت، بالاخره عامل گرانی مشخص شد؛ حسن روحانی، رئیس جمهوری روز دوشنبه در نشست خبری خود از کشف دلیل بی ثباتی قیمت‌ها در بازار خبر داد و گفت: در کابینه، وزیر صنعت دنبال صنعت و وزیر کشاورزی دنبال کشاورزی است و در این میان جای وزیری که حامی مصرف کننده و مردم خالی است؛ برای این کار مجلس به اندازه دو دقیقه وقت نگذاشت تا لایحه تشکیل وزارت بازرگانی را تصویب و مشکل را حل کند.

هرچند دوره ریاست جمهوری حسن روحانی رو به پایان است و کابینه دوازدهم مجال کافی برای استفاده از این کشف تازه را نخواهد داشت، اما اگر صحبت‌های اخیر روحانی صحت داشته و عامل گرانی کشف شده باشد، از دولت او میراث گرانقدری برای دولت‌های بعدی برجای خواهد ماند!

با این وضعیت، افکار عمومی از رئیس جمهور بعدی و کابینه او این توقع را دارند که در راستای کشف عامل گرانی کالا و بی ثباتی قیمت‌ها، همکاری با مجلس را آغاز کند هرچه زودتر به جمع اعضای کارخانه، وزیری را بیفزایند که فکر و ذکر و دغدغه‌اش مردم باشد.


بیشتر بدانید: فیلم/ دلیل اصلی گرانی‌ها از نظر روحانی!


به رغم این کشف مهم، در میان منتقدان اقتصادی، هستند کسانی که نگاهی متفاوت به صحبت‌های اخیر رئیس جمهور دارند. فرامرز توفیقی، عضو کارگری شورای عالی کار که از دو ماه پیش به این سو خواستار تشکیل جلسه فوری شورای عالی کار برای ترمیم قدرت خرید کنونی مزدبگیران است و عقیده دارد که در موقعیت کنونی یافتن راه حلی برای علاج مشکل گرانی به مراتب مهمتر از صحبت کردن در مورد دستمزد‌های سال ۱۴۰۰ است، به اقتصاد۲۴ می‌گوید: حرف‌هایی از جنس آنچه که به تازگی از زبان رئیس جمهور شنیده شد، هرقدر هم که برای عده‌ای کشف مهم محسوب بشود باز هم چیزی غیر از روی آوردن مجدد سیاستمداران به فرافکنی و فرار رو به جلو نیست. معمولا هربار که قافیه برای اهالی سیاست به تنگ می‌آید استفاده از چنین روشی مرسوم است و فرقی ندارد که استفاده کنندگان از این روش حقوقدان باشند یا استاد دانشگاه.

از نظر منقدانی مانند توفیقی پاشنه آشیل استدلال‌هایی از این دست چیزی نیست غیر از آنکه گویندگان و طرفداران این استدلال معمولا در رابطه با جزئیات ساختار اداری و حقوقی کابینه و وزارتخانه‌ها دچار فراموشی می‌شوند؛ اینکه مثلا اگر در دهه ۸۰ دولت وقت از ادغام دو وزارتخانه صنایع و معادن و اقتصاد و امور بازرگانی، وزارتخانه جدیدی تحت عنوان صنعت، معدن و تجارت خلق شد، شرح وظایفشان هم به وزارتخانه جدید واگذار شد. غیر از این، سازمان برنامه و بودجه نیز هنوز به قوت خود باقیست و اگر در وزارتخانه‌های ادغام شدن شرح وظیفه رسیدگی به دغدغه‌های مردم گم شده باشد حداقل در سازمان برنامه مدیران و کارشناسانی هستند که این موضوع را به دستگاه‌های مربوطه گوشزد کنند.

عضو کارگری شورای عالی کار در دنباله برشمردن ایراداتی که به صحبت‌های روز گذشته رئیس دولت وارد می‌کند، می‌افزاید: اینکه در کابینه وزیری باشد که دغدغه‌های مردم را داشته باشد خوب است، اما سوال اینجاست که کار مابقی وزیران و اعضا چیست؟ با این اوصاف حتی بودن وزیر بازرگانی هم دردی را از مردم دوا نخواهد کرد چرا که این وزیر هم مانند وزرای صنعت و کشاورزی که دغدغه صنایع و کشاورزی را دارند، سرگرم امور بازرگانی خواهد شد و مشکل گرانی به قوت خود باقی خواهد ماند.

توفیقی تصریح می‌کند: اصلا اگر این رویکرد جواب می‌داد پس چرا دولت برای سایر دغدغه‌های مردم وزیر وارد کابینه نمی‌کند؟ مثلا یک وزیر برای کارگرانی که سالهاست مزدشان فریز شده است، یا یک وزیر برای بازنشستگانی که نسبت به ناچیز بودن مستمری‌هایشان معترضند؛ یا یک وزیر برای بیمارانی که قادر به تامین مخارج درمانی نیستند، یک وزیر برای معلمان و اساتید و یک وزیر هم برای دانش آموزان و دانشجویان.

این فعال کارگری ادامه می‌دهد: البته این رویکرد ایراد دیگری هم دارد و آن اینکه از این پس ممکن است اعضای کابینه به تعداد شهروندان جامعه عضو داشته باشد؛ بدیهی است که این اتفاق بدنه دولت را بیش از اندازه سنگین خواهد کرد؛ در نتیجه راه حل بهتر همان است که دولت در چارچوب ساختار‌های موجود برای کابینه‌اش عضو گیری کند، فقط حواسش باشد که مسئولان شرح وظایفشان را فراموش نکنند؛ این دقیقا همان کاری است که در قانون اساسی برای دولت تعیین شده و انتظار می‌رود تا دولت‌ها طبق آن دوره فعالیتشان را سپری کنند.

به باور توفیقی مشکل گرانی و ناپایداری قیمت‌ها بیش از آنکه نتیجه ادغام غیر مرتبط وزارتخانه‌های صنایع و معادن و اقتصاد و امور بازرگانی باشد، زاییده تصمیم خطایی است که سه سال گذشته برای تعیین دستوری دلار ۴۲۰۰ تومانی گرفته شد، اتفاتی که در بخش‌های مختلف اقتصادی در عمل نادیده گرفته و حتی دور زده شد و باعث شد تا در تمامی بازار‌ها قیمت کالا و خدمات افزایش چندبرابری پیدا کند؛ برای کالا‌هایی که نایاب بودنشان بی معنی تلقی می‌شد صف‌های طولانی متقاضی تشکیل شود و در این میان تنها مزدبگیران شاغل و بازنشسته بودند که درآمدشان ثابت نگه داشته شد؛ این اتفاقی بود که حتی اگر دولت هم از آن خبر نداشته باشد هیچ اقدامی هم در مواجهه با آن انجام نداد.

وی می‌افزاید: فرض کنیم که در وزارت صنعت، معدن و تجارت، رسیدگی به امور مردم و کنترل قیمت‌ها رسالت فراموش شده باشد، پس تکلیف سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت از مصرف کنندگان، سامانه ۱۲۴، نظارت‌ها و بازرسی اصناف و... مسئولیتشان در برابر مردم چه خواهد شد؟ طبق قانون رئیس جمهور و کابینه اش پاسدار قانون اساسی هستند. مگر نه اینکه همین کابینه افزایش ۲۰۰ هزار تومانی حق مسکن کارگری را چند ماه به تاخیر انداخت، خب چرا اعضای کابینه در مورد گرانی اقدامی صورت ندادند؟ اینکه از میان حسن و محمود و محمد و... چه کسانی عضو کابینه هستند مهم نیست، طبق قانون هرکس که عضو باشد به سهم خود مسئول اجرای قانون اساسی است که در آن بر ایجاد زندگی شرافتمندانه برای مردم تاکید شده است.

به گزارش اقتصاد ۲۴، هرچند از منظر صاحب‌نظرانی نظیر فرامرز توفیقی که در این سال‌ها به واسطه حساب و کتاب هزینه‌های زندگی شناخته شده‌اند، صحبت‌های روز دوشنبه رئیس جمهور نمی‌تواند علاجی برای مشکل گرانی کالاها و خدمات محسوب شود، اما باید دید دولت بعدی از چه منظری به ماجرا نگاه کرده و عقیده دارد که مشکل گرانی ناشی از ساختار نادرست وزارت صمت است یا مشکل در جای دیگری است؟
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت ماشین های لوکس لکسوس در بازار ایران + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

عکس/ باغ‌نشینی بهاره رهنما در اصفهان

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ترس از بمب‌گذاری جشنواره کن را مختل کرد

واکنش تراکتور به شایعه قراردادی ۶۰ میلیاردی

میزان فروش نمایشگاه کتاب در ۱۰ روز

فیلم/ غرق‌شدن دوباره زیرگذر انقلاب مشهد

ابعاد فساد در فوتبال گسترده است

آموزش و پرورش اطلاعیه صادر کرد

جزییات جدید دزدی اسناد هسته‌ای ایران به دست اسراییل

بانکی‌پور: پلیس ۵ گروه را طبق لایحه حجاب باید بازداشت کند

بار خودروسازان دولتی بر دوش منابع ارزی کشور

واکنش تصویری AFC به خداحافظی اشکان دژاگه + عکس

ماجرای مخالفت برخی علما با تعطیلی شنبه چیست؟

مقصد بعدی زنوزی مشخص شد

هشدار مدیریت بحران برای سیل در ۱۰ استان

لغو امتحانات نهایی روزهای ۳۰ و ۳۱ اردیبهشت

عکس/ تگرگ شیشه خودروها را در مشهد شکست

فیلم/ نجات جان یک شهروند از غرق‌شدن در سیلاب شاندیز

برادران عالمیان تنیس روی میز ایران را المپیکی کردند

الهه محمدی جایزه خود را به روزنامه‌نگاران فلسطینی تقدیم کرد

فیلم/ نجات کبوتران حرم امام رضا از باران سیل آسا

نخستین ستاره با پرسپولیس به توافق رسید

فیلم/ تصاویری دیگر از بارش شدید باران در حرم امام رضا (ع)

پیش‌بینی قیمت دلار فردا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

فیلم/ درگیری حامد بهداد با یک هوادار در مراسم ختم

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

نرخ تورم کدام کشور اروپایی کمتر است؟

چرا سیگار گران شد؟

یک اقتصاددان: دولت شجاع باشد و یارانه‌های پنهان را حذف کند

ماجرای رسوایی اخلاقی ترامپ با ستاره پورن چه بود؟

دوئل عشقی در باغ قرچک حادثه آفرید

فیلم/ بارش شدید تگرگ به حرم رضوی رسید

تولید موتورسیکلت‌های BMW در ایران

فیلم/ آسمان مشهد در روز روشن تاریک شد!

امکان ثبت‌نام خودرو‌های برقی وارداتی با حساب وکالتی بانک سینا فراهم شد

حمله تند رائفی پور به دولت رئیسی + عکس

دلتنگی نفیسه روشن برای جزایر مالدیو + عکس

ترانس افغان، خطری بیخ گوش ایران

بازار داغ جراحی‌های زیبایی در واحدهای اجاره‌ای+ فیلم

تدریس معلم افغانستانی در مدارس ایران؟

فیلم/جایزه ویژه ابراهیم رئیسی برای خانواده‌ای با ۱۲ فرزند!

۳ توافق جدید طلافروشان با وزارت صمت

مجلس تایید کرد: واریز پول به حساب خواهر و پدر رائفی پور

فیلم/ نظر ابراهیم رئیسی در خصوص فرزند آوری با امکانات کم!

عکس/ استایل لاکچری الهام حمیدی همه را شوکه کرد

حمایت سوریه از حق حاکمیت امارات بر جزایر سه‌گانه ایرانی

فیلم/ اجرای دسته جمعی بنیامین بهادری با دوستانش در خیابان!

فیلم/کودک نابینا بعد از یک سال مادرش را دید

لحظه‌های عاشقانه شهاب حسینی و هانده ارچل در مست عشق

هشدار مهم پلیس فتا درباره یارانه معیشتی

تحقیق و تفحص از بانک‌های خصوصی نهایی شد

فرمول جدید دولت برای اجرای مجدد طرح کالابرگ