تاریخ انتشار: ۱۴:۵۵ - ۲۹ بهمن ۱۳۹۹

سرنوشت عجیب پول‌های بلوکه ایران در چین

آمار و میزان دقیق دارایی‌های بلوکه شده ایران در چین مشخص نیست. متأسفانه اعداد و ارقام بسیار زیادی در مورد میزان دقیق طلب ایران از چین در رسانه‌ها توسط مسئولان عنوان می‌شود.

پول‌ های بلوکه ایران در چین

اقتصاد۲۴ - بحثی که از اوایل سال ۱۳۹۲ در کشور سر باز کرده است و همچنان بر ابعاد آن افزوده می‌شود، موضوع منابع و دارایی‌های مالی بلوکه شده ایران در کشور‌های دیگر است. این کشور‌ها که عمدتاً شرکای تجاری، مشتریان نفت و دیگر منابع طبیعی هستند، مدت‌هاست که به واسطه بروز تحریم‌های بین‌المللی و مشکلات نظام بانکی کشور در تبادلات بین‌المللی از پرداخت پول سر باز می‌زنند.

چین یکی از آن‌ها است که دست‌کم در ۱۰ سال گذشته با کنار رفتن رقبای تجاری به مرور تبدیل به بزرگترین بازیگر بازار‌های ایران شده و در کنار آن کشور‌های هند، ژاپن، عراق، کره‌جنوبی و لوکزامبورگ بیشترین میزان منابع مالی ایران را در اختیار دارند که در موسسات و بانک‌های آنان مسدود شده است.

سوابق رایزنی وزارت خارجه جمهوری اسلامی درباره بازپس گرفتن منابع مالی ایران و ارتباطات تجاری با چین شفاف نیست. چین یکی از کشور‌هایی است که روابط تجاری تقریباً گسترده‌ای با ایران دارد و حتی با وجود تحریم‌های ایالات متحده در چهار سال اخیر خرید نفت را ادامه داده و یکی از تنها کانا‌ل‌های باز تجارت کشور بود.

اما این دوستی و شراکت یک طرفه است! چینی‌ها برای مدتی طولانی پیش از کشیده شدن موضوع به رسانه‌ها مشغول جارو کردن کف اقیانوس‌های ایران و از بین بردن زیست‌بوم گیاهی و جانوری در محیط زیست بودند.

مناطق کویری ایران تبدیل به محیطی برای آزمایش و احداث بی سر و صدای مزارع استخراج ارز دیجیتال (بیت‌کوین) شده و در شرایطی که ایرانیان با خاموشی‌های متعدد روبه‌رو می‌شوند، قیمت پایین برق ایران برای چین به فرصتی طلایی برای تجارت و سودآوری بدل گشته است.

از سوی دیگر، مسدود شدن دارایی در چین با بلوکه شدن پول در کشور‌های اروپایی متفاوت است. طرف غربی مسدود شدن را اعلام می‌کند و در صورت حصول توافق یا سازش آن‌ها را آزاد کرده و در اختیار کشور قرار می‌دهد.

این در حالی است که چینی‌ها از لفظ امانت‌داری استفاده می‌کنند و به طور رسمی بلوکه شدن منابع مالی را اعلام نمی‌کنند. متأسفانه نمایندگان وزارت خارجه ما هم می‌گویند منابع ارزی ذخیره شده!

این در حالی است که وقتی مسئولان و نمایندگان کشور به آن‌ها مراجعه می‌کنند هزاران بهانه می‌آورند و در نهایت به دلیل مسائل مختلفی که بخشی از آن به بخاطر نبود رایزنی مناسب میان دستگاه سیاست خارجی دو کشور و دست پایین است، پیشنهاد پرداخت با ارز خودشان (یوآن) می‌دهند یا مبادله کالا به کالا! رابطه‌ای که شفاف نیست و طرف چینی دوستی بی‌تفاوت است که فقط به منافع خود می‌اندیشد.

رقم دقیق چقدر است؟

آمار و میزان دقیق دارایی‌های بلوکه شده ایران در چین مشخص نیست. متأسفانه اعداد و ارقام بسیار زیادی در مورد میزان دقیق طلب ایران از چین در رسانه‌ها توسط مسئولان عنوان می‌شود.

خبرگزاری ترند با مرور آمار تجارت سالانه ایران و چین و نیز اظهارات پیشین مقامات ایرانی در سال ۲۰۱۳، حجم احتمالی همه دارایی‌های بلوکه شده ایران در چین را تا ۴۷ میلیارد دلار ارزیابی کرده است.

این گزارش می‌افزاید: «براساس آمار گمرک چین، در ۹ ماه ابتدایی سال ۲۰۱۳، ۱۶٫۰۱ میلیون تن نفت از ایران وارد شده است که برابر با ۴۲۸۱۶۰ بشکه نفت در روز است. با در نظر گرفتن این آمار، چین در این مدت ۱۲٫۳ میلیارد دلار نفت از ایران وارد کرده است.»


بیشتر بخوانید: پرداخت بدهی ایران به سازمان ملل از دارایی‌های بلوکه شده تقریبا نهایی شده است


چین هزینه نفت وارداتی از ایران را به واحد پولی خود یعنی یوان به حساب داخلی در بانک‌های این کشور واریز کرده و تهران حق دارد تنها برای خرید و واردات کالا چینی از آن استفاده کند. در همین سال آمار گمرک ایران نشان می‌دهد ۵٫۷۹۱ میلیارد دلار کالا از چین به ایران وارد شده است.

این در حالی است که محمد باقر نوبخت در زمانی که سخنگوی دولت ایران بود در سال ۱۳۹۲، گفته بود ۲۲ میلیارد یورو از پول ما در چین مانده است. او این موضوع را در روز نخست سفر رئیس مجلس به چین در صحن علنی مجلس طرح کرده بود. پیش از این اعلام حمید صافدل، معاون قبلی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده بود صد میلیارد دلار از دارایی‌های ایران در خارج از کشور بلوکه شده است.

همچنین روزنامه شرق، ۱۷ بهمن ۱۳۹۵ در گزارشی به نقل از مدیرعامل شرکت ملی نفت، از بلوکه شدن ۱۸ میلیارد دلار پول ایران در چین خبر داده بود که قرار بوده از محل این ۱۸ میلیارد دلار سه برابر آن وام از سوی چینی‌ها در اختیار شرکت‌های ایرانی قرار داده شود که هنوز تکلیف آن مشخص نشده است. این در حالی است که ما شاهد تمایل به تعمیق دوستی و روابط بیشتر با چین و امضاء قراردادی ۲۵ ساله با آن‌ها هستیم.

طلب ملی را با فناوری مبادله کنید

همان طور که اشاره شد، بخش زیادی از پول‌های بلوکه شده مربوط به فروش نفت است. قسمتی دیگر نیز از انتقال حدود ۲۵ میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده ایران در کشور‌های اروپایی به بانک‌های چینی حکایت دارد و به ایران فقط امکان و اجازه خرید کالا چینی داده شده است.

پس عجیب نیست که بار‌ها می‌شنویم مسئولان به دنبال دریافت کالا در ازای طلب کشور هستند، روشی که در سال‌های گذشته تکرار شد و آثار زیان‌بار آن همچنان قابل مشاهده است. متأسفانه در آن سال‌ها پول نفت به واردات محصولات کشاورزی، پارچه و دیگر کالا‌هایی که به تولید ملی ضربه می‌زدند، تبدیل می‌شد.

در واقع، تاوان تصمیم دولتمردان، قدرت رایزنی و چانه‌زنی بسیار پایین کشور را تولیدکنندگان و کارگران این واحد‌ها پرداخت می‌کردند که با از دست رفتن بازار و ناتوانی برای رقابت با کالا‌های چینی روبه‌رو می‌شدند و مجبور به تعطیلی واحد‌های تولیدی یا ادغام با دیگر کارخانه‌ها شدند.

معلوم نیست این ماجرا صرفاً بخاطر تحریم این اتفاق می‌افتاد یا باز در صورت جست‌وجو به سرنخی از فساد سیستماتیک دست پیدا می‌کنیم. بیان می‌شود این پول‌ها از طریق واردات تجهیزات به کشور جبران خواهند شد.

در صورت صحت این ادعا، میل ما این است که طلب ایرانیان از راه واردات فناوری، دانش فنی و تجهیزات به روز پرداخت شود تا به دست تولیدکنندگان داخلی برسد تا با این روش امکان اشتغال‌زایی، ارزش افزوده و راه اندازی ظرفیت کارخانه‌های تولید شده و حذف وابستگی به کالای چینی در داخل به وجود آید.

همچنین، شرکت‌های ایرانی به جای تحمل آن همه سختی برای پرداخت پول به چین و تأمین کالا‌های مورد نیاز خود از این مسیر با کشور خودمان و تأمین کننده داخلی نیاز‌های خود را مبادله نمایند.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران