تاریخ انتشار: ۰۶:۵۱ - ۱۷ آبان ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۱ نظر

بایدن می‌تواند علیه ایران، اجماع جهانی بسازد

بر اساس شواهد موجود و اعداد و ارقام اعلام شده به نظر می‌رسد ترامپ از کمترین شانس ممکن برای ماندگاری در کاخ سفید برخوردار باشد.

بایدن

اقتصاد۲۴ - ناظران جهانی اعم از قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، واکنش‌های متفاوتی را نسبت به این انتخابات داشته‌اند و مانند رصدگران تغییر شاخص‌های بورس، دست به ارزیابی تغییرات سهام خود از تحولات پیش روی ایالات متحده می‌زنند.

این سهام‌ها، اما اشکال و ابعاد متفاوتی دارند. هرچند ایران و اتحادیه اروپا به‌طور واضحی سهام اقتصادی خود را در این انتخابات پایش می‌کنند، اما ایران در کنار روسیه، اعراب و اسراییل از سبد سهام امنیتی این انتخابات نیز بی بهره نیست؛ و البته چین هم سهام خود از مدیریت قدرت جهانی را ارزیابی می‌کند.
بیشتر بخوانید:سی ان ان: حامیان ترامپ در کاخ سفید درحال ترک او هستند
این ارزیابی‌ها، منجر به واکنش‌هایی از سوی مقامات کشور‌های سهامدار در انتخابات ایالات متحده می‌شود که چکیده آن بر اساس اخبار رسمی منتشر شده نشان از چرایی اهمیت انتخابات قدرتمندترین کشور جهان دارد.

۱- آلمان، فرانسه و انگلیس: این سه کشور خشنودی خود را از شکست دونالد ترامپ پنهان نکردند تا جایی که هایکو ماس وزیر امورخارجه آلمان در اظهارنظری اعلام کرد: انتخابات ایالات متحده امریکا چیزی فراتر از یک نمایش یک نفره است و آلمان بار‌ها ناخشنودی‌اش را از نگرش آقای ترامپ درباره مسائلی همچون ناتو، خروج از توافقنامه اقلیمی پاریس، رد برجام و روش‌های مقابله با کرونا نشان داده است. همزمان اولاف شولتز سیاستمدار سوسیال دموکرات و معاون صدر اعظم آلمان نسبت به ادعای ترامپ مبنی بر تقلب در انتخابات امریکا خواستار شمارش همه آرا در این انتخابات شد.

نقطه عطف اظهارات ضد ترامپ آنجلا مرکل، اما جایی بود که او گفت: «تحولات امریکا فرصتی برای توسعه قدرت اروپاست و ما باید در مورد سیاست‌های آینده بحث کنیم. یک نظم جهانی مبتنی بر قاعده، زمینه را برای پیشرفت متناسب همه فراهم می‌کند.» از سوی دیگرژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه درباره روابط فرانسه و امریکا پس از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا اعلام کرد که روابط فرانسه و اتحادیه اروپا با امریکا، باید به یک رابطه فراآتلانتیکی جدی تبدیل شود؛ رابطه‌ای که یک مشارکت جدید خواهد بود. واکنش دولت انگلیس، اما متفاوت‌تر از موضع‌گیری آلمان و فرانسه بود. دومینیک راب، وزیر خارجه انگلیس با بیان اینکه صرفنظر از اینکه چه کسی رییس‌جمهور امریکا می‌شود به بیان این مساله اکتفا کرد که رابطه انگلیس و امریکا پس از انتخابات امریکا تقویت خواهد شد.

۲- روسیه و چین: شاید سرگئی ناریشکین رییس سرویس اطلاعات خارجی روسیه مهم‌ترین اظهارنظر را همزمان با سکوت مقامات سیاسی روس درباره انتخابات امریکا داشته که می‌توان آن را مطلوب مسکو دانست: «اختلاف و چند دستگی در جامعه امریکا افزایش داشته است و فرقی نمی‌کند چه کسی در انتخابات امریکا پیروز شود. بحران اجتماعی در امریکا صرفنظر از اینکه چه کسی پیروز شود، عمیق خواهد شد و روشن است که فرد بازنده در انتخابات، نتیجه را نخواهد پذیرفت و این مساله منجر به تحریک تندرو‌ها برای حضور در خیابان‌ها خواهد شد.»

همزمان با واکنش این مقام ارشد امنیتی روسیه، اما دولت چین به‌طور رسمی اعلام کرد که انتخابات امریکا از مسائل داخلی این کشور است و چین موضعی درباره این موضوع ندارد. البته به‌رغم موضع رسمی دولت چین، برخی شبکه‌های تلویزیونی چین همچون موضع سرویس اطلاعات خارجی روسیه در بخش‌های خبری خود به وضعیت جامعه دوقطبی شده امریکا اشاره کرده و از احتمال درگیری‌های خشونت بار در جامعه امریکایی گزارش دادند.


۳- اسراییل: دولتمردان اسراییل در حالی که کشورشان مهم‌ترین هم پیمان راهبردی امریکاست در خصوص انتخابات امریکا سکوت کرده‌اند؛ گویا سکوت اسراییل در فرآیند انتخاباتی امریکا با این هدف دنبال شده که راه برای مذاکره و همکاری با دولت جو بایدن باز بماند. سکوت اسراییلی‌ها در حالی که دونالد ترامپ اقدامات موثری را برای میانجی‌گری میان آنان و برخی کشور‌های عرب منطقه انجام داد قابل تامل است. البته تساهی هنکین وزیر همکاری‌های منطقه‌ای اسراییل در واکنش به سیاست‌های جو بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ امریکا اعلام کرد که سیاست بایدن برای بازگشت امریکا به برجام منجر به تقابل ایران و اسراییل خواهد شد.


۴-کشور‌های خاورمیانه: هرچند حکومت سعودی تا به امروز واکنشی رسمی نسبت به آنچه در انتخابات امریکا می‌گذرد نداشته، اما ترکی الفیصل رییس پیشین سازمان اطلاعات عربستان در اظهاراتی از احتمال پیروزی جو بایدن ابراز نگرانی کرد. ترکی الفیصل گفته است: «پیروزی جو بایدن در انتخابات امریکا ما را نگران می‌کند، زیرا او متعهد به بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران است.» بر اساس گزارش برخی رسانه‌های عربی و اسراییلی، تعدادی دیگر از مقامات عرب منطقه از جمله قطر، مصر، بحرین و امارات متحده عربی از بازگشت واشنگتن به برجام به‌شدت نگران هستند.

۵- ایران: هرچند رهبری و رییس‌جمهوری اعلام کردند که برای ایران فرقی نمی‌کند چه کسی رییس‌جمهور امریکا شود، اما این انتخابات برای جناح‌های سیاسی داخلی کاملا متفاوت بوده تا جایی که این تفاوت رویکرد را می‌توان در اظهارات بازیگران سیاسی و رسانه‌های جناح‌ها به وضوح مشاهده کرد. راست تندرو و تیم احمدی‌نژاد از شکست ترامپ نگران و ناراضی و اصلاح‌طلبان و اعتدالیون حضور بایدن در کاخ سفید را فرصتی برای توقف فشار حداکثری امریکا به ایران و اصلاح وضعیت جاری قلمداد کرده و به استقبال شکست ترامپ رفته‌اند. هر چند براساس تحلیل‌های برخی از اکتیویست‌های رسانه‌ای- سیاسی جناح راست انقلابی، ورود بایدن به کاخ سفید آرایش انتخابات ۱۴۰۰ را به نفع جریان حاکم در دولت و اصلاح‌طلبان تغییر خواهد داد و این مساله باعث شده تا عناصر این جریان نتوانند نارضایتی خود را از آن پنهان کنند. به هر ترتیب همان‌طورکه ملاحظه کردید، سرشت و صحنه سیاسی جهان به انتخابات امریکا گره خورده است. همه دولت‌های قدرتمند بر اساس منافع و نیاز‌های ملی خود نسبت به تحولات امریکا تعیین راهبرد کرده‌اند. حتما شما هم موافقید که دوستی و دشمنی در روابط بین‌الملل شبیه روابط آدم‌ها با یکدیگر نیست که اگر بود، در تحلیل مناسبات ریز و درشت کشور‌ها باید مدام بگوییم فلان کشور در قبال فلان قضیه مردانگی کرد و فلان کشور چقدر نامرد است! روابط بین‌الملل در عصر حاضر، پیچیده‌تر از هر زمان دیگریست؛ گویا جهان در برزخ انتخاب است و این برزخ را می‌شود در مدل رفتاری قدرت‌های موثر جهانی در ماجرای انتخابات امریکا دید. از همین رو با توجه به تحولات جدید در امریکا باید دانست که فرصت‌ها و تهدید‌های منافع ملی ایران بیش از همه به تصمیمات و رویکرد‌های کلان داخلی وابسته است. خیلی‌ها معتقدند خروج ترامپ از کاخ سفید و بازگشت امریکا به برجام شرایط را برای ایران بهتر خواهد کرد. اما این فرصت قطعا در صورت عدم کنش و واکنش سریع می‌تواند منجر به تهدیدی جدیدتر و جدی‌تر شود. چرا؟ به این دلیل که ترامپ سیاستمداری تکرو بود که با قلدری اراده خود را بر همه تحمیل می‌کرد که شاید یکی از دلایل همراهی نکردن جمهوری خواهان امریکایی با او در کارزار انتخابات و چالش‌های موجود همین تکروی او بوده باشد. پرزیدنت ترامپ، اما درست در همین لحظات، در حال پرداخت هزینه‌های عدم دستیابی به اجماع داخلی در طبقات گوناگون و متعارض جامعه امریکا، با تلخ‌ترین و پرهزینه‌ترین شکل ممکن است و به همه رهبران سیاسی دنیا نشان می‌دهد که در صورت عدم مفاهمه ملی بین نخبگان ومردم، برج عاج آرزو‌های راهبردی در چند ساعت فرو می‌ریزد.

اما بایدن قاعده سیاست را خوب بلد است. او برخلاف ترامپ که همه قدرت‌های جهانی را از خود عصبانی کرد و سیاست‌های خود را بدون توجه به نقش و سهم این قدرت‌ها پیش می‌برد، این قابلیت را دارد که در صورت تصمیم به سرشاخ شدن امریکا با ایران، اجماع سازی جهانی بیافریند. از همین رو کارگزاران و سیاستمداران ایران باید با تحلیل دقیق تغییرات جهانی، بهترین سناریو‌های ممکن را برای تامین امنیت و منافع ملی در جهان امروز در نظر داشته باشند. فرصت‌ها در جهان امروز دوبار تکرار نخواهد شد. آیا قدر این فرصت‌ها را خواهیم دانست؟
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
A
0
0
شنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۹
از سیاستمدران بیسواد ایران هیچی نگید که بی لیاقتی خودشونو خوب نشون دادن که اگر اینطور نبود امروز جامعه ایران نگران انتخابات آمریکا نبود،چه بایدن چه ترامپ سر کار بیاد حال و روز ملت ایران بدتر از این خواهد شد نه بهتر از این،چون تمام بدبختیای ما از راند خواری فساد اختلاس دزدی ،ناکارآمدی مسئولان،نبود روابط سالم بین المللی و....خیلی اشکالات دیگه است که اصلا ربطی به بیرون از کشور ندارد،کسانی که باور به تاثیر انتخابات آمریکا بر ایران هستند یک مشت بیسواد هستند
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس / مسابقه دوی ماراتن دبی با مشارکت هزاران شرکت‌کننده

عکس/ شهادت یک فوتبالیست لبنانی در حملات اسراییل

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تقلای نرخ تورم برای صعود از محدوده فعلی

دیدار جمعی از بسیجیان سراسر کشور با رهبر انقلاب

دلار در مسیر نزولی حرکت خواهد کرد؟

سومین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش

ارزش واقعی مزد کارگران در یک ماه چند دلار است؟

شرط صعود پایدار بورس

خریداران سکه بخوانند؛ آغاز حراج سکه از ساعت ۱۲ + جزییات

پایداری در عصر جدید؛ ماجرای حذف ظریف و تقابل‌های تازه در جریان جلیلی- پایداری

ماشه یا برجام؛ تعلیق ادامه دار ایران و غرب میان توافق یا عدم توافق و مساله مذاکره

عکس/ پریوش نظریه بازیگر سریال گیلدخت در ۵۵ سالگی

آغاز به کار ریال دیجیتال در آینده نزدیک

نگاهی به دیدار حساس الریان و پرسپولیس

فیلم/ آواز خوانی علیرضا قربانی در جشن حافظ

بیروت در بزنگاه شکاف فرقه‌ای؛ چرا اسرائیل جنگ را به میدان لبنان کشاند؟

ترکیب احتمالی استقلال برابر پاختاکور

خیز دلار نیمایی برای ورود به کانال جدید

پشت پرده تعامل ایران و عربستان و جاماندن اسرائیل؛ ریاض پلن تل‌آویو را خنثی کرد

شروط آیین نامه جدید دولت در واردات خودرو

ترکیب احتمالی پرسپولیس برابر الریان قطر

مساله فراموش شده امنیت زنان؛ هیچ خبری از لایحه تامین امنیت زنان مقابل خشونت نیست

چرا دلار به کانال ۶۸ تومانی بازگشت؟

فیلم/ صحنه دلخراش بریدن دست برای سرقت موبایل

ماجرای مسمومیت عجیب در ۳ روستای گیلانغرب چه بود؟

جزییات قطع برق تهران در روز ۵ آذر ۱۴۰۳+ جدول

قیمت طلا جهانی افزایشی شد

افزایش قیمت خودرو در بازار آزاد به نفع کیست؟

واکنش ایران به ادعای مداخله در قتل خاخام اسرائیلی

طلا و سکه در سایه نوسان منفی قیمت دلار

فیلم/ مهسا طهماسبی اولین دهه ۷۰ جوکر

ریزش قیمتی دلار، طلا و سکه

آغاز ثبت نام فروش فوری سایپا از امروز + لینک و جزئیات

قیمت دام زنده امروز ۵ آذر ۱۴۰۳ اعلام شد + جدول

فیلم/ درخواست شوکه کننده کارشناس تلویزیون از مردم برای فرزندآوری

عصبانیت کیهان از شروع مذاکرات با اروپا

ممنوع الکاری معین زد تایید شد؟!

قیمت خودرو‌های جک و لیفان کرمان موتور امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

فیلم/ تولد ۴۳ سالگی لیلا بلوکات در بیمارستان

آغاز برف و سرمای شدید از امروز در سراسر کشور

قیمت قند و شکر امروز + جدول

دلیل مخالفت ایران با وزنه زدن کیانوش رستمی چیست؟

تخریب کوه بی‌بی شهربانو در پی ریزش صبح امروز

قیمت ماهی امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول