محمد آیتی، اقتصاد۲۴ - بورس بعد از ورود پرشتاب میلیونها سهامدار جدید در چند ماه گذشته و صعود شاخص کل به بالای دو میلیون واحد، این چند ماه اخیر از رشد پرشتاب خود فاصله گرفته و با اصلاح گسترده در همه سهمها همراه بوده است. در این شرایط، برخی افراد علت ریزش بورس را مداخله دولت در این بازار میدانند و برخی دیگر از دولت میخواهند با مداخله حمایتی در این بازار، از زیان سهامداران خرد جلوگیری کند.
رابطه دولت و ارکان اقتصادی همواره یکی از موضوعهای مورد توجه متخصصان علم اقتصاد، فعالان اقتصادی و آحاد جامعه بوده است. برخی برای دولت نقش حداقلی بدون مداخله، ناظر و قانونگذار را در نظر میگیرند و برخی دیگر قائل به مداخله دولت در جنبههای مختلف اقتصاد هستند.
حال میلیونها سهامدار نه تنها پس از هفتهها و ماهها سودی نکردند که حتی اصل پول خود را هم از دست دادهاند و در عین حال که بهشدت ناراضی هستند منتظرند ببینند آیا در هفتههای آتی اخبار خوشایندی از بورس مخابره خواهد شد یا نه؟
اگرچه این روزها بورس روند صعودی را در پیش گرفته است اما هنوز هم بسیاری از افراد که به تازگی به بازار سرمایه پیوستهاند به اصل پول خود نرسیدهاند چه رسد به سود آن.
در همین رابطه، جلال رشیدیکوچی نماینده مرودشت در مجلس یازدهم در گفتوگو با اقتصاد۲۴ گفت: در ماههای گذشته مردم بسیار از سوی دولت تشویق به سرمایهگذاری در بازار بورس شدند. در ابتدا مردم باید این نکته را درنظر میگرفتند که بورس یک سرمایهگذاری بلندمدت است و نباید به سودهای بادآورده در بازه زمانی کوتاه فکر کرد. اگر مردم متوجه سیستم کاری درست بازار سرمایه شده بودند دیگر دولت با تبلیغ همگانی نمیتوانست سرمایه مردم را در بازار بلوکه و اندوخته مالی آنها را با ضررهای کلان روبرو کند.
بیشتر بخوانید: جزئیات دستور رئیس قوه قضاییه برای رسیدگی به پروندههای بازار سرمایه
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها افزود: مردم برای ورود به بازار بورس ابتدا باید بررسیهای کافی را در این زمینه انجام میدادند و تمام و یا بخش عمدهای از سرمایه خود را وارد بازار نمیکردند. نمیشود با سیگنالهای مثبت مجازی در تالار شیشهای سرمایه گذاری کرد. البته تمام تقصیر بر گردن مردم نیست، چرا که دولت قبل از تشویق مردم به سرمایهگذاری در بورس میبایست تمامی نکات حائز اهمیت را ذکر کرده و نباید از ناآگاهی مردم سوءاستفاده میکرد.
این نماینده استان فارس در مجلس اظهار داشت: گمانهزنیها و برخی شواهد حاکی از این است که هدف دولت از تشویق مردم برای سرمایهگذاری در بورس، جبران کسری بودجه خودش بود. ایکاش دولت ابتدا تمام زیرساختهای لازم برای ورود مردم به بورس را فراهم میکرد که سرمایه مردم با ضرر روبرو نشود. البته جلساتی پیرو این موضوع در مجلس با حضور وزرا و کارشناسان اقتصادی حوزه بورس برگزار شده است که به نقطه نظرات مشترکی هم رسیدهایم، اما وقتی که زمان عمل به این راهکارها میرسد دولت با بیتوجهی به اهداف، بهدنبال اعمال سلیقه شخصی خود در حل این معضل است که نتیجه چنین رفتارهایی، افت شاخص بورس در دو ماه اخیر است.
وی تصریح کرد: روند کاری صحیح بورس بدین صورت است که سرمایه مردم از طریق بورس در بخش خصوصی و دولتی وارد شود تا به چرخه صنعت و تولید کشور کمک بهسزایی کند، اما در حال حاضر شاهد این هستیم که بسیاری از شرکتها تنها فقط روی کاغذ ثبت شدهاند و هیچگونه وجود فیزیکی ندارند، ولی سهام آنها در بازار سرمایه عرضه شده است. ما دو نوع سرمایهگذار در بازار بورس داریم، حقیقی و حقوقی. مردم عضو دسته اول هستند و بانکها و ارگانهای مرتبط به دولت که سهامهای کلان خریداری میکنند، عضو دسته دوم قلمداد میشوند. با توجه به این نکته، آنها عامل افت شدید شاخص بورس هستند. حال باید پرسید واقعاً چه کسانی از این آشفتگی در بورس سود میبرند؟
نماینده مرودشت در پایان خاطرنشان کرد: مجلس برای کمک به بورس باید تمرکز خود را بر روی اعمال وزرای دولت متمرکز کند و این هشدار را به دولتمردان بدهد که پس از پایان عمر دولت، اقدامات آنها بهطور کامل در کمیسیون اصل نود مجلس بررسی خواهد شد که طبیعتاً این نکته باعث تلاش مضاعف وزرا و دولتمردان خواهد شد تا در تصمیمگیریهای خود دقتنظر داشته باشند. از طرفی، کمکی که مردم میتوانند به رشد شاخص بورس کنند این است که سهامهای خود را در شرایط فعلی نفروشند و با صبر اجازه دهند سهامهای شرکتها رشد کنند تا هم شاخص و هم سرمایه مردم با افزایش روبرو شود.