اقتصاد۲۴ – چرا سکه بازان به ناگاه دست به فروش عجولانه زدند و محدوده ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی قیمت سکه از دست رفت؟ این سوالی بود که ذهن بازیگران دلار را در روز شنبه به خود مشغول و برخی از آن ها را دچار هراس کرده بود. آن ها تصور می کردند، ممکن است بازیگران بزرگ بازار سکه انتظار افت شدید قیمت ها را داشته باشند. بااینحال، معاملهگران دلار در بازار ارز نشانه معناداری برای ادامه افت قیمت پیدا نمی کردند. از یک سو قیمت دلار در هرات افغانسستان نسبتا بالا مانده بود و از سوی دیگر، درهم امارات توانسته بود خود را بالای محدوده ۶ هزار و ۸۲۰ تومانی نگه دارد. این اتفاقات متناقض در کنار اخبارهای متفاوت موجب شده بود که دیروز جو سردرگمی زیادی در بازار شکل بگیرد.
شاید فقط در ایران باشد که پس از اعلام موضع یک مقام اقتصادی شایعه های درباره راهبرد اقتصادی بالا باشد.
منتقدان سیاسی دولت که در بخشی از جناح معروف به اصولگریان قرار دارند تاکید دارند دولت منابع ارزی بالایی را ذخیره کرده تا در نزدیکی انتخابات باهدف اثر گذاری بر قیمت دلار به بازار ارز تزریق کند. از طرف دیگر رئیسکل بانک مرکزی رسما اعلام کرده ارز پاشی نخواهد کرد. این اخبار متفاوت که از سوی طیف های مختلف در جریان رسمی در قدرت بیان میشود بازار را گیج کرده است. برخی معاملهگران دلیل چنین سردرگمی را تفاوت اعلانی و اعمالی سیاست ها در سنوات قبل عنوان میکنند. درواقع عده ای که تصور کاهش قیمت دارند بر دو فرضیه اصرار دارند.
نخست:ایران و آمریکا در مسیر رسیدن به توافق قبل از انتخابات ایران قرار دارند در این مسیر قیمت دلار و سایر ارزها به دلیل انتظارات مثبت نزولی خواهد شد.
دوم: عده دیگری اعتقاد دارند، سیاست گذار پیش از شروع انتخابات اقدام به ارز پاشی در بازار خواهد کرد تا با کاهش قیمت دلار زمینه اثر گذاری بر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در خرداد شود.
چنین اخبار کاهشی مورد مخالفت برخی دیگر از معاملهگران قرار میگرفت. گروهی که تصور میکند قیمت دلار در بازار روند صعودی دارد بهسختی های توافق بین ایران و آمریکا اشاره دارد.این گروه در خصوص تزریق ارز به بازار باهدف کاهش قیمت دلار و سایر ارزها نیز به سخنان چند روز پیش رئیسکل بانک مرکزی استناد میکند. از دید این گروه رئیسکل بانک مرکزی عنوان کرده است که اهل ارز پاشی نیست و درنتیجه نباید انتظار افت مقطعی و شدید دلار را داشت. ارز پاشی سیاستی است که شاید در کوتاهمدت قیمت را کاهشی کند ولی معمولاً منجر به نوسانات شدیدتر در بازار میشود. بااینحال برخی از نوسان گیران در انتظار همان افت شدید ناشی از احتمال ارز پاشی فعلاً حاضر به فروش ارز در بازار نیستند.
تضارب آرای معاملهگران در روند قیمت دلار مشخص بود و اسکناس آمریکایی در روز شنبه نوسان معنادار کاهشی یا افزایشی نداشت. بسیاری از معاملهگران عنوان کردهاند که روند کم نوسان دلار تا مشخص شدن نتایج توافق هستهای ادامه خواهد یافت. در شرایط کنونی، خبرهای مربوط به مذاکرات هستهای باعث شده است که قیمت دلار در یک دامنه محدود ۷۰۰ تومانی زندانی شود.همین زندانی شدن توجهات نسبت به بازار ارز را کاهش داده است.
در روزهای اخیر تحلیل گران مختلف فنی نیز که در بازار به معاملهگران سیگنال میدهند همجهت شدهاند. در روز قبل اکثر این تحلیل گران به حبس قیمت دلار در یک سلول قیمتی مشخص اشاره داشتند. از دیدگاه آنان بهواسطه اخبار متعدد درباره مسائل سیاسی و اثر آن بر منابع ارزی شاهد نوسانات رفت و برگشتی بین کانال 25 هزار و 200 و کف 24 هزار و 650 هستیم. از دید معاملهگران یکی از این دو خط مرزی باید شکسته شود. معمولاً حد بالایی قیمت در دامنه تعریفشده، حد مقاومت است. سطح مقاومتی، سطحی است که به دلیل آنکه اکثر معاملهگران در آن نقطه شروع به فروش و سود گیری میکنند به این نام خوانده میشود. به همین دلیل اگر حد مقاومت شکسته شود سطح خرید دلار و سایر ارزها در بازار ارز بالا خواهد رفت. زیرا شکست این مرز انتظار قیمتی از آینده را تغییر داده و معاملهگران مثل قبل فرونشده نمیشوند. در حالت حمایتی نیز همین وضعیت بهصورت معکوس حاکم است. در سطح حمایتی به دلیل آنکه معامله تصور میکنند قیمت به کف رسیده وارد بازار میشوند و خریدار میشوند. درواقع با ورود خود از قیمت کف در بازار حمایت میکنند. اما خریداری زیادی وارد نشود و قیمت کف شکسته شود به معنای انتظار ریزش بیشتر است. با این حساب از نگاه تحلیل گران فنی در روزهای آتی باید یکطرف مرز قیمت دلار در دامنه کنونی شکسته شود تا جهت بازار مشخص شود. تحلیل گران به دلیل وضعیت گرگومیش معاملهگران را از خرید دلار منع کردهاند. بسیاری از آنها با منع خرید توصیه میکنند دلارهای در دست معاملهگران هم در این روزها بهصورت پلهای فروش رود.
برخی تحلیل گران فنی به معاملهگران پیشنهاد میدهند در روزهای پیش رو از استراتژی اسکالپ استفاده کنند.در این استراتژی معاملهگر در یکچشم به هم زدن وارد یک معاملهشده و از آن خارج میشود.
در این راهبرد معاملهگران ارزی بهجای دریافت سود زیاد از هر معامله میخواهد سودهای کم را در دفعات متعدد از بازار بگیرد.معاملهگران اسکالپی حد ضررهای بسیار کوچکی دارند و در بازههای کاربرد دارد که فاصله خریدوفروش پایین است.