تاریخ انتشار: ۰۸:۲۳ - ۰۲ خرداد ۱۴۰۰

تبلیغ برای انتخابات ۱۴۰۰ قبل از تایید صلاحیت!

هنوز نامزد‌های نهایی معلوم نشده‌اند که جنابان نامزد‌ها چمدان سفر‌های شهری و کیف سفر‌های مجازی خود را بسته‌اند و از کوی و برزن گرفته تا فرودگا‌ه‌ها و صفحات پلتفرم‌های مجازی مشغول تحلیل و تخریب و تکذیب رقبا شده‌اند.

تایید صلاحیت نامزدها

اقتصاد۲۴- این وضعیت موجب شده تا سخنگوی شورای نگهبان هشدار دهد که هرگونه سخنرانی در فضای مجازی و هرگونه حضور در مناطق مختلف کشور با هدف سخنرانی و اجتماع مردمی برای نامزد‌های ثبت‌نام کرده خلاف قانون است و در رسیدگی روز‌های آینده به صلاحیت آن‌ها اثر دارد. خبر دیگر او اینکه اگر کسی صلاحیتش در دوره قبل تأیید شده باشد، به معنای تأیید صلاحیت او در این دوره نیست. این خبر در کنار خبر قبلی که می‌گفت اگر کسانی قبلاً رد صلاحیت شده‌اند، در این دوره ثبت‌نام نکنند، نشان می‌دهد شورای نگهبان قرار نیست اسیر فضاسازی و رجزخوانی گروه‌های سیاسی برای بالابردن ضریب تأیید صلاحیت نامزد خود شود.

نکته راهبردی در مسئله تأیید صلاحیت‌ها که کمتر به آن توجه شده و این حقیقت راهبردی اسیر فضاسازی نخبگان و جناح‌های سیاسی و رسانه‌های وابسته به آن‌ها شده این است که میان خواست و تمایل مردم و خواست و تمایل این بخش از نخبگان و فعالان سیاسی تفاوت و تقابل واضح و آشکاری وجود دارد که سیاسی‌ها عمداً از پرداختن به این مسئله آشکار ممانعت می‌کنند و بلکه آن را وارونه‌نمایی می‌کنند! در واقع مردم حاضر نیستند از کوچکترین تخلف نامزد‌ها بویژه آنان که در قدرت مستقر هستند و یا سابقه حضور در مناصب و جایگاه‌های قدرت را داشته‌اند، بگذرند و هر سابقه خاکستری یا سیاهی را با دقت پی‌می‌گیرند، اما خود نامزد‌ها و گروه‌های سیاسی و رسانه‌های متعلق به آنان چنین وانمود می‌کنند که مردم برای حضور هر کس با هر شرایط در فضای انتخابات اصرار دارند و اعتقادی به تأیید صلاحیت و نظارت استصوابی در میان مردم وجود ندارد! اگر چنین است چرا مردم تا به آن حد نسبت به تخلفات و رانت‌خواری و فساد مالی و قوم‌وخویش‌سالاری برخی نامزد‌های معلوم‌الحال حساسند و مطالبه پاسخگویی و محاکمه متخلفان را دارند؟

این تناقض چگونه قابل حل است؟

هنوز نامزد‌های نهایی معلوم نشده‌اند که جنابان نامزد‌ها چمدان سفر‌های شهری و کیف سفر‌های مجازی خود را بسته‌اند و از کوی و برزن گرفته تا فرودگا‌ه‌ها و صفحات پلتفرم‌های مجازی مشغول تحلیل و تخریب و تکذیب رقبا شده‌اند. این وضعیت موجب شده تا سخنگوی شورای نگهبان هشدار دهد که هرگونه سخنرانی در فضای مجازی و هرگونه حضور در مناطق مختلف کشور با هدف سخنرانی و اجتماع مردمی برای نامزد‌های ثبت‌نام کرده خلاف قانون است و در رسیدگی روز‌های آینده به صلاحیت آن‌ها اثر دارد. خبر دیگر او اینکه اگر کسی صلاحیتش در دوره قبل تأیید شده باشد، به معنای تأیید صلاحیت او در این دوره نیست. این خبر در کنار خبر قبلی که می‌گفت اگر کسانی قبلاً رد صلاحیت شده‌اند، در این دوره ثبت‌نام نکنند، نشان می‌دهد شورای نگهبان قرار نیست اسیر فضاسازی و رجزخوانی گروه‌های سیاسی برای بالابردن ضریب تأیید صلاحیت نامزد خود شود.


بیشتر بخوانید: کدخدایی: برخی پرونده‌ها لازم است بیشتر بررسی شوند


نکته راهبردی در مسئله تأیید صلاحیت‌ها که کمتر به آن توجه شده و این حقیقت راهبردی اسیر فضاسازی نخبگان و جناح‌های سیاسی و رسانه‌های وابسته به آن‌ها شده این است که میان خواست و تمایل مردم و خواست و تمایل این بخش از نخبگان و فعالان سیاسی تفاوت و تقابل واضح و آشکاری وجود دارد که سیاسی‌ها عمداً از پرداختن به این مسئله آشکار ممانعت می‌کنند و بلکه آن را وارونه‌نمایی می‌کنند! در واقع مردم حاضر نیستند از کوچکترین تخلف نامزد‌ها بویژه آنان که در قدرت مستقر هستند و یا سابقه حضور در مناصب و جایگاه‌های قدرت را داشته‌اند، بگذرند و هر سابقه خاکستری یا سیاهی را با دقت پی‌می‌گیرند، اما خود نامزد‌ها و گروه‌های سیاسی و رسانه‌های متعلق به آنان چنین وانمود می‌کنند که مردم برای حضور هر کس با هر شرایط در فضای انتخابات اصرار دارند و اعتقادی به تأیید صلاحیت و نظارت استصوابی در میان مردم وجود ندارد! اگر چنین است چرا مردم تا به آن حد نسبت به تخلفات و رانت‌خواری و فساد مالی و قوم‌وخویش‌سالاری برخی نامزد‌های معلوم‌الحال حساسند و مطالبه پاسخگویی و محاکمه متخلفان را دارند؟ این تناقض چگونه قابل حل است؟

تأیید صلاحیت افراد برای همان دوره است

سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه ملاک ما درباره کاندیدا‌ها حال فعلی آنهاست، گفت: ممکن است فردی در دوره گذشته صلاحیت داشته، ولی الآن صلاحیتش را از دست داده است.
عباس‌علی کدخدایی عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان در گفت‌وگویی تفصیلی با پایگاه KHAMENEI. IR در پاسخ به سؤالی در مورد ویژگی‌های عمومی و حداقلی نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوری، تصریح کرد:اشخاصی که می‌خواهند وارد انتخابات شوند باید بدانند که مردم دارند سرنوشتشان را به آن‌ها می‌سپارند. تفویض اختیارات مردم و سرنوشت مردم یک ظرفیت بسیار عظیمی می‌طلبد. شاید هرکسی نتواند از عهده آن بربیاید. البته منظورم عدم توانمندی نیست، بلکه خوشبختانه در کشور ما توانمندی‌های زیادی هست و نسل جوان و نسل گذشته ما خیلی توانمندند، امّا به این مفهوم نیست که همه بتوانند در این حوزه ورود بی‌رویه داشته باشند.

کدخدایی با بیان اینکه شورای نگهبان در زمان ثبت‌نام اعلام‌نظر می‌کند، امّا این شرایط حداقلی است، گفت: آنچه که ما تلاش داریم بیان کنیم و مرتب در رسانه‌ها هم داریم تکرار می‌کنیم این است که شورای نگهبان یک نهاد قانونی و مقید به قانون است و انتظاری که از شورای نگهبان باید وجود داشته باشد، انتظار اجرای صحیح قانون است و لاغیر! گاهی اوقات گروه‌های سیاسی مسائلی را مطرح می‌کنند و به ما می‌گویند بنا به مصلحت چشم‌پوشی کنید و نادیده بگیرید و این کار را بکنید.

این توصیه‌ها در شورای نگهبان قابل اجرا نیست؛ چون شورای نگهبان در جایگاه تشخیص مصلحت و احراز مصلحت و خوب و بد بودن نسبی نیست. شورای نگهبان باید شرایط قانونی را با افراد ثبت‌نام‌کننده انطباق دهد و هرکدام که شرایطش را داشتند، بر اساس رأی اکثریت شورای نگهبان احراز صلاحیتش را اعلام کند. امّا عده‌ای از شورا انتظار انطباق این شرایط با افراد را دارند. ما مسئول نیستیم چه کسی که در گذشته خوب بوده و الآن بد است و بعداً خوب می‌شود. اصلاً ما در این وادی قدم نمی‌گذاریم.

برای مثال اگر نماینده‌ای مدرک جعلی ارائه‌کرده و ما متوجه نشدیم که این مدرک جعلی‌بوده و در مجلس اعتبارنامه‌اش هم تصویب‌شده و در میانه دوره نمایندگی‌اش روشن می‌شود که مدرکش جعلی است و محرز می‌شود، دوره بعدی که ثبت‌نام می‌کند و برای ما روشن‌شده که مدرکش جعلی است، قادر به اعمال اختیارات هستیم و می‌توانیم بررسی کنیم.

در حوزه‌های دیگر هم به همین صورت است. مثلاً، فردی که در دوره اوّل ریاست‌جمهوری یا نمایندگی مجلس التزام عملی به اسلام، نظام و قانون اساسی داشته است و دوره بعد همه این‌ها را نفی مستقیم یا غیرمستقیم می‌کند، طبیعتاً، ما نمی‌گوییم بد شده است. ما می‌گوییم ایشان فاقد این شرط است.
کدخدایی اضافه کرد:ما نمی‌گوییم که اصلاً مسئولیتی در قبال افراد نداریم، بلکه نگاه‌مان وضع فعلی فردی است که ثبت‌نام می‌کند. کسی که دو دوره رئیس‌جمهور بوده و بعدِ چهار سال دوباره برای ثبت‌نام آمده، دوباره باید با شرایط فعلی ما بررسی شود. این حکم قانون است؛ یعنی میزان حال فعلی افراد است و باید در هر دوره‌ای افراد بررسی شوند. به همین خاطر ممکن است فردی در دوره گذشته صلاحیت داشته، ولی الآن صلاحیتش را از دست داده است.

مناظره پیش از اعلام نتیجه صلاحیت‌ها غیرقانونی است

عضو کمیسیون نظارت بر تبلیغات سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: بر اساس ماده ۶۶ قانون انتخابات ریاست جمهوری فعالیت داوطلبان از زمانی رسمی است که صلاحیت آن‌ها تأیید شود وپیش از آن مغایر با قانون است.
سیداحسان قاضی زاده هاشمی در گفتگو با خبرگزاری خانه ملت تصریح کرد: فضا‌ها و رسانه‌های نوین و به اصطلاح «آی‌پی تی‌وی»‌ها بستری برای معرفی برنامه‌ها اولویت‌ها و برگزاری مناظره‌ها است، اما پس از اعلام رسمی صلاحیت کاندیدا‌های نهایی توسط شورای نگهبان قبل از آن توسط کمیسیون نظارت بر تبلیغات و شورا اعمال نظارت می‌شود. وی افزود: این فضا‌ها باید به عدالت بین همه کاندیدا‌ها توزیع شود و همه افراد بتوانند به طور مساوی از آن بهره ببرند و انتظار می‌رود از کسانی که خود قرار است مجری قانون باشند و خود را در معرض انتخاب مردم قرار دهند قانون را رعایت کنند، دعوت به مناظره پیش از اعلام نظر رسمی شورای نگهبان غیر قانونی است.

منبع: روزنامه جوان
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

روبرتو پیاتزا: می‌خواهم کار ولاسکو را در ایران انجام دهم

ماجرای قمه‌کشی در بیمارستان لقمان چه بود؟

عکس/ گارد جاویدان مقابل مقبره رضاخان ۶۲ سال پیش

رامین رضاییان تنبیه شد

عکس/ حضور جنجالی قاضی صلواتی در مراسم تشییع قضات رازینی و مقیسه

جزئیات جدید درباره زندگی عامل ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس/ تجدید خاطره بهنوش بختیاری در اینستاگرام با این متن خنده دار

فیلم/ بارش شدید برف هم اکنون در پیرانشهر

ارزش سهام عدالت امروز دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

موشک کروز تاروس KEPD ۳۵۰

عکس/ نوشتن عقدنامه با زعفران در محله کن ۱۰۸ سال پیش

متأسفانه عده‌ای موضوع اشتغال را به مستمسکی برای زدن نهاد وکالت تبدیل کردند

جزئیات وحشتناک کودک‌آزاری در بوکان

نرسی پسر شاپور یکم ساسانی کیست؟/کسیکه رومیان او را نارسِس نامیدند

غبار فراموشی بر زادگاه فردوسی

قیمت قند و شکر امروز + جدول

عکس/ ترکیب استقلال مقابل شمس آذر

قیمت خودرو‌های جک و لیفان کرمان موتور امروز

هشدار هواشناسی؛ آغاز بارش برف و باران شدید در این استان‌ها

عکس/ بازگشت اهالی غزه روی جلد نیویورک تایمز

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ تیپ جدید نجمه جودکی در اینستاگرام حسابی سرو صدا کرد

عکس/ دلبری متین ستوده با کلاه عجیبش در ۳۹ سالگی

خداحافظی مسلم مسیگر از تیم ملی فوتبال ساحلی ایران

آیا اتفاق سال ۹۹ برای بورس تکرار می‌شود؟

تعیین زمان واریز یارانه دی ماه بانک سپه و بانک تجارت

عکس/ ژست خاص فرزان دلجو، شاهرخی و شهرام شب پره در خیابان کریم خان

معامله ۹۵ کیلوگرم شمش طلا در بورس کالا

قیمت طلا پس از مراسم تحلیف ترامپ چند می‌شود؟

رشد ۷۷ درصدی سود خالص ۹ ماهه بیمه سرمد

فیلم/ تصویر هراس انگیز غزه پیش روی فلسطینی‌ها

گزارش بورس امروز دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳

عکس/ حضور محسنی اژه‌ای و عراقچی در تشییع قضات مقیسه و رازینی

بانک صادرات ایران دومین شرکت برتر ایران شد

اعضای جدید هیأت‌مدیره بانک دی انتخاب شدند

فیلم/ سانحه هوایی برای بازیکنان تیم فوتبال سیرجان

حضور فعال بانک رفاه کارگران در نمایشگاه اهواز پترواکس

عکس/ تغییر شوکه کننده محمود شهریاری همه را متعجب کرد

چکاد بانک ملی ایران، خدمتی نوین در مدیریت دیجیتال چک‌ها

بازی ذوب‌آهن و پرسپولیس بدون تماشاگر خانم!

فیلم/ فروش نفت ایران کمتر از فروش اسباب بازی دیگر کشور‌ها

اتصال صنعت و دانش‌بنیان‌ها در ایران پتروکم

معرفی خودرو میتسوبیشی اوتلندر کراس‌اوور ۲۰۲۵

بازدید مدیر عامل بیمه نوین از شعبه مشهد

عکس/ دعوای خنده دار ایلان ماسک و ترودو در تویتر

فیلم/ رقص مشهور ترامپ این بار پیش از مراسم تحلیف

جهش سودآوری ۱۵۳ درصدی بیمه ملت در ۹ ماه

عکس/ غوغای رابعه اسکویی با تیپ و چهره جدیدش

عکس/ تیپ متفاوت ناصر ملک مطیعی با دو فرزندش دهه ۳۰