تاریخ انتشار: ۰۸:۴۰ - ۰۸ خرداد ۱۴۰۰
گران نکنیم تعطیل می‌شویم

زیان تولید‌کنندگان آبمیوه و کنسانتره از ناترازی هزینه و درآمد

حدود ۷۵ درصد از ظرفیت صنعت تولید آبمیوه کشور به‌دلیل مشکلاتی، چون نوسان نرخ ارز، افزایش قیمت مواد اولیه، هزینه‌های جانبی و قوانین بازدارنده بلااستفاده مانده است

آبمیوهاقتصاد۲۴- بازه زمانی افزایش قیمت کالا‌ها در بازار خرده فروشی مدت هاست که از سالانه به ماهانه و حتی کمتر تغییر کرده و مردم هر روز شاهد گران شدن کالا‌های مصرفی در بازار هستند.

با این حال و براساس قوانین موجود، قرار بر این است که نهادهایی، چون تعزیرات، ستاد تنظیم بازار وزارت صمت و سازمان حمایت، بر سازوکار افزایش قیمت محصولات تولیدی نظارت و میزان رشد قیمت را براساس لیست هزینه‌ها و البته کشش بازار، تعیین و تصویب کنند.

انجمن‌ها و اتحادیه‌های صنفی و صنعتی به‌عنوان واسطه میان تولیدکنندگان و نهاد‌های نظارتی با ارائه مستندات هزینه‌ها به نهاد‌های ناظر، هماهنگی‌های مربوطه را در این زمینه انجام می‌دهند. یکی از کالا‌هایی که به تازگی درصدی از افزایش قیمت را در آن شاهد هستیم، آبمیوه‌های پاکتی است.

این درحالی است که طی امسال، هنوز خبری درخصوص تغییر رسمی قیمت آبمیوه‌ها از سوی نهاد صنفی مرتبط یعنی انجمن تولید و صادرکنندگان آبمیوه و کنسانتره منتشر نشده است. با این حال تماس همشهری با انجمن برای پیگیری موضوع نشان داد گرچه تغییرات قیمت محصولات هنوز صورتجلسه نشده و از سوی انجمن به‌صورت رسمی ابلاغ نشده، اما انجمن در جریان این افزایش قیمت در برند‌های معروف قرار داشته است.

تعویق جلسات تصمیم گیری به‌دلیل محدودیت کرونا

بازرس ارشد و عضو هیأت مدیره انجمن تولید و صادرکنندگان آبمیوه و کنسانتره ایران در گفتگو با همشهری، با اشاره به سازوکار معمول افزایش قیمت محصولات که با هماهنگی نهاد‌های نظارتی طی جلسات متعدد انجام می‌شود، گفت: امسال به‌دلیل محدودیت‌های کرونا، برگزاری جلسات و ارائه مستندات به نهاد‌های ذیربط به تأخیر افتاده و شرکت‌ها به‌دلیل هزینه‌های سرسام‌آور تولید و جلوگیری از ضرر و زیان بیشتر ناچار شده‌اند رأسا مکاتبات لازم را انجام دهند و به اصلاح قیمت محصولات اقدام کنند.

به‌گفته مهرداد شمس مولوی، انجمن از اینکه این شرکت‌ها مجوز لازم را از نهاد‌های مربوطه اخذ کرده‌اند یا خیر، اطلاعی ندارد، اما آنچه مسلم است هماهنگی و پیگیری‌های لازم برای دریافت مجوز رسمی افزایش قیمت، طی روز‌های آینده از سوی انجمن انجام و تصمیم نهایی درخصوص درصد افزایش قیمت متعاقبا اعلام خواهد شد. وی در زمینه میزان احتمالی این افزایش قیمت اظهارنظری نکرد و آن را منوط به بررسی مستندات هزینه‌های شرکت‌ها دانست.

گفته‌های این مقام صنفی نشان می‌دهد تغییرات اعمال شده در قیمت بعضی از محصولات، مقدمه‌ای برای افزایش قیمت‌های بیشتر است چرا که به‌طور معمول سازمان حمایت حتی در زمینه محصولات استراتژیکی مثل لبنیات افزایش قیمت‌های ۲۵ تا ۳۰ درصد را به تصویب رسانده است.

گرانی میوه مهم‌ترین دلیل رشد قیمت آبمیوه‌ها

قیمت میوه خام طبیعتا از مهم‌ترین فاکتور‌های تأثیرگذار در افزایش قیمت آبمیوه‌هاست. رشد قیمت میوه که سال گذشته بیش از سال‌های قبل و به شکل سرسام‌آوری اتفاق افتاد علاوه بر بازار مصرف، هزینه خرید میوه برای صنایع را نیز افزایش داده است.

مولوی که در هیأت مدیره یکی از شرکت‌های تولیدکننده آبمیوه نیز عضویت دارد، در این زمینه گفت: باغدار به دلایل مختلف قیمت میوه را بالا می‌برد و ما ناچاریم تابع قیمتی باشیم که باغدار تعیین می‌کند. گذشته از تغییرات هرساله قیمت‌ها، با توجه به شرایط آب و هوایی امسال و کاهش بارندگی نسبت به سال قبل، افت تولید میوه و افزایش قیمت آن نیز دور از انتظار نیست؛ اتفاقی که قطعا بر قیمت آبمیوه نیز تأثیرگذار خواهد بود و سال آینده قطعا شاهد قیمت‌های بسیار بالاتری خواهیم بود.


بیشتربخوانید:شربت‌ها ۲۰ تا ۳۰ درصد گران شدند


وی دیگر فاکتور تأثیرگذار در قیمت تمام‌شده محصول را هزینه‌های بسته بندی عنوان کرد: قیمت بسته‌بندی‌های وارداتی تتراپک به‌دلیل وابستگی به نرخ دلار در یکسال گذشته بسیار افزایش یافته و هزینه تولید را بالا برده است. از سوی دیگر ما هم مانند دیگر صنایع از رشد قیمت حمل‌ونقل و افزایش دستمزد کارگران، متحمل هزینه‌های بیشتری شدیم و اگر قیمت محصولات را افزایش ندهیم ناچاریم خطوط تولید کارخانه‌ها را تعطیل کنیم.

ظرفیت‌های خالی صنعت تولید آبمیوه

هم‌اکنون ظرفیت اسمی تولید آبمیوه در کشور ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تن در سال است، اما میزان تولید، نیمی از این ظرفیت یعنی چیزی حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن در سال برآورد می‌شود. حدود ۲۷۰ پروانه تولید از سوی انجمن تولید و صادرات آبمیوه و کنسانتره کشور برای متقاضیان فعالیت در این زمینه صادر شده که به‌گفته عضو هیأت مدیره انجمن تولید و صادرات ایران، تنها نیمی از این تعداد فعالند و شرکت‌های فعال نیز فقط ازیک سوم تا نیمی از ظرفیت تولید خود استفاده می‌کنند.

مقایسه این آمار نشان می‌دهد عملا ۷۵ درصد ظرفیت تولید آبمیوه و کنسانتره کشور به‌دلیل مشکلات تولید بلااستفاده مانده است. به‌نظر می‌رسد علاوه بر گرانی مواد اولیه و افزایش شدید هزینه‌های تولید، این صنعت با چالش‌های دیگری نیز مواجه است که درمجموع افت تولید را رقم زده است.

مولوی در این زمینه گفت: در کنار تحریم و نوسان نرخ دلار که مشکلات و هزینه‌های فراوانی را به بخش تولید وارد کرده، در داخل کشور نیز صنایع با قوانین دست و پاگیری مواجه هستند که بعضا یک شبه و بدون مشورت با صاحب‌نظران به تصویب می‌رسند و دست و پای صنایع را می‌بندند.

وی به قوانین گمرک و به‌طور مشخص تعیین قیمت پایه گمرکی برای محصولات صادراتی براساس کارشناسی خود گمرک به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین مشکلات شرکت‌های تولیدکننده آبمیوه اشاره کرد که ضرر و زیان قابل توجهی را به آن‌ها وارد کرده است.

جایگاه صنعت آبمیوه ایران در دنیا

انار و زرشک میوه‌های استراتژیک ایران محسوب می‌شوند و بهترین انار دنیا در ایران به‌صورت ارگانیک تولید می‌شود. به‌گفته عضو هیأت مدیره انجمن تولید و صادرکنندگان آبمیوه، صادرات آب انار ایران به‌دلیل خاص بودن واریته انار تولیدی در کشور، درآمد ارزی مناسبی دارد و یک بشکه آب انار ایران ۱۵ برابر یک بشکه نفت دارای ارزش صادراتی است.

کنسانتره انار ایران در سوپرمارکت‌های اروپا نه به‌عنوان یک آبمیوه معمولی بلکه به‌صورت آبمیوه با خاصیت دارویی، در بسته بندی‌های کوچک و با قیمت بسیار بالا به فروش می‌رسد، درحالی‌که در داخل کشور این ظرفیت بالای صادراتی از توجه کافی برخوردار نیست.

رشد سرانه مصرف آبمیوه

تولید و عرضه طیف وسیعی از میوه‌ها در فصول مختلف سال در میوه فروشی‌ها از یک سو و تأکید متخصصان و کارشناسان حوزه تغذیه و بهداشت و درمان بر مصرف میوه و آبمیوه طبیعی از سوی دیگر، باعث شده مصرف آبمیوه‌های صنعتی در میان بسیاری از خانواده‌ها کمتر رواج داشته باشد و بسیاری از مردم اعتقادی به مصرف آبمیوه‌های کارخانه‌ای نداشته باشند.

سرانه مصرف آبمیوه در ایران هم‌اکنون ۱۱ لیتر در سال برآورد شده شده است که گرچه از کشور‌های اروپایی پایین‌تر است، اما آمار‌ها نشان می‌دهد در سایه فرهنگسازی برای مصرف آبمیوه‌ها و رشد کیفیت محصولات، طی دو دهه گذشته سرانه مصرف دوبرابر شده است. با این حال شاید بتوان یکی از دلایل خالی ماندن بخشی از ظرفیت تولید آبمیوه کشور را در کنار رشد هزینه‌ها، نبود تقاضای داخلی بیش از میزان کنونی دانست چرا که ترجیح مردم در درجه اول مصرف میوه است و نه آبمیوه.

تقاضا در بازار البته با شروع فصل گرم به ۲ تا ۳ برابر می‌رسد، اما طی یک سال گذشته مصرف آبمیوه نیز مثل بسیاری دیگر از مواد غذایی تحت‌تأثیر شیوع کرونا و همچنین کاهش قدرت خرید مردم به‌دلیل تورم بالا، کاهش یافته است.

بازرس ارشد انجمن تولید و صادرکنندگان آبمیوه معتقد است در داخل کشور به‌دلیل ضعف اطلاع‌رسانی، هنوز بسیاری از مردم تصور می‌کنند آبمیوه‌های پاکتی دارای افزودنی‌های صنعتی و مضر است. درحالی‌که به‌گفته او از زمان تاسیس انجمن تولید و صادر‌کنندگان آبمیوه و کنسانتره ایران، محتوای پاکت‌های آبمیوه به‌طور دقیق روی پاکت درج می‌شود و انجمن ضمن ارتباط مستقیم با وزارت بهداشت، سازمان استاندارد، تعزیرات و دیگر نهاد‌های ذیربط، نظارت دقیقی بر فعالیت واحد‌ها دارد؛ به‌طوری که هیچ تولیدکننده مجازی، بدون دریافت مجوز، ماده دیگری را به محصولات اضافه نمی‌کند.

به‌گفته مولوی، آبمیوه‌های تولیدی شرکت‌های مجاز همچون سن‌ایچ، تکدانه، شادلی و سان‌استار هم‌اکنون فقط حاوی کنسانتره میوه مورد نظر، آب، اسیدسیتریک خوراکی (اسید موجود در میوه) و بعضا شکر است. شکر هم تنها درصورتی به آبمیوه اضافه می‌شود که شیرینی آن از حد استاندارد پایین‌تر باشد.

غفلت از سرمایه‌ای ارزآور

مهرداد شمس مولوی، عضو هیأت مدیره انجمن تولید و صادرات آبمیوه ایران  با اشاره به ظرفیت‌های بالای صنعت تولید آبمیوه در ایران می‌گوید: صنعت تولید آبمیوه جزو صنایع استراتژیک محسوب می‌شود؛ به این معنا که از میوه‌های خاص و منحصر به فرد کشور مثل انار، زرشک و گیاه زعفران می‌توان غیر از صادرات کنسانتره، محصولات جانبی دیگری نیز استحصال و با قیمت بسیار خوبی صادر کرد؛ درحالی‌که این صنعت مهجور مانده و با دیدی سنتی به آن نگاه می‌شود. پکتین، انواع اسانس‌ها و روغن هسته میوه، محصولاتی با ارزش بالای صادراتی هستند که درصورت نگاه ویژه دولت و سرمایه‌گذاری در این صنعت، ارزآوری بالایی خواهند داشت.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

عکس جدید سردار قاآنی در دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پاییز هزار رنگ و حیرت انگیز در باغ شازده ماهان کرمان

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/ قطع شبانه ۲۰ اصله درختان جنگل ایزدشهر در ‎مازندران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳