به گزارش جامعه۲۴ ، از زمان شروع همه گیری کرونا، محققان سراسر جهان به دنبال راههایی برای درمان عفونتهای ناشی از این ویروس بوده اند. اگرچه که واکسن، بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به کووید است، اما جهان همچنان برای درمان کسانی که به کرونا مبتلا میشوند با کمبود منابع دارویی روبرو است. اخیرا مطالعه جدیدی نشان داده است که چندین منبع دارویی که قبلاً برای دیگر اهداف درمانی مورد استفاده قرار میگرفتند -از جمله یک مکمل غذایی- این قابلیت را دارند که عفونت SARS-CoV۲ را در سلولها مسدود یا کاهش دهند.
این مطاله اخیرا توسط آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر شده است و با استفاده از آنالیز تصاویر خطوط سلولهای انسانی توسط فناوری هوش مصنوعی در طی ابتلا به عفونت کووید به بررسی تاثیرات دارویی آن پرداخته است.
در این تحقیق سلولها با بیش از ۱۴۰۰ دارو و ترکیبات تأیید شده توسط FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا)، قبل یا بعد از عفونت ویروسی، تحت درمان قرار گرفتند و سپس غربالگری شدند که مجموعه این اقدامات ۱۷ جهش بالقوه را در پی داشت.
۱۰ مورد از این موارد به تازگی شناسایی شدهاند و هفت مورد از آنها در مطالعات قبلی برای جایگزینی داروها شناسایی شده است که از جمله آن میتوان به داروی رمدسیویر اشاره کرد که یکی از معدود درمانهای تأیید شده توسط FDA برای درمان بیماران مبتلا به کووید که بستری شدهاند است.
یکی از محققین دانشگاه پزشکی U-M، پروفسور جاناتان سکسون میگوید به طور سنتی روند توسعه یک دارو یک دهه طول میکشد، اما در کرونا ما یک دهه زمان نداریم! درمانهایی که ما کشف کردیم برای آزمایشات بالینی فاز ۲ موقعیت خوبی دارند، زیرا ایمنی آنها قبلاً ثابت شده است.
این تیم ۱۷ ترکیب را در چندین نوع از سلولها، از جمله سلولهای بنیادی مشتق از سلولهای ریوی و در تلاش برای بررسی تقلید از عفونت سارس-کووید تایید کرد و ۹ مورد فعالیت ضد ویروسی را در دوزهای معقول نشان دادند؛ از جمله لاکتوفرین، پروتئینی که در شیر مادر انسانها یافت میشود و همچنین به عنوان یک مکمل غذایی از شیر گاو گرفته میشود.
بیشتر بخوانید: شبح پیک ششم کرونا با ویروس لامبدا بر سر ایران
به عقیده پژوهشگران این تحقیق، لاکتوفرین برای پیشگیری از عفونت کارایی قابل توجهی دارد و بهتر از هر چیز دیگری که شاهد آن بودند کار میکند. پژوهشگران میافزایند اثربخشی این ماده در انواع جدیدتری کووید، از جمله سویه دلتا نیز افزایش مییابد.
این تیم به زودی آزمایشات بالینی این ترکیب را برای بررسی توانایی آن در کاهش بار ویروسی و التهاب در بیماران مبتلا به عفونت SARS-CoV۲ آغاز میکند. در طول همهگیری کووید داروهای مختلفی برای درمان عفونت این ویروس شناسایی شدند که نتایج و اثربخشی این داروها به سیستم ایمنی بستگی دارد.
با این حال یک اجماع درباره انواعی از زیرمجموعههای دارویی و آنهایی که بالاترین اولویت در درمان بالینی را دارند در حال ظهور است اگرچه که انتظار میرود همه آنها در انسان اثر نکند و بخشی از آنها به کار آید.
به طور قابل توجهی، یافتههای این مطالعه، گروهی از ترکیبات به نام مهارکنندههای MEK را مشخص کرد که معمولاً برای درمان سرطان تجویز میشوند و به نظر میرسد عفونت SARS-CoV۲ را بدتر میکند. این یافته نحوه انتشار ویروس در بین سلولها را روشن میکند.
به عقیده محققان این پژوهش، افرادی که تحت شیمی درمانی قرار میگیرند به دلیل سیستم ایمنی ضعیفتر، بیشتر در خطر هستند، اما نیاز به بررسیهای بیشتر دارند تا متوجه شوند که داروهای شیمی درمانی پیشرفت کووید را بیشتر میکند یا خیر. این یکی از اولین کشفیات اصلی پس از شیوع پاندمی در سال ۲۰۱۹ بوده است.
منبع: ساینس دیلی