تاریخ انتشار: ۱۳:۰۹ - ۰۳ آذر ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۳ نظر
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد:

چرا نرخ گاز فولاد مبارکه به قیمت جهانی محاسبه نمی‌شود؟/ اعمال تعرفه سنگین گاز برای مشترکین

تعرفه گاز مورد استفاده صنایع از جمله فولاد، پتروشیمی، پالایشگاه، صنایع فلزی ۶۳۲۵ ریال است. درحالیکه در حال حاضر نرخ جهانی گاز طبیعی تقریباً ۵ دلار بوده که معادل ریالی آن با دلار ۲۸ هزار تومانی ۱۴۰ هزار تومان است. در واقع مشخص است که با وجود درآمد دلاری صنایع فولاد، پتروشیمی و معدنی در ایران، می‌توان ادعا کرد که صنایع گاز مجانی دریافت می‌کنند.

تعرفه گاز

اقتصاد۲۴مریم وحیدیان: این روز‌ها گرانی حامل‌های انرژی به شیوه نامحسوس و به نام مشترکین پرمصرف در جریان است. اخیراً محمد عسگری، سخنگوی شرکت ملی گاز اعلام کرده: «۲۵ درصد مشترکان صنعت گاز پرمصرف هستند که حدود ۱۳ میلیون مشترک را در برمی گیرد و قرار شده که از این ماه جرایم سنگینی برای آن‌ها اعمال شود.» این درحالی است که با نزدیک شدن به فصل سرما مصرف گاز افزایش یافته و در تابستان امسال نیز مشابه همین اتفاق درباره قیمت آب افتاد و گزارش‌های متعددی در رسانه‌ها منتشر شد که خانواده‌هایی که تغییر چندانی در الگوی مصرف خود نداده و تنها کولر آبی روشن داشتند، مشمول قبوض نجومی شده بودند. در یکی از موارد قبض یک ساختمان ۱۰ واحدی، طی سه ماه بیش از ۱۲ میلیون تومان شده بود. در موارد مشابه دیگری نیز گزارش‌هایی مبنی بر افزایش قیمت دیده می‌شود.

گرانی حامل‌های انرژی

در سال جاری کسری بودجه کشور در حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است که در نوع خود بی‌سابقه محسوب می‌شود. دولت‌ها در ایران عموماً برای جبران کسری بودجه به سراغ راه حل‌هایی همچون کاهش ارزش پول ملی، افزایش قیمت حامل‌های انرژی، حذف سوبسید‌ها و خدمات اجتماعی دولتی و در یک کلام به سراغ تعدیل ساختاری می‌روند که غالباً بار گرانی و تورم را بر دوش دهک‌های درآمدی پایین جامعه سنگین‌تر می‌کند. این دست سیاست‌ها در برخی موارد اعتراضات اجتماعی را هم در پی دارد. چنانکه در یکی از این موارد گرانی ناگهانی بنزین در آبان ماه ۹۸، منجر به اعتراضات سراسری در کشور شد. به نظر می‌رسد اکنون نیز دولت قصد دارد از طریق بستن جریمه‌های سنگین برای مشترکین خانگی بخشی از هزینه‌های خود را جبران کند و درعینحال مسئولان از طریق مقایسه تعرفه گاز مشترکین با قیمت‌های جهانی به دنبال زمینه‌سازی فضا برای افزایش احتمالی تعرفه گاز مشترکین هستند.


بیشتر بخوانید: چند میلیون مشترک متحمل جریمه گازی می‌شوند؟


سیاست‌های افزایش قیمت حامل‌های انرژی همچون ماجرای افزایش قیمت بنزین همیشه بر دوش دهک‌های پایین درآمدی است تا صنایع و سرمایه‌داران. علیرغم اینکه گفتمان غالب سعی دارد تا هدفگیری این دست سیاست‌ها را ثروتمندان جلوه دهد، کسانی که به طور واقعی این سیاست‌ها متضر می‌شوند، دهک‌های درآمدی پایین جامعه هستند. اصفهان یکی از استان‌هایی که به علت وجود صنایع فولاد و ذوب آهن و نیروگاه‌ها مصرف‌کننده گاز محسوب می‌شود، مطابق آماری که اخیراً ارائه شده به شدت دچار افزایش مصرف بوده است. مصطفی علوی، مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان روز گذشته اعلام کرد: «اصفهان در مصرف گاز طی ماه گذشته رکورد زد. در حال حاضر ۳۱ میلیون مترمکعب گاز در بخش صنعت و بیش از ۴۵ میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی مصرف شده است. همچنین طی شبانه روز گذشته فولاد مبارکه بیش از ۱۰ میلیون مترمکعب، ذوب آهن بیش از ۲ میلیون مترمکعب، نیروگاه شهید منتظری ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب و نیروگاه اصفهان ۴ میلیون و ۶۱۹ هزار مترمکعب گاز مصرف کرده اند. پیش از آن مصرف گاز نیروگاه اصفهان حدود ۲.۵ تا ۳ میلیون مترمکعب بوده که این به دلیل ظرفیت نهایی تولید آن است.»

مدیرعامل شرکت گاز استان فارس نیز که در آن پنج نیروگاه یک، دو، سه کازرون، جهرم، حافظ و سیکل ترکیبی فعال هستند، از افزایش مصرف گاز خبر داده و گفت: «میزان مصرف این صنایع نسبت به سال قبل بیش از هشت درصد افزایش داشته است.»

فولادی‌های پرمصرف تعرفه گاز مجانی دارند

تعرفه گاز مصرف خانگی و صنایع در ایران تفاوت چندانی ندارد. شرکت‌های فولادی و صنایع پرمصرف با وجود اینکه بخش مهمی از محصولات خود را به کشور‌های دیگر صادر می‌کنند و درآمد دلاری کسب می‌کنند، هزینه‌های ریالی بابت انرژی دارند. این صنایع برخلاف صنایع مشابه خود در تمام دنیا که نرخ انرژی را معادل قیمت جهانی استفاده می‌کنند. نیستند. براساس مصوبه شرکت گاز در خصوص تغییر نرخ تعرفه گاز بهای مشترکین صنعتی در فروردین ماه ۱۴۰۰ منتشر شد، تعرفه گاز مورد استفاده صنایع از جمله فولاد، پتروشیمی، پالایشگاه، صنایع فلزی ۶۳۲۵ ریال است. درحالیکه در حال حاضر نرخ جهانی گاز طبیعی تقریباً ۵ دلار بوده که معادل ریالی آن با دلار ۲۸ هزار تومانی ۱۴۰ هزار تومان است. در واقع مشخص است که با وجود درآمد دلاری صنایع فولاد، پتروشیمی و معدنی در ایران، می‌توان ادعا کرد که صنایع گاز مجانی دریافت می‌کنند.

جالب اینجا است که هرچه قیمت دلار بالاتر باشد، منافع صنایع از بهره‌گیری از گاز مجانی در ایران بیشتر می‌شود؛ درحالیکه با صنایع با مصرف گاز ۵ دلاری و کارگر گارن قیمت‌تر رقابت می‌کنند، همچنان انجمن‌ها و سندیکا‌های کارفرمایی این صنایع از عدم حمایت دولت از صنایع می‌گویند.  

جالب اینجا است که دولت وقتی بحث گرانی حامل‌های انرژی مطرح می‌شود، به سراغ مشترکین خانگی می‌رود و ادعا می‌کند که از محرومان در مقابل پرمصرف‌های ثروتمند حمایت می‌کند. در حالیکه عملاً هزینه‌های صنایع را در حوزه انرژی را به صرف رسانه و منجر به رشد سود خالص این شرکت‌ها شده است. برای نمونه فقط سود فولاد مبارکه اصفهان در یک دهه گذشته ۲۳ برابر شده است. آیا فولاد مبارکه که فقط در شش ماه نخست سال ۹۹، نزدیک به ۱۱۴ میلیون دلار محصولات به بازار‌های خارجی تحویل داده باید گاز مجانی دریافت کند و در مقابل کارگران که با حقوق ۴ میلیون تومانی یعنی ۱۴۲ دلار در ماه زندگی می‌کنند و براساس آخرین آمار کمیته دستمزد شورایعالی کار این رقم چیزی حدود ۳۶ درصد مبلغی است که باید برای رفع نیاز‌های بدیهی و اولیه زندگی خرج کنند، باید اولین گزینه گرانی‌ها قرار بگیرند؟  

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۰
اه چه مملکت بی دروپیکری
ناشناس
0
0
شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۰
یعنی نویسنده حاضر نشده بره ببینه نرخ گازی که میگه 5 دلار هست برابر با چند متر مکعبه. 5 دلار به ازای 28 متر مکعب گاز هست که قیمتش بر اساس هر مترمکعب میشه 18 سنت. با دلار 28 تومنی هم میشه5 هزار تومن. 140 هزارتومن کجا، 5 هزار تومن کجاااااا
محمد
0
0
دوشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۰
۵ دلار هر متر مكعب گاز !؟
از کجا این قیمت را در آوردین ؟
گاز به کره مريخ هم صادر بکنند اینقدر قیمتش نمی‌شه !
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است