تاریخ انتشار: ۱۳:۵۴ - ۰۹ بهمن ۱۴۰۰
«وال استریت ژورنال» تحلیل کرد؛

بازی چین و روسیه با کارت ایران در منطقه

پکن دریافته است که وقتی متحدان ایالات متحده برای کمک به واشنگتن مراجعه می‌کنند، با آمریکای خسته و پریشان مواجه می‌شوند که تمایل کمتری برای بازداشتن ایران دارد. متحدان امریکا در این بین با عدم قطعیت به سمت پکن متمایل می‌شوند.

بازی چین و روسیه با کارت ایران در منطقه

اقتصاد ۲۴- وال استریت ژورنال نوشت: بحران اوکراین نقصی در استراتژی رئیس جمهور بایدن در قبال ایران را آشکار می‌کند. واشنگتن به گونه‌ای با پکن و مسکو تعامل می‌کند که گویی آن‌ها در منافع اصلی ایالات متحده در رابطه با ایران مشترک هستند، در حالی که آن‌ها در عوض با تهران برای تضعیف نظم جهانی به رهبری آمریکا فعالیت می‌کنند.
به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: این همان چیزی است که مقامات تهران می‌گویند. محمود عباس زاده مشکینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، چهارشنبه گذشته گفت: در نظم نوین جهانی مثلثی متشکل از سه قدرت ایران، روسیه و چین شکل گرفته است. او در مورد هدف صریح بود: «این ترتیبات جدید، پایان هژمونی ناعادلانه ایالات متحده و غرب را نوید می‌دهد.»

تیم بایدن گوش نمی‌دهد. جمعه گذشته آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در ژنو با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، دیدار کرد، دیداری که لاوروف در آن پیشنهاد توافق موقت برای خروج از بن بست مذاکرات هسته‌ای ایران را پیشنهاد کرد. بلینکن گفت: «روسیه احساس فوریت ما را دارد و ما امیدواریم که روسیه از نفوذ خو... با ایران استفاده کند تا تهران این احساس فوریت را متوجه شود.»


بیشتر بخوانید: تام کاتن و ۹ سناتور آمریکا خواهان سخت گیری علیه ایران شدند


همانطور که بلینکن صحبت می‌کرد، روسیه در حال برگزاری رزمایش دریایی مشترک با چین و ایران در اقیانوس هند بود. روز قبل، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، میزبان ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران در مسکو بود. رئیسی در یک سخنرانی در مقابل دوما، «جبهه مقاومت» را مورد اشاره قرار داد، جنبشی که ایران برای از بین بردن نظم تحت رهبری آمریکا در خاورمیانه رهبری می‌کند. وی گفت: مقاومت، آمریکایی‌ها را از افغانستان و عراق بیرون راند و همچنین «الگوی موفق همکاری ایران و روسیه در سوریه» را ایجاد کرد.

در همین راستا، رئیسی انتقادات اصلی پوتین را در رابطه با اوکراین تکرار کرد. رئیسی گفت که «سازمان پیمان آتلانتیک شمالی» به دنبال نفوذ در مناطق مختلف جغرافیایی است که منافع مشترک کشور‌های مستقل را تهدید می‌کند.

کارزار پوتین برای به کنترل درآوردن اوکراین، ارتباط مستقیمی با پروژه مشترک روسیه و ایران برای حمایت از حکومت اسد در سوریه دارد. پایگاه‌های دریایی روسیه در سواستوپل، کریمه (که پوتین در سال ۲۰۱۴ از اوکراین گرفت) و در طرطوس، سوریه، به عنوان مراکز عملیاتی برای حضور روسیه در مدیترانه عمل می‌کنند. یک اوکراین قوی و مستقل، توانایی مسکو را برای ایجاد قدرت در خاورمیانه تهدید می‌کند.
پوتین ممکن است موافق باشد که ایران هرگز نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد. با این حال، همکاری نزدیک با ایالات متحده برای دستیابی به این هدف، با اولویت فوری‌تر او که تضعیف نظم تحت رهبری آمریکا است، تداخل دارد.

به نوبه خود، رئیس جمهور چین، شی جین پینگ، مجموعه‌ای مشابه از محاسبات را انجام می‌دهد. به لطف یکی از سریع‌ترین تجهیزات نظامی تاریخ، چین اکنون دارای بزرگترین نیروی هوایی آسیا، بزرگترین ارتش جهان از نظر تعداد نیرو‌های فعال و بزرگترین نیروی دریایی از نظر تعداد شناور‌ها است.

به گفته فرماندهان حوزه هند و اقیانوسیه ایالات متحده، ارتش چین تا سال ۲۰۲۷ با موفقیت به تایوان حمله خواهد کرد. پنتاگون در حال رقابت با این کشور است. آمریکا در حال دستیابی به سلاح‌ها و فناوری‌های جدیدی است که می‌توانند چین را بازدارند، اما این‌ها تا اواخر این دهه به طور کامل اجرایی نمی‌شوند. بنابراین، بهترین فرصت چین برای تصرف تایوان بین سال‌های ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۰ خواهد بود، زمانی که نوسازی نظامی آن به اوج خود می‌رسد و نیرو‌های آمریکایی هنوز در حال تطبیق خود با شرایط هستند.

خوب اینجا باز به ایران می‌رسیم. در صورت وقوع جنگ در تایوان، چین به تهران و نیرو‌های نیابتی‌اش به عنوان عامل ایجاد تهدید برای کشتی‌رانی می‌نگرد تا یک یا چند ناو آمریکایی در خلیج فارس را گرفتار کنند. اما ارزش محور ایران به همین جا ختم نمی‌شود. پکن به شدت به واردات نفت خاورمیانه وابسته است. هدف آن حفاظت از خطوط تدارکات طولانی و آسیب پذیر خود با سرنگونی ایالات متحده به عنوان قدرت برتر منطقه است. چین آنقدر قوی نیست که بتواند مستقیماً امریکا را به چالش بکشد، بنابراین از ایران استفاده می‌کند.


بیشتر بخوانید: چرا دیپلمات‌ها نگران گزارش آژانس هستند؟


حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، اخیراً اعلام کرد که توافق راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین که سال گذشته منعقد شده بود، اجرایی شده است. در قلب این توافقنامه، نفت برای کمک‌های امنیتی آمده است. آیا چین فعالانه ایران را تشویق می‌کند تا نیرو‌های نیابتی خود را علیه متحدان آمریکا در خلیج فارس به میدان بیاورد؟ فکر نمی‌کنیم. اما پکن در حال افزایش قدرت ایران است و هیچ کاری برای مقابله با رفتار‌های تهران انجام نمی‌دهد.

پکن دریافته است که وقتی متحدان ایالات متحده برای کمک به واشنگتن مراجعه می‌کنند، با آمریکای خسته و پریشان مواجه می‌شوند که تمایل کمتری برای بازداشتن ایران دارد. متحدان امریکا در این بین با عدم قطعیت به سمت پکن متمایل می‌شوند؛ بنابراین این باعث می‌شود که نفوذ چین در امور نظامی خاورمیانه به میزان قابل توجهی افزایش یابد. پکن اکنون تجهیزات نظامی را به اکثر متحدان خاورمیانه‌ای ایالات متحده می‌فروشد و با عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای تولید سلاح مشارکت می‌کند. همچنین در حال کمک به سعودی‌ها است تا بر فناوری هسته‌ای تسلط پیدا کنند. در بهار ۲۰۲۱، جامعه اطلاعاتی ایالات متحده دریافت که که چین به طور مخفیانه در حال ساخت یک سایت نظامی در بندر خلیفه در نزدیکی ابوظبی است. این ساخت و ساز، اما پس از فشار‌های واشنگتن متوقف شد.

توافق موقت در بحث مذاکرات احیای برجام که لاوروف با بلینکن در مورد آن صحبت کرد، بنا بر گزارش‌ها از ایران می‌خواهد در ازای لغو تحریم ها، ذخایر اورانیوم غنی شده خود را کاهش دهد. اما این تنها به اقتصاد ایران کمک می‌کند و در عین حال به تهران اجازه می‌دهد توانایی تولید مواد شکافت‌پذیر کافی در زمانی کوتاه را برای ساخت سلاح هسته‌ای حفظ کند. در نتیجه، جنگ‌های نیابتی گسترش خواهد یافت و اخاذی هسته‌ای ادامه خواهد یافت.
در مجموع، چین و روسیه در حال تقویت ایران هستند. هر دو به شریکی در خاورمیانه نیاز دارند که وقف تضعیف قدرت ایالات متحده باشد. در این میان، رویکرد واشنگتن باید استراتژیک‌تر باشد. در میان اعضای ائتلاف جهانی که به نابودی نظم تحت رهبری آمریکا اختصاص دارد، ایران آسیب پذیرترین کشور است. وظیفه ایالات متحده این است که آن را تبدیل به کشوری غیر مضر برای واشنگتن کند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

خبر مهم درباره صدور احکام همسان‌سازی بازنشستگان

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ گشت و گذار روناک سریال نون خ با تیپ تینیجری و کلاه کپ در دربند

عکس/ عاشقانه تازه سلنا گومز با نامزدش جلوی آینه با گوشی‌های اجق وجق

اینفوگرافی/ ۵ انفجار بزرگ نیترات آمونیوم در جهان

عکس/ تیپ گنگ مریم سریال تاسیان با لباس جین و مو‌های فر بلوند

عکس/ زیبایی خیره کننده هان هیو جو بازیگر کره‌ای در ۳۸ سالگی با لباس‌های فانتزی

عکس/ چوب‌بری با اره مخصوص ۱۰۰ سال پیش در حضور خان قاجاری

عکس/ شکل و شمایل اردشیر زاهدی ۱۴ سال پیش در سوئیس

عکس/ ژست زنان مطرب و لباسدار حرم احمدشاه ۱۱۴ سال پیش با پوشش عجیب و موهای گل زده

عکس/ شیطنیت پدر و دختری بازیگر سریال عشق اجاره‌ای در رستوران با عینک آفتابی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ بازیگر زیبای سریال تاسیان

عکس/ چهره دیده نشده از سردار اسماعیل قاآنی در دوران جوانی با لباس نظامی

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴/ معامله‌گران در انتظار شنبه سرنوشت‌ساز

عکس/ چهرۀ متفاوت امیر دریادار سیاری در دوران جوانی در جبهه

عکس/ نوه‌های ناصرالدین شاه در کنار برده‌های سیاهپوست

ایرادات لایحه پالرمو به روایت سخنگوی مجمع تشخیص

مصوبه دولت؛ اراضی واگذار شده به پتروشیمی موسوم به میانکاله مسترد می‌شود

پیش بینی سالی خیره کننده برای طلا

فیلم/بخشی از اعترافات پشتیبان عملیاتی و فنی ترور شهید صیاد خدایی

عباس عبدی: شاهد یک نوع بلبشوی مدیریتی هستیم

توضیحات نماینده قم درباره یک کلیپ خبرساز

عکس/پرتره‌ای از چارلز یکم، پادشاه انگلستان در حدود ۴۰۰ سال پیش

تمام ادارت، بانک‌ها و مدارس این شهر فردا (۱۱ اردیبهشت) تعطیل شد

نخستین عکس از بابک زنجانی خارج از زندان

تاریخ پرداخت کسورات معوقه بازنشستگان مشخص شد

ساعت کاری کارمندان از ۱۵ خرداد از ۶ صبح تا ۱۳ ظهر خواهد بود

اعتبار کالابرگ اردیبهشت ۱۴۰۴ شارژ می‌شود؟

عکس/ رضاشاه و نازلی صبری ملکه مصر ۹۱ سال پیش

آخرین وضعیت پرونده فساد ۱۲۳ میلیون دلاری پتروشیمی جم

فعالیت‌های بارگیری، تخلیه و اعلان بار در بندر شهید رجایی به شرایط عادی بازگشت

کناره گیری ایلان ماسک از کاخ سفید، بی سر و صدا!

باتلاق یمن و خسارت‌های میلیارد دلاری که آمریکا متحمل شده

سازمان حج و زیارت اطلاعیه داد

آغاز عملیات جست‌وجوی مفقودین انفجار بندرعباس

نماینده خدابنده: استیضاح‌کنندگان همتی به دنبال های و هوی بودند

عکس/ چارلی چاپلین در کنار گاندی

هشدار وقوع طوفان و باد شدید در تهران

رویترز: اوکراین احتمالا امروز توافق معدنی با آمریکا را امضا می‌کند

معرفی خودرو تویوتا کراون مجستا؛ زیبا و استوار با رینگ‌های آلومینیومی

اینفوگرافی/ وضعیت محبوبیت ترامپ در ۱۰۰ روز ریاست جمهوری

فیلم/ ادامه آتش سوزی مرگبار در اسرائیل

عکس/ صحنه‌های وحشتناک از آتش سوزی در اورشلیم

دیدار عجیب بلندترین و کوتاه‌ترین سگ جهان

درمان قطعی زانو درد با یک دارو

فیلم/ فرار اسرائیلی‌ها از اورشلیم

فیلم/ تخلیه ساکنان ارتفاعات اورشلیم

فیلم/ پشت صحنه دیده نشده و جذاب از سریال خط قرمز

آیا گوجه‌فرنگی جلوی افزایش وزن را می‌گیرد؟

فیلم/آتش سوزی گسترده و عظیم در جنگل های اورشلیم

علی صلاحی نژاد مدیرعامل بیمه سینا کیست؟

عکس/ ۹ فیلم سینمایی پروانه نمایش گرفتند

عکس/ چهره شکسته بازیگر جومونگ، ایرانی‌ها را شوکه کرد

فیلم/ تغییرات شوکه کننده بازیگران سریال دردسر والدین

مشخصات خودروی نیروی ویژه HMT Extenda/ابزاری با قدرت شلیک عالی

عکس/ آب تنی پدر به همراه پسرانش در انزلی ۱۲۰ سال پیش روبروی شمس‌العماره

تالاب و اراضی میانکاله همچنان در خطر حمله پتروشیمی؛ دلیل سکوت مسئولان وزارت کشاورزی چیست؟

رقیب علی دایی سرمربی شد

عکس/ کشف گنج ۱۰۰ میلیون دلاری با سکه طلای ۵۰ تومانی آقامحمدخان

دو روز مهم اردیبهشت ماه برای بازار طلا

فیلم/ برنج پخته در کانتینر‌های سوخته بندر شهید رجایی