اقتصاد ۲۴- نماینده مردم زابل و زهک در مجلس میگوید: اگر آب نباشد مردم ما مهاجرت میکنند و سرزمینمان خالی از سکنه میشود. در نتیجه دولت باید انتقال آب از دریای عمان به سیستان را تسریع کند. بهانهای وجود ندارد، مشکل زیست محیطی هم ندارد. باید پول و امکانات ارائه دهند. اینها اقدامات در داخل ایران است و به کشورهای ثالث ارتباطی ندارد.
حبیب الله دهمرده، نماینده مردم زابل و زهک در مجلس در پاسخ به این سوال که وضعیت حقابه ایران از سوی افغانستان به کجا رسیده و چرا هنوز به ایران داده نشده است؟ واکنش دولت ایران چگونه خواهد بود؟ به خبرنگار فراز گفت: بنده به عنوان نماینده مردم سیستان، میگویم در دوره قبل هم درباره رود هیرمند قانون داریم. بنده از وزرای نیرو و خارجه سوال کردم حتی آنها را صحن علنی کشاندیم. مسائل بسیاری در این ارتباط وجود دارد که هنوز با آن مواجه هستیم پیشنهادهای بسیاری نیز داریم منتهی بعضی از مسائل را نمیتوان علنی کرد، اما درباره برخی مسائل میتوان بحث کرد.
او افزود: به هر حال ایران از افغانستان طلبی در ارتباط با رودخانه هیرمند طبق معاهده ۱۳۵۵ دارد که همه چیز را روشن کرده است، اما دولت افغانستان یا دولتهای قبلی، الان هم که دولتی در افغانستان حاکم نیست، زیر بار این موضوع نمیروند. بند کمال خان در واقع توسط افغانستان احداث نشده است بلکه در حقیقت مخالفان ایران یعنی اسراییل و آمریکا و انگلستان و عربستان این سد را در ۸۰ کیلومتری سیستان ایجاد کردند تا این آب را منحرف کنند. تا جایی که نیاز دارند خودشان بهره برداری کنند اگر آن آب اضافه آمد به سمت نمکزار و شوره زار هدایت کنند.
این نماینده مجلس ادامه داد: حتی در محافل مختلف این بحث را مطرح میکنند که در مقابل آب از ایران، نفت میخواهند. گزافهگوییهای زیادی هم مطرح میکنند، اما تلاش و وظیفه ما این است که این حقابه مطالبه جدی مردم است هم وظیفه دولت ایران است که پیگیری کند و هم وظیفه دولت افغانستان است که تمکین کند. در واقع این زخم کهنهای است که همچنان مطرح میشود. آنها به دنبال این مسئله هستند که به ایران لطمه وارد کنند. مردم سیستان همواره از این رودخانه استفاده میکردند اگر سیستان در گذشته انبار غله آسیا بوده به دلیل آب رودخانه هیرمند بوده است که متاسفانه اینها مشکلاتی را برای مردم سیستان ایجاد کردند.
دهمرده در پاسخ به این سوال که واکنش مناسب ایران به این اقدام افغانستان مبنی براینکه آب کمال خان را به سمت شوره زار جاری کرده است، چیست؟ گفت: وزیر امور خارجه و نماینده ویژه ایران در امور افغانستان باید پیگیری کنند و پاسخ بدهند نه اینکه پاسخگو نباشند و حالا باید بدانند ملزم هستند کاری کنند. بنده به عنوان نماینده مردم سیستان وظیفه قانونگذاری دارم. برای اولین بار دو سه قانون را درباره رودخانه هیرمند انجام دادم. از وزیر خارجه و وزیر نیرو سوال پرسیدم که در این ارتباط چه کردند؟ خوب یا بد و ... به مجلس و مردم گزارش بدهند اگر اقدامات خوبی انجام دادند که ایرادی نیست، اما اگر کوتاهی کردند باید پاسخگو باشند. این وظیفه نمایندگان است.
بیشتر بخوانید: اعتراض مردم سیستان نسبت به حقابه هیرمند +فیلم
او بیان کرد: علاوه بر اینها بنده برنامه جامع برای سیستان دارم. کار حفر چاههای ژرف که آغاز کردیم توسط بنده مطرح شد حدود ۶،۷ سال است که این کار درست بوده و مشکلات را حل کرده و حتما باید تسریع شود به بیان دیگر باید تعداد چاههای ژرف بیشتری احداث شود. آقای محرابیان به بنده قول دادند که در احداث چاههای ژرف تسریع میکند. بنده دنبال دکل از وزارت نفت هم بودم.
دهمرده تاکید کرد: بنابراین این اقدامات مربوط به داخل ایران و سیستان است و به افغانستان مربوط نیست. در واقع باید چاههای ژرف بیشتری احداث کرد تا آب بیشتری به مردم برسد. نکته دوم انتقال آب از دریای عمان به سیستان بود که بنده چند سال است آن را از زمان استانداری ام دنبال میکنم. این طرح در مجلس پس از چند سال رأی آورد طراح آن هم بنده بودم. اگر آب نباشد مردم ما مهاجرت میکنند و سرزمینمان خالی از سکنه میشود. در نتیجه دولت باید انتقال آب از دریای عمان به سیستان را تسریع کند. بهانهای وجود ندارد، مشکل زیست محیطی هم ندارد. باید پول و امکانات ارائه دهند. اینها اقدامات در داخل ایران است و به کشورهای ثالث ارتباطی ندارد.
این نماینده مجلس اضافه کرد: نکته سوم باید جلوی تبخیر رسوبگذاری چاهها و گودالهای ذخیره آب را گرفت. سالانه ۵۰ درصد از این آب تبخیر میشود یعنی ۵۰درصد از سیصد چهارصد میلیون متر مکعب حقابه ایران از افغانستان. در این باره هم قانون وجود دارد. همه اینها قانون است. بنده به عنوان نماینده این کارها را انجام دادم. این کارها باید انجام شود.
دهمرده عنوان کرد: امیدواریم دولت و وزارت خارجه این مسائل را پیگیری کنند تا تراژدی خشکسالی سیستان برای همیشه جمع شود. مردم سیستان نمیتوانند بدون آب زندگی کنند برای کشاورزی و دامداری. نباید برای آب به افغانستان وابسته باشیم البته این بدین معنا نیست که حقابه خودمان را مطالبه کنیم حقابه در جای خودش باید پیگیری شود. آنچه که مربوط به داخل ایران است باید انجام شود.
منبع: فرازدیلی