تاریخ انتشار: ۱۳:۲۵ - ۰۴ فروردين ۱۴۰۱
حذف روسیه آسان نیست

جهان با مشکل نفت روسیه روبه روست

دولت بایدن دیپلمات‌های کارآزموده آمریکایی را در سراسر جهان بسیج کرده تا تولید نفت را افزایش دهند، اقدامی که تاکنون چندان ثمربخش نبوده است. تشکیلات سیاسی بایدن اکنون آماده است تا کمبود نفت (ناشی از تحریم روسیه) را از کشور‌های نفتی طردشده‌ای مانند ایران و ونزوئلا تامین کند.

جهان با مشکل نفت روسیه روبه روست

اقتصاد۲۴- در حالی که جایگزینی روزانه ۲.۵ میلیون بشکه نفت خام روسیه از طریق افزایش تولید در آمریکای شمالی دشوار خواهد بود، اما می‌توان با آزادسازی ذخایر راهبردی تحت کنترل دولت، بخش عمده‌ای از این مسیر را پیمود. به نظر می‌رسد که این اقدام بهتر از تعامل دیپلماتیک متزلزل با تامین‌کنندگان پرخطر (ایران و ونزوئلا) باشد.
دولت بایدن دیپلمات‌های کارآزموده آمریکایی را در سراسر جهان بسیج کرده تا تولید نفت را افزایش دهند، اقدامی که تاکنون چندان ثمربخش نبوده است. تشکیلات سیاسی بایدن اکنون آماده است تا کمبود نفت (ناشی از تحریم روسیه) را از کشور‌های نفتی طردشده‌ای مانند ایران و ونزوئلا تامین کند. به جای صرف سرمایه دیپلماتیک روی کشور‌های پرخطر، چه‌بسا زمان تغییر رویکردمان فرا رسیده است.
روسیه نزدیک به ۱۱ میلیون بشکه نفت خام در روز تولید می‌کند. صادرات نفت خام این کشور در فوریه ۲۰۲۲ به ۴.۷ میلیون بشکه در روز رسید که حدود نیمی از آن به پالایشگاه‌های اروپایی اختصاص یافت. برآورد‌ها حاکی از آن است که ۱.۶ میلیون بشکه نفت خام روسیه در روز بدون خریدار در حال تولید است که در واقع نوعی توقف عرضه به شمار می‌رود و فهرست پالایشگاه‌هایی که داوطلبانه از خرید نفت روسیه پرهیز می‌کنند، در حال افزایش است.
جایگزینی نفت خام روسیه، به ویژه اگر ممنوعیت‌های بیشتری از سوی G-۷ اعمال شود، در بازار پرتنش امروزی چالش برانگیزتر از جایگزینی حجم مشابه در زمان حمله عراق به کویت در سال ۱۹۹۰ است. در سال ۱۹۹۰، بازار‌های نفت شاهد مازاد عرضه بودند.
با توجه به اینکه در سال ۲۰۲۱ تقاضای نفت روزانه ۵.۵ میلیون بشکه افزایش یافت، عرضه به‌هنگام نفت با مشکل مواجه شده است. سازمان کشور‌های صادرکننده نفت (اوپک) نیز با وجود بهبود تقاضا در سال ۲۰۲۱، شیر‌های تولیدش را تا حدی بسته نگه داشت و به افزایش قیمت نفت، پیش از تهاجم نظامی روسیه، کمک کرد.


بیشتر بخوانید: بدون برجام وعده فروش ۶۰۰ هزار میلیارد تومانی نفت در بودجه محقق نمی‌شود/ به جز آقای رحیم مشایی و بقایی تقریبا کل دولت احمدی نژاد به کابینه برگشته است


با توجه به افزایش قیمت نفت در گذشته، به ویژه در سال ۲۰۰۸، زمانی که قیمت‌ها به ۱۴۷ دلار رسید و منجر به رکود‌های اقتصادی بزرگی شد که تقاضای نفت را از بین برد، منطقی است که انتظار داشته باشیم کشور‌هایی مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی در راستای تامین منافع خودشان، تولید نفت را افزایش دهند.
عربستان سعودی و امارات احتمالا می‌توانند بخش عمده‌ای از کاهش ۱.۶ میلیون بشکه‌ای تولید نفت را جبران کنند، اما باور دارند که این اقدام به جای ایجاد آرامش، بازار را می‌ترساند. به‌جز این استدلال اولیه که تا حدی درست است، این دو کشور فهرست طویلی از نارضایتی‌ها را ارائه کرده‌اند که بیانات هدفمند بایدن در مورد حقوق بشر تا اقدامات آمریکا برای احیای توافق هسته‌ای ایران را در بر می‌گیرد. امارات همچنین میزبان الیگارش‌های روس است که اوضاع را پیچیده‌تر می‌کند.
در نتیجه بازنگری در سیاست خارجی آمریکا و تداوم انفعال در برابر مناقشه‌های بی‌پایان خاورمیانه ضروری به نظر می‌رسد. ابوظبی در هفته‌های اخیر هدف حملات موشکی یمن قرار گرفته است و عربستان سعودی به‌خوبی سکوت و انفعال دولت ترامپ در زمان حمله به میادین نفتی این کشور در سال ۲۰۱۹ را به خاطر دارد. مهم‌تر اینکه، روسیه مداخله نظامی خود را در لیبی بی‌سر و صدا افزایش داده است.
فراتر از متحدان دیرین نفتی آمریکا در خلیج فارس، احیای توافق هسته‌ای ایران و لغو تحریم‌ها می‌تواند در چند ماه آینده حدود ۷۰۰ هزار بشکه در روز به عرضه نفت خام در بازار بیفزاید. صادرات نفت خام ایران در حال حاضر به طور متوسط ۸۰۰ هزار بشکه در روز است و در صورت به سرانجام رسیدن توافق می‌تواند به ۱.۵ میلیون بشکه افزایش یابد.

تیم بایدن همچنین با امید دستیابی به نفت بیشتر در پی بهبود روابط با ونزوئلا است. در حالی که بهبود روابط با ونزوئلا احتمالا برای پیشگیری از استقرار سیستم‌های تسلیحاتی روسیه در آن کشور مهم است، اما پیامد مثبت آن برای بازار نفت چندان بدیهی نیست. زیرا تاسیسات نفتی ونزوئلا به شدت از غفلت، سوء مدیریت و غارتگری آسیب دیده است. تولید نفت خام این کشور اخیرا به ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است، اما افزایش تولید به زمان و میلیارد‌ها دلار سرمایه نیاز دارد.
چه‌بسا برای تیم بایدن بهترین راه حل لابی کردن با صنایع نفت ایالات متحده و کانادا باشد که دارای منابع پرباری از نفت شیل هستند و می‌توان تولید آن را با گسترش حفاری‌ها افزایش داد. کارشناسان صنعتی می‌گویند مازاد تولید نفت در آمریکا ۵۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه در روز ناممکن نیست.
کانادا هم اعلام کرده است که می‌تواند فورا تولید نفت خامش را ۴۰۰۰۰۰ بشکه در روز افزایش دهد. اگر پالایشگاه‌های آمریکا نفت خام بیشتری از کانادا وارد کنند، تولیدات آن‌ها می‌تواند جایگزین محموله‌های سایر تامین کنندگان شود و به اروپا ارسال شود. به نظر می‌رسد که این اقدام بهتر از تعامل دیپلماتیک متزلزل با تامین‌کنندگان پرخطر باشد.

منبع: تایم / دیپلماسی ایرانی

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ ۶۰ درصد ایرانیان تمایل به مهاجرت دارند

فیلم/ چمران: فاکتور پوستر‌های زاکانی را دیدم ولی رسمی نبود

معادن در ایران؛ بهشت کارفرمایان، جهنم اهالی و کارگران / بازخوانی پرونده حوادث کارگری در ایران

معنای بازگشت ترامپ برای ایران، روسیه و چین

شرط عربستان برای تعامل با آمریکای ترامپ

تاثیر اصلاح ساختار صندوق بازنشستگی بر معیشت بازنشستگان

انتقاد تند روزنامه اصلاح طلب از عارف

ابهام در سخنان علی لاریجانی؛ زمان مذاکرات رسیده است؟

هیهات تخلفات بودجه ‏ای دولت سیزدهم؛ کسری بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به رقم یک‏ هزار هزار میلیارد تومان رسید

آیین‌نامه جدید واردات خودرو برقی با تاریخ مصرف چهارماهه

نظر متفاوت دو عضو جبهه پایداری درباره کلینیک ترک بی حجابی

جزئیات دستور همتی به رئیس‌کل جدید گمرک

روشنایی به شرط مازوت سوزی

۹ ماه سرنوشت‌ساز برای تهران، ایران و اروپا در مسیر دوگانه توافق یا فعال شدن مکانیسم ماشه!

تعیین زمان واریز مرحله سوم سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱

قیمت دلار در انتظار اخبار آتش‌بس و توافق

مرگ سالانه ۷ میلیون نفر به‌دلیل آلودگی هوا در کشور ۷۲ ملت

فیلم/ رونمایی از گلکسی اس ۲۵ اولترا سامسونگ

ضد و نقیض گویی درباره اجرای قانون حجاب؛ تعلیق ابلاغ قانون عفاف تا نیمه آذر به روایت معاون حقوقی دولت

صعود سخت در انتظار استقلال و پرسپولیس

دستگیری قاتل سریالی زنان با قرص برنج در مشهد

دلار آمریکا ضعیف شد

مشکل صنعت خودرو سازی ایران چیست؟

علت توقف کاهش قیمت دلار در کانال ۶۸ هزار تومان چه بود؟

زخم بالکان بر گونه کیانوش رستمی

آغاز واریز علی الحساب ۱۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون تومانی به حساب بازنشستگان

بازار طلا و سکه در سردرگمی

۶ منطقه پایتخت در معرض خطر فرونشست زمین

عکس/ تغییر عجیب «سوگند» سریال لحظه گرگ و میش بعد ۶ سال

واردات تاثیری بر قیمت گوشت قرمز در بازار نداشت

در حال حاضر خاموشی‌ها اعمال نمی‌شود

قیمت روغن خوراکی امروز + جدول

امید عالیشاه کاپیتان پرسپولیس ضربه مغزی شد؟

ماجرای ضرب و شتم یک شهروند در راسک چه بود؟

قیمت روز لپ تاپ لنوو LENOVO

قیمت مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

هیاهوی پلتفرم‌ها برای بلک فرایدی و جیب خالی مردم/ تخفیفات کذایی جمعه سیاه به اوج خود رسید/ مراقب اجناس بنجل باشید!

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۶ آذر۱۴۰۳

عکس/ الیکا عبدالرزاقی با لباس کردی در جشنواره

اینفوگرافی/ مخالفان و موافقان فیلترینگ را بشناسید

وضعیت هواشناسی امروز

جهش بورس با پابند