تاریخ انتشار: ۱۰:۴۵ - ۰۶ آذر ۱۴۰۳

شرط عربستان برای تعامل با آمریکای ترامپ

ناظران با اشاره به تعاملات تهران و ریاض بر این باورند که عادی‌سازی روابط ۲ بازیگر زمینه را برای توسعه همکاری‌های پادشاهی و ایران در حوزه‌های مختلف هموار خواهد کرد؛ از منظر این گروه چنین تعاملی سیگنالی است به ترامپ. با این همه گروهی دیگر با اشاره به تعاملات شخصی و مالی پادشاهی با رئیس‌جمهوری تازه آمریکا مدعی‌اند که معادلات حاکم پیچیده‌تر از آن چیزی است که دیده می‌شود.

بازی بن سلمان در صفحه شطرنج خاورمیانه

اقتصاد۲۴-ایران و عربستان سعودی به سرعت سطح تعامل خود را افزایش می‌دهند. هفته گذشته، پادشاهی یک هیئت نظامی بلندپایه را برای گفت‌و‌گو در مورد همکاری احتمالی به تهران اعزام کرد. در همین حال، محمد بن‌سلمان، ولیعهد سعودی مستقیماً با رئیس‌جمهوری، معاون رئیس‌جمهوری و وزیر خارجه ایران تعامل داشته است. با این حال، رایزنی‌های انجام شده زمینه را برای تعمل اقتصادی میان ۲ بازیگر هموار نکرده است؛ گزاره‌ای که پیش‌بینی می‌شد در صورت عادی‌سازی روابط تهران و ریاض محقق شود. علاوه بر این، در مورد چگونگی تغییر معادلات صفحه شطرنج منطقه‌ای با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه نیز سوال‌های زیادی مطرح است.

فصل تاریخی در روابط تهران و ریاض

امواج میدیا با اشاره به مولفه‌های فوق نوشت، فیاض بن‌حامل الرویلی، رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح عربستان سعودی، در تاریخ ۱۰ نوامبر برای سفری بی‌سابقه به ایران داشت. او در جریان این سفر با محمد باقری، همتای ایرانی‌اش دیدار کرد. هم‌زمان گفته شد که مقام‌های ارشد نظامی دو کشور در باب همکاری‌های دوجانبه و توسعه دیپلماسی دفاعی رایزنی داشتند. در این میان، باقری همچنین از عربستان سعودی خواست تا در رزمایش دریایی ایران در سال آینده شرکت کرده یا به‌عنوان ناظر در آن مشارکت داشته باشد. در مقابل تارویلی با اشاره به فعل و انفعال‌های میانجی‌گرایانه چین که زمینه‌ساز توافق مارس ۲۰۲۳ شد گفت که توافق حاصله فرصتی استراتژیک بود.

امواج میدیا در ادامه گزارش خود آورد، سفر الرویلی، دومین سفر بلندپایه یک مقام سعودی به ایران از زمان توافق عادی‌سازی است. پیشتر فیصل بن‌فرحان، وزیر خارجه عربستان ماه ژوئن ۲۰۲۳ به ایران سفر داشت. به بهانه سفر مقام ارشد نظامی عربستان، روزنامه «دنیای اقتصاد» عنوان فصل تاریخی در روابط دو بازیگر را به عنوان تیتر گزارش اصلی‌اش برگزید؛ در حالی که روزنامه دولتی ایران نوشت این «سفر مهم» نشان داد که «زمان دیپلماسی نظامی فرارسیده است». ساعاتی پس از دیدار الرویلی با باقری، رسانه‌های ایران گزارش دادند که مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری و محمد بن‌سلمان تلفنی گفت‌و‌گو کرده و در مورد لزوم گسترش روابط رایزنی داشتند. پزشکیان به بن‌سلمان گفت که به‌واسطه مشغله کاری نمی‌تواند در نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی (OIC) در ۱۱ نوامبر در ریاض شرکت کند. از همین رو، محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری به‌جای او در این نشست فوق‌العاده حاضر شد. بر اساس بازخوانی ایرانی‌ها از رایزنی رهبران دو کشور می‌توان گفت که روابط تهران و ریاض به شکلی تاریخی و بی‌سابقه رشد کرده و بستر برای توسعه همکاری‌ها هموار شده است.

بازی شطرنج ریاض

ایران و عربستان سعودی در مارس ۲۰۲۳ پس از بیش از هفت سال جدایی، به توافقی دست یافته و زمینه را برای عادی‌سازی هموار کردند. پیشتر پادشاهی روابط خود را در سال ۲۰۱۶ پس از آن که معترضان ایرانی در اعتراض به اعدام شیخ النمر، روحانی مخالف شیعه سعودی، اماکن دیپلماتیک ریاض را در تهران و مشهد هدف حملاتشان قرار دادند، متوقف شد. بعد از آن چندین کشور بزرگ عربی، از جمله کویت و امارات متحده عربی، در همبستگی با ریاض، به روابط دیپلماتیک خود با ایران پایان داده و یا سطح روابط خود را کاهش دادند. اما از زمان عادی‌سازی روابط عربستان و ایران، تعامل کشور‌های عربی با تهران بهبود یافته و گروهی از بازیگران برای احیای روابط دیپلماتیک با ایران گام‌هایی جدی را برداشته‌اند. به نوشته امواج میدیا، سفر رئیس ستاد دفاع عربستان به ایران تنها چند روز پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا انجام شد.


بیشتر بخوانید:پشت پرده تعامل ایران و عربستان و جاماندن اسرائیل؛ ریاض پلن تل‌آویو را خنثی کرد


ترامپ در نخستین سال‌های ریاستش یعنی بین سال‌های ۲۰۱۷-۲۰۲۱ ایران را تحت‌فشار قرار داد و سیاست «فشار حداکثری» را علیه تهران اعمال کرد؛ در آن بازه زمانی روابط آمریکا با کشور‌های عربی خلیج‌فارس تقویت شد. در اواخر دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، چندین کشور عرب روابط خود را با اسرائیل -رقیب منطقه‌ای و دشمن اصلی ایران– به‌واسطه توافق‌نامه ابراهیم ۲۰۲۰ عادی کردند. عربستان سعودی پیش از آغاز جنگ غزه در اکتبر ۲۰۲۳ در آستانه برقراری روابط با اسرائیل بود. در این میان سفر الرویلی و اظهارات بن سلمان در باب لزوم به حاکمیت و تمامیت ارضی ایران در نشست OIC ممکن است سیگنالی از ریاض باشد، مبنی بر اینکه بازگشت ترامپ تاثیری بر قصد پادشاهی در باب نوع تعاملش با ایران نخواهد داشت. با این حال، به نظر می‌رسد سعودی‌ها کماکان برای ترامپ در عرض دوم ریاستش پیش‌شطر‌هایی را دارند.

ایران ۲۱ اکتبر گفته بود که رزمایش دریایی مشترک با عربستان سعودی در دریای سرخ برگزار خواهد کرد. با این حال، دیپلمات ارشد سعودی ۳۱ اکتبر مدعی شدند: «با توجه به شرایط منطقه‌ای کنونی، بعید است که در آینده نزدیک رزمایش‌های مشترک برگزار شود». در عین حال، عربستان سعودی برای اولین بار به صراحت از اسرائیل در مورد حمله ۲۶ اکتبر به ایران انتقاد کرد. پس از حمله هوایی اسرائیل، وزارت خارجه عربستان سعودی تنها با صدور بیانیه‌ای این حمله را بدون نام بردن از اسرائیل محکوم کرد. ناظران با استناد به متغیر‌هایی که در بالا بدان‌ها اشاره شد و سیاست‌های یک بام و دو هوای پادشاهی مدعی‌اند که چشم‌انداز ساختار سیاسی منطقه با زمانی‌که ترامپ برای اولین بار در سال ۲۰۱۷ به قدرت رسید، بسیار متفاوت است. به باور آنها، تنش‌های پیشین بین ایران و همسایگان عرب خلیج‌فارس کم‌رنگ شده، آن‌هم در حالی‌که جنگ اسرائیل در غزه و لبنان، رویارویی تهران و تل‌آویو و کشور‌های اسلامی را به‌هم نزدیک‌تر کرده است.

به ادعای امواج میدیا، ایران مدت‌هاست که مشتاق توسعه روابط با همسایگان خود بوده، به‌ویژه برای جلوگیری از تلاش‌های آمریکا برای انزوای تهران در خاورمیانه؛ و این در حالی است که سیاست‌های منطقه‌ای دولت جو بایدن -از جمله حمایت نظامی و سیاسی آهنین از اسرائیل- با تسهیل تعامل اعراب و ایران تاحدی نتیجه معکوس داشته است. عربستان سعودی احتمالاً با احتیاط روابط خود با ایران را توسعه خواهد داد و با احتیاط پیامد‌ها و نتایج تعامل با تهران را رصد خواهد کرد.

منبع: اقتصاد نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ سخنان عجیب قالیباف درباره تحریم نفت ایران

فیلم/ صدور حکم پروندۀ چای دبش تا پایان ماه

عکس/ استوری سرمربی پرسپولیس برای امید عالیشاه

عکس/ نمایی دیدنی از ‏مسجد وکیل شیراز

عکس/ خانه وزیر جنگ مظفرالدین شاه قاجار

فیلم/ تهدید پزشکیان به استیضاح از تریبون مجلس

پاییز هزار رنگ در نصف جهان

فیلم/ حمله تند ثابتی به پزشکیان در صحنه علنی مجلس

عکس/ پاییز تماشایی و درخشان در روستای شهرستانک تهران

عکس/ رضاشاه پهلوی و احمدشاه قاجار در یک قاب

مهدی ترابی به پرسپولیس بازگشت؟

اعلام قیمت گوشت مرغ سه‌شنبه ۶ آذر +جدول

استقلال اشک لئوناردو پادوانی را درآورد

فیلم/ گلایه قالیباف از وزیر نیرو

پیشنهاد لیگ برتری برای ستاره پرسپولیس

رابعه اسکویی: اگر نمی‌آمدم جنازه‌ام به ایران می‌رسید

اسرائیل و حزب‌الله در آستانه توافق آتش‌بس

قیمت مسکن و هزینه اجاره‌نشینی در گران‌ترین منطقه تهران

عکس/ علائم پنهان یک سرطان در آقایان

فیلم/ دلیل بازگشت تتلو به ایران از زبان حسین تهی

مجلس موافق واردات خودرو‌های لوکس

رشد ۳۴ درصدی قیمت مسکن در منطقه ۲۲ تهران طی فقط دو ماه

قیمت گوسفند و گوساله تغییر کرد

سطح گردش معاملات بورسی چنگی به دل نمی‌زند

عکس/ تغییر عجیب چهره همسر اول جومونگ در ۴۳ سالگی

ماجرای برخورد مرگبار قطار با نوجوان قائمشهری چه بود؟

با بودجه ۱.۵ تا ۵ میلیارد تومان کجای تهران خانه بخریم؟ + جدول قیمت‌ها

واژگونی سرویس مدرسه و سرنوشت ۱۳ دانش‌آموز در کردستان

ادعای عجیب عضو جبهه پایداری درباره عریان شدن زنان

فیلم/ وضعیت خودرو‌های کوروش کمپانی با ارزش چند ده میلیاردی

فیلم/ ادعای عجیب سخنگوی دولت درباره کلینیک ترک بی حجابی

عکس/ سفر شمسایی، دبیر و عزیزی به بیروت

طعنه سنگین یک روزنامه اصولگرا به سعید جلیلی

متهم ردیف اول بنگاه‌داری بانک‌ها کیست؟

عکس/ استایل شیک الناز شاکردوست در جشن حافظ

عکس/ پوشش خاص بسیجیان در دیدار با رهبری

سقوط دستمزد دلاری کارگران ایرانی از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳/ دستمزد کارگر عربستانی ۱۰ برابر و کارگران اماراتی و ترکیه‌ای، ۴ برابر دستمزد کارگر ایرانی +جدول

عکس/ قیمت فیش حج در ۵۰ سال پیش

فیلم/ توضیحات مهم سخنگو دولت درباره مذاکرات ژنو

انتظارات منفی بازار دلار کاهش پیدا کرد؟

اینفوگرافی/ ترافیک تهران بیشتر از نیویورک

فیلم/ تذکر قالیباف به بی‌نظمی نمایندگان

توییت سخنگوی دولت درباره خشونت علیه زنان

ماجرای عجیب عکس پرسنلی شناسنامه امیر تتلو

فیلم/ ۶۰ درصد ایرانیان تمایل به مهاجرت دارند

فیلم/ چمران: فاکتور پوستر‌های زاکانی را دیدم ولی رسمی نبود

معادن در ایران؛ بهشت کارفرمایان، جهنم اهالی و کارگران / بازخوانی پرونده حوادث کارگری در ایران

معنای بازگشت ترامپ برای ایران، روسیه و چین

شرط عربستان برای تعامل با آمریکای ترامپ

تاثیر اصلاح ساختار صندوق بازنشستگی بر معیشت بازنشستگان