تاریخ انتشار: ۰۹:۲۷ - ۱۴ فروردين ۱۴۰۱

باید‌ها و نباید‌های دوران بارداری/ نکاتی درباره رابطه جنسی زوجین در این دوران

زوجین در دوران بارداری و شیردهی زنان باید نکاتی را رعایت کنند تا ضمن حفظ سلامت زن، سلامت نوزاد نیز حفظ شود.

رابطه جنسی در دوران بارداری

اقتصاد۲۴- دوران بارداری و شیردهی از مراحل بسیار مهم در زندگی زنانی است که مادر بودن را انتخاب می‌کنند. در این دوران زنان نیاز‌های خاص داشته و به همان میزان هم به مراقبت‌های خاص نیازمندند اگرچه که پدران نیز در این دوران نیاز به حمایت خاص از سوی اطرافیان دارند.

در این بین، اما مراقبت‌های دوران بارداری از اهمیتی ویژه برخوردار است زیرا تغییراتی که در بدن مادر رخ می‌دهد به علاوه حمل موجودی دیگر در بدن او که نیاز به مراقبت و نگهداری دارد همگی مواردی هستند که باعث می‌شود زوجین و اطرافیان آن‌ها به جزئیات زندگی زن باردار که می‌تواند بر سلامت جسمی و روحی او تاثیرگذار باشد دقت کرده و او را مورد حمایت همه‌سویه قرار بدهند.

بارداری، سلامت جسمی و روانی زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد

با دکتر صفیه عشوری مقدم، متخصص زنان درباره مراقبت‌های دوران باردهی و شیردهی گفتگو کردیم.
عشوری مقدم دراینباره می‌گوید: در دوران بارداری تغییر و تحولات هورمونی شدیدی در خانم باردار رخ می‌دهد. این تغییر و تحولات به صورت طبیعی منجر به یکسری مسائل جسمی مانند خستگی‌پذیری، افزایش وزن و متناسب با میزان آن اختلال در تحرک و تنفس و فعالیت‌های روزمره می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: در این دوران درد‌هایی نیز به صورت طبیعی به وجود می‌آید مانند درد‌های لگنی، کمردرد‌ها و... همچنین ممکن است بعضی از بیماران مستعد دیابت و فشار خون شوند؛ این‎ موارد مشکلات جسمانی و فیزیکی بارداری است.

این متخصص زنان با بیان اینکه بارداری، سلامت روحی و روانی فرد را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد، می‌افزاید: وقوع تغییرات هورمونی می‌تواند باعث بی‌خوابی، کم‌خوابی یا کاهش کیفیت خواب شود یعنی بیمار می‎خوابد، اما آثار مثبتی که خواب به دنبال دارد برایش به خوبی اتفاق نمی‌افتد، همچنین تغییرات هورمونی می‌تواند به اختلالات خلقی هم منجر شود.

وی با اشاره به مواردی که فرد باردار دارای بیماری‌های زمینه‌ای، سابقه زایمان زودرس یا سقط است، عنوان می‌کند: چنین فردی علاوه بر مشکلات طبیعی یک بارداری دل‌نگرانی‌های دیگری مانند ترس از زایمان زودرس و سقط دارد که می‌تواند میزان استرس مادر باردار را افزایش دهد. مادران باردار به دلیل تغییرات روحی گاهی نیاز دارند از یک روانشناس یا مشاور کمک بگیرند.

نکات تغذیه‌ای و جنسی در دوران بارداری

عشوری مقدم یادآور می‌شود: به صورت طبیعی فرد در سه ماهه اول بارداری با مشکلاتی مانند تهوع و استفراغ بارداری مواجه است که اگر این موارد را در کنار موارد قبلی بگذاریم متوجه می‌شویم که شرایط بارداری شرایط خاصی بوده و به همین دلیل زنان باردار نیاز به توجه ویژه دارند، بنابراین سایر اعضای خانواده مکلف هستند که توجه‌شان را به این فرد معطوف کنند. از طرف دیگر وقتی خلق مادر خانواده تنگ باشد و به دلیل بارداری در شرایط ویژه قرار دارد بچه‌ها و همسرش هم تحت تأثیر قرار می‌گیرند.

وی اضافه می‌کند: زنان باردار همچنین نیازمند توجه ویژه به لحاظ تغذیه هستند و به لحاظ مصرف شیر، میوه و هرآنچه که برای بدن لازم است در شرایط مطلوبی قرار بگیرند. بعضی محدودیت‌های غذایی در این دوران ممکن است وجود داشته باشد و همه این باید و نباید‌ها نهایتا ممکن است اعصاب زن باردار را بهم بریزد به همین دلیل گاهی زنان باردار به کمک یک مشاور تغذیه نیاز دارند.

این متخصص زنان تصریح می‌کند: در کنار همه این‎ موارد نیاز جنسی زوج باردار باید برطرف شود که برای این‎ مورد به آن‌ها آموزش‌هایی داده می‌شود، یعنی به بیمار آموزش می‌دهند که چه رفتار جنسی داشته باشند که حاملگی به مخاطره نیفتد، البته گاهی ممکن است این رفتار جنسی محدود شده و به زنان باردار بگویند تا یک مدتی این ارتباط برقرار نشود. زوجین در ماه آخر باید یکسری رعایت‎ها را داشته باشند، اما تا قبل از آن محدودیتی وجود ندارد البته همیشه توصیه می‌کنیم در رابطه جنسی از رفتار‌های خشن که همراه با آسیب است پرهیز شود.

وی با بیان اینکه مراعات‌های دوران بارداری را خانم باردار به تنهایی نمی‌تواند رعایت کند و همه خانواده باید شرایط را پذیرفته و مراعات کنند، عنوان می‌کند: باید به مرد خانه و فرزند آموزش و آگاهی دهیم که نیاز‌های خانم باردار چیست تا چه میزان طبیعی‌ست و تا چه حد ممکن است از حد عرف خارج شود. مثلا اینکه یک نفر هوس یک میوه آفریقایی کند منطقی نیست که برایش فراهم کنیم، اما باید به خواسته‌های طبیعی و معقول فرد باردار توجه کرد.

افسردگی بعد از زایمان ، شایع و خطرناک

دوران شیردهی اگرچه مرحله بعد از بارداری بوده و در واقع زن، مرحله سخت تولد فرزند را پشت سر گذاشته است، اما باتوجه به وظایفی که مادر و پدر در قبال فرزند تازه متولد شده دارند و نیز شرایط خاص نوزادان بررسی نیاز‌های زنان در این دوران نیز مهم است.

عشوری مقدم با تاکید بر اینکه دوره شیردهی از برخی لحاظ سبک‌تر از دوران بارداری است، عنوان می‌کند: در این دوران بیمار از حال و هوای بارداری درآمده و تغییر و تحولات هورمونی را پشت سر گذاشته است، حالا بچه‌ای به دنیا آمده است ما یک‎سری مشکلات ویژه همان چند روز و به اصطلاح چند هفته اول داریم، به این معنی که بدن خانم باردار پر از هورمون است و یک‎دفعه ‎تخلیه شده و بچه به دنیا آمده و جفت جدا شده است.

وی اضافه می‌کند: همچنین مادر باید یک‎سری شب بیداری‌هایی را در این دوران تحمل کند، شیر بدهد و از نوزاد مراقبت کند گاهی اوقات هم ممکن است نوزاد دچار بیماری‌های خاص این دوران باشد این شرایط باعث استرس بیشتر مادر می‌شود. من بیمارانی را دیده‌ام که نتوانسته‌اند یک هفته درست و حسابی بخوابند و خیلی تحت فشار هستند و تا با آن‎ها حرف می‎زنی گریه می‌کنند.


بیشتر بخوانید: بهترین سن مادرشدن که باعث طول عمر می‌شود


این متخصص زایمان خاطرنشان می‌کند: افسردگی بعد از زایمان هم مساله شایعی است که با بی‌خوابی‌ها و خستگی‌های ناشی از نگهداری و مراقبت از بچه تشدید می‌شود. ثابت شده است که در این دوران یک‎سری تغییر و تحولات هورمونی حتی در پدر‌ها رخ می‌دهد لذا ممکن است که پدر خانواده هم به مراقبت نیاز داشته باشد.

وی می‌افزاید: چند هفته اول که طی می‌شود ممکن است بیمار به درجه‌ای از اختلالات و افسردگی بعد از زایمان برسد که نیاز به دارو درمانی داشته باشد. گاهی به برخی از بیماران توصیه می‌کنیم که در خانه تنها نمانند و حتما یک ‎نفر کنارشان باشد، چون در آن فاز افسردگی ممکن است که جان خودشان یا بچه به خطر بیافتد. بعضی از این بیماران نیاز به مشاوره روانشناسی یا روانپزشکی دارند.

پیشگیری از بارداری مجدد در دوران شیردهی

عشوری مقدم با تاکید بر اینکه در دوران شیردهی نیز باید‌ها و نباید‌های تغذیه‌ای همچنان وجود دارد، می‌گوید: مصرف دارو نیز برای این افراد همراه با احتیاط است و مثلا اگر دست خانم ببرد و احتمال عفونت باشد احتیاط می‌کند که مبادا دارو برای شیر بچه مضر باشد. بعد از این چند هفته اول که خیلی حساس است باز هم این خانم تا دو سال که به بچه شیر می‌دهد همچنان باید باید‌ها و نباید‌ها را رعایت کند.

وی خاطرنشان می‌کند: برخی از زنان در دوران شیردهی عادت ماهیانه هم نمی‌شوند. تغییرات هورمونی همچنان پا برجا است و نیاز به کنترل و مراقبت دارد، حتی گاهی به دارو درمانی احتیاج دارد، مادر در این دوران به مکمل‌های غذایی دارد، به عنوان مثال کلسیم مورد نیاز مادر شیرده بیشتر از یک فرد غیر شیرده است.

این متخصص زنان اظهار می‌کند: بحث پیشگیری از بارداری مجدد در این دوران مهم است زوجین باید توجه کنند که در شش ماهه اول که مادر همچنان در حال شیردهی است حاملگی مجددی رخ ندهد تا مادر بتواند وظیفه‌ای که در مقابل آن بچه دارد را به نحو احسن انجام دهد. خانمی که زایمان طبیعی کرده است می‌تواند زودتر باردار شود و خانمی که سزارین شده است بخاطر جوش خوردن بخیه‌ها باید کمی فاصله بیندازد. همچنین برای رابطه جنسی تا تریم بافت‌ها و زخم‌ها حدود ۴٠ روزی محدودیت قائل می‌شویم، ولی بعد از آن هیچ محدودیتی وجود ندارد.

وی توضیح می‌دهد: از قدیم گفته‌اند بچه از شیره جان مادر تغذیه می‌کند چه بچه‌ای که شیر می‌خورد و چه بچه‌ای که در شکم مادر است. بچه باید شیر مادر را به نحو کافی بخورد به‌گونه‌ای که هم از نظر روانی و هم از نظر جسمی تأمین شود، یعنی مثلا بچه‌ای که بالای یک‎سال است دیگر نیاز غذایی به شیر مادر ندارد، ولی هنوز نیاز عاطفی دارد که تا یک‎سال و نیم، دوسال به مادرش وصل باشد.

عشوری مقدم در ادامه عنوان می‌کند: ترجیحا بارداری در فاز یک‌سال و نیم اول اتفاق نیفتد که مادر هم فرصت ترمیم منابع خودش را داشته باشد. فردی که زایمان طبیعی می‌کند می‌تواند خیلی زودتر مثلا بعد از یک سالگی برای بارداری مجدد اقدام کند، ولی کسی که سزارین شده ترجیح ما این است که تا ١٨ ماه برای بارداری مجدد صبر کند. مطالعات مختلف عدد‌های متفاوتی را نشان می‌دهد، ولی اگر فاصله زمانی بین بچه‌ها معقول و منطقی باشد هم برای رشد خودشان خوب است و هم برای مادر، اما نباید از یک حدی کمتر باشد.

این متخصص زنان اضافه می‌کند: برخی هم معتقدند فاصله بین تولد بچه‌ها اگر حدود ٣ سال باشد خیلی خوب است این یعنی خانمی وقتی بچه اش دو ساله شد برای بارداری مجدد اقدام کند که بچه هم شیرش را کامل خورده باشد.

 

منبع: جامعه ۲۴

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت کیا اپتیما، اسپورتیج و سراتو در بازار ایران + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت ماشین های لوکس لکسوس در بازار ایران + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

ترانس افغان، خطری بیخ گوش ایران

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

اولین فیلم از مراسم ازدواج شیدا خلیق با کیوان ساکت‌اف با حضور سلبریتی‌ها

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جنیفر لوپز با این عکس به شایعات اخیر پایان داد

حساب سهام عدالتی‌ها اول خرداد پر می‌شود

قیمت رهن و اجاره خانه در نواب تهران + جدول

استقلال و تراکتور محکوم شدند

درخواست جلسه فوق‌العاده مجلس برای وضعیت بحرانی بورس

برای خرید خانه در اراک چقدر باید هزینه کرد؟ + جدول

امنیت شغلی کارگران چگونه تامین می شود؟

جدیدترین قیمت خانه از ستارخان و مرزداران تا شهرک غرب + جدول

کاهش ۶ هزار و ۳۱۲ واحدی شاخص کل بورس

پایان یک شایعه؛ همسر مارال بنی آدم به تمام حرف و حدیث‌ها پایان داد + عکس

یارانه کالابرگ تمدید شد؟

قیمت خانه و نرخ اجاره در محبوب‌ترین محله‌های غرب پایتخت

پایه سنوات کارگران چقدر است ؟

متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان با منابع جدید

تخصیص ۳۵ هزارمیلیارد ریال سود به اعضای صندوق ذخیره فرهنگیان

امیر تتلو به حبس محکوم شد

متهم فراری از سوئد اخراج و در ایران دستگیر شد

سیاست پولی بانک مرکزی ترکیه چگونه خواهد بود؟

فرونشست به نقش رستم رسید + ویدیو

فیلم/ سیل یک گله گوسفند را در خراسان برد

جدیدترین قیمت خانه در چیتگر و آبشار و منطقه ۲۲ + جدول

سرگردانی تتر با بلاتکلیفی دلار در ایران

کدام خودرو‌های برقی در سامانه عرضه می شوند؟

قیمت لوازم خانگی در سال ۱۴۰۳ تغییر کرد؟

آشفته بازار دندانپزشکی؛ بحران سلامت دندان با تعرفه‌های سلیقه‌ای و هزینه‌های کمرشکن

مصائب تخت جمشید؛ تراژدی بنایی تاریخی در بحران فرونشست و قارچ زدگی + ویدیو

چابهار معدن طلای ایران

فیلم/دلار در سراشیبی قیمت؛ در فردوسی چه خبر است؟

مسیر قیمتی گوشت قرمز به کجا ختم می‌شود؟

موج جدید مهاجرت این بار خلبان‌های ایرانی؛ کشور‌های منطقه چقدر به خلبانان وطنی دستمزد می‌دهند؟

تلاش برای کنترل بحران در عمان؛ مذاکرات چراغ‌خاموش ایران و آمریکا در مسقط

ریزش قیمت دلار تا کجا ادامه دارد؟

مهدی کوشکی بازیگر پرحاشیه مجددا داماد شد + فیلم

چراغ سبز انتخابات آمریکا به بازار جهانی طلا

عوامل اصلی افت شاخص ارزی

مخالفت دوباره کیهان با تعطیلی شنبه‌ها

فیلم/ اعلام جزییات حکم امیر تتلو

علت خشک شدن ۱۶ هزار درخت در تهران چه بود؟

تایید مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان

پیش بینی قیمت سکه امروز ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

فیلم/دختر مورد علاقه سیروان خسروی برای ازدواج چه کسی است؟

رشد قیمت طلا و سکه در گرو دلار

بازگشت به بازار صادرات، امیدی نهفته در صنعت تایر

سهامداران بورس تهران در برزخ!

قیمت میوه در میادین تره بار + حدول

۹۰ درصد اقتصاد ایران دولتی و شبه دولتی است

قیمت کیا اپتیما، اسپورتیج و سراتو + جدول

زمان دقیق دقیق واریز حقوق بازنشستگان مشخص شد؟

اعلام زمان آغاز تعطیلی شنبه‌ها

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات