تعریف و فهرست مواد خام و نیمه خام مذکور به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای امور اقتصادی و دارائی، صنعت، معدن و تجارت و اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران تهیه میشود و ظرف مدت سه ماه پس از تصویب این قانون به تصویب هیات وزیران میرسد. "
حال که طبق تأکید قانون بودجه امسال، تعریف مواد خام و نیمه خام برای درج در فهرست جدید مالیاتی قرار است تا یکی دوماه آینده نهایی و تصویب شود، واحدهای پتروشیمی و فعالان این صنعت به تکاپو افتاده اند که ثابت کنند محصولات بالادستی پتروشیمی به علت یک مرحله تبدیل از مواد اولیه به محصول، خام محسوب نمیشود. در واقع فعالان پتروشیمی در تلاشند تا از زیر بار میلیاردها تومان مالیاتی که طبق این بند از قانون بودجه باید بپردازند، شانه خالی کنند.
در این خصوص، رئیس پشتیبانی طرحهای دفتر توسعه صنایع تکمیلی گفت: نمیتوانیم بگوییم فقط محصولی که از پالایشگاه خارج میشود خام است و محصولی که از پتروشیمی خارج میشود خام نیست، بلکه از نظر من محصولات پتروشیمی هم مواد خام محسوب میشود.
معصومه محمودی، رئیس پشتیبانی طرحهای دفتر توسعه صنایع تکمیلی در جلسه مشترک کمیسیون فنی و کمیسیون صادرات انجمن ملی صنایع پلیمر ایران که برای تعیین مصادیق مواد خام و نیمه خام تشکیل شده بود، درباره خام بودن یا خام نبودن محصولات پتروشیمی اظهار داشت: اینکه بخواهیم فقط نفت را جزو مواد خام محسوب کنیم و فرآوردههای آن را، چون فقط یک پالایشی روی آن صورت گرفته، مواد خام به حساب نیاوریم منطقی نیست.
بیشتربخوانید:جلوگیری از خامفروشی
محمودی با بیان اینکه "فکر نمیکنم به راحتی بتوان محصولات پتروشیمی را مواد نیمه خام تعریف کرد و بنظر من این محصولات نیز مواد خام محسوب میشوند"، گفت: از آنجایی که صادرات محصولات پتروشیمی برای کشور ارزآوری دارد، پتروشیمیها به صادرات تشویق هم میشوند، ضمن اینکه خیلی از این پتروشیمیها مجبور به تامین مبالغ خاص ارزی برای بودجه کشور و در نتیجه ناچار به صادرات هستند، بنابراین اگر اینها را مجبور به پرداخت مالیات هم کنیم شرایط خیلی وخیم میشود.
اگرچه رئیس پشتیبانی طرحهای دفتر توسعه صنایع تکمیلی در سخنان خود نسبت به تعیین مالیات بر صادرات محصولات بالادستی پتروشیمی، اعلام مخالفت کرده، اما در تعیین ملاک خام بودن یا نبودن این محصولات، محصولات پتروشیمی را که بدون وارد شدن به زنجیره ارزش، صادر میشوند، در زمره محصولات خام دانسته است.
از اینرو، اخذ مالیات از صادرات محصولات بالادستی صنعت پتروشیمی، میتواند ابزاری برای سرمایه گذاری در تکمیل زنجیره ارزش و تولید محصولات تکمیلی صنعت پتروشیمی در داخل کشور شود و هزاران ایجاد شغل و درآمدزایی سرشار ملی نتیجه این پروسه خواهد بود.