تاریخ انتشار: ۱۱:۵۹ - ۲۸ خرداد ۱۴۰۰
نماینده سابق ایران در اوپک در گفتگو با اقتصاد ۲۴

برای افزایش تولید نفت باید به دنبال مخازن جدید باشیم / مخازن ۴۰ ساله پاسخگوی افزایش تولید نیست

یک کارشناس صنعت نفت معتقد است؛ مخازن قدیمی امکان افزایش تولید نفت را ندارند. پس یا باید بدنبال مخازن جدید باشند و یا ارزآوری با صادرات محصولات نفتی را افزایش دهند.

اقتصاد۲۴-  تاکید بیژن زنگنه، وزیر نفت بر تولید روزانه ۶.۵ میلیون بشکه نفت موضوعی است که همچنان بحث برانگیز است، به خصوص که اکنون در آستانه احیای برجام قرار داریم.

ایران توان افزایش تولیدنفت را دارد ؟

سیدمحمد علی خطیبی نماینده سابق ایران در اوپک با توجه به شرایط بازار نفت به ابعاد مختلف این موضوع پرداخت و درگفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: ایران از منابع غنی خدادادی انرژی (نفت، گازو...) برخوردار است ومانعی برای افزایش تولید نیست.

وی ادامه داد: نمی‌توان این منابع انرژی با ارزش را بلا استفاده گذاشت. قطعاً باید از این منابع استفاده بهینه شود. تولید و استفاده ازاین منابع پُر ارزش به درستی در اولویت برنامه‌ها قرار نگرفته است. تا کنون این انرژی‌ به صورت خام فروخته شده و دیگرکشور‌ها تبدیل به محصولات کرده و در نهایت دوباره به خود ما فروخته اند.

به گفته نماینده سابق ایران در اوپک؛ افزایش تولید نفت تنها راه چاره نیست. چراکه این نحوه از مدیریت انرژی در مدت زمان کوتاه پاسخگو است. قطعاً کشوری که دارای ظرفیت‌های خوب نفت و گازمی باشد در مرحله نخست برای تأمین نیاز داخل و درمرحله بعدصادرات و تبدیل به ارزباید برنامه مدون و طولانی داشته باشد.

خطیبی گفت: از این منابع انرژی موجود در کشور باید حداکثر استفاده شود. ضرورت تبدیل این منابع به محصولات با ارزش و با کیفیت و با ارزش افزوده بالا و در نهایت صادرات این محصولات راهی برای دستیابی به ارزش افزوده بالاتر و تولید مقرون به صرفه‌تر است.

نماینده سابق ایران در اوپک تأکیدداشت: باید در نظر گرفته شود کشور ظرفیت خاصی در تولید انرژی‌های فسیلی دارد. اما با مخازن موجود قدیمی در کشور امکان تولید ۴ میلیون بشکه نفت در روز وجود ندارد!

به گفته خطیبی؛ اگر در سال‌های گذشته کشور باعدم افزایش تولید نفت مواجه شده تنها به دلیل ضعف‌های زیاد در تأمین ظرفیت فنی دراین بخش می‌باشد. اگر غیر از این بود طی این سال‌ها براحتی افزایش تولید نفت انجام می‌شد.

نماینده سابق ایران در سازمان کشور‌های صادرکننده نفت گفت: برای افزایش تولیدنفت نیاز به ارتقا و توسعه فنی در این صنعت است. درراستای افزایش تولید نفت نمی‌توان به مسائل فنی آن توجه نداشت. مخازن پس از گذشت سال‌ها به خاطر عمر بالا دچار کاهش تولید می‌شوندو این موضوع نیاز به روز رسانی، ارتقا دستگاه‌ها و مخازن دارد.

خطیبی در پاسخ به این سوال که با واقعیت‌های موجود دراین صنعت، برداشت‌های غیر اصولی چه تأثیری بر بخش تولید و چاه‌های نفت کشور خواهدداشت؛ گفت: برداشت نفت با روش صیانتی که به‌صورت استاندارد انجام می‌شود تاثیر مخربی بر چاه نفت ندارد. موضوعی است که بیشتر کشور‌های عضو و تولید کننده نفت آن را رعایت می‌کنند.


بیشتربخوانید:سونامی انرژی در انتظار ایران


وی تصریح داشت: بحث اصلی در برداشت غیر صیانتی است. با این نوع برداشت در ازای افزایش تولید فشار زیادی به مخزن وارد می‌کند. حالا با توجه به عمر بالای مخازن نفت کشور انجام این کار بسیار ریسک بالایی دارد. این روش برای افزایش تولید آن هم از مخازن قدیمی بیش از ۴۰ ساله در ایران برای تحقق افزایش تولید بشکه‌های نفتی سیاستی اشتباه است.

وی تصریح داشت: به دلیل فشار بالایی که در نتیجه برداشت‌های غیر استاندارد از مخازن قدیمی صورت می‌گیرد عمر مخزن به شدت کاهش می‌یابد. اما راه حل دیگری برای جبران این مشکل وجوددارد؛ بدنبال مخازن جدید باشند!

ارزآوری نفتی از راه های غیر خام فروشی 

نماینده سابق ایران در اوپک با تأکید بر اینکه باید برای تولید نفت برنامه داشت گفت: شاید بظاهر تولید نفت و صادرات خام آن ارزآوری خوبی برای کشور داشته باشد، اما باید بپذیرند که این انرژی‌ها روزی پایانی دارد و از همین امروز باید برای آن فکری نو اندیشید.

خطیبی با تأکید بر اینکه امروز کشور‌های تولید کننده نفت بر این نظرند که افزایش درآمد‌های نفتی خود را از صادرات محصولات نفتی بدست بیاورند گفت:این بحث مدت هاست که در بین کشور‌های تولید کننده و غیر تولید کننده نفت مطرح است، اما برخی کشور‌ها مانند ایران تنها بدنبال فروش نفت خام می‌باشند.

وی ادامه داد: امروز با توسعه اقتصادی بیشتر کشور‌ها نیاز به محصولات نفتی افزایش داشته است. این موضوع باعث شده که سایر کشور‌ها بدنبال خرید نفت از ایران و تبدیل آن به محصولات نفتی هستند.

به گفته نماینده سابق ایران در سازمان کشور‌های صادرکننده نفت؛ متأسفانه کشورمان یکی از خریداران اصلی همین محصولات نفتی بشمار می‌آید که همان ارز بدست آمده از فروش نفت را باید برای خرید محصولات بپردازد.

ارسال نظر