تاریخ انتشار: ۰۹:۱۲ - ۳۰ فروردين ۱۴۰۰

یک میلیون بشکه نفت ایرانی در راه بازار

این روز‌ها خبر‌هایی به گوش می‌رسد، مبنی بر اینکه تولید و صادرات نفت ایران به اوج ۲ ساله خود رسیده است. اخباری که مقامات ایرانی آن‌ها را تأیید نمی‌کنند، اما منابع ثانویه گزارش می‌دهند که سال‌جاری میلادی، ارقام تولید و صادرات نفت ایران روندی صعودی را در پیش گرفته است.

یک میلیون بشکه نفت ایرانی در راه بازار

اقتصاد ۲۴- این روز‌ها خبر‌هایی به گوش می‌رسد، مبنی بر اینکه تولید و صادرات نفت ایران به اوج ۲ ساله خود رسیده است؛ یعنی از زمان بازگشت تحریم‌های امریکا تاکنون. داده‌ها رسمی نیستند و مقامات ایرانی آن‌ها را تأیید نمی‌کنند، اما منابع ثانویه براساس داده‌هایی نظیر ردیابی نفتکش‌ها و آمار گمرک مقاصد نفتی ایران گزارش می‌دهند که سال‌جاری میلادی، ارقام تولید و صادرات نفت ایران روندی صعودی را در پیش گرفته است.

برای مثال، تازه‌ترین گزارش اوپک از میزان تولید اعضا در ماه ژانویه (بهمن‌ماه - اسفندماه) از تولید نفت خام ایران در رقم ۲ میلیون و ۳۰۴ هزار بشکه در روز گزارش می‌دهد که افزایشی ۱۳۷ هزار بشکه‌ای نسبت به تولید روزانه ماه مارس دارد. اما مقصد این افزایش تولید و صادرات، کدام کشور‌ها بوده و آیا بازهم روند صعودی ادامه خواهد داشت؟

یک میلیون بشکه نفت ایران در راه چین

توان تولید نفت ایران حدود ۴ میلیون بشکه نفت در روز است و البته باید توجه کرد که تولید ۲.۳ میلیون بشکه در روز نیز رقم اعلامی منابع ثانویه است. با توجه به اینکه ایران هنوز در تحریم است و بخشی از فروش نفت در بازار خاکستری انجام می‌شود، نمی‌توان این رقم را میزان دقیق صادرات نفت ایران دانست. با این حال این اجماع وجود دارد که صادرات نفت ایران افزایش یافته و مقصد بخش قابل توجهی از این نفت نیز کشور چین بوده است.

وال استریت ژورنال در این باره اعلام کرده تولید نفت ایران در دوران تحریم‌ها به لطف رشد واردات چین تقریباً به بالاترین سطح در دو سال گذشته رسیده است.

اگرچه ارقام به‌طور رسمی ثبت نمی‌شود و مقامات ایران و چین نیز اشاره‌ای به این مراودات و مبادلات ندارند؛ اما حالا خبرگزاری اویل پرایس نیز در گزارش خود خبر می‌دهد: چین در این ماه قصد خرید یک میلیون بشکه در روز نفت خام ایران را دارد.

رویترز نیز در گزارشی به‌نقل از منابع تجاری و تحلیلگران اعلام کرده که در ماه جاری (آوریل) واردات نفت خام چین از ایران می‌تواند به یک میلیون بشکه در روز برسد که این تقریباً نیمی از صادرات عربستان سعودی به چین خواهد بود.

در گزارش قبلی رویترز نیز اشاره شده بود که چین در انتظار برداشتن تحریم‌های تهران توسط دولت بایدن است تا با بالاترین حجم، خرید نفت خام ایران را دنبال کند. در این گزارش آمده بود، حتی هند نیز برنامه‌ریزی برای خرید نفت ایران را آغاز کرده است.

البته افزایش واردات نفت چین از ایران تنها به خاطر سست شدن تحریم‌های امریکا نیست؛ چراکه شنیده می‌شود، اواخر ماه مارس، واشنگتن به چین هشدار داد که خرید نفت از ایران را متوقف کند، اما این اتفاق نیفتاده است. در همین حال چین تنها کشوری بوده که در دوران تحریم فعلی امریکا، واردات نفت از ایران را متوقف نکرده است.

سید مهدی حسینی کارشناس ارشد نفت در این باره می‌گوید: «به نظر می‌رسد که تنها دلیل چین برای خرید نفت ایران این نباشد که ایران به محموله‌های نفتی خریداری شده تخفیف می‌دهد؛ تصور می‌کنم که چین در حال بازی با کارت خرید نفت از ایران است و می‌خواهد با این کار یک بازی سیاسی نیز با امریکا انجام دهد.»


بیشتر بخوانید: فروش نفت ایران به دوران پیش از تحریم بازمی‌گردد؟


نفت ارزان یا نفت رقابتی؟

سیاست صادرات نفت در دوران تحریم این است که بازار را باید به نوعی رقابتی کرد تا خریدار بتواند چشم‌هایش را روی فشار‌های خارجی ببندد. یکی از راهکار‌ها نیز اندک تخفیف به مشتری نفتی است که البته کف مشخصی دارد. حالا رسانه‌های بین‌المللی می‌نویسند که ایران با استفاده از ابزار تخفیف در حال توسعه بازار نفت خود است؛ بویژه زمانی که قیمت نفت از ۶۶ دلار در بشکه عبور کرده و از نظر مصرف کننده به ارقام بالایی رسیده است.

در آخرین جلسه معاملاتی بازار جهانی نفت خام - روز جمعه- معاملات آتی هربشکه نفت خام برنت در نرخ ۶۶.۷۷ دلار و هر بشکه نفت خام شاخص WTI در رقم ۶۳.۱۳ انجام می‌شد. رقمی که برای خریداران چندان جذاب نیست و از قیمت‌های پایین‌تر استقبال می‌کنند.

حسینی در این خصوص توضیح می‌دهد: «این تخفیف تنها برای چین نیست و تمام مشتریان نفت ایران از آن بهره می‌برند. امری کاملاً مرسوم است و در دور قبلی تحریم‌ها نیز ما از آن استفاده می‌کردیم. براساس اصول و قواعد بازار در یک سطح معینی کشور درگیر تحریم، تخفیف به مشتریان خود می‌دهد تا برای کسی که ریسک دور زدن تحریم را می‌پذیرد، این اقدام منفعتی به همراه داشته باشد.»

این کارشناس ارشد انرژی با بیان اینکه این تخفیف به نوعی پوشش هزینه‌ها و ریسک معاملات با ایران است، ادامه می‌دهد: «در دور قبلی تحریم‌ها برای مذاکره با یک شرکت نفتی معتبر در منطقه به یکی از کشور‌های همسایه رفته بودیم تا از آن‌ها درخواست کمک برای فروش نفت کنیم. مدیر این شرکت معتبر به ما گفت نفتی را که اکنون نزدیک به ۱۰۰ دلار است می‌توانید با همین قیمت ارائه کنید و یک بشکه هم نفروشید، اما حدود ۹۰ دلار در بشکه بفروشید و سهم قابل توجهی از محموله‌های نفتی خود را به فروش برسانید. اکنون نیز خبری از نفت ارزان نیست بلکه این تخفیف برای رقابت و حضور در بازار است.»

کارشناسان بر این باورند که احتمالاً قیمت‌های کنونی نزدیک به سقف قیمت نفت در سال‌جاری میلادی خواهد بود؛ چراکه اوپک پلاس به‌دنبال احیای نسبی تولید خود خواهد بود. به‌طوری که معاون نخست‌وزیر روسیه اعلام کرده است که کشور‌های عضو اوپک پلاس در ماه‌های مه تا ژوئیه عرضه نفت خود را بتدریج احیا می‌کنند و معنای آن افزایش عرضه نفت است. اگرچه واکسیناسیون برای بیماری کرونا در حال انجام و تقاضا نیز در حال رشد است، اما افزایش عرضه نیز بزودی اتفاق خواهد افتاد. حتی برخی از تحلیلگران از احتمال شکل‌گیری مجدد جنگ قیمتی میان تولیدکنندگان خبر می‌دهند.

در این راستا، ریستاد انرژی با اشاره به جهش اخیر صادرات نفت خام ایران، بویژه به چین؛ افزایش موجودی نفت در بازار؛ تلاش روسیه و برخی از اعضای اوپک پلاس برای افزایش تولید نفت و مبهم بودن آینده تقاضای نفت احتمال داده است که بزودی شاهد ضعف در بازار نفت خواهیم بود.

در نگاهی بلندمدت تر، وود مکنزی نیز گزارش می‌دهد که احتمالاً در اواخر دهه جاری میلادی، قیمت نفت تحت سناریو‌گذار انرژی به ۴۰ دلار در بشکه سقوط می‌کند و انتظار می‌رود که در ۲۰۵۰ قیمت نفت از ۶۶ دلار فعلی به بشکه‌ای ۱۰ دلار برسد، چراکه تقاضا از ۱۰۰ میلیون بشکه فعلی به ۳۵ میلیون بشکه در روز سقوط خواهد کرد. این ارقام از فرصت محدود تولیدکنندگان نفت خام برای کسب سود و درآمد خبر می‌دهد.

بزرگترین صادرکنندگان نفت به چین.

اما افزایش واردات نفت ایران به چین بر سهم بازار کدام کشور‌ها اثر گذاشت؟ بررسی‌ها نشان می‌دهد که این افزایش صادرات بر سهم بازار عربستان سعودی تأثیری نداشته است چراکه این کشور به‌عنوان بزرگترین صادرکننده نفت به چین، به پالایشگاه‌های دولتی و پالایشگاه‌های خصوصی بزرگ نفت می‌فروشد. رویترز در گزارشی می‌نویسد: انتظار می‌رود خرید نفت چین از ایران ادامه پیدا کند، زیرا شرکت‌های خصوصی با فشار سیاسی چندانی برای رها کردن این خرید جذاب روبه‌رو نیستند.

اطلاعات رسمی گمرک چین، نشان می‌دهد که واردات نفت خام این کشور ماه گذشته روزانه ۱۱.۶۹ میلیون بشکه بوده که نسبت به سال گذشته ۲۱ درصد افزایش داشته است. البته گفته می‌شود که این محاسبات شامل نفت ایران نبوده است.

رویترز در گزارشی دیگر می‌نویسد که افزایش عرضه نفت ایران به چین بازار نفت برزیل، آنگولا و روسیه را تحت تأثیر قرار داده و بخشی از این بازار نیز پیش از تحریم‌ها متعلق به خود ایران بوده است.

داده‌ها نشان می‌دهد که به ترتیب روسیه، عربستان سعودی، عراق و عمان ۴ صادرکننده رسمی نخست به چین بوده‌اند و احتمالاً ایران پس از این ۴ کشور قرار می‌گیرد که البته در داده‌های رسمی نامی از آن نیست.

شمارش معکوس برای ورود یک میلیون بشکه نفت ایران به بازار

مشخص نیست که مذاکرات برجامی ایران و امریکا چه زمانی به نتیجه می‌رسد، اما هم چاه‌های نفت ایران آماده افزایش تولید هستند و هم ایران ذخایر نفتی قابل توجهی برای عرضه نفت به بازار دارد. اکنون یک چشم بازار به نفت ایران است و «مارکت واچ» در این باره می‌نویسد که یک میلیون بشکه نفت ایران آماده بازگشت فوری به بازار جهانی نفت است.

حالا باید منتظر ماند و دید که آیا این بازگشت به دوران رشد تقاضا (به سبب احیای تقاضای از دست رفته در دوران همه‌گیری کرونا) برمی‌خورد یا زودتر از آن اتفاق می‌افتد.

منبع: روزنامه ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

عکس/ باغ‌نشینی بهاره رهنما در اصفهان

عکس/یانگوم در کنار پدر و مادر واقعی‌اش

واردات خودرو قیمت‌ها را افزایش می‌دهد!/ مردم به جایی رسانده‌اند که خودروی اسقاطی خارجی را به خودروی ملی ترجیح می‌دهند!

اینجا کسی به فکر مستاجر‌ها نیست/ افزایش ۴۰ درصدی اجاره بها از فرودین ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳

۲۰ نکته درباره حواشی سریال هفت سر اژد‌ها

بازیگر پیش از انقلاب و مادر لیلا حاتمی درگذشت

عکس/ شایعه فوت بازیگر زن مشهور قبل از انقلاب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تتر چیست و چرا جای دلار را در ایران گرفته است؟

برای درمان نفخ شکم این داروی گیاهی را مصرف کنید

تمرین‌هایی برای تقویت حافظه و تمرکز

کشف بهترین راه برای افزایش طول عمر

بهترین زمان مصرف دانه چیا

از گران کردن بنزین تا واردات خودروهای دست دوم؛ راه حل ناترازی بنزین چیست؟/ متهمان اصلی معضل بنزین در ایران

فیلم/ سکانسی از بازی زری خوشکام در سریال هزار دستان علی حاتمی

ورود سامانه جدید بارشی به کشور

فیلم/ لحظه انفجار ایستگاه فشار قوی برق در کوهسنگی مشهد

شمار جانباختگان سیل در خراسان رضوی به ۱۲ تن رسید

پرونده فساد بزرگ فوتبال علنی شد

فیلم/ لحظه ترور یکی دیگر از رهبران حماس در البقاع لبنان

شهادت یکی از فرماندهان حماس در حمله پهپادی اسراییل در لبنان

فیلم/ انتقاد تند رضا رشیدپور درباره ممنوعیت اجرای DJ در رستوران‌های کیش

فیلم/ تخلیه برخی منازل در هاشمیه مشهد

فیلم/ ادعای عجیب کارشناس شبکه اینترنشنال درباره دلیل پاسخ‌ندادن اسراییل به حمله ایران

واکنش بیمارستان طالقانی به خبر خودداری از پذیرش مددجویان زندان اوین

پزشکان بدون کارتخوان متخلفند

نخستین پیشنهاد تمدید برای ستاره پرسپولیس

بازگشت حسن یزدانی به تیم ملی

با ارزان‌ترین سلاح پهپادکُش آشنا شوید: هر شلیک ۷هزار تومان

زری خوشکام: سی سال ممنوع‌الکارم کردند/ علی حاتمی را دق دادند

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس: لایحه حجاب گنجینه‌ای از جواهرات است

صعود نوشاد عالمیان از مرحله گروهی تنیس روی میز انتخابی المپیک

امام جمعه کرج: شعار فرزند کمتر، زندگی بهتر صهیونیستی بود

فیلم/ اقدام عجیب فرماندار مشهد در اوج بحران سیل

محور کندوان-کرج یک‌طرفه شد

جنیفرلوپز و بن افلک جدا شدند

پست فلسفی علیرضا بیرانوند + عکس

آتش سوزی در تجریش تهران

هشدار سازمان هواشناسی به تهرانی‌ها

فیلم/ ویدیوی خداحافظی اشکان دژاگه با دنیای فوتبال

نخست‌وزیر اسلواکی جان سالم به در برد

قیمت شکر اعلام شد

خداداد افشاریان به سمتش بازگشت؟

فیلم/ ماجرای بازجویی و کتک‌خوردن مهران مدیری

خودروهای آفرود در معابر عمومی اجازه تردد ندارند

تکلیف افزایش حقوق بازنشستگان روشن شد

زائران ایرانی از فردا به مکه می‌روند

این داروی گیاهی نفخ شکم را فوری درمان می کند

کمبود این ویتامین باعث خواب رفتن پاها می شود

سرنوشت خانم دکتری که دستور قتل شوهرش را داد

پیش‌بینی روند مثبت بازیابی اقتصاد چین

اعلام میانگین مبلغ مالیات ستانی از بازاریان

اولین تصویر از شاخص پیش‌بینی کننده تورم در ۱۴۰۳

فیلم/ اعتراف سرباز اسرائیلی به کشتن ۱۳ کودک فلسطینی

تعطیلی شنبه‌ها فرصتی تازه برای تجارت خارجی ایران

عکس/ آرایش عجیب و نامناسب مه‌لقا باقری

سکه در مرتبه دوم افت بازدهی

بیشترین و کمترین بازدهی نماد‌های بورس در هفته چهارم اردیبهشت ۱۴۰۳