تاریخ انتشار: ۱۳:۰۷ - ۰۹ تير ۱۴۰۰
درگفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد؛

برنامه تولید ۶.۵ میلیون بشکه‌ نفت، شعاری بود که زنگنه پشت آن قرار گرفت/ افزایش تولید نفت به ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد

تحلیلگر مسائل نفتی معتقد است؛ گمراهی مردم از مسیر اصلی توسعه راهی برای جبران اهمال کاری وزیر در صنعت نفت است. تولید ۶.۵ میلیون بشکه‌ای نفت زمانی قابل تحقق است که تجهیزات دراین صنعت تابع استاندارد‌های جهانی به روز وتکنولوژی به همراه سرمایه گذار وارد این صنعت شود.

اقتصاد۲۴- راز وعده افزایش تولید نفت از سوی ژنرال نفتی ایران در این روز‌های پایانی عمر دولت دوازدهم همچنان در ابهام باقی مانده است.

وزیر نفت در حالی برنامه تولید ۶.۵ میلیون بشکه‌ای نفت را به دولت بعد توصیه کرده است که نه تنها وعده تولید ۵ میلیون بشکه‌ای خود در سال ۹۲ بلکه برنامه سال‌های ۹۸ و ۹۹ را نیز محقق نکرد.

در همین رابطه محمدعلی صادقی، کارشناس حوزه نفت و انرژی درگفتگو با اقتصاد۲۴ گفت: پارامتر‌هایی است که باید در زمان مشخص امکان افزایش تولیدنفت را فراهم کند.

این تحلیلگر مسائل نفتی گفت: تقاضا، پتانسیل افزایش تولید در میادین نفتی، تجهیز و به روز رسانی دستگاه‌ها، حفاری‌های جدیدنفتی و ازهمه مهمترمشارکت و حضور سرمایه گذار، اولویت‌ها برای افزایش تولید نفت است، که متأسفانه هیچ یکی از این مولفه‌ها در صنعت نفت کشور موجود نیست.

وی ادامه داد: چالش‌های سیاست داخلی، منطقه‌ای و بین المللی نیز در ادامه افزایش تولید نفت و صادرات آن دخیل است که قطعاً وزیر نفت کشورمان آن را بی تأثیر می‌داند.

به گفته صادقی؛ برنامه تولید ۶.۵ میلیون بشکه‌ای نفت تنها شعاری است که آقای زنگنه پشت آن قرار گرفته است. عملیاتی شدن این طرح حداقل ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد. رقمی که هیچ گاه صنعت نفت کشور نمی‌تواند بدون مشارکت و حضور سرمایه گذار اجرایی کند.

این کارشناس حوزه نفت و انرژی گفت: صنعت نفت ایران نه توان چنین سرمایه گذاری عظیم رادارد و نه قدرت اجرای آن را! حتماً بایدبا شرکت‌های خارجی وارد مذاکره و در نهایت مشارکت شود که این موضوع نیز به دلیل تحریم‌ها در حال حاضر تنها به عنوان یک طرح عنوان می‌شود.

وی گفت: زمانی که شرایط عادی بود (نبود تحریم وبرقراری تعادل عرضه در بازارجهانی نفت) صنعت نفت کشور هر سال ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار بشکه نفت درروز اُفت تولید داشت.

به اعتقاد صادقی؛ هرچند ساختار نفت به گونه‌ای است که نمی‌تواند به طور یکنواخت و تحت یک شرایط خاص تولید داشته باشد. اما با توجه به استمراراُفت تولید نفت باید دراین بخش سرمایه گذاری به گونه‌ای انجام بگیرد که جبران این کسری‌ها بدون اتلاف زمان و هدررفت موقعیت در بازار جهانی شود. موضوعی که تا کنون بدون درنظر گرفتن عواقب کُندی در تولید و ازدست دادن جایگاه دربازارهمچنان بدون تدبیر باقی مانده است.


بیشتربخوانید:چرا صنعت نفت ورشسکته است؟


وی ادامه داد: عمده چاه‌های نفتی ایران قدیمی است و نیاز به تکنولوژی برتر جهت بازسازی دارد. ابزاری که اکنون صنعت نفت فاقد آن است. وزیرمی بایست به جای شعار‌های تو خالی بدنبال تجهیز و به روز رسانی این صنعت می‌بود.

صادقی با اشاره به اینکه بهره برداری از یک چاه نفتی ۱۰ درصد است گفت:این در حالی است که در دنیا از همین چاه حدود ۴۰ درصد به راحتی بهره برداری می‌کنند. این یعنی عقب ماندگی صنعت نفت ایران!

این تحلیلگر صنعت نفت گفت: نبود فرآیند‌های به روز و استفاده از تکنولوژی عامل اصلی اُفت تولید در صنعت نفت کشورشده است. زمانی که عوامل افزایش تولید فراهم نمی‌شود بیان تولید۶.۵ میلیون بشکه یک حرف شانتاژی است!

وی گفت: فلات قاره ما باید روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت تولید داشته باشد. این رقم اکنون با توجه به میادین مشترک و سایرمیادین‌ها به تولید روزانه ۱۸۰ هزار بشکه رسیده است.

صادقی با بیان اینکه صنعت نفت کشورهمین قدر که بتواند میادین مشترک را حفظ کند، کارشان قابل تقدیر خواهد بود گفت: انتظارمی رفت وزیر نفت کشورمان طی سال سکانداری در این صنعت حداقل با سرمایه گذاری در ۱۹ میدان مشترک نفتی در ایران جهت حفظ منابع آن تلاش می‌کرد. موضوعی که متأسفانه مورد غفلت عمدی یا سهوی قرارگفته و صنعت نفت کشورشاهد چنین اقدام جسورانه‌ای از سوی زنگنه نبود.

این کارشناس حوزه نفت و انرژی ادامه داد: به روز رسانی تجهیزات نفتی، واردات تکنولوژی روز این صنعت، ورود و مشارکت سرمایه گذار به صنعت نفت و حفظ میادین نفتی موضوعات و اولویت‌هایی است که وزیر نفت تا کنون جدی نگرفته و هیچ یک از آن را محقق نکرده است.

صادقی با تأکید براینکه گمراهی مردم از مسیر اصلی توسعه راهی برای جبران اهمال کاری وزیر و متولیان در صنعت نفت می‌باشد گفت: تولید ۶.۵ میلیون بشکه‌ای نفت زمانی قابل تحقق است که تجهیزات دراین صنعت تابع استاندارد‌های جهانی به روز و تکنولوژی به همراه سرمایه گذار وارد کشور شود.

وی بااشاره به روی کار آمدن دولت سیزدهم گفت :دولت آینده باید با انتخاب وزیر اصلح ،صنعت نفت کشور را با یک انقلاب جدید روبرو کند و از تکرار اشتباهات گذشته و تعیین وزیری که توان اداره چنین صنعت ارزآور و مهم کشور را ندارد،بپرهیزد. 

ارسال نظر