تاریخ انتشار: ۰۹:۱۲ - ۱۵ شهريور ۱۴۰۰

میرکاظمی درباره آینده اقتصاد و بودجه ۱۴۰۱

اخبار مربوط به بودجه اخبار جذاب بخش اقتصادی هستند؛ به‌ویژه آنکه حالا که ریاست آقای میرکاظمی بر سازمان برنامه و بودجه بر جذابیت آن هم افزوده است.

اقتصاد۲۴ -البته میرکاظمی تا حالا آن‌چنان که از توانایی‌هایش برمی‌آید، به جذابیت بودجه دامن نزده است و همه را منتظر گذاشته. در تازه‌ترین اظهارات، میرکاظمی حرف‌هایی زد که عموما بدیهیات است. مثلا گفت «اولویت اصلی کشور درست‌شدن اقتصاد است».

میرکاظمی در نشستی با حضور رؤسای سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌ها همچنین گفت: «بودجه، شکل‌دهنده اقتصاد است». میرکاظمی پیش‌از‌این نیز حرف‌هایی زد که به نسبت توانایی‌های خودش کمی از سطح انتظار پایین‌تر است.

جدای از این حرف‌ها هنوز دقیقا مشخص نیست می‌خواهد با بودجه چه کار کند. یکی مسئله بودجه امسال که با کسری کم‌سابقه مخصوصا از محل درآمد‌های نفتی روبه‌رو است و حتی دوستی او با وزیر نفت هم بعید است باعث شود درآمد نفتی با پیش‌بینی متوسط ۲.۳ میلیون بشکه فروش نفت در روز محقق شود؛ چون تا به حال که ۶۵۰ هزار بشکه در روز نفروخته‌ایم.

میرکاظمی کار خود را با تعداد بسیار زیادی سؤال پشت سر هم آغاز کرد و احتمالا کم‌کم به پاسخ آن سؤالات خواهد پرداخت.

سؤالات مسلسلی او به این قرار بود: «آیا ما توانسته‌ایم به اهداف برنامه پنج‌ساله برسیم؟ علت این عدم تحقق‌ها چیست؟ اشکال کار کجاست؟ چرا منابع و اثرات آن در جامعه ما کمتر دیده می‌شود؟ آیا در چند سال گذشته توانستیم رشد کنیم؟ چرا رشد نکرده‌ایم؟ آیا نباید آسیب‌شناسی کنیم؟ در ۴۲ سال گذشته شرایط مختلفی مانند افزایش و کاهش قیمت نفت، تحریم، تغییر دولت‌ها و... داشته‌ایم، مشکل کجاست؟ آیا قبول داریم که مشکل داریم و باید تغییر ایجاد کنیم؟ آیا امکان تغییر وجود دارد؟».


بیشتر بخوانید: تدبیر دولت سیزدهم برای بازگشت تعادل بودجه‌ای چیست؟


البته در همان آغاز او راه‌حل خود را سربسته ارائه داد و گفت: «ادامه روند گذشته برای امروز پاسخ‌گو نیست، باید تجدید‌نظر جدی انجام شود.... اگر تغییر اساسی بدهیم، می‌توانیم به اثربخش‌بودن آن امیدوار باشیم» و کمی از روحیه انقلابی خود را آشکار کرد؛ اما به شکل کلی این انتظاری نیست که از میرکاظمی داریم؛ هرچند گفته باشد: «در این سازمان باید ریل را عوض کرد؛ چراکه این ریل درستی نیست. ما یک سازمان انقلابی در تراز انقلاب باید داشته باشیم تا بتوانیم جلوی ناملایماتی را که در آینده اتفاق می‌افتد، بگیریم».

در جلسه روز شنبه نیز رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به اینکه در شرف تدوین برنامه هفتم توسعه هستیم، گفت: «تغییر، یک ضرورت است و این تغییر باید عاقلانه و همراه با برنامه باشد. بر سیاست اقتصاد مقاومتی استفاده بهینه از منابع تأکید شده است»؛ و احتمالا هنگامی که بار دیگر اشاره به ضرورت تغییر کرد، رؤسای سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌ها کمی نگران شغل و درآمد آینده خود شدند.

میرکاظمی در ادامه گفت: «هر جای کشور موضوعات با حساسیت دنبال شده و مشکلات مورد رصد و پیگیری قرار گرفته، به نتیجه مطلوب رسیده‌ایم. در برنامه ۱۴۰۱ تأکید اصلی بر تحقق رشد اقتصادی است و سهم هر‌یک از بخش‌ها را مشخص و برای آن منبع در نظر می‌گیریم؛ به طوری که قابل رصد و متضمن تحقق اهداف عالی اقتصاد باشد».

او با بیان اینکه در برنامه و بودجه سال آینده حساسیت روی درآمد نیز افزایش خواهد یافت، گفت: «باید مدیران ما نسبت به درآمد دستگاه‌ها، استان و شهرستان‌ها حساس باشند و هنر مدیر این است که جذب منابع کند. انجام برخی پروژه‌ها در سطح کشور باید از طریق فاینانس داخلی و خارجی صورت گیرد و همه در قبال این برنامه مسئولیت پیدا می‌کنند».

حساسیت در دنبال‌کردن و تغییر کلماتی هستند که از میرکاظمی انتظار می‌رود؛ اما درباره رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۱ توضیح کافی نداد. معاون رئیس‌جمهور تنها گفت: «تنظیم بودجه ۱۴۰۱ را بر‌اساس مقتضیات کشور، اسناد بالادستی و توجه ویژه به برنامه در دستور کار داریم».

او گفت بودجه، شکل‌دهنده اقتصاد و ضمانت‌کننده اهداف عالی کشور است: «فرمایشات مقام معظم رهبری و اسناد بالا‌دستی، تأکید بر تغییر ساختار و اثربخش‌کردن بودجه دارند؛ بنابراین ادامه روند فعلی به مصلحت کشور نیست و باید در ساختار بودجه بازنگری شود. شروع دولت سیزدهم بهترین فرصت است تا ایده‌های منطبق بر اسناد را به روش‌های اجرائی تبدیل کنیم».

او قبلا هم به نواقص بودجه ۱۴۰۱ اشاره کرده بود: «بودجه سال ۱۴۰۰، اساسا متناسب طراحی نشده است و اگر بخواهیم طبق روال، در سال آینده هم ضریبی را بر بودجه امسال اضافه و بودجه سال ۱۴۰۱ را تدوین کنیم، مشکل جدی خواهیم داشت».

میرکاظمی آخر کار برای اینکه از نگرانی شغلی همکارانش بکاهد، گفت: «حتما باید به گونه‌ای حرکت کنیم که فشار زندگی مردم کمتر شود. باید درآمد خانوار را بالا ببریم و ما می‌توانیم منابع را اثربخش کنیم و این به دست شما همکاران در سازمان انجام می‌شود»؛ اما اینکه دقیقا می‌خواهد چه کار کند، هیچ‌کس نمی‌داند.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر