اقتصاد ۲۴-وزرای دارایی اتحادیه اروپا در پایان نشست روز سهشنبه خود در لوکزامبورگ بار دیگر با قرار گرفتن ترکیه در فهرست گریزگاههای مالیاتی مخالفت کردند و تنها دو روز پس از انتشار اسناد پاندورا به خروج آنگویلا، دومینیکا و جزایر سیشل از فهرست سیاه اتحادیه رای دادند.
در این نشست که در غیاب ووپه هوکسترا، وزیر دارایی هلند که بر پایه اسناد پاندورا با سرمایهگذاری در شرکتی واقع در جزایر ویرجین بریتانیا به فرار مالیاتی متهم شده، برگزار شد، فهرست سیاه اتحادیه اروپا به ۹ منطقه جهان از جمله جزایر ساموآی آمریکا، فیجی، گوام، ساموآ، ترینیداد و توباگو، جزایر ویرجین ایالات متحده، وانواتو، پالائو و پاناما محدود شد.
فهرست سیاه گریزگاهها یا بهشتهای مالیاتی ابزاری است که اتحادیه اروپا در دسامبر ۲۰۱۷ و پس از انتشار چنین رسوایی مالیاتی از جمله «اسناد پاناما» با هدف مبارزه با فرار مالیاتی شرکتهای چند ملیتی و ثروتمندان جهان طراحی شد تا با وضع تحریمهایی علیه کشورهای حاضر در این فهرست آنها را به شفافسازی اطلاعات مالیاتی وادار کند.
بیشتر بخوانید: تبدیل تاریکخانه مجلس به اتاق شیشهای با فرمول شفافیت آرا
با این حال، سازمان غیر دولتی آکسفام با اشاره به محتوای اسناد پاندورا که گویای نقش جزایر سیشل در فرارهای مالیاتی گسترده است، فهرست سیاه اتحادیه اروپا را یک «شوخی» توصیف کرد.
اسناد پاندورا که روز یکشنبه و با همکاری حدود ۶۰۰ روزنامهنگار بینالمللی تهیه شده، از گریز مالیاتی ۳۳۶ مدیر ارشد و سیاستمدار مطرح با استفاده از ثبت نزدیک به هزار شرکت در مناطقی از جمله جزایر ویرجین بریتانیا و سیشل پرده برداشت.
آکسفام یک کنفدراسیون بینالمللی متشکل از ۲۰ سازمان غیردولتی است که با همکاری شرکای خود در بیش از ۹۰ کشور جهان برای پایان دادن به بیعدالتیهای منجر به فقر، تلاش میکند.
افزون بر این، ترکیه که بارها از سوی اتحادیه اروپا به رعایت نکردن استانداردهای بینالمللی مبادله خودکار اطلاعات مالیاتی متهم شده، روز سهشنبه در فهرست سیاه اتحادیه اروپا قرار نگرفت.
بیشتر بخوانید: کنایه یک نماینده به اردوغان: ۱۵ تموز یادت رفت!
اتحادیه اروپا پیشتر از آنکارا خواسته بود تا پیش از پایان سال ۲۰۲۰ استانداردهای ابلاغی را رعایت کند، ولی ترکیه با استناد به زمانبر بودن بررسیهای لازم برای تعیین اقامتگاه مالیاتی میلیونها تبعه خود در اتحادیه اروپا، این مهلت را رعایت نکرد. عدم شفافیت اطلاعات مالیاتی اتباع ترکیه بیش از همه گریبانگیر کشورهای آلمان، اتریش، بلژیک، فرانسه و هلند شده که پنج میلیون نفر از هفت میلیون ترک ساکن در اتحادیه اروپا در این کشورها زندگی میکنند.
اتحادیه اروپا فوریه گذشته به آنکارا هشدار داد که اگر تا ماه ژوئن به تعهدات خود عمل نکند وارد فهرست سیاه این اتحادیه میشود، ولی وزرای دارایی اتحادیه اروپا در پایان نشست روز سهشنبه خود اعلام کردند: «اگرچه ترکیه باید اقدامهای بیشتری را انجام دهد، ولی در همین مدت پیشرفتهایی را در زمینه رعایت استانداردهای شفافیت مالیاتی داشته است.»
یورونیوز