تاریخ انتشار: ۱۱:۵۷ - ۱۴ مهر ۱۴۰۰

آذربایجان در چاه اسرائیل نیفتد

تنش‌ها کماکان میان جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران بر سر بسته شدن راه ارتباطی ایران با ارمنستان توسط آذربایجان ادامه دارد.

اقتصاد ۲۴-مجلس شورای اسلامی ایران نیز اخیرا اعلام کرد با هر گونه تغییر ژئوپلیتیک مرز‌های منطقه مخالف است و این موضوع خط قرمز ایران است.

آقای دکتر جلیل رحیمی جهان آبادی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در این زمینه به خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت:

هرگونه تغییرات در جغرافیای سیاسی منطقه به مجموعه‌ای از بی نظمی‌ها منجر می‌شود این بی نظمی چه در حوزه آذربایجان و ارمنستان باشد، چه در حوزه عراق و چه در حوزه افغانستان، هرگونه تغییرات سیاسی و جغرافیای سیاسی منطقه شامل تغییر مرزبندی‌ها و خطوط مرزی می‌تواند مجموعه‌ای از بی ثباتی، جنگ و ناامنی را به وجود بیاورد اگر به تاریخ اروپا نگاه کنیم جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم با همین تنش‌ها و چالش‌ها و تلاش برای تغییر خطوط مرزی و همسان سازی خطوط مرزی با پراکندگی قومی شروع شد.


بیشتر بخوانید: وضعیت حق‌آبه ایران از رودخانه مرزی ارس و سدسازی کشور‌های همسایه/ هیچ مذاکره و پروتکل آبی بین ایران، آذربایجان و ترکیه وجود ندارد

جنگ جهانی اول با ترور ولیعهد اتریش توسط یک صرب افراطی شروع شد و جنگ جهانی دوم نیز به دلیل تلاش‌های هیتلر برای هماهنگ کردن مرز‌های سیاسی آلمان با پراکندگی قوم ژرمن آغاز شد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی دامن زدن به مسائل قومی، تغییرات سیاسی در مرز‌ها و دستکاری در ژئوپلتیک منطقه را بشدت خطرناک دانست و بیان کرد:

کسانی که این چاه را می‌کنند خود قطعاً در قعر آن خواهند بود و آسیب جدی می‌بینند به هر کدام از کشور‌های منطقه نگاه کنیم هم تنوع قومی دارند و هم مرز بندی‌های سیاسی آن‌ها با مرزبندی‌های قومیتی تطابق ندارد در نتیجه این زمینه و استعداد بروز تنش در همه کشور‌ها موجود است آنچه را ما در مجلس شورای اسلامی به آن اعتقاد راسخ داریم این است که نباید کشور‌های همسایه به دنبال این تغییرات باشند این تغییرات می‌تواند آسیب زا باشد، چه آذربایجان علیه ارمنستان و چه ترکیه علیه کشور دیگر و یا چه کشوری دیگر علیه ترکیه و آذربایجان این کار را انجام دهد.
به همان اندازه که تمامیت ارضی عراق و ارمنستان برای ما اهمیت دارد تمامیت ارضی ترکیه و آذربایجان نیز به عنوان کشور‌های اسلامی و دارای روابط با ما برای ما مهم است به همین دلیل سیاست منطقه‌ای و اصولی جمهوری اسلامی ایران نسبت به همه کشور‌های همسایه حفظ تمامیت ارضی، دوری از تنش‌های مرزی، قومی و مذهبی و روی آوردن به نوعی ثبات و صلح در منطقه است.


بیشتر بخوانید: حق ایران در مطالبه اراضی تاریخی خود


وی افزود: اگر به پیشینه‌ی ایران نگاه کنیم حتی زمانی که صدام حسین کویت را اشغال کرد علیرغم اینکه کویت از حامیان صدام در جنگ علیه ایران بود بازهم ما از تمامیت ارضی کویت حمایت کردیم و اکنون در تحولات افغانستان همین سیاست را داریم و در تحولات آذربایجان نیز همین اعتقاد را داریم، امیدواریم آذربایجان و ترکیه دچار خطای محاسباتی در منطقه نشوند تا بخواهند با این تغییرات مرزبندی‌های مذهبی، سیاسی و قومی تنش را در این منطقه ایجاد کنند چرا که اگر تنش ایجاد شود قطعاً به امنیت، توسعه و پیشرفت همه کشور‌های منطقه آسیب می‌زند.

آقای دکتر جلیل رحیمی جهان آبادی ضمن تاکید بر سیاست ایران هراسی اسرائیل در خاورمیانه اظهار داشت:

یکی از سیاست‌ها و راهبرد‌های اساسی اسرائیل ایران هراسی در خاورمیانه است، اسرائیل علی رغم اینکه خود سلاح اتمی دارد ایران را متهم به فعالیت‌های اتمی می‌کند و علیرغم اینکه خود اشغال کننده خاک لبنان، مصر، اردن و سوریه است ایران را متهم به دخالت در امور دیگران می‌کند چرا که اسرائیل در انزوا قرار دارد و در سراشیبی سقوط قرار گرفته.

اسرائیل پس از سال‌ها احساس می‌کند مشروعیت مردمی و مشروعیت بین‌المللی ندارد، اسرائیلی‌ها سیاست اساسی خود مبنی بر ایجاد اختلاف میان ایران با عربستان، ایران با آذربایجان و ایران با ترکیه را دارند تا بتوانند از طریق این ترس و آشوب در این کشور‌ها نفوذ کنند و شرایط خود را بهبود ببخشند.

سیاست اسرائیل به منافع آذربایجان آسیب می‌زند، آذربایجان کشوری است که با ما هم دین، هم باور، هم فرهنگ و هم تاریخ است نگاه ما به آذربایجان مانند بخش‌هایی از یک کتاب است که بخشی از صفحات آن ما هستیم و بخشی از صفحات آن آذربایجان است همین نگاه را به افغانستان، آسیای مرکزی، قفقاز و سایر بخش‌های منطقه داریم، ما در کنار هم معنا و مفهوم پیدا می‌کنیم، توقع نداریم کشوری مانند آذربایجان که همسایه ما است تحت تاثیر القائات اسرائیلی‌ها که در سابقه و پیشینه‌ای جز ایجاد تنش، جنگ، اشغال، ترور و آسیب زدن به دیگران و دخالت در امور دیگران ندارند قرار بگیرد


بیشتر بخوانید: بحران قره‌باغ؛ اهرمی برای فشردن گلوی صادرات انرژی ایران


مردم ما به عنوان بخشی از تاریخ و فرهنگ مشترک خود کشور آذربایجان را می‌بینند و دوست نداریم میان ما با آذربایجان یا ترکیه تنش ایجاد شود و امیدواریم آن‌ها نیز رفتار عاقلانه با درکی درست نشان دهند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی راه حل تنش آذربایجان را گفتگو عنوان کرد و افزود:
من بر این باورم تنش آذربایجان باید از طریق گفتگو حل شود دو کشور همسایه، همزبان، هم فرهنگ و هم تاریخ هستیم و می‌توانیم مشکلات خود را از طریق گفتگو حل کنیم آنچه را ما می‌خواهیم خیر و صلاح آذربایجان و منطقه است اگر کسی واقعاً جز این را به آذربایجان توصیه می‌کند خیرخواه مردم آذربایجان نیست.

هنگامی که صدام حسین به ایران حمله کرد در صدد جابجا کردن مرز‌های خوزستان بود، اما اکنون باید نگریست که صدام حسین و دولت او کجاست.
جمهوری آذربایجان باید از تاریخ منطقه درس بگیرد، جمهوری اسلامی ایران امنیت کشور‌های همسایه را امنیت خود می‌داند، اما لازمه‌ی آن این است که هیئت حاکمه‌ی آذربایجان درک درست تری از تحولات منطقه داشته باشد و در چاهی که رژیم صهیونیستی برای منطقه کنده نیافتند.

اسپوتنیک

ارسال نظر