تاریخ انتشار: ۰۹:۳۳ - ۲۱ مهر ۱۴۰۰
اقدامی برای توقف قاچاق زعفران به افغانستان نمی‌شود

هزاران کیلو زعفران انبار شده است

  عضو هیات رییسه شورای ملی زعفران اظهار داشت: در حال حاضر در چندین انبار که دولت نیز از آن‌ها آگاه است هزاران کیلو زعفران انبار شده است

اقتصاد ۲۴ - علی حسینی درباره تاثیر خشکسالی بر میزان تولید زعفران، گفت: خشکسالی در حجم محصول مورد انتظار تاثیر خود را گذاشته است و امسال نسبت به سال گذشته تولید کمتری داریم.

وی درباره خروج زعفران به‌صورت چمدانی، بیان کرد: خروج پیاز زعفران به‌صورت چمدانی توجیه ندارد اگر کشوری بخواهد در یک هکتار زمین زعفران کشت کند حداقل به ۱۰ هزار تن پیاز زعفران نیاز دارد و این میزان پیاز زعفران را نمی‌توان با چمدان منتقل کرد.

به گفته این فعال اقتصادی، قاچاق چمدانی پیاز زعفران برای کشت تزئینی یا کشت سلیقه‌ای موضوعیت دارد.

حسینی قاچاق پیاز زعفران را یک پدیده شوم خواند و افزود: سالهاست که پیاز زعفران به کشور افغانستان قاچاق می‌شود متاسفانه برای متوقف کردن این روند اقدامی صورت نگرفته است. اگر با جدیت مانع قاچاق پیاز زعفران نشویم درسال‌های آینده شاهد رقابت‌های فشرده در تولید زعفران خواهیم بود و این مسئله به ضرر کشاورزان داخلی تمام می‌شود.

نایب رییس انجمن تولیدکنندگان زعفران خراسان جنوبی با اشاره به ناکارآمدی در مدیریت تولید و تجارت زعفران، گفت: تولید و صادرات زعفران رها شده است، برای موفقیت در این مسیر نخست در راستای توسعه تولید قدم برداریم سپس برای صادرات را گسترش بدهیم.

وی با اشاره به سنتی بودن کشت زعفران، گفت: تولید براساس معیار‌های علمی و فنی صورت نمی‌گیرد و بیشتر سلیقه‌ای است. باید پیش از تولید بدانیم چه میزان تولید خواهیم کرد و بازار‌های هدف ما کجا هستند. متاسفانه کمتر مسئولی می‌تواند پیش از تولید به این پرسش‌ها پاسخ دهد.


بیشتربخوانید:بازار زعفران تعریفی ندارد


این فعال اقتصادی با اشاره به میانگین تولید زعفران در هر هکتار، گفت: در هر هکتار حدود ۳ کیلوگرم زعفران برداشت می‌کنیم یعنی در هر متر مربع زمین ۳۰۰ میلی گرم زعفران تولید می‌شود، اما با یکسری عملیات به زراعی می‌توانیم در هر متر مربع یک گرم زعفران تولید کنیم.

حسینی بابیان اینکه امکان کشت زعفران در ۲۰ استان کشور وجود دارد، افزود: کیفیت زعفران در استان‌های مختلف متفاوت است متاسفانه هنوز نهادی مسئولیت کیفیت‌سنجی زعفران تولید شده در کشور را برعهده نگرفته است در صورتی که سنجش کیفیت زعفران در آزمایشگاه‌ها دارای اهمیت ویژه است و باید ﻛﺮﻭﺳــﻴﻦ و پیکروکروسین زعفران سنجیده شود.

این فعال اقتصادی ادامه داد: تولید زعفران در برخی از روستا‌ها و شهر‌ها توجیه اقتصادی ندارند و تولیدات آن‌ها نمی‌تواند جوابگوی انتظاری که دنیا از زعفران ایرانی را دارد بدهند.

به گفته وی، زعفران در شهرهای، چون نطنز، قم، کاشان، اصفهان، کرمان، یزد، مرند، فارس، کرمانشاه، گلستان، خراسان جنوبی و مشهد کشت می‌شود.

حسینی در پاسخ به این پرسش که در سال جاری زعفران کیلویی چند خرید وفروش خواهد شد، گفت: قیمت هنوز مشخص نشده است چراکه به تازگی وارد فصل برداشت شده‌ایم پیک برداشت بین ۵ تا ۱۰ آبان است آن زمان می‌توان درباره قیمت زعفران سخن گفت.

وی با بیان اینکه خرید تضمینی زعفران نمی‌تواند چاره‌ساز مشکلات زعفران‌کاران باشد، گفت: کشاورزان انتظار دارند اگر محصول آن‌ها فروخته نشد با نرخ تضمینی دولت آن را خریداری کند باید بگویم که این راهکار‌ها مسکن‌های موقتی برای بازگشت آرامش به بازار است و نمی‌تواند چاره‌ساز مشکلات باشد.

عضو هیات رییسه شورای ملی زعفران، با بیان اینکه ۱۰ درصد زعفران تولیدی در کشور مصرف داخلی و بقیه آن صادر می‌شود، گفت: هرساله بخشی از زعفران در نظر گرفته شده برای مصرف داخلی، رسوبی می‌شود که باید بگویم این حجم قابلیت صادرات دارد.

به گفته وی، در حال حاضر در چندین انبار که دولت نیز از آن‌ها آگاه است هزاران کیلو زعفران انبار شده است.

حسینی در پاسخ به این پرسش که آیا زعفران‌کاران افغانستان و چین می‌توانند به رقیب جدی برای ما تبدیل شوند، بیان کرد: افغانستان به‌تازگی در این مسیر وارد شده است و از آنجایی‌که سیاست منسجمی در این کشور حاکم نیست نمی‌توان به عملکرد آن‌ها اعتماد کرد. از سوی دیگر چین هم در پی کشت گلخانه‌ای است و نمی‌تواند با زعفران طبیعی ما که در اراضی کشت می‌شود رقابت کرد. باید از این فرصت به‌خوبی استفاده کنیم و یک‌تازی خود را در تولید زعفران در جهان حفظ کنیم.

منبع: ایلنا
ارسال نظر