تاریخ انتشار: ۰۹:۳۷ - ۱۱ مهر ۱۴۰۰
تولید به صرفه نیست

هرکیلو زعفران ۲۰ میلیون تومان

غلامرضا میری، رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران: علاوه بر عامل خشکسالی در یک‌سال اخیر، هزینه‌های تولید به‌شدت افزایش یافته و تولید زعفران به‌صرفه نیست

زعفران

اقتصاد ۲۴- کمتر از یک‌ماه پس از پیش‌بینی‌ها درخصوص کاهش تولید زعفران، یک خبر خوش کام زعفران‌کاران و دیگر فعالان حوزه زعفران را شیرین کرد. «بسته سیاستی حمایت از زعفران» ابلاغی وزیر جهادکشاورزی که درست در آستانه فصل برداشت زعفران به تصویب رسید، با بند‌هایی متضمن حمایت از تولیدکننده و صادرکننده، امید‌ها به بهبود شرایط تولید و صادرات کالای استراتژیک ایرانی را پررنگ کرد تا فعالان این حوزه بعد از چند سال سخت و دست‌وپنجه نرم کردن با موانع و مشکلات متعدد ازجمله تحریم، قاچاق، افت قیمت داخلی و بین‌المللی، مشکلات تعرفه‌ای کشور‌های هدف و کاهش بارندگی و خشکسالی به آینده زعفران امیدوار شوند.

طرحی که سرانجام در حال تحقق است

در مهرماه سال گذشته اعضای شورای ملی زعفران، اتحادیه صادرکنندگان، جمعی از تولیدکنندگان و برخی نمایندگان منتخب شهرستان‌های زعفران‌خیز در مجلس، گرد هم آمدند و با امضای نامه‌ای، به رعایت قیمت ۱۶‌میلیون تومانی برای هر کیلو پوشال و قیمت ۲۰ میلیون تومان برای هرکیلو نگین زعفران متعهد شدند.

در آن زمان، منتقدان با توجه به شرایط بازار داخلی و مشکلات صادراتی، تعیین این قیمت را، غیرمنطقی و بلندپروازانه توصیف کردند، اما امضاکنندگان معتقد بودند درصورت رفع موانع صادرات، تحقق زعفران ۲۰میلیونی دور از دسترس نیست. حال یکی از اصلی‌ترین مفاد بسته حمایتی دولت، تعیین قیمت ۲۰.۵ میلیون تومانی برای زعفران است.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی و عضو هیأت امنا و هیأت رئیسه شورای ملی زعفران، در گفتگو با همشهری می‌گوید: ما امیدواریم این طرح واقعا به اجرا درآید، زیرا بر این اعتقادیم اگر دولت حمایت لازم، کافی و به‌موقع را از زعفران داشته باشد، تحقق این قیمت برای زعفران دور از دسترس نیست.

علی شریعتی‌مقدم با اشاره به اینکه اعلام و ابلاغ به‌موقع این بسته حمایتی در آستانه فصل برداشت نکته بسیار مثبت این طرح است، می‌افزاید: نکته مهم‌تر این است که هرگونه حمایت و تغییر و تحولی که در زمینه زعفران انتظار داریم در دل زنجیره ارزش زعفران دیده شود تا منافع افراد فعال در این زنجیره از تولید تا فراوری تضمین شود؛ به این شکل که ارزش گل زعفران از محدوده ۱۶۰ هزار تومان پایین‌تر نیاید و تسهیلات به اندازه کافی، به‌موقع و تسهیل‌شده، به اجزای زنجیره ارزش زعفران بسته به استعداد و قدرت جذب آن‌ها پرداخت شود.

به‌گفته این فعال اقتصادی ارزش کل اقتصاد زعفران با محاسبات جدید ۱۱ هزار میلیارد تومان است و تامین و تخصیص این مبلغ با توجه به کم‌ارزش شدن ریال، کار دشواری نیست. شریعتی مقدم معتقد است تامین این تسهیلات به‌خصوص در فصل برداشت می‌تواند با ایجاد انگیزه برای فعالان این حوزه بسیار تأثیرگذار باشد و باعث شود به‌جای برنامه‌های کوتاه‌مدت با پیگیری برنامه‌های میان‌مدت زعفران به جایگاه واقعی خود نزدیک شود.

امیدواری برای رفع موانع صادرات

ایجاد پشتوانه برای حفظ ارزش پولی زعفران اگرچه همواره از مهم‌ترین خواسته‌های فعالان تولید و صادرات زعفران بوده، اما تمام درخواست آن‌ها نیست.

عضو هیأت‌رئیسه شورای ملی زعفران با اشاره به ضرورت رفع موانع صادرات این کالای استراتژیک، می‌افزاید: یکی از مهم‌ترین کار‌هایی که لازم است در حوزه زعفران انجام شود ایجاد ارزش افزوده مناسب برای این کالاست تا زعفران به جای اینکه به‌صورت ماده خام به بازار‌های واسطه مثل امارات، اسپانیا و هنگ‌کنگ فرستاده شود، به‌صورت بسته‌بندی شده و با برند‌های ایرانی به بازار‌های نهایی شامل ۱۸۰ کشور دنیا صادر شود.


بیشتربخوانید:هر ایرانی چقدر زعفران مصرف می‌کند؟


شریعتی مقدم، سیاست‌های ارزی بانک مرکزی از سال ۹۷ را اشتباهی تاریخی می‌خواند و معتقد است: حمایت از صادرکنندگان و رفع موانع صادراتی به‌گونه‌ای که در این بسته حمایتی آمده است، می‌تواند شرایط را برای شرکت‌هایی که سال‌ها در زمینه صادرات زعفران سرمایه‌گذاری کرده‌اند، اما تحت‌تأثیر سیاست‌های نادرست ارزی کمرشان شکسته است، تغییر دهد و محصولات اصیل ایرانی را از محاق خارج کند.

او توافق با بازار‌های هدف صادراتی و افزایش قدرت چانه‌زنی با کشور‌هایی مثل چین و هند را که مبادلات تجاری گسترده‌ای در زمینه اقلامی مثل چای و برنج دارند، دیگر پیش‌زمینه توسعه صادرات می‌داند و معتقد است: درصورت برقراری چنین معاهداتی امکان حضور مستقیم صادرکنندگان ایرانی در این کشور‌ها فراهم و تحقق اهداف بسته حمایتی تسهیل می‌شود.

نکات مثبت دیگر بسته حمایتی

رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان به‌ویژه در یک‌سال گذشته از خواسته‌های مهم تجار از دولت بوده است. صادرکنندگان معتقدند نه‌تن‌ها حمایت و تشویقی از سوی دولت برای ارزآوری دریافت نمی‌کنند بلکه در کنار مشکلات ناشی از تحریم، سختگیری‌های دولت در زمینه تعهدات ارزی هم سد راه توسعه صادرات شده است.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، یکی از نکات مثبت بسته حمایتی وزارت جهادکشاورزی را توجه به صادرکنندگان می‌داند. شریعتی‌مقدم می‌افزاید: در این بسته حمایتی به نوعی صادرکنندگان برای نخستین بار دیده شده‌اند و نهادسازی برای بخش تولید نیز مورد توجه قرار گرفته است، چون تولیدکنندگان تاکنون یک نهاد اجماع‌شده برای دفاع از منافع خود نداشته‌اند.

به اعتقاد او، زمان مناسب ابلاغ این بسته حمایتی که در ابتدای فصل برداشت منتشر شد، دیگر نکته مثبت این طرح حمایتی بود، زیرا اعلام دیرهنگام طرح‌های خرید حمایتی سال‌های قبل کشاورزان را به فروش محصول خود با قیمت پایین وادار می‌کرد.

عضو شورای ملی زعفران به پویا بودن این طرح حمایتی به‌عنوان یکی از مزیت‌های آن نسبت به طرح‌های مشابه اشاره می‌کند و می‌افزاید: رقم ۱۰ تا ۱۵ درصدی برای کل اقتصاد زعفران در این طرح دیده شده، ولی راه برای تغییر و افزایش این اعداد و ارقام باز گذاشته شده تا متناسب با تغییر شرایط اقتصادی به سرعت این اعداد و ارقام تغییر کند.

صندوق حمایت از توسعه صادرات زعفران در زمان برنامه سوم توسعه تشکیل شد و فعالیت‌های خوبی در کشور‌های آلمان، ژاپن و امارات برای معرفی زعفران و توسعه صادرات به این کشور‌ها انجام شد، اما به این دلیل که در زمان برنامه چهارم و پنجم مورد حمایت قرار نگرفت، کارایی مورد انتظار را نداشت.

در بسته حمایتی جدید ارائه شده از سوی جهادکشاورزی به تشکیل صندوق حمایت از توسعه صنعت زعفران اشاره شده است. شریعتی مقدم معتقد است تشکیل این صندوق می‌تواند راهکاری قانونی برای اجماع اجزای قانونی زنجیره زعفران اعم از تولیدکننده، فراوری‌کننده، واحد‌های صنعتی، صادرکنندگان و توزیع‌کنندگان باشد، مشروط بر اینکه این نهاد، همچون گذشته و دیگر نهاد‌های مشابه با نگاه‌های بخشی مواجه نباشد و تجارب جامع حوزه بازار به‌کار گرفته شود.

پیش‌بینی تولید امسال

تولید امسال زعفران باوجود سطح زیرکشت مشابه سال گذشته، به‌دلیل خشکسالی کمتر از سال ۹۹ خواهد بود. البته خشکسالی تنها دلیل افت تولید نبوده است.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران معتقد است مجموعه‌ای از عوامل دست به دست هم داده تا تولید امسال زعفران کشور از لحاظ وزنی افت داشته باشد. غلامرضا میری با اشاره به عامل خشکسالی به‌عنوان مهم‌ترین دلیل افت تولید زعفران می‌گوید: علاوه بر شرایط نامناسب جوی و کاهش بارندگی در سراسر کشور به‌ویژه استان‌های تولیدکننده زعفران طی یک‌سال اخیر، هزینه‌های تولید به‌شدت افزایش یافته و تولید زعفران به‌صرفه نیست.

به‌گفته این مقام صنفی طی یک سال اخیر هزینه‌های کشاورزان چند برابر شده درحالی‌که قیمت خرید محصولشان افزایشی نداشته و این امر، انگیزه‌ای برای تولید نزد کشاورزان باقی نگذاشته است. با ابلاغ بسته حمایتی، به‌نظر می‌رسد مشکل قیمت حل شده باشد و انگیزه‌های تولید افزایش یافته باشد، اما این اتفاق شاید بتواند بر تولید سال آینده اثرگذار باشد، نه امسال.

به‌گفته عضو هیأت رئیسه شورای ملی زعفران تولید امسال زعفران کشور دست‌کم ۳۰ درصد نسبت به سال قبل کاهش خواهد داشت. شریعتی مقدم می‌گوید: مسئولان جهادکشاورزی خراسان رضوی رقم کاهش تولید را ۳۵ تا ۴۵ درصد در این استان برآورد کرده‌اند و باید دید تولید در دیگر استان‌های تولیدکننده چه میزان خواهد بود، اما به‌نظر می‌رسد با توجه به شرایط آب و هوایی دست‌کم با ۳۰ درصد کاهش تولید مواجه خواهیم بود.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی

وزیر علوم: آماده اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان عراقی هستیم

عکس/ محمدرضا گلزار با ژستی جدی در کنار مایکل جکسون قلابی

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

هوای تهران دوباره آلوده می‌شود

حمله به وزارت دفاع اسراییل با موشک بالستیک

لبنیات دوباره گران شد؟

عکس/ جمع آوری پرچم آمریکا از دانشگاه نوشیروانی بابل؟

استقبال سرمایه داران بورسی ازطلا و نقره در بورس کالا

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ افزایش قیمت طلا با چاشنی احتیاط

تاثیر فناوری‌ های نوین بر مدل های کسب و کار آینده چیست؟

عکس/ برگزاری نشست سران قوا در نهاد ریاست جمهوری

آشنایی با زیبایی‌های کاخ کرملین روسیه + عکس

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

باید‌ها و نباید‌های مهم در دوران بارداری

فیلم/ مقیسه قاضی چه پرونده‌هایی بود؟

راز شگفت انگیز طول عمر ژاپنی‌ها چیست؟

فیلم/ بارش زیبای برف هم‌اکنون در فرحزاد تهران

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

انجمن کم درآمدان گمنام چیست؟

فوری؛ مدارس این استان یکشنبه ۳۰ دی تعطیل شد