تاریخ انتشار: ۰۹:۳۷ - ۱۱ مهر ۱۴۰۰
تولید به صرفه نیست

هرکیلو زعفران ۲۰ میلیون تومان

غلامرضا میری، رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران: علاوه بر عامل خشکسالی در یک‌سال اخیر، هزینه‌های تولید به‌شدت افزایش یافته و تولید زعفران به‌صرفه نیست

زعفران

اقتصاد ۲۴- کمتر از یک‌ماه پس از پیش‌بینی‌ها درخصوص کاهش تولید زعفران، یک خبر خوش کام زعفران‌کاران و دیگر فعالان حوزه زعفران را شیرین کرد. «بسته سیاستی حمایت از زعفران» ابلاغی وزیر جهادکشاورزی که درست در آستانه فصل برداشت زعفران به تصویب رسید، با بند‌هایی متضمن حمایت از تولیدکننده و صادرکننده، امید‌ها به بهبود شرایط تولید و صادرات کالای استراتژیک ایرانی را پررنگ کرد تا فعالان این حوزه بعد از چند سال سخت و دست‌وپنجه نرم کردن با موانع و مشکلات متعدد ازجمله تحریم، قاچاق، افت قیمت داخلی و بین‌المللی، مشکلات تعرفه‌ای کشور‌های هدف و کاهش بارندگی و خشکسالی به آینده زعفران امیدوار شوند.

طرحی که سرانجام در حال تحقق است

در مهرماه سال گذشته اعضای شورای ملی زعفران، اتحادیه صادرکنندگان، جمعی از تولیدکنندگان و برخی نمایندگان منتخب شهرستان‌های زعفران‌خیز در مجلس، گرد هم آمدند و با امضای نامه‌ای، به رعایت قیمت ۱۶‌میلیون تومانی برای هر کیلو پوشال و قیمت ۲۰ میلیون تومان برای هرکیلو نگین زعفران متعهد شدند.

در آن زمان، منتقدان با توجه به شرایط بازار داخلی و مشکلات صادراتی، تعیین این قیمت را، غیرمنطقی و بلندپروازانه توصیف کردند، اما امضاکنندگان معتقد بودند درصورت رفع موانع صادرات، تحقق زعفران ۲۰میلیونی دور از دسترس نیست. حال یکی از اصلی‌ترین مفاد بسته حمایتی دولت، تعیین قیمت ۲۰.۵ میلیون تومانی برای زعفران است.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی و عضو هیأت امنا و هیأت رئیسه شورای ملی زعفران، در گفتگو با همشهری می‌گوید: ما امیدواریم این طرح واقعا به اجرا درآید، زیرا بر این اعتقادیم اگر دولت حمایت لازم، کافی و به‌موقع را از زعفران داشته باشد، تحقق این قیمت برای زعفران دور از دسترس نیست.

علی شریعتی‌مقدم با اشاره به اینکه اعلام و ابلاغ به‌موقع این بسته حمایتی در آستانه فصل برداشت نکته بسیار مثبت این طرح است، می‌افزاید: نکته مهم‌تر این است که هرگونه حمایت و تغییر و تحولی که در زمینه زعفران انتظار داریم در دل زنجیره ارزش زعفران دیده شود تا منافع افراد فعال در این زنجیره از تولید تا فراوری تضمین شود؛ به این شکل که ارزش گل زعفران از محدوده ۱۶۰ هزار تومان پایین‌تر نیاید و تسهیلات به اندازه کافی، به‌موقع و تسهیل‌شده، به اجزای زنجیره ارزش زعفران بسته به استعداد و قدرت جذب آن‌ها پرداخت شود.

به‌گفته این فعال اقتصادی ارزش کل اقتصاد زعفران با محاسبات جدید ۱۱ هزار میلیارد تومان است و تامین و تخصیص این مبلغ با توجه به کم‌ارزش شدن ریال، کار دشواری نیست. شریعتی مقدم معتقد است تامین این تسهیلات به‌خصوص در فصل برداشت می‌تواند با ایجاد انگیزه برای فعالان این حوزه بسیار تأثیرگذار باشد و باعث شود به‌جای برنامه‌های کوتاه‌مدت با پیگیری برنامه‌های میان‌مدت زعفران به جایگاه واقعی خود نزدیک شود.

امیدواری برای رفع موانع صادرات

ایجاد پشتوانه برای حفظ ارزش پولی زعفران اگرچه همواره از مهم‌ترین خواسته‌های فعالان تولید و صادرات زعفران بوده، اما تمام درخواست آن‌ها نیست.

عضو هیأت‌رئیسه شورای ملی زعفران با اشاره به ضرورت رفع موانع صادرات این کالای استراتژیک، می‌افزاید: یکی از مهم‌ترین کار‌هایی که لازم است در حوزه زعفران انجام شود ایجاد ارزش افزوده مناسب برای این کالاست تا زعفران به جای اینکه به‌صورت ماده خام به بازار‌های واسطه مثل امارات، اسپانیا و هنگ‌کنگ فرستاده شود، به‌صورت بسته‌بندی شده و با برند‌های ایرانی به بازار‌های نهایی شامل ۱۸۰ کشور دنیا صادر شود.


بیشتربخوانید:هر ایرانی چقدر زعفران مصرف می‌کند؟


شریعتی مقدم، سیاست‌های ارزی بانک مرکزی از سال ۹۷ را اشتباهی تاریخی می‌خواند و معتقد است: حمایت از صادرکنندگان و رفع موانع صادراتی به‌گونه‌ای که در این بسته حمایتی آمده است، می‌تواند شرایط را برای شرکت‌هایی که سال‌ها در زمینه صادرات زعفران سرمایه‌گذاری کرده‌اند، اما تحت‌تأثیر سیاست‌های نادرست ارزی کمرشان شکسته است، تغییر دهد و محصولات اصیل ایرانی را از محاق خارج کند.

او توافق با بازار‌های هدف صادراتی و افزایش قدرت چانه‌زنی با کشور‌هایی مثل چین و هند را که مبادلات تجاری گسترده‌ای در زمینه اقلامی مثل چای و برنج دارند، دیگر پیش‌زمینه توسعه صادرات می‌داند و معتقد است: درصورت برقراری چنین معاهداتی امکان حضور مستقیم صادرکنندگان ایرانی در این کشور‌ها فراهم و تحقق اهداف بسته حمایتی تسهیل می‌شود.

نکات مثبت دیگر بسته حمایتی

رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان به‌ویژه در یک‌سال گذشته از خواسته‌های مهم تجار از دولت بوده است. صادرکنندگان معتقدند نه‌تن‌ها حمایت و تشویقی از سوی دولت برای ارزآوری دریافت نمی‌کنند بلکه در کنار مشکلات ناشی از تحریم، سختگیری‌های دولت در زمینه تعهدات ارزی هم سد راه توسعه صادرات شده است.

عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، یکی از نکات مثبت بسته حمایتی وزارت جهادکشاورزی را توجه به صادرکنندگان می‌داند. شریعتی‌مقدم می‌افزاید: در این بسته حمایتی به نوعی صادرکنندگان برای نخستین بار دیده شده‌اند و نهادسازی برای بخش تولید نیز مورد توجه قرار گرفته است، چون تولیدکنندگان تاکنون یک نهاد اجماع‌شده برای دفاع از منافع خود نداشته‌اند.

به اعتقاد او، زمان مناسب ابلاغ این بسته حمایتی که در ابتدای فصل برداشت منتشر شد، دیگر نکته مثبت این طرح حمایتی بود، زیرا اعلام دیرهنگام طرح‌های خرید حمایتی سال‌های قبل کشاورزان را به فروش محصول خود با قیمت پایین وادار می‌کرد.

عضو شورای ملی زعفران به پویا بودن این طرح حمایتی به‌عنوان یکی از مزیت‌های آن نسبت به طرح‌های مشابه اشاره می‌کند و می‌افزاید: رقم ۱۰ تا ۱۵ درصدی برای کل اقتصاد زعفران در این طرح دیده شده، ولی راه برای تغییر و افزایش این اعداد و ارقام باز گذاشته شده تا متناسب با تغییر شرایط اقتصادی به سرعت این اعداد و ارقام تغییر کند.

صندوق حمایت از توسعه صادرات زعفران در زمان برنامه سوم توسعه تشکیل شد و فعالیت‌های خوبی در کشور‌های آلمان، ژاپن و امارات برای معرفی زعفران و توسعه صادرات به این کشور‌ها انجام شد، اما به این دلیل که در زمان برنامه چهارم و پنجم مورد حمایت قرار نگرفت، کارایی مورد انتظار را نداشت.

در بسته حمایتی جدید ارائه شده از سوی جهادکشاورزی به تشکیل صندوق حمایت از توسعه صنعت زعفران اشاره شده است. شریعتی مقدم معتقد است تشکیل این صندوق می‌تواند راهکاری قانونی برای اجماع اجزای قانونی زنجیره زعفران اعم از تولیدکننده، فراوری‌کننده، واحد‌های صنعتی، صادرکنندگان و توزیع‌کنندگان باشد، مشروط بر اینکه این نهاد، همچون گذشته و دیگر نهاد‌های مشابه با نگاه‌های بخشی مواجه نباشد و تجارب جامع حوزه بازار به‌کار گرفته شود.

پیش‌بینی تولید امسال

تولید امسال زعفران باوجود سطح زیرکشت مشابه سال گذشته، به‌دلیل خشکسالی کمتر از سال ۹۹ خواهد بود. البته خشکسالی تنها دلیل افت تولید نبوده است.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران معتقد است مجموعه‌ای از عوامل دست به دست هم داده تا تولید امسال زعفران کشور از لحاظ وزنی افت داشته باشد. غلامرضا میری با اشاره به عامل خشکسالی به‌عنوان مهم‌ترین دلیل افت تولید زعفران می‌گوید: علاوه بر شرایط نامناسب جوی و کاهش بارندگی در سراسر کشور به‌ویژه استان‌های تولیدکننده زعفران طی یک‌سال اخیر، هزینه‌های تولید به‌شدت افزایش یافته و تولید زعفران به‌صرفه نیست.

به‌گفته این مقام صنفی طی یک سال اخیر هزینه‌های کشاورزان چند برابر شده درحالی‌که قیمت خرید محصولشان افزایشی نداشته و این امر، انگیزه‌ای برای تولید نزد کشاورزان باقی نگذاشته است. با ابلاغ بسته حمایتی، به‌نظر می‌رسد مشکل قیمت حل شده باشد و انگیزه‌های تولید افزایش یافته باشد، اما این اتفاق شاید بتواند بر تولید سال آینده اثرگذار باشد، نه امسال.

به‌گفته عضو هیأت رئیسه شورای ملی زعفران تولید امسال زعفران کشور دست‌کم ۳۰ درصد نسبت به سال قبل کاهش خواهد داشت. شریعتی مقدم می‌گوید: مسئولان جهادکشاورزی خراسان رضوی رقم کاهش تولید را ۳۵ تا ۴۵ درصد در این استان برآورد کرده‌اند و باید دید تولید در دیگر استان‌های تولیدکننده چه میزان خواهد بود، اما به‌نظر می‌رسد با توجه به شرایط آب و هوایی دست‌کم با ۳۰ درصد کاهش تولید مواجه خواهیم بود.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت ماشین های لوکس لکسوس در بازار ایران + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

عکس/ حضور قرائتی با ویلچر در یک مراسم

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ + جدول

شادی منشوری گلزن پرسپولیس +عکس

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

خطر بند جنجالی بودجه ۱۴۰۳ در کمین بازار سرمایه/ رشد شارپ بازار در هفته آینده به این شرط

بهترین فیلم‌های ژانر علمی تخیلی سینمای جهان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اجاره پراید، ساعتی ۳۰۰ هزار تومان!

لقب جالب پرتغالی‌ها برای مهدی طارمی+ عکس

حرکت آرام بورس در سایه کاهش دامنه نوسان

دیدار علی دایی با رپر معروف زیر زمینی+ عکس

طلای ۱۸ عیار پرچمدار رشد قیمت در فروردین ۱۴۰۳

استوری سرمربی پرسپولیس برای کنعانی‌زادگان+ عکس

آخرین وضعیت ترافیکی جاده های کشور

اخراج کارمندان گوگل در پی اعتراض به همکاری با اسرائیل

قزاقستان به دنبال ساخت خط لوله نفت در دریای خزر

اظهارات جدید محسنی اژه ای درباره وضعیت حجاب

قیمت جدید مرغ امروز ۳۱ فروردین ۱۴۰۳+ جدول

اوپک می‌تواند مانع ۱۰۰ دلاری شدن قیمت نفت شود ؟

درخواست فعالان اقتصادی برای تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه

عکس/ توییت جنجالی ایلان ماسک درباره حمله اسرائیل به ایران

قیمت این خودرو از ۹۰۰ میلیون تومان فراتر رفت

خودرویی که جایش در بازار ایران خالی است + عکس

تذکر دفتر رهبری به برخی مسئولان در حوزه حجاب + عکس

حمله مخفیانه اسرائیل به ایران آغاز شد؟

افت ۳۳ درصدی معاملات بورس + نمودار

جزئیات جدید از پرداخت یارانه‌ها در بودجه ۱۴۰۳

یارانه نقدی فروردین واریز شد

آغاز دوران جدید در استقلال و پرسپولیس

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳

تهران شهر خانه های دو میلیاردی و خانه‌های متری دو میلیاردی!

فیلم/ لحظات نفس‌گیر از عملیات نجات در سیلِ سیستان و بلوچستان

در تالار حواله ارز چه خبر است؟

رکورد تاریخی افزایش قیمت طلا ثبت شد

رشد قیمت مسکن در تهران منفی شد

قیمت‌های نجومی و میلیاردی برای خانه‌های کلنگی تهران + جدول

فرش قرمز برای اسکناس ۵۰۰ هزار تومانی

خانه های با ارزش ۵ میلیارد تومان در تهران + جدول

نامه خانواده سعید مدنی درباره وضعیت او در زندان

فیلم/ تصاویر آخرالزمانی از طوفان دبی

داعش خراسان؛ چالش مشترک مسکو و واشنگتن / اهداف مانور روسیه و تاجیکستان در مرز افغانستان

نرخ دلار و ظرفیت افزایش تا ۱۰۰ هزارتومان

فیلم/ آخرین وضعیت مناطق سیل زده سیستان و بلوچستان

تانکر‌های عراقی متهم تخلیهٔ ضایعات نفتی/ مسولیت تخلیهٔ ضایعات نفتی در محدودهٔ دیلم و گناوه چه کسی است؟

علت انفجار در تبریز چه بود؟

ماجرای انفجار شدید در اصفهان چه بود؟+ فیلم

انفجار در آسمان اصفهان و تبریز / آژانس: آسیبی به سایت‌های هسته‌ای ایران وارد نشد؛ ارتش: پدافند هوایی به شی مشکوک شلیک کرد

فیلم/ وضعیت وحشتناک خیابان‌های دبی بعد از سیل

تصویر جعلی رسانه اسرائیلی از انفجار در اصفهان

کـارنامه خوراکی‌ها؛ بررسی خروجی سیاست‌های دوساله گذشته دولت در کنترل تورم سبد غذایی مردم

فیلم/فرودگاه اصفهان هم‌اکنون

قیمت انواع لپ تاپ دل + جدول

بودجه ۱۴۰۳ چه زمانی نهایی می‌شود؟

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت + جدول

قیمت ماشین های لکسوس در بازار + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات