تاریخ انتشار: ۱۶:۴۳ - ۱۱ آبان ۱۴۰۰

گرمایش زمین عامل اصلی آتش‌سوزی‌های غرب آمریکا بوده است

افزایش چشمگیر کمبود میزان رطوبت هوا طی بیست سال گذشته بر اساس این تحقیق بیشتر معلول تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین است که عمدتا از فعالیت‌های انسانی ناشی می‌شود.

اقتصاد ۲۴-نتایج یک مطالعه که به تازگی منتشر شده گرمایش زمین را به عنوان علت اصلی آتش‌سوزی‌های جنگلی در غرب ایالات متحده معرفی کرده است.
بر اساس نتایج مطالعه‌ای که روز دوشنبه همزمان با گشایش اجلاس آب و هوایی «کوپ۲۶» در اسکاتلند منتشر شد تغییرات اقلیمی که عمدتا از فعالیت‌های انسانی ناشی می‌شود نخستین عامل آتش‌سوزی‌های ویرانگر جنگلی در غرب ایالات متحده آمریکا هستند.
مساحت مناطق تخریب شده بر اثر این آتش‌سوزی‌ها طی سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۸ به طور میانگین، سالانه ۱۳ هزار و پانصد هزار کیلومتر مربع تخمین زده شده است که این میزان نسبت به دوره شانزده ساله ۱۹۸۴ تا ۲۰۰۰ میلادی دو برابر افزایش نشان می‌دهد.


بیشتر بخوانید: چرا تغییرات اقلیمی بر خاورمیانه از ایران تا سوریه تبعات مضاعفی دارد؟


رونگ فو، اقلیم‌شناسِ دانشگاه یو‌سی‌ال‌ای در کالیفرنیا که هدایت مطالعه منتشر شده در مجله آکادمی ملی علوم ایالات متحده را برعهده داشته، می‌گوید: «افزایش میزان آتش‌سوزی‌های ویرانگر جنگلی خیلی سریعتر از آنچه ما انتظار آنرا داشتیم اتفاق افتاده است.»
تیم تحقیقاتی تحت هدایت خانم فو برای درک بهتر اینکه چه چیزی منجر به افزایش چشمگیر میزان آتش‌سوزی‌ها در چنین مدت کوتاهی شده به تحلیل و ارزیابی عوامل مختلف در شاخص «کمبود فشار بخار» پرداختند که میزان خشکی هوا را اندازه‌گیری می‌کند.

«کمبود فشار بخار» در واقع شاخصی است که تفاوت بین مقدار رطوبت موجود در هوا و حداکثر رطوبتی که هوا می‌تواند در خود اشباع کند را نشان می‌دهد.
هر چه این تفاوت یا کمبود بیشتر باشد هوای محیط رطوبت مورد نیاز خود را از خاک و گیاهان مکش می‌کند و این شرایطی را ایجاد می‌کند که به صورت فزاینده مهیای آتش‌سوزی است.
دانشمندان ثابت کرده‌اند که افزایش چشمگیر آتش‌سوزی‌های جنگلی در غرب آمریکا ارتباط و نسبت مستقیمی با این کمبود فشار بخار یا خشکی هوا در طول فصل گرما دارد.


بیشتر بخوانید: وضعیت حق‌آبه ایران از رودخانه مرزی ارس و سدسازی کشور‌های همسایه/ هیچ مذاکره و پروتکل آبی بین ایران، آذربایجان و ترکیه وجود ندارد


بر اساس نتایج این مطالعه، روز‌هایی که طی ماه‌های مه تا سپتامبر کمبود فشار بخار بالایی به ثبت رسیده، در دوره هفده ساله ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۸ میلادی نسبت به دوره مشابه قبل از آن ۹۴ درصد افزایش داشته است.
به موجب یافته‌های تیم تحقیقاتی خانم فو و همکارانش، تغییرات «طبیعی» جوی تنها به طور میانگین ۳۲ درصد در وخیم شدن میزان کمبود فشار بخار نقش داشته‌اند.
افزایش چشمگیر کمبود میزان رطوبت هوا طی بیست سال گذشته بر اساس این تحقیق بیشتر معلول تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین است که عمدتا از فعالیت‌های انسانی ناشی می‌شود.


بیشتر بخوانید: آسیب پذیرترین کشور در برابر گرمایش جهانی


رونگ فو، اقلیم‌شناسِ دانشگاه یو‌سی‌ال‌ای به لس‌آنجلس تایمز می‌گوید: «برای تشریح جزئیات آب و هوای مستعدِ آتش‌سوزی تا پیش از سال ۲۰۰۰ از مدل‌های اقلیمی کلاسیک استفاده می‌شد، اما دیگر اینطور نیست.»
این مطالعه می‌افزاید: «بر اساس برخی الگوها، گرمایش ناشی از عامل انسانی می‌تواند تا ۸۸ درصد ناهنجاری‌های مشاهده شده در شاخص کمبود فشار بخار را توضیح دهد.»
در آتش‌سوزی‌های وسیع اوت ۲۰۲۰ که به تنهایی نزیک به ۴ هزار و دویست کیلومتر مربع از مناطق جنگلی کالیفرنیا را ویران کرد، گرمایش انسانی تقریبا عامل نیمی از کمبود بسیار زیاد فشار بخار یا رطوبت جذب شده در هوا بود.
به گفته کارشناسان اقلیمی، دمای سیاره زمین از دوران پیش از انقلاب صنعتی تاکنون به دلیل انتشار گاز‌های گلخانه‌ای که عمدتا از مصرف سوخت‌های فسیلی ناشی می‌شود ۱.۱ درجه سانتیگراد افزایش یافته و بیشتر این گرمایش به پنجاه سال گذشته مربوط می‌شود.

یورونیوز

ارسال نظر