تاریخ انتشار: ۰۲:۵۹ - ۰۵ آذر ۱۴۰۰
گزارش اقتصاد ۲۴ نشان می‌دهد؛

زور پُر مصرف‌ها به توانیر رسید/ قطع برق معابر یا تأمین برق پُر مصرف‌ها؟

دبیرکل فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته معتقداست؛ به جای نسخه پیچی‌های موقتی مانند قطع برق معابر و بزرگراه ها، دولت دست از رقابت با سرمایه گذار صنعت برق بردارد و اجازه مشارکت بخش خصوصی در قیمت گذاری را صادر کند.


اقتصاد ۲۴ - مریم بهنام راد - حمیدرضا صالحی دبیرکل فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته در واکنش به قطع معابر و خیابان‌های تهران همزمان با به تعویق افتادن حذف یارانه برق پُر مصرف‌ها به اقتصاد ۲۴ گفت: مجموعه متولیان و سیاست گذاران در صنعت برق و سیستم حاکمیتی شرکت توانیرسال‌ها قبل باید اقداماتی در راستای افزایش تولید انجام می‌داند که متأسفانه تا کنون اجرای چنین برنامه‌هایی عملیاتی نشده است.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع ومعادن تهران ادامه داد: مسکوت ماندن سیاست‌های واقعی سازی قیمت‌ها از برنامه سوم توسعه تا کنون وعدم اجرای سیاست‌های کارآمد شرایط را برای تأمین برق مصرفی مورد نیاز خانه‌ها را بابحران جدی مواجه کرده است.

وی تصریح داشت: توسعه انرژی برق از همان ابتدای برنامه سوم توسعه با شیب بسیار بالایی در حال حرکت بود که به دلیل عدم هماهنگی بین دستگاهی و مجلس این روند متوقف شد.

صالحی تأکید داشت: علی رغم اهمیت تولید برق و تأمین انرژی مصرفی مردم، متولیان این بخش بدنبال اتخاذ سیاست‌های مقطعی برای رفع نیاز چند ماهه جامعه هستند و این موضوع بحران جدی را درمصرف برق به وجود آورده است.

دبیرکل فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته گفت: قطع برق معابر و خیابان‌ها جهت تأمین برق مورد نیاز واحد‌های مسکونی دقیقاً از همان سیاست‌هایی است که علاوه بر اینکه مشکل اصلی (تولید برق) را از بین نمی‌برد بلکه تبعات منفی را به همراه دارد.

صالحی می‌گوید: این نوع برنامه‌ها و نحوه تأمین نمی‌تواند مشکل کمبود برق را برطرف کند. باید بدنبال اجرای برنامه جامع جهت تولید و تأمین برق داشته باشند.

تبعیض و بی عدالتی در استفاده برخی از خانوار‌ها ازیارانه انرژی موضوعی است که بار‌ها برآن تأکید شده، اما به دلیل پرداخت قبض‌های جریمه نجومی دولت‌ها اقدام به حذف یارانه انرژی برای این افراد خاص نکرده اند.

وی تصریح داشت: برخی از یارانه انرژی بیش از حد مصوب شده استفاده می‌کنند و قطع انرژی را برای مابقی افراد جامعه به وجود می‌آورند. از این رو حذف یارانه پُر مصرف‌ها یکی از اقدامات ضروری است که می‌بایست از همین سال جاری کلید می‌خورد.

صالحی در پاسخ به این سوال که حذف یارانه انرژی پُر مصرف‌ها تا چه حد در تأمین برق مورد نیاز خانوار‌های کم مصرف تأثیر دارد، گفت: بدون هیچ تعارفی باید پذیرفت که کشور در تولید برق بسیار ضعیف است. بخش خصوصی مهمترین و اصلی‌ترین ابزار برای توسعه تولید انرژی است.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع ومعادن تهران ادامه داد: مشارکت بخش خصوصی در تولید برق مورد نیاز کشور راه نرفته‌ای است که هیچ یک از دولت‌ها جسارت پذیرفتن و اجرای آن را ندارند.  

وی یادآور شد: سهم خواهی دولت‌ها از تولید برق بیشترین خسارت را به این صنعت وارد کرده است. در صورتی که اگر خصوصی‌ها طبق برنامه توسعه اقتصادی در تولید انرژی به ویژه برق نقش اصلی خود را بدست بگیرند، قطعاً هم دولت متنفع می‌شود و هم تأمین برق مصرفی مورد نیاز کشور از این وضعیت بحرانی خارج می‌شود.


بیشتربخوانید:دلایل قطع شبانه برق برخی نقاط تهران چیست؟


دبیرکل فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته گفت: دولت اجازه بدهند بخش خصوصی به کمک تولید برق بیاید. برای رفاه مردم از قیمت گذاری دولتی و تحمیلی و سرکوب قیمت‌ها بپرهیزد و بگذارد توسعه تولید به روال استاندارد خود برگردد. چراکه زیبنده مردم یک پایتخت یا شهر‌های کلان یک کشور دارای ظرفیت بالای انرژی نیست که کوچه و خیابان‌های بدون روشنایی داشته باشد.

صالحی گفت: بخش خصوصی هنوز امکان سرمایه گذاری داخلی و خارجی در بخش تولید برق را ندارد. در سال‌های اخیر رشد سرمایه گذار در این صنعت منفی بوده است. فرصت‌های سرمایه گذار داخلی به دلیل عدم قیمت گذاری صحیح و مداخله دولت از بین رفته است.

وی خطاب به دولتمردان گفت: به جای دستور العمل‌های موقت مانند قطع معابر و خیابان ها، امکان حضور سرمایه گذار در بخش تولید برق را بدهید. اجازه بدهند فعالان این حوزه با بستر سرمایه گذاری در تعیین قیمت محصول نهایی نقش داشته باشند تا سرمایه گذاری  توجیه داشته باشد.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع ومعادن تهران گفت: اگر همین امروز بستر حضور سرمایه گذاران بخش خصوصی در صنعت برق و تولید محصول فراهم شود، قطعاً تا سال آینده ۴۰ درصد مشکلات تولید برق مورد مصرف تأمین خواهد شد. این رقمی است که هیچ گاه دولت به تنهایی قادر به دستیابی و حفظ آن نیست.

برنامه توانیربرای تأمین برق مورد نیاز چیست؟

عبدالامیر یاقوتی، مدیر کل مدیریت امور مشترکان شرکت مدیریت تولید انتقال و توزیع نیروی برق گفته بود، گر مشترکانی تا سقف الگو مصرف کردند تعرفه برق آن‌ها ۷درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، اما مشترکانی که بیش از دوبرابر الگو مصرف کردند، تعرفه برق آن‌ها درمجموع ۲۳ درصد افزایش داشته است. کشور از نظر تعرفه‌ای به ۵ بخش تقسیم شده که ۴ بخش آن گرمسیری و یک منطقه عادی است و طیف وسیعی از مشترکان ما در مناطق عادی مستقر هستند.

همچنین چندی پیش محمد حسین متولی زاده، مدیرعامل شرکت توانیر ازاجرای طرح دولت مبنی بر حذف یارانه مشترکان پرمصرف از سال آینده خبر می‌دهد که به گفته این مقام مسئول با توجه به محدودیت تامین سوخت نیروگاه‌ها، برای حفظ پایداری در شبکه برق روشنایی معابر در سراسر کشور تعدیل و بهینه سازی می‌شود. با توجه به حجم معابر کشور این اقدام قطعا مفید خواهد بود و برآورد ما صرفه‌جویی ۱.۵ میلیون لیتری گازوئیل از این محل خواهد بود.

از سوی دیگر غلامعلی رخشانی مهر، معاون امور توزیع برق شرکت توانیر می‌گوید؛ دو درصد مشترکین تا ۱۰ برابر میانگین مردم عادی مصرف برق دارند. تاکنون بیش از ۸۰ هزار کنتور هوشمند برای مشترکان خانگی پرمصرف نصب شده که این کنتور‌ها قابلیت ایجاد محدودیت و قطع برق مشترکانی که میزان مصرفشان بیش از حد مجاز است را دارد.

ارسال نظر