اقتصاد ۲۴ - میناسادات حسینی: محمدرضا شهیدی با بیان اینکه وقتی قیمت ارز بالا میرود، روی قیمت تمامی کالاها تاثیر میگذارد، به اقتصاد ۲۴ گفت: بازار لوازم صوتی و تصویری گرفتار رکود تورمی است یعنی هم افزایش قیمت و هم عدم قدرت خرید.
رقابت ۱۶ تولیدکننده تلویزیون در کشور
دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه تقاضا در بازار تلویزیون وجود دارد، گفت: در حال حاضر موجودی کالا در انبارهای ما فراوان است و به وفور در بازار تلویزیون وجود دارد. دو، سه سال پیش با کمبود تلویزیون مواجه بودیم، ولی الان حتی با مازاد عرضه هم مواجهیم.
شهیدی افزود: کمبودی در بازار تلویزیون وجود ندارد و بازار کاملا رقابتی است. ۱۶ شرکت به تولید تلویزیون مشغول اند و مشکلی برای عرضه وجود ندارد. مشکل از سمت تقاضاست، زیرا قدرت خرید مردم پایین آمده و کمتر به سمت خرید کالا میروند.
صادرات تلویزیون نداریم
دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری با بیان اینکه صادرات تلویزیون به صورت وسیع نداریم، گفت: دلیل آن، این است که در حال حاضر کارخانههای تولید تلویزیون با نصف ظرفیت کار میکنند. ما ظرفیت تولید ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه تلویزیون در سال داریم، ولی امسال حداکثر یک میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه تولید خواهیم کرد و، چون به ظرفیت کامل تولید نرسیده ایم بحث صادرات منتفی است.
شهیدی ادامه داد: البته حداقل ۸۰۰ هزار دستگاه سالانه به صورت قاچاق وارد میشود که رقابت ناعادلانهای را با تولیدکننده رقم زده، زیرا ۳۰ درصد بهای تمام شده تلویزیون برای تولیدکننده داخلی مربوط به پرداختهای دولتی است یعنی ۹ درصد مالیات ارزش افزوده، ۸ درصد تعرفه گمرکی برای قطعات و چند مالیات مختلف دیگر ازجمله مالیات بر سود، مالیات بر فروش، عوارض گمرکی و... قاچاقچی هیچ کدام از این هزینهها را ندارد و به همین دلیل رقابت ناعادلانهای بین تولیدکننده و واردکننده غیرقانونی و قاچاقچی در حال حاضر وجود دارد. تا زمانی که این وضعیت را داریم نمیتوانیم صادرات داشته باشیم.
رقابت نابرابر تولیدکننده تلویزیون با قاچاقچی
دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری به اقتصاد ۲۴ گفت: از طرف دیگر واردکننده غیرقانونی خواب سرمایه ندارد، ولی تولیدکننده داخلی ۲۶ درصد سود بانکی میپردازد و این موارد روی قیمت تمام شده کالاها اثرگذار است و هزینههای مالی زیادی را به تولیدکننده داخلی تحمیل میکند.
شهیدی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تلویزیون که کالای حساسی هستند چگونه به راحتی و صحیح و سالم به داخل کشور قاچاق میشود، گفت: طرفهای خارجی بلدند چگونه بسته بندی کنند تا در حمل و نقل، تلویزیون آسیب نبیند. از طرفی عمده قاچاقی که میآید با سوءاستفاده از قوانینی مثل بازارچههای مرزی و کولبری و ته لنجی است.
قاچاق تلویزیون با سوءاستفاده از قانون بازارچههای مرزی
دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری با بیان اینکه افراد با سوءاستفاده از قوانین مختلف، تلویزیون قاچاق میکنند، گفت: اگر فرد مجوز واردات ۵۰ دستگاه تلویزیون از طریق بازارچه مرزی دارد، به جای آن هزار دستگاه وارد میکند، ولی ۵۰ دستگاه، ۵۰ دستگاه میآورد.
بیشتر بخوانید: ۴۰ درصد بازار تلویزیون به قاچاق اختصاص دارد/ صادرات تلویزیون نداریم
شهیدی ادامه داد: هر بار که بارهای قاچاق تلویزیون را بگیرند، قاچاقچی همان برگه ۵۰ تایی را دارد. این در حالی است که همیشه این تلویزیونها را نمیگیرند بلکه از ۲۰ بار، یک بار بازرسی میشود. آن یک بار هم فرد مدارک را ارائه میکند. سوءاستفادهای که از قانون مرزنشینی و بازارچههای مرزی میشود یکی از عوامل اصلی قاچاق در کشور است. نکته مهم تر، این است که ارز قاچاقچی ارز آزاد نیست بلکه قاچاقچیان کالاهایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی همانند سوخت، بنزین و گازوئیل دارد را به آن طرف مرز منتقل میکند و به جای آن تلویزیون و لوازم خانگی میآورد. به عبارت دیگر ارز قاچاقچی به مراتب ارزانتر از ارز تولیدکننده داخل است.
گرانی ۳۰ درصدی پنل در ماههای گذشته
دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری به اقتصاد ۲۴ گفت: تنها ۵، ۶ کارخانه در سراسر جهان پنل صفحه نمایشگر برای تلویزیون، ماینتور، لپ تاپ و گوشی موبایل تولید میکنند.
شهیدی با بیان اینکه پنل تلویزیون ظرف ۶ ماه گذشته حدود ۳۰ درصد افزایش قیمت داشت، گفت: به دلیل افزایش تقاضا در دوران کرونا، کمبودی در جهان ایجاد شد و قیمتها به شدت افزایش یافت. در این دوران تقاضای تلویزیونهای سایز کوچک به شدت افزایش یافت. این در حالی است که همیشه تلویزیونهای کمتر از ۴۰ اینچ مصرف نداشت، ولی در یکی، دو سال اخیر به شدت تقاضا افزایش یافته است.
تاثیر گرانی دلار بر ثبت سفارش مواد اولیه لوازم صوتی و تصویری
دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری گفت: امیدواریم گرانی اخیر ارز کنترل شود، زیرا این نوسانات هنوز بر بازار لوازم صوتی و تصویری تاثیر نگذاشته، ولی ثبت سفارشهایی که هم اکنون انجام میشود با قیمتهای بالاتری است که در چند ماه آینده موجب گرانی در بازار لوازم صوتی و تصویری خواهد شد.
شهیدی از دولت خواست نرخ دلار را کنترل کنند تا ثبات قیمتی که در حال حاضر در بازار لوازم صوتی و تصویری وجود دارد از بین نرود.