اقتصاد ۲۴- در حالی رییس سازمان خصوصیسازی، انتصاب عبدالعلی علی عسگری به سمت مدیرعامل هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس را رد کرد، اما او رسما کار خود را آغاز کرد.
حسین قربانزاده گفته بود: مطابق قانون، صورتجلسات مجامع شرکتهایی که سهام عدالت دارند، یا در فهرست واگذاری هستند یا واگذار شدند و دوره نظارت و اقساط آنها تمام نشده، از جمله تغییر در اعضای هیات مدیره حتما باید به تایید سازمان خصوصی سازی برسد. شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس هم از جمله این شرکتهاست و هنوز صورتجلسهای به این سازمان ارسال نکرده است.
قربانزاده تصریح کرده بود: ضمنا مطابق مصوبه شورای عالی بورس، اعمال حقوق مالکانه سهام عدالت غیرمستقیم تا پایان سال باید از سوی دستگاههای اجرایی ذیربط با هماهنگی وزارت اقتصاد صورت گیرد و این اختیار وزارت اقتصاد از سوی وزیر اقتصاد به سازمان خصوصی سازی تفویض شده است.
رییس سازمان خصوصیسازی متذکر شده بود: هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس حدودا ۲۴ درصد سهام عدالت غیرمستقیم دارد و هنوز برای معرفی نماینده این سهام با سازمان خصوصی سازی هماهنگی نشده است.
با این حال، عبدالعلی علیعسگری، جای جعفر ربیعی را در رأس مدیریت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس گرفت و به این شکل، با جواد اوجی وزیر نفت، عبدالحسین بیات رئیس هیئترئیسه صندوقهای بازنشستگی نفت و مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی جلسه مشترکی داشت.
جواد اوجی، وزیر نفت در این نشست ضمن آرزوی موفقیت برای "علیعسگری" گفت: پروژههای بزرگی در صنعت نفت وجود دارد که افزایش همکاری شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و صندوق بازنشستگی صنعت نفت در اجرای این پروژهها بسیار مهم و موثر خواهد بود.
پس از برگزاری این نشست، علی عسگری، فعالیت خود را به عنوان مدیرعامل هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس آغاز کرد.
عبدالعلی علی عسگری، دارای کارشناسی مهندسی برق پلیتکنیک تهران و کارشناسی ارشد مدیریت دانشگاه تهران و دکترای مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت و عضو هیئت علمی دانشگاه - دانشیار است.
در سوابق کاری وی فعالیت متمرکز و گسترده در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در زمینه تحقیق و راهاندازی خطوط تولید نیازهای دفاعی در حوزههای مختلف از جمله مدیریت گروه صنایع تسلیحات دریایی، صنایع خودکفایی ناحیه تهران و مدیر مجتمع صنعتی شهید حسن باقری دیده میشود.
علی عسگری همچنین معاون سیاحتی و زیارتی وزیر ارشاد (۱۳۷۱)، رئیس سازمان مراکز ایرانگردی و جهانگردی (۱۳۷۱)، مشاور رئیسجمهوری (۱۳۷۳)، بنیانگذار و رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل فروشگاههای زنجیرهای رفاه (۱۳۷۳)، مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (۱۳۷۶)، معاون توسعه و فناوری رسانه سازمان صداوسیما (۱۳۸۴) و رئیس سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران (۱۳۹۵) بوده است.
بیشتر بخوانید: سهام هلدینگ خلیج فارس را ریخت
انتصاب علی عسگری ۳ روز قبل از مجمع بزرگترین شرکت بورسی، چرا؟
انتصاب رییس سابق صدا و سیما، بعنوان مدیرعامل بزرگترین شرکت بورسی کشور، بی اینکه سابقهای در بخش پتروشیمی داشته باشد، واکنشهای زیادی به همراه داشته است.
رضا زندی: عبدالعلی علی عسگری، رئیس سابق صدا و سیما، دیروز بعنوان مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس منصوب شد.
هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، ٤٠ درصد پتروشیمی کشور را در اختیار دارد و به تنهایی ٢٠ درصد ارز سامانه نیما را تامین میکند. ١٥ شرکت تولید پتروشیمی زیر مجموعه این هلدینگ است. با احتساب شرکت های، غیر صنعتی و آموزشی، این عدد به ٦٠ شرکت میرسد. فروش داخلی و صادراتی هلدینگ پتروشیمی، در سال ٢٠٢٠، حدود ٨.٤ میلیارد دلار است. این هلدینگ سی و هفتمین شرکت شیمیایی دنیاست.
انتصاب رییس سابق صدا و سیما، بعنوان مدیرعامل بزرگترین شرکت بورسی کشور، بی اینکه سابقهای در بخش پتروشیمی داشته باشد، واکنشهای زیادی به همراه داشته است. شرکت صنایع پتروشیمی سال ١٣٨٩، توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تاسیس شده است.
شنیدهها حاکیست که وزیر نفت روز دوشنبه، مصرانه پیگیر صدور حکم علی عسگری از جانب محمد مهدی رحمتی، رئیس هیات مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، در همان روز بوده است. این در حالیست که شنبه آینده، مجمع عمومی عادی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برگزار شود. سوال مهم در انتصاب عبدالعلی علی عسگری این است که چرا وزیر نفت سه روز کاری کاری دیگر صبر نکرده است تا شنبه فرا برسد، مجمع عادی شرکت تشکیل شود، هیات مدیره جدید انتخاب شوند و آنگاه، این هیات مدیره، مدیرعامل جدید را انتخاب و حکمش را صادر کند؟! در صورتی که، در هر شرایطی، نظر وزیر نفت در انتخاب مدیرعامل دست بالا را دارد. پاسخ سوال بالا اهمیت دارد.
بیشتر بخوانید: رئیس سابق سیما مدیرعامل شرکت پتروشیمی شد
۵۰ میلیون نفر سهامدار هلدینگ پتروشیمی هستند
حدود ٥٠ میلیون نفر به واسطه سهام عدالت، سهامدار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس هستند. ۴۰ درصد سهام این شرکت، در اختیار سهام عدالت است. ۲۶ درصد این سهام نیز شناور و در اختیار افراد حقیقی است. از این روست که تغییر و تحولات هلدینگ خلیج فارس، مورد توجه سهامداران خرد و افکار عمومی است. سهام این شرکت در بورس، به نام «فارس» شناخته میشود و در سال مالی منتهی به پایان خرداد ۱۴۰۰، حدود ۳۸ هزار میلیارد تومان، سود قایل تقسیم داشته است که ۱۷ هزار میلیارد تومان آن تاکنون تقسیم شده است. سرمایه ثبتی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، ۲۸ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده و بزودی قرار است این سرمایه ثیتی افزایش یابد و به عدد بی نظیر ۵۰ هزار میلیارد تومان برسد. در این حالت که هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس از نظر سرمایه ثبتی نیز به بزرگترین شرکت بورسی ایران تبدیل خواهد شد. شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران ۱۸٫۷۴ درصد، شرکت سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی صنعت نفت ۱۱٫۸۹ درصد و شرکت سرمایهگذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین ۷٫۶ درصد از سهام شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس، را در اختیار دارند.
بیشتر بخوانید: پولسازترین بنگاه اقتصادی به یک مدیر فرهنگی رسید/ علی عسگری از اداره هلدینگ خلیج فارس چه میداند؟
مدیرعامل جدید هلدینگ خلیج فارس کیست؟
عبدالعلی علی عسگری، کارشناس مهندسی برق از دانشگاه امیر کبیر و کارشناس ارشد مدیریت از دانشگاه تهران است. او مدرک دکترایش را در رشته مهندسی صنایع از دانشگاه علم و صنعت گرفته و عضو هیئت علمی دانشگاه است. در سالهای جنگ تحمیلی، علی عسگری در نیروهای مسلح در زمینه تحقیق و راهاندازی خطوط تولید نیازهای دفاعی در حوزههای مختلف کار کرده است.
بنا به گزارش سایت وزات نفت، در کارنامه او معاونت سیاحتی و زیارتی وزیر ارشاد (۱۳۷۱)، ریاست سازمان مراکز ایرانگردی و جهانگردی (۱۳۷۱)، مشاور رئیسجمهوری (۱۳۷۳)، ریاست هیئت مدیره و مدیرعامل فروشگاههای زنجیرهای رفاه (۱۳۷۳)، مدیرعامل بنیاد تعاون (۱۳۷۶)، معاون توسعه و فناوری رسانه سازمان صداوسیما (۱۳۸۴) و ریاست سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران (۱۳۹۵) دیده میشود. او در پانزده سال اخیر در صدا و سیما بوده است.
شرکتی که نوک کوه یخ اش پیداست!
اگر شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، تا پابان سال جاری، ۵ میلیارد دلار صادرات خواهد داشت، اگر ۸ میلیارد دلار پروژه در حال اجرا دارد، اگر به تنهایی ۲۰ درصد ارز کشور را تامین میکند باید بدانید که اینها تنها نوک کوه یخ است که پدیدار شده است. این هلدینگ، ۱۵ میلیارد دلار پروژه مصوب و ۸ میلیارد دلار پروژه در حال اجرا دارد. در این شرایط رکود، فقط پروژه «الماس ماهشهر» این شرکت ۳ میلیارد دلار و پروژه «هرمز خلیج فارس»، ۵/۴ میلیارد دلار ارزش دارد. چنین مگا پروژههایی در کشور این روزها، سخت پیدا میشود. جدا از نقش بی بدیل هلدینگ خلیج فارس در توسعه صنعت پتروشیمی کشور، ورود این هلدینگ به بالادست (پالایشگاه بید بلند و پروژه جمع آوری فلرهای گازی) و همین طور نقش آن در توسعه اقتصادی مناطق مختلف کشور (با اجرای پروژههای پتروشیمی در مناطق مختلف نظیر کرمانشاه، ایلام، چابهار و ...) از شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، شرکتی چند وجهی، عظیم و استراتژیک ساخته است. سکانداری چنین شرکتی ساده نیست. مدیرعامل آن هم باید بتواند پروژه اجرا کند، هم محصول بفروشد، هم صادرات انجام دهد، هم جذب سرمایه کند و هم پاسخگوی سهامدارانش باشد. آن هم در این وضعیت.