تاریخ انتشار: ۱۰:۰۰ - ۱۳ بهمن ۱۴۰۰
رئیس کمیسیون فین‌تک سازمان نصر تهران در گفتگو با اقتصاد ۲۴:

ضرب الاجل بانک مرکزی به بانک‌ها برای توقف احراز هویت غیرحضوری/ مرگ نئوبانک‌ها به دست بانک مرکزی رقم می‌خورد؟

ضرب الاجل بانک مرکزی به بانک‌ها در مورد توقف احراز هویت غیرحضوری در حالی به معنای مرگ فصل جدید بانکداری دیجیتال یا نئوبانک‌ها در ایران است که به اعتقاد رضا قربانی، رئیس کمیسیون فین‌تک سازمان نصر تهران، بانک مرکزی کمر به نابودی استارتاپ‌های این حوزه بسته است.

اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: در نامه‌ای که روز هفتم بهمن‌ماه ۱۴۰۰ از اداره مبارزه با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم بانک مرکزی به تعدادی از بانک‌ها ارسال شده، اولتیماتومی به آن‌ها اعلام شده تا افتتاح حساب را تنها با احراز هویت حضوری انجام دهند؛ ضرب الاجلی که به معنای مرگ نئوبانک‌ها در ایران است.

در این نامه آمده است: «با استناد به تبصره ۳ ماده ۹۱ آیین‌نامه اجرایی ماده ۱۴ الحاقی قانون مبارزه با پول‌شویی مصوب جلسه مورخ ۲۱ مهرماه ۱۳۹۸ هیئت‌وزیران و اصلاحیه‌های پس از آن، ارائه خدمات پایه به ارباب‌رجوع توسط اشخاص مشمول به‌صورت غیرحضوری صرفا با رعایت دستورالعملی که به تصویب شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم می‌رسد، امکان‌پذیر است.»

عقبگرد بانک مرکزی به سال‌های دور

رئیس کمیسیون فین‌تک سازمان نصر تهران در این باره به اقتصاد ۲۴ گفت: نامه بانک مرکزی در چنین شرایطی که فصل جدید بانکداری دیجیتال در قالب نئوبانک‌ها در حال گسترش است، موجب شگفتی است.

رضا قربانی ادامه داد: در زمانی که بانک‌های دیجیتال و بانک‌های بدون شعبه در حال افزایش هستند و تلاش همه این است که مراجعه افراد را به شعبه به هر دلیلی کاهش دهیم تا لازم نباشد مردم برای انجام هر خدمتی به شعبه مراجعه کنند و تمام خدمات بانکی و پرداختی را روی بستر‌های موبایل و اینترنت انجام دهند، عجیب است که بانک مرکزی، بخشنامه‌ای را می‌زند که بازگشت به عقب است و با هیچ منطقی قابل درک نیست.

الزام احراز هویت حضوری در عصر هوش مصنوعی؟

رئیس کمیسیون فین‌تک سازمان نصر تهران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: اصل بخشنامه این است که هر فرد حداقل یک بار باید در یک شعبه بانک احراز هویت شده باشد؛ هرچند به طور دقیق اشاره نکرده که در همان بانک یا در کل شبکه بانکی.

قربانی ادامه داد: هیچ الزامی برای احراز هویت حضوری وجود ندارد در شرایطی که ابزار‌های بیومتریک و ابزار‌هایی که مبتنی بر هوش مصنوعی هستند وجود دارند و افراد برای اینکه احراز هویت شوند و افتتاح حساب برای آن‌ها انجام شود نیازی ندارند که وارد شعبه بانک شوند.

جریان دیجیتالی شدن بانک‌ها گریزناپذیر است

رئیس کمیسیون فین‌تک سازمان نصر تهران با ذکر مثال بورس در سال‌های گذشته توضیح داد: به طور مثال، افراد برای ثبت نام در بورس در ۲ سال گذشته برای احراز هویت سجام و همچنین کارگزاری باید به صورت حضوری به یک شعبه کارگزاری یا دفاتر خدمات پلیس +۱۰ مراجعه می‌کردند؛ اما در سال گذشته احراز هویت به صورت غیرحضوری تایید شد.


بیشتر بخوانید: ظهور نئوبانک‌ها در ایران؛ از بلوبانک و بانکینو تا بانک هوشمند فردا/ نئوبانک، آینده نظام بانکی را تغییر می‌دهد؟


قربانی ادامه داد: در شرایطی که نئوبانک‌ها و بانک‌های دیجیتال روند اصلی جریان دیجیتالی را طی می‌کنند ما چنین رویکرد بازگشت به عقبی را از بانک مرکزی شاهد هستیم.

سیاست اشتباه بانک مرکزی در مورد لندتک ها

رئیس کمیسیون فین‌تک سازمان نصر تهران به اقتصاد ۲۴ گفت: مدتی است که بانک مرکزی یک نگاه بازگشت به عقب دارد، زیرا طی ماه گذشته هم راجع به «لندتک»‌ها سیاستی نادرستی را در پیش گرفته است.

قربانی تشریح کرد: لندتک یک پلتفرم وام‌دهی دیجیتال و هوشمند است که به بانک‌ها، موسسات اعتباری و سایر قرض‌دهندگان خصوصی کمک می‌کند تا بتوانند با سهولت هرچه بیشتر، با وام‌گیرندگان ارتباط موثر برقرار کنند. این کسب و کار‌ها کار اعتبارسنجی را برای مشتریانشان انجام می‌دهند تا افراد مثل روند اخذ وام از سیستم بانکی  مجبور به ارائه وثیقه نباشند. بانک مرکزی آنجا هم ممنوع اعلام کرده است یعنی جا‌هایی که استارتاپ‌ها تغییری ایجاد کرده اند و جریانی راه افتاده و یک طیف زیادی از مردم هم شروع به استفاده از آن کرده اند گویا سیاست رگولاتور این است که کلا  همه چیز را ممنوع اعلام کند؛ در حالی که خودش هم هیچ ابزار جایگزینی ندارد. اولین قدم برای نئوبانک این است که افراد فقط با موبایل همه کارهایشان را بکنند، اگر قرار است افراد به شعبه بروند چه کاری است که در نئوبانک افتتاح حساب کنند؟ الان شعبه‌های بانک وجود دارند و مردم هم به شعبه مراجعه می‌کنند با این توجیه که الزامات امنیتی ماجرا برقرار شده باشد در حالی که این کار این قابل قبول نیست در شرایطی که در دنیا چنین روشی در حال انجام است. 

ارسال نظر