تاریخ انتشار: ۰۹:۱۸ - ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
در گفتگوی اقتصاد ۲۴ با دبیر انجمن برنج بررسی شد

در اقلیم ایران خودکفایی برنج آدرس غلط دولت به مردم است/ ضایعات برنج در کشوربه بالای ۱۵ درصد رسیده است

یک کارشناس تولید برنج معتقد است؛ کشور نمی‌تواند به دلیل عدم زیرساخت‌های لازم در تولید برنج به خودکفایی برسد و بهتر است دولتمردان به جای ارائه آدرس‌های غلط، بدنبال راهکار‌های مناسب جهت حفظ سفره‌های مردم باشد.

اقتصاد ۲۴- در حالی که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی خودکفایی در تولید برنج را از اولویت‌های دولت سیزدهم عنوان می‌کنند، به گفته کارشناسان کشت برنج با وجود بحران کم آبی و تغییرات اقلیمی کشوردلیل چنین اظهار نظری در ابهام است.

اخیراً سید جواد ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه سالانه یک میلیون تن برنج به کشور وارد می‌شود، اعلام کرده است: با توجه به ظرفیتی که کشور در تولید برنج دارد نباید واردات برنج داشته باشیم و با طرحی که در سه استان شمالی داریم، با افزایش دوره کشت به راحتی می‌توان مقدار مورد نیاز کشور را تولید کرد.

در کشور حدود ۲ تا ۲.۱ میلیون تن برنج تولید می شود که جهت تأمین نیاز مصرف بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تن نیزبرنج وارد کشور می شود. 

در همین رابطه جمیل علیزاده شایق دبیر انجمن برنج درگفتگو با اقتصاد 24 گفت: خود کفایی در تولید برنج به این سادگی هایی که بیان می کنند، نیست. تولید این محصول در کشور با این حجم مصرف و بحران آب هیچ گاه به خودکفایی نمی رسد.

وی گفت: افزایش تولید برنج تا یک سقف مشخصی امکان دارد. کشور ایران یک کشور خشک و کم آبی است. در این کشور خشک نمی توانند سطح زیر کشت برنج را از حد تعیین شده بیشتر کنند.

علیزاده شایق گفت: به دلیل عدم زیرساخت های لازم جهت کاشت دوبار برنج در سال در برخی از زمین های شمال کشور امکان تولید بیشتر در این خطه غیر ممکن است.

دبیر انجمن برنج با تأکید بر اینکه راه خود کفایی برنج، افزایش کشت و تولید آن نیست، گفت: به احتمال زیاد وزیر کشاورزی هم به دنبال راهی برای خودکفایی به غیر از افزایش سطح زیرکشت برنج بوده است.


بیشتربخوانید:آفت گرانی در شالیزار‌های برنج / دولت قدرت مقابله با جولان دلالان و کارخانه‌داران را دارد؟   


وی گفت: ضایعات برنج در کشور از مزرعه تا کارخانه و در نهایت سفره ها به بالای 15درصد رسیده است. اگر وزارت کشاورزی با تدابیر لازم درراستای کاهش همین میزان ضایعات اولین گام را در راستای خودکفایی برنج برداشته است.

علیزاده شایق ادامه داد: بحثی که سال ها علی رغم تأکیدات کارشناسان در حفظ تولید برنج در کشور مغفول مانده و هیچ برنامه ای در این باره از سوی وزارت جهاد کشاورزی اتخاذ و اجرایی نشده است.

وی یادآورشد: تغییر در الگوی مصرف و تغذیه روش دیگری برای خودکفایی در برنج است. این موضوع نیز به دلیل عدم اطلاع رسانی ازخواص سایر محصولات کشاورزی و همچنین عدم ثبات قیمت سایر محصولات کشاورزی از مسیر اصلی خارج شده است.

علیزاده شایق بیان داشت: سال هاست مردم به دلیل ارزانی و در دسترس بودن، برنج را به عنوان قوت اصلی خود در نظر گرفته اند و از مصرف سایر محصولات کشاورزی مانند حبوبات و غلات غافل مانده اند.

وی تصریح داشت: در صورتی که دولت ها موظفند برای تأمین نیاز مصرف مردم تمام محصولات کشاورزی از جمله غلات و حبوبات را به عنوان جایگزین مهم برنج برای حفظ سلامت با قیمت های مناسب در اختیار مردم قرار دهند.

دبیر انجمن برنج گفت: تولیدات جایگزین مناسب برای برنج، هیچ گاه مورد نقد و بررسی در هیچ یک از دولت ها قرار نگرفته است. با چنین اقدامی مردم می توانند حداقل برای یک وعده مصرفی برنج خود جایگزین مناسب تر از برنج انتخاب کنند.

علیزاده شایق گفت: دولت به جای اینکه دست رو دست بگذارد و تنها نظاره گر کوچک شدن سفره های مردم باشد باید برنامه های خودکفایی تولید برنج را از مسیرهای صحیح، اجرایی کند.

وی ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی با حمایت و تشویق کشاورزان به کاشت حبوبات و غلات می تواند تا حدی نگرانی مردم را در جهت تأمین مواد غذایی کاهش دهند.

دبیر انجمن برنج افزایش تولید برنج برای اقلیمی مانند کشور راغیر ممکن دانست و گفت: از این رو نمی توان واژه خودکفایی را در رابطه با تولید برنج بیان داشت. تنظیم مصرف برنج با جایگزین های مناسب و از سوی دیگر برنامه ریزی جهت کاهش ضایعات برنج اقداماتی است که دولت باید هرچه سریعتر اجرایی کند. درغیر اینصورت کشاورز و مردم مصرف کننده دچار سرنوشت نا مشخصی خواهند شد.

ارسال نظر