تاریخ انتشار: ۱۰:۴۶ - ۱۸ خرداد ۱۴۰۱
تورم تولیدکننده در مسیر کاهشی است

کاهش ۶،۶ درصدی تورم سالانه پیش‌نگر

هدف از محاسبه نرخ تورم تولیدکننده، اندازه‌گیری تغییرات قیمت‌هایی است که تولیدکنندگان در ازای فروش کالا‌ها و خدمات خود دریافت می‌کنند

اقتصاد۲۴- بررسی آخرین داده‌های آماری مرکز آمار نشان می‌دهد که نرخ تورم تولیدکننده در زمستان ۱۴۰۰ کاهشی شد، به این ترتیب که نرخ تورم نقطه به نقطه ۶.۶ درصد، فصلی ۵.۱ درصد و سالانه ۶.۶ درصد کاهش یافت. نرخ تورم تولیدکننده (شاخص بهای تولیدکننده) از جمله شاخص‌های قیمتی است که در بررسی روند سطح قیمت‌ها بررسی می‌شود و یکی از معیار‌هایی است که برای سنجش عملکرد اقتصادی، از سطح عمومی قیمت‌ها محاسبه و اعلام می‌شود. از این رو، تأثیر قابل‌توجهی بر تصمیم‌گیری صاحبان صنایع، سرمایه‌گذاران و حتی سیاستگذاران خواهد داشت. یکی از مهم‌ترین ابزار‌های ارزیابی تورم در بخش مصرف‌کننده و آن چه افراد جامعه در هر زمان تجربه می‌کنند بررسی تغییرات قیمت‌ها در سمت تولید است. به عبارت دیگر اگر هزینه تولید در هر بخش مصرفی در کشور رشد پیدا کند این رشد متعاقبا به مصرف‌کننده نیز منتقل شده و موجب افزایش تورم در بخش مورد نظر خواهد شد.
هدف از محاسبه نرخ تورم تولیدکننده، اندازه‌گیری تغییرات قیمت‌هایی است که تولیدکنندگان در ازای فروش کالا‌ها و خدمات خود دریافت می‌کنند. به عبارت دیگر می‌توان گفت که این شاخص، قیمت کالا‌ها در کارخانه و مبدا تولید را در نظر می‌گیرد. با بررسی این شاخص می‌توان از سطح تغییر قیمت‌ها در بازار کالا و خدمات مصرفی یا تورم اطلاع کسب کرد. به بیان دیگر، هر افزایش یا کاهش قیمت در شاخص بهای تولیدکننده با یک وقفه زمانی در شاخص بهای مصرف‌کننده نیز مشاهده می‌شود.

کاهش٦،٦ درصدی تورم نقطه به نقطه تولیدکننده

براساس گزارش مرکز آمار، تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل کشور نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) در فصل زمستان ١٤٠٠ به ۴۲ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل ۶.۶ واحد درصد کاهش داشته است. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان به ازای تولید کالا‌ها و خدمات‌شان در داخل کشور، در فصل زمستان ١٤٠٠ نسبت به فصل زمستان سال ١٣٩٩، ٤٢.٠ درصد افزایش دارد. در میان بخش‌های مختلف تولیدی کمترین نرخ مربوط به بخش تولید، انتقال و توزیع برق (١٠.٦ درصد) و بیشترین نرخ مربوط به بخش معدن (٦٤.٥ درصد) بوده است.

نرخ تورم فصلی تولیدکننده ۵،۱ درصد کم شد

بررسی آخرین اطلاعات بیانگر این است که نرخ تورم تولیدکننده کل کشور نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) در زمستان ١٤٠٠ به ۴.۹ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل ٥.١ واحد درصد کاهش داشته است. در فصل زمستان سال گذشته، در میان بخش‌های مختلف تولیدی کمترین نرخ مربوط به بخش برق با ٢.١ درصد و بیشترین نرخ تورم فصلی تولیدکننده مربوط به بخش صنعت با ٧.٨ درصد بوده است؛ همچنین در این فصل بخش کشاورزی با نرخ تورم منفی ۱۱.۴ درصد مواجه بوده است.

کاهش ۶،۶ درصدی نرخ تورم سالانه تولیدکننده

تغییرات میانگین شاخص کل قیمت تولیدکننده در چهار فصل منتهی به فصل زمستان ١٤٠٠ نسبت به دوره مشابه در سال قبل به ۵۴.۳ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در فصل قبل ۶.۶ واحد درصد کاهش داشته است. در فصل زمستان ۱۴۰۰، در میان بخش‌های اصلی تولیدی در کشور، کمترین تورم سالانه مربوط به بخش تولید، انتقال و توزیع برق با ١٩.٤ درصد و بیشترین آن مربوط به بخش معدن با ٩٢.٩ درصد است.


بیشتر بخوانید: بانک مرکزی در چه شرایطی می‌تواند حساب‌های شهروندان را بررسی کند؟


این در حالی است که مرکز آمار ایران در پایان پاییز ۱۴۰۰ اعلام کرد تورم تولید‌کننده در بخش خدمات در قالب سالانه به ۴۶.۳ درصد رسیده و نسبت به ماه قبل ۱.۲ واحد درصد افزایش پیدا کرده است. میزان تورم فصلی در این بخش در سومین فصل سال گذشته برابر با ۱۶.۹ درصد ثبت شد که بررسی این رقم با فصل‌های قبلی نشان از کاهش داشت، اما در مقیاس نقطه‌ای این تورم برابر با ۸۵.۲ درصد ثبت شد. در همین رابطه تورم ماهانه مصرف‌کننده در دی ماه سال قبل نشان داد این رقم به ۳.۶ درصد رسیده و در قله ۵ ماهه خود ایستاد که نشان داد دومین رکورد در ۱۴ ماه گذشته آن بوده است و در همین رابطه در اولین ماه زمستان تورم خدمات، سهمی معادل با ۱.۸ درصد داشته و بیش از نیمی از تورم ۲.۴ درصدی این ماه را نشان داد.

منبع: اعتماد

ارسال نظر