اقتصاد۲۴- کشورهای صادرکننده نفت -اوپک پلاس- در تازهترین تصمیم خود، توافق کردند که تولید نفت را دو میلیون بشکه در روز کاهش دهند. این بزرگترین کاهش تولید نفت توسط اوپک پلاس، از سال ۲۰۲۰ است. از ماه ژوئن (خردادماه) بهای نفت سیر نزولی پیدا کرده بود که نگرانیها بر سر حمله روسیه به اوکراین دوباره آن را بالا برد. با این تصمیم اوپکپلاس (۱۳ عضو اوپک به اضافه روسیه)، قیمت نفت روز پنجشنبه برای چهارمین جلسه متوالی افزایش یافت و قیمت نفت برنت به بالاترین حد سه هفته اخیر رسید. روز جمعه نیز تا زمان نگارش این گزارش قیمت نفت برنت به نزدیکی ۹۶ دلار رسیده است.
با توجه به اینکه تولید برخی کشورهای اوپک پلاس کمتر از سطح هدف است، کاهش واقعی کمتر از کاهش ۲ میلیون بشکهای در روز خواهد بود که در این نشست توافق شده بود. عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان گفت که کاهش واقعی عرضه حدود ۱ تا ۱.۱ میلیون بشکه در روز خواهد بود و این کاهش در واکنش به افزایش نرخ بهره در غرب و تضعیف اقتصاد جهانی است.
با این حال، همین کاهش ۲ میلیون بشکهای تولید نفت روی کاغذ هم موجب ناخرسندی امریکا شده و دولت جو بایدن، رییسجمهور ایالات متحده، این توافق را «کوتهبینانه» توصیف کرده است. کاخ سفید در اطلاعیهای اعلام کرده که جو بایدن، رییسجمهور امریکا، به ارزیابی اینکه آیا ذخایر استراتژیک نفت بیشتر برای کاهش قیمتها آزاد شود یا خیر، ادامه خواهد داد. کاخ سفید همچنین اعلام کرد که با کنگره در مورد مسیرهای اضافی برای کاهش کنترل اوپک و متحدانش بر قیمت انرژی در ارجاع آشکار به قانونی که میتواند اعضای این گروه را در معرض شکایتهای ضدانحصاری قرار دهد، مشورت خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: نفت به ۱۰۰ دلار برمیگردد
بایدن: نگرانم
جو بایدن در واکنش به این اقدام اوپک پلاس گفت: باید ببینم جزییات این طرح چیست. من نگرانم. این اقدام غیرضروری است.
بایدن در جولای به عربستان سعودی رفت، اما این سفر بدون توافق برای کمک گروه اوپک پلاس برای کاهش قیمتهای بنزین بود که یک مشکل سیاسی مهم برای بایدن در امریکا مانده است. بایدن در پاسخ به این پرسش که آیا از تصمیم خود برای رفتن به عربستان سعودی افسوس میخورد، گفت: این سفر فقط درباره نفت نبود.
پس از اینکه بایدن دستور یک سلسله برداشت از ذخایر نفت استراتژیک را صادر کرد، کاخ سفید در ماههای گذشته به دنبال کسب اعتبار برای کاهش قیمتهای بنزین بود. تورم بالا، یک مشکل سیاسی برای رییسجمهور امریکا مانده و کاهش قیمتها یک پیروزی مهم محسوب میشود. تصمیم اوپک پلاس این روند را ممکن است به مخاطره بیندازد و به سود روسیه باشد که تحت تحریمهای امریکا قرار دارد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و برایان دیس، مدیر شورای اقتصاد ملی در بیانیهای اعلام کردند: امریکا در نوامبر، ۱۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر نفت استراتژیک آزاد میکند و رییسجمهور همچنان دستور برداشت از ذخایر نفت استراتژیک را برای حمایت از مصرفکنندگان امریکایی و تقویت امنیت انرژی، صادر میکند.
این دو مقام امریکایی افزودند: بایدن به وزیر انرژی دستور داده است اقدامات بیشتر را برای افزایش تولید داخلی در میانمدت، بررسی کند.
تحلیلگران میگویند: تاثیر نهایی تصمیم اوپک پلاس در بازار نفت، به مدت زمان توافق بستگی دارد، زیرا اوپک پلاس تصمیم گرفت اعلامیه همکاری خود را تا پایان سال ۲۰۲۳ تمدید کند. انتظار میرود بیش از نیمی از کاهش عرضه یک میلیون بشکهای در روز از سوی عربستان سعودی صادر شود.
هماکنون اعضای متعدد اوپک پلاس، پایینتر از سهمیه تعیین شده، نفت تولید میکنند و از اینرو بدون نیاز به کاهش تولید، به محدودیت تولید جدید پایبند خواهند بود. با این همه، کاهش بزرگ تولید اوپک پلاس ممکن است شوک دیگری بر اقتصاد جهانی وارد کند که در حال حاضر با تورم ناشی از هزینههای بالای انرژی، دست به گریبان است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا نیز گفته است: ما دیدگاه خود را برای اعضای اوپک روشن کردهایم. ما درباره ضرورت تامین انرژی برای تامین تقاضا، دیدگاه خود را مطرح و روی این موضوع کار کردهایم. ما سهم خود را انجام دادهایم. واشنگتن در تلاش برای افزایش عرضه انرژی و تثبیت قیمتها بوده و تولید امریکا را به میزان ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش داده و از ذخایر نفت استراتژیک برداشت کرده است.