تاریخ انتشار: ۱۰:۳۱ - ۱۷ آبان ۱۴۰۱
اندر حکایت نشست سفارت آذربایجان

تلاش باکو برای تغییر نگاه تهران با اسم رمز روز پیروزی

در شرایطی که آذربایجان نگران از چرخش ایران به سمت ارمنستان است برگزاری مراسم در سفارت این کشور در تهران با هدف ایجاد موازنه در سیاست خارجی ایران به نفع باکو قلمداد می‌شود.

اقتصاد۲۴ - دیروز دوشنبه مراسم گرامیداشت ۸ نوامبر روز پیروزی آذربایجان با حضور مقامات ایرانی و تعدادی از دیپلمات‌ها و سفرای خارجی مقیم در سفارت این کشور در تهران برگزار شد. امیر فرهاد آریانفر، معاون عملیات نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران و همچنین مقاماتی از ستاد کل در این مراسم حضور داشتند.
علی علیزاده در سخنانی در مراسم گرامیداشت ۸ نوامبر یا عنوان «روز پیروزی» گفت: «همان طور که می‌دانید پیش از این ۲۰ درصد اراضی آذربایجان تحت اشغال بوده است. در این مدت شهر‌های آذربایجان ویران شده و در حال حاضر بازدید کنندگان می‌توانند این وقایع را ببینند. هتک حرمت مساجد و مراکز فرهنگی و تاریخی قابل مشاهده هستند. این موضوع را نمی‌توان نادیده گرفت. در این سال‌ها با جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت همراه بوده است.»

سفیر جمهوری آذربایجان در تهران تصریح کرد: «آذربایجان باور دارد که تفاهم صلح میان باکو و ایروان، منطقه (قره باغ) را به منطقه صلح و ارامش تبدیل می‌کند.» وی با بیان این که شورای امنیت درخواست برای خروج نیرو‌های ارمنستان را تایید کرده، اما ارمنستان تمام این درخواست‌ها و قطعنامه‌ها را نادیده گرفته است، ادعا کرد: «ارمنستان در این سال‌ها علاقه‌ای برای برداشتن گام مثبت برای حل مشکل نداشته است و حمله نظامی گسترده علیه آذربایجان در ۲۰۲۰ جنگ را اجتناب ناپذیر کرد. اما در نهایت رهبری قاطع آذربایحان، عزم شهدای مان و اتخاذ مردم، ارمنستان را مجبور به امضای عهدنامه تسلیم کرد.»
سفیر آذربایجان در ادامه عنوان داشت: «امسال سال شوشا نام گذاری شده است که اولین شهر اشغال شده و آخرین شهر آزاد شده است که در طی ۴۴ روز این اتفاق روی داد. در حالی ما ۳۰ سال است که منتظر این روز بودیم». این دیپلمات آذربایجانی تصریح کرد: «آذربایجان باور دارد که تفاهم صلح منطقه ما را به منطقه صلح و آرامش تبدیل می‌کند. ما اکنون در حال اجرای پیچیده‌ترین برنامه مرمت و بازسازی در مناطق آزاد شده قره باغ و زنگه زور هستیم.» علیزاده در پایان از تمامی کشور‌های دوست که از آذربایجان حمایت کردند، تشکر کرد و بیات داشت که ما همچنین از حمایت ایران به خاطر موضع عادلانه اش در موضوع قره باغ قدردانی می‌کنیم.

روز پیروزی، اسم رمز تلاش باکو

در جریان درگیری‌های نظامی ۴۴ روزه پاییز سال ۱۴۰۰، جمهوری آذربایجان توانست سرزمین‌های خود در قره باغ که نزدیک به ۳۰ سال تحت سیطره نیرو‌های جمهوری ارمنستان قرار گرفته بود را بازپس گیرد. این درگیری‌های نظامی با امضای توافق نامه صلح روسیه به پایان رسید.


بیشتر بخوانید: راهکار‌هایی بـرای خـروج از بن‌بست دیپلماتیک ایران


اگرچه با وقوع این جنگ آذربایجان به مناطق خود بازگشت، اما به نظر می‌رسد اکنون باکو یک سیاست خصمانه و تهاجمی را در منطقه قفقاز جنوبی در پیش گرفته است که می‌تواند به شکل مستقیم منافع و امنیت ارمنستان و به‌خصوص جمهوری اسلامی ایران را تحت الشعاع قرار دهد. مجموعه اقدامات و تحرکات جمهوری آذربایجان با حمایت مستقیم ترکیه در دو سال بعد از جنگ ۴۴ روزه نشان می‌دهد که اکنون باکو به دنبال ایجاد تنش مرزی با هدف تحمیل دالان موهوم زنگه زور به طرف ارمنستانی و نهایتا قطع مرز مشترک جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان است.
از این رو تهران طی هفته‌های اخیر سلسله اقدامات دیپلماتیک، نظامی و دفاعی را در دستور کار قرار داده است؛ از سفر حسین امیرعبداللهیان به ارمنستان گرفته تا افتتاح کنسولگری ایران در قاپان، برگزاری رزمایش نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در منطقه ارس با عنوان رزمایش اقتدار و ....

در این بین سفر اخیر نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان به ایران هم به نگرانی‌های باکو افزود، هر چند که اقدامات ایران طی هفته‌های گذشته به هجمه رسانه‌ای و سیاسی گسترده‌ای از سوی جمهوری اذربایجان منجر شد. چرا که باکو عملا خود را در شکاف با تهران می‌بیند. در این شرایط که آذربایجان نگران از چرخش ایران به سمت ارمنستان است برگزاری این نوع مراسم با هدف ایجاد موازنه در سیاست خارجی ایران به نفع باکو قلمداد می‌شود.

منبع: شرق

ارسال نظر